Kamperen in de Outback: Swags en snurkende backpackers

by DutchieontheRoad
11 comments

Waar kan ik jou ’s nachts voor wakker maken? Nou, als ik eenmaal slaap, laat me dan ook alsjeblieft slapen.
Al vanaf kind zijde ben ik een probleemslaper. Iets waar mijn ouders heel wat mee te stellen hebben gehad, als ik voor de verandering weer een hele nacht naar het plafond lag te staren. Ik weet niet beter, heb dit gewoon geaccepteerd en functioneer prima. Gelukkig heb ik niet veel slaap nodig. Desondanks is een dergelijk ongemak niet handig tijdens een rondreis aangezien je van het ene bed naar het andere hobbelt, en geregeld accommodaties treft die het er niet eenvoudiger op maken. 

In Australië werd mijn ‘slaapprobleempje’ dan ook behoorlijk op de proef gesteld tijdens een driedaagse tour door de Outback. Ik ging kamperen in de Outback…of eigenlijk k(r)amperen want ik maakte voor het eerst kennis met de swag en kwam tot de ontdekking dat ik écht niet tegen snurken kan, haha.

Outback tour van 3 dagen en 2 nachten

Zes nuchtere Hollanders, een vriendelijke Belgische, een enthousiaste Amerikaan, een hitsige (volgens de Amerikaan) Italiaanse, drie dronken Engelsen, twee onverstaanbare Schotten, een aardige Zwitser en twee zeer vreemde Oostenrijkers is de samenstelde mix voor deze tour door de Australische Outback. 

We reizen drie dagen door de Outback en zullen een aantal Australische highlights bezoeken waaronder Ayers Rock, the Olga’s en Kings Canyon. Onze slaapplaats heet heel toepasselijk ‘The Villa’ en bestaat uit niet meer dan een stuk kale grond, een kampvuurcirkel en een eenvoudig sanitairblok. We gaan gezellig kamperen in de Outback 😉

Meer lezen over mijn 3-daagse tour door de Outback? Lees dan mijn blog over de highlights in de Australische Outback.

Kamperen in de Outback

Al weken vraag ik mezelf af hoe een swag er uit ziet. Ik kan me er geen voorstelling van maken. Ik ben dan ook verbaasd bij het zien van een te groot uitgevallen canvas tentzak. De tactiek is als volgt: pak je slaapzakje, rol hem uit in je swag, rol je swag weer op, bind hem strak vast en zodra je gaat slapen, rol je de hele handel en wandel weer uit om er meteen in te kruipen. Waarom deze vreemde tactiek? Enig idee hoeveel giftige slangen, spinnen en dergelijke er in de outback ’s avonds aan de ‘wandel’ gaan? Je wil er geen in je slaapzak vinden dus daarom! De Australiërs hebben zelfs een leuk liedje over al dat gevaarlijk gespuis gemaakt.

Er volgen de nodige discussies wie er aan de buitenkant van de groep slapen want sommige vrouwen zijn er van overtuigd dat daar geen ongedierte komt. Het zal mij een worst wezen dus ik bied me vrijwillig aan als eventueel slangenvoer. Aangezien ik de nodige kampeerervaring in grote groepen heb, weet ik dat het de beste manier is om zo vroeg mogelijk naar bed te gaan, hopende dat ik al slaap voordat de rest volgt. Deze tactiek blijkt redelijk te helpen tot de Engelse en Schotse delegatie dronken het terrein op komt stormen. “Do you come from a land down under” klinkt het door de outback. “No, I’m from Holland and I want to sleep!” Ze bieden hun excuses aan en kruipen in hun swag.

Het leed dat backpacken heet…

Het leed is inmiddels geschied want ik ben wakker. Na verloop van tijd blijkt dat er nog wel een schepje bovenop kan wanneer de Oostenrijkers straal bezopen het terrein betreden. Eentje is zo ver van de wereld dat hij tegen swags begint te schoppen, schreeuwt dat we mietjes zijn en wakker moeten worden! Hij zet alles op zijn kop en heeft volgens mij geen flauw besef waar hij is. Ik heb het helemaal gehad en vraag of hij zo vriendelijk wil zijn om zijn mond te houden. “Shut the f#ck up you b#tch” schreeuwt hij terug! Pardon…?!

De stoom komt ongeveer uit mijn oren en inmiddels is de halve groep wakker. Dat hij toch helemaal het heen en weer krijgt en ik trek me kwaad terug in mijn swag. Hij sjokt verdwaasd verder en na verloop van tijd heeft hij eindelijk zijn swag gevonden…AAN MIJN VOETENEIND!!!!!

Ik ben allergisch voor dronken snurkers…dus ga dan vooral niet naast mij liggen

Kan het nog erger? Ja hoor…geen probleem. Meneer legt zijn hoofd neer en begint zo hard te snurken dat het complete Daintree National Park omver valt! Ik ben normaliter de rust zelve maar daar is momenteel niet veel meer van over. De Oostenrijker in kwestie heeft geen besef dat hij zich in een zeer gecompliceerde situatie bevindt. Een snurkende kerel, omringd door een delegatie wakkere vrouwen is namelijk levensgevaarlijk en dat blijkt ook deze keer het geval te zijn.

