Klimmen en klauteren bij Klimrijk Brabant

by DutchieontheRoad
6 comments

Onlangs schreef ik een artikel over leuke uitjes in de meivakantie. Ik had een dagje Emmen gepland maar dat ging helaas niet door. Wel bezocht ik Klimrijk Brabant in Veldhoven, een leuk en avontuurlijk uitje voor het hele gezin. Mijn petekinderen hadden een middagje vertier nodig, en wat is er leuker dan met twee tienjarigen door de bomen te gaan slingeren. Tante Kelly liet zich niet kennen en dacht dat ze klusje ook wel kon klaren. Ik met mijn grote mond.

Klimrijk Brabant

Klimrijk Brabant is gevestigd in Veldhoven, nabij Eindhoven. De parcours zijn gebouwd zonder schade aan te brengen aan de bomen of de omgeving en daarom is Klimrijk dan ook een ‘ecologisch klimbos’. Je kunt hier je grenzen verleggen door diverse hindernissen af te leggen via ziplijnen, de eendenbrug, klimnetten, de zwevende brug, een vliegende trapeze en de lussenbrug. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Er zijn 5 verschillende klimroutes uitgezet in het bos. Er zijn vijf verschillende routes: parcours 1 en 2 zijn de makkelijkere, parcours 3 en 4 de moeilijkere en parcours 5 is de funroute, met twee lange ziplinen van elk bijna 100 meter.

Voor alle avonturiers is er een passende uitdaging. Klimmen in Klimrijk Brabant is mogelijk vanaf een lengte van 1.30 meter en je mag niet zwaarder dan 120 kilogram wegen. Je dient een goede fysieke conditie te hebben en je mag uiteraard niet zwanger zijn. Er lopen voortdurend instructeurs rond om eventueel te helpen.

Vanaf mei 2016 is er zelfs een nieuw klimparcours voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar tot een lengte van 1,30 meter. Hoe leuk is dat!? Onder intensieve begeleiding klimmen zij op 1,5 meter hoogte door de bomen. Er zijn 2 verschillende routes met elk 9 hindernissen.

Bij aankomst krijg je een duidelijk filminstructie met uitleg over de verschillende routes, de zekeringen en tips. Na deze instructie word je door een gekwalificeerde instructeur gezekerd en deze zal je in het begin begeleiden, tot men zeker is dat je zelfstandig verder kunt klimmen.

Klimrijk

Mijn ervaring

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het tijdens de filminstructie enigszins benauwd kreeg. Waar was ik in hemelsnaam aan begonnen? Ik heb absoluut geen hoogtevrees maar bij binnenkomst zag ik een volwassen vrouw enigszins in paniek in de lucht bungelen. Dat had ik beter niet kunnen zien. “Tante Kelly, wij helpen je wel.” Juist…vrij gênant als twee tienjarigen dit tegen je zeggen. Niets aan de hand jongens. Tante Kelly komt eraan 🙂

Hoppa, gaan met die banaan. Het is even uitvogelen hoe ik met de lifeline om moet gaan maar al snel heb ik het door. Eenmaal boven worstel ik mezelf onder de lifeline door en dan mag ik meteen de eerste zipline gaan ervaren. Please, laat die lijn het houden. Ik houd me stevig vast en voor ik er erg in heb, zweef ik door de lucht. Woehoe…dit is leuk. Ik ben alleen zo snel aan de overkant dat ik het touw vergeet vast te pakken en weer terug roetsj. Een schaterende tienjarige is het resultaat. Terwijl ik mezelf naar het platform hijs, krijg ik nog even een extra instructie van de kleinere versie van mezelf. Altijd fijn om jezelf terug te zien in de jongere generatie 😉

Klimrijk

Ik vervolg mijn route en moet eerlijk bekennen dat ik de makkelijke route al best een uitdaging vind. De kinderen klimmen en klauteren of er niets aan de hand is maar ik vind het toch best pittig. De hoogte doet mij niets maar er is serieus niets stabiel en dat is erg wennen. Na twintig minuten klim ik moe maar trots weer naar beneden. Parcours 1 is voltooid 🙂 .

