Kasteel de Haar bezoeken: het mooiste kasteel van Nederland

by DutchieontheRoad
7 comments

Kasteel de Haar stond al heel lang op mijn wishlist, maar het kwam er iedere keer niet van. Vorige maand had ik drie weken vakantie en vond ik het wel eens tijd om Kasteel de Haar te bezoeken. Toen de herfstvakantie voorbij was, stapte ik op een doordeweekse dag in de auto richting Utrecht en dat bleek een hele goede keus te zijn…het was heerlijk rustig. Kasteel de Haar is het grootste en mooiste kasteel van Nederland en je kunt er prachtig wandelen.

Geschiedenis van Kasteel de Haar

Na veel onderzoek denken archeologen dat het kasteel in de loop van de 13e eeuw is gebouwd. Waarschijnlijk is het begonnen met een woontoren en is het kasteel door de eeuwen heen gebouwd. Het kasteel werd diverse keren aangevallen, verwoest en vervolgens weer opgebouwd. Aan het eind van de 19e eeuw was er alleen nog maar een ruïne over. Baron Étienne van Zuylen van Nijeveld erft het kasteel en hij besluit samen met Barones Hélene de Rothschild het kasteel weer op te bouwen. De bekende architect Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph Cuypers ontwerpen het nieuwe Kasteel de Haar. Uiteindelijk duurt het zo’n twintig jaar voordat het kasteel weer in zijn volle glorie te bewonderen is.  Hoe groots en prachtig het kasteel ook is, het is nooit meer geweest dan een vakantiehuisje voor het welwarende koppel.

Kasteel de Haar bezoeken

Kasteel de Haar bezoeken

Kasteel de Haar bezoeken: Wandelen in de prachtige tuin

Het kasteel is ronduit indrukwekkend om te zien, maar de kasteeltuin maakt het plaatje compleet. Tuinarchitect Hendrik Copijn heeft er in samenwerking met Pierre Cuypers een prachtig Engels landschapspark van gemaakt, compleet met rozentuin, doolhof, vijver, Romeinse tuin en zelfs een hertenkamp. Je kunt met gemak een uur wandelen in deze prachtig aangelegde tuin.

Kasteel de Haar Park

Kasteel de Haar Park

Het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland

Vanwege de coronamaatregelen heb ik het meest vroege tijdsslot gereserveerd en ik ben dan ook de eerste die voor de kasteeldeur staat. Gelukkig ben ik één van de weinige bezoekers, dat was in de herfstvakantie wel anders heb ik mij laten vertellen. De Main Hall is op zijn zachts gezegd erg indrukwekkend met prachtige gotische vensters en kleurrijk glas en lood. In iedere ruimte staat een medewerker die je meer kan vertellen over het kasteel wat erg prettig is. Ik vervolg mijn route langzaam door het kasteel en blijf maar foto’s maken. De slaapkamers, de balzaal, de ridderzaal, de bibliotheek, de kapsalon en de oude keuken…ik vind het allemaal prachtig. Het interieur is zeer opvallend gedecoreerd.

Overal staat precies aangegeven hoeveel mensen er in de desbetreffende ruimte mogen zijn en dat is wel zo prettig. Het is voor iedere bezoeker duidelijk wanneer je even moet wachten om een ruimte te betreden. Dat hebben ze prima geregeld bij Kasteel de Haar.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar

Keuken Kasteel de Haar

Praktische informatie Kasteel de Haar

Kasteel de haar ligt in het schattige dorpje Haarzuilens, in de buurt van Utrecht. Kasteel de Haar is het makkelijkste bereikbaar per auto, maar de bus is ook een mogelijkheid. Je kunt de auto makkelijk parkeren op het grote parkeerterrein voor € 6,- per dag.

Het kasteel is dagelijks te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur en het park is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Volwassenen betalen € 6,- entree voor het park en € 17,- entree voor een bezoek aan het kasteel + park. Kinderen betalen € 4,- entree voor het park en € 11,- entree voor een bezoek aan het kasteel + park (4 – 12 jaar). Met een museumkaart mag je het kasteel gratis betreden.  

Kasteel de Haar

Ik vond Kasteel de Haar echt prachtig om te zien en had gelukkig mazzel met het weer. Het was prachtig weer die ochtend en net na mijn bezoek begon het flink te regenen. Ik wil zeker een keer teug, maar dan in de zomer als de tuin nog mooier is. Kasteel de Haar bezoeken is écht een aanrader.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Kasteel de Haar bezoeken

You may also like

7 comments

Lizette 15 november 2020 - 17:08

Ik heb het kasteel nu recentelijk zo vaak voorbij zien komen in blogs en op insta, dat ik wel heel nieuwsgierig ben geworden. Ik begreep dat er in het kasteel zelf veel trappen zijn, klopt dat? De tuin alleen al is prachtig!
Lizette onlangs geplaatst…7x Waarom kamperen in Nederland zo ontzettend leuk is + win een week kamperen bij De Achterste HoefMy Profile

Reply
Diana 16 november 2020 - 10:07

Ben nu al twee keer bij Kasteel de Haar geweest en blijft een leuke plek om naar toe te gaan. Ik hou er sowieso van om kastelen te bezoeken. Dan heb je met dit kasteel wel gelijk het mooiste in Nederland te pakken 🙂
Diana onlangs geplaatst…Wandelen in het Liesbos bij BredaMy Profile

Reply
Co | Op reis met Co 18 november 2020 - 10:55

Wat tof dat we zulke mooie kastelen hebben in Nederland! Ik had niet verwacht dat Kasteel de Haar er vanbinnen ook zo mooi uit zou zien, ik hoop hem zeker nog eens te bezoeken in de toekomst!
Co | Op reis met Co onlangs geplaatst…Wat te doen in Albufeira?My Profile

Reply
Gundi 20 november 2020 - 21:34

Ik had hier nog nooit van gehoord maar wat een mooi kasteel is dit zeg. Ook binnen is alles super mooi. De kleuren in de tuin maken de foto’s compleet.
Mooi gedaan.
Gundi onlangs geplaatst…Groepsaccommodatie in het hart van de Vlaamse ArdennenMy Profile

Reply
Michal 2 december 2020 - 20:57

Wat een prachtig kasteel is het toch… ik zie het de laatste tijd geregeld voorbij komen op social media, dus het wordt de hoogste tijd dat ik er ook eens heen ga. Al vind ik de toegangsprijs wel aan de hoge kant (met z’n vijven loopt dat toch behoorlijk op…).

Reply
Anne - Ditisanne.nl 4 december 2020 - 11:16

Heel gaaf, wat een mooie foto’s ook! Dit kasteel staat echt al jaren op onze wishlist (terwijl we er niet eens zover bij vandaan wonen), dus we moeten er echt een keertje naar toe. Volgend jaar wil ik weer een museumkaart nemen dus dan gaan we hem ongetwijfeld een keer bezoeken!

Reply
Janet 5 december 2020 - 17:49

Prachtig kasteel, je foto’s ook! Ik wilde vorig weekend het kasteel bezoeken, ik verbleef toen nabij Amersfoort. Uiteindelijk is ons bezoek er niet meer van gekomen. Volgende keer beter.
Janet onlangs geplaatst…Lake Bled: het meest romantische meer van SloveniëMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.