We gaan verder met parcours 5 en deze vinden de meeste mensen het leukst. Het is een kort en makkelijk parcours (ook voor mij) want deze bestaat voornamelijk uit ziplinen. Dat kan iedereen en ik zweef als Jane door de lucht.

Verder met parcours 2. Deze zou volgens de instructeur iets makkelijk zijn dan parcours 1 maar die mening deel ik niet. Terwijl de kinderen weer makkelijk van hindernis naar hindernis klimmen, waarschuwen ze mij dat er een moeilijk stuk aankomt. Ik heb moeite met de lussenbrug en vooral de vliegende trapeze is een grote uitdaging voor mij. Eenmaal beneden vind ik het wel mooi geweest en waag me niet meer aan parcours 3 en 4. Tante Kelly moedigt wel aan vanaf de grond.

Dat blijkt een hele goede inschatting te zijn geweest. Parcours 3 is het moeilijkst van allemaal en ik zie meerdere angstige kinderen in de lucht bungelen. Ook mijn petekind krijgt het even moeilijk en ik zie haar hoog in de lucht snikken dat ze niet meer durft. Sorry schat, ik kan je niet naar beneden helpen. Ik geef haar aanwijzingen en dat helpt. Haar tweelingbroer speelt zo gewoonlijk weer lekker vals…de slimmerik. Uiteindelijk weten ze beiden parcours 3 en 4 te voltooien en uiteraard ben ik super trots.

Conclusie

Ik vond het echt een super leuk uitje. Voor volwassenen zijn sommige stukken best pittig en ik moet ook eerlijk zeggen dat er maar drie volwassenen in de lucht waren, waaronder ik. Het gaat uiteindelijk om de uitdaging en plezier en dat hebben we zeker gehad. Overigens worden er ook veel bedrijfsuitjes, kinderfeestjes en cursussen tegen hoogtevrees gehouden. Ook andere activiteiten zoals Gokarting en lasergamen behoren tot de mogelijkheid.

De volgende keer zou ik wel andere kleding aantrekken want ik had een iets langere jas aan dat was niet erg praktisch. Ook zou ik zeker een paar handschoenen meenemen want na verloop van tijd had ik last van mijn handen. De kinderen hebben zich meer dan prima vermaakt en ik ook. Het was een uitdaging maar wel een leuke uitdaging. Daags nadien had ik wel erge spierpijn en de nodige blauwe plekken maar dat hoort er bij.

Eindconclusie: Tante Kelly is geen achttien meer.

Zijn jullie ooit naar een klimbos geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

6 comments

Yvonne 25 mei 2016 - 20:52

Stoer! Zoiets lijkt me ook gaaf om een keer te doen, dus toen ik ideeën mocht spuien voor een teamuitje had ik ook een klimbos gesuggereerd. Helaas werd het iets anders, maar wil dit nog zeker een keer gaan doen!
Yvonne onlangs geplaatst…Karstbergen en rijstterrassen in ChinaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 mei 2016 - 19:18

Ik kan me voorstellen dat het voor een teamuitje een lastige activiteit is. Wel goed voor teambuilding maar als er veel dames in het team zitten (en dat is in het onderwijs 😉 ) is de kans aanwezig dat er veel afhaken. Ik vond het in ieder geval wel leuk.

Reply
Carolien | Dream the World 27 mei 2016 - 16:06

Haha, niks voor mij, nou ja… misschien overwin ik mijn hoogtevrees en ben ik toch te trots om nee te zeggen, als mijn man en dochter echt willen gaan, maar ik zal het zeker niet als eerste opperen. Stoer hoor!
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Handig voor jou: checklist verre reizenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 mei 2016 - 19:19

Je kunt er ook gewoon heerlijk op het terras zitten hoor 😉 . Mijn moeder moedigde ook aan vanaf de grond…iemand moest immers de foto’s maken 😉 .

Reply
Jenny - ikreis.net 27 mei 2016 - 16:15

Wat een grappig uitje! Ik heb iets dergelijks ooit met een excursie op school gedaan, maar eerlijk is eerlijk: deze juf keek alleen maar toe.

Reply
DutchieontheRoad 27 mei 2016 - 19:21

Wat leuk dat jullie een dergelijke excursie hebben gedaan op school! Ik kan me voorstellen dat er veel gillende tieners in de lucht hebben gehangen 😉 .

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.