De nodige slippers en schoenen worden naar zijn hoofd gegooid maar dat maakt geen indruk. “Kel, jij ligt het dichtst bij – ja, dat hoor ik ook wel – doe ons een groot plezier en geef hem een mep”. Met mijn voeteneind geef ik hem een trap tegen zijn swag…tevergeefs want hij gaat gewoon vrolijk door. Bij een dergelijke situatie zijn blijkbaar hardere maatregelen nodig. Schoenen en slippers hebben geen zin en de mijne wil ik graag bij me houden voor wanneer ik naar het toilet moet.

Ineens zie ik het licht…of beter gezegd de fles. Ik heb een volle literfles water naast me staan en na de zoveelste harde snurk, ben ik het beu en geef hem een dreun met de fles. Ik hoor hard gelach naast me maar de Oostenrijker geeft helaas geen kik. Hij ligt zo diep in coma dat hij zelfs daar niet wakker van wordt. Net als de Nederlandse delegatie overeind wil komen om hem met swag en al naar het sanitairblok te verhuizen, begint een Engelse hem zo hard door elkaar te schudden dat hij op zijn zij rolt. Deze ‘Shaken…not stirred-methode’ blijkt te werken want het is eindelijk stil! Het is 3.30 uur en eindelijk…rust.

kamperen in de outback

Waky Waky sunshine…

Waky Waky sunshine” klinkt het om 6.00 uur. “Did you sleep well?” vraagt de tourguide terwijl hij me vrolijk aankijkt. Mijn gezicht spreekt boekdelen wanneer ik naar mijn Oostenrijkse buurman kijk die nog geen spreekuur heeft. Een voor mij zeldzaam ochtendhumeur overschaduwt deze te vroege morgen. Over een uur staat ons een prachtige wandeling te wachten door Kings Canyon. Dat we eerst ‘heartattackhill’ moeten beklimmen, wil ik nog even niet aan denken na een dergelijke nacht.

Heeft de Oostenrijker nog iets gezegd? Nee, hij heeft niets van het hele voorval meegekregen maar desondanks ligt hij de avond erop wel aan de andere kant van het veld…alleen! Er was blijkbaar geroddeld, haha. Conclusie: kamperen in de Outback was niet helemaal mijn ding 😉

Hebben jullie wel eens gekampeerd in de Outback?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

11 comments

Yvonne 25 januari 2022 - 21:51

Tja.. het leven van de kampeer-backpacker gaat niet over rozen. Haha, je had er maar mooi wat mee te stellen. Ik slaap prima, maar denk dat ik ook niet van dronken snurkers houd. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Street Art Krakau – beste plekken om mooie murals te spottenMy Profile

Reply
Aniek 28 januari 2022 - 11:38

Haha, daarom gaan oordopjes standaard mee op reis. Kun je tenminste lekker rustig slapen.
Aniek onlangs geplaatst…Timmelsjoch vanuit Sölden fietsen: hierom wil jij dit ookMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 3 februari 2022 - 15:42

Australië was mijn eerste verre reis dus ik was nog onervaren, haha. Sindsdien gaan er altijd oordopjes mee op rei 😉

Reply
Janet 28 januari 2022 - 11:43

Ik slaap ook niet heel goed en word elke nacht – niet overdreven – zo’n 20-30 keer wakker, als het niet vaker is. Ik vond kamperen in the Outback overigens ook een goed idee en wilde dit heel stoer met zo’n dun kampeermatje doen. Nou, dat heeft geloof ik één of twee nachten geduurd.
Janet onlangs geplaatst…Ljubljana: 15x te doen in de hoofdstad van SloveniëMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 3 februari 2022 - 15:42

20-30 keer per nacht! Dat is wel heel erg veel. Ik dacht dat ik al vaak wakker werd. Die kampeermatjes zijn inderdaad vreselijk, haha.

Reply
Marcella 28 januari 2022 - 21:17

Jee, wel een mooi avontuur om te kunnen vertellen 😉 Maar ter plekke is het natuurlijk vooral heul bloedirritant! Gelukkig is het er prachtig aan je foto’s te zien!
Marcella onlangs geplaatst…Reistip: de juiste reistas kiezenMy Profile

Reply
Linda 29 januari 2022 - 11:56

Hahaha wat een heerlijk verhaal dit. Klinkt wel als een dramatische nacht. Ik slaap altijd en overal heel goed, maar op dit soort plekken ook niet. Waarschijnlijk door de dronken mensen uit je verhaal, maar ook door de enge slangen en spinnen.

Reply
DutchieontheRoad 3 februari 2022 - 15:41

Fijn dat jij wel een goede slaper bent. Gelukkig ben ik niet bang voor slangen en spinnen…dat is wel handig in Australië.

Reply
Raïssa Bruijn 2 februari 2022 - 11:35

Haha geweldig om te lezen. Alhoewel ik me kan voorstellen dat het op dat moment niet zo was. Ik ben opzich wel een goede slaper, maar ik denk dat ik dit ook niet heel fijn zou vinden.

Reply
DutchieontheRoad 3 februari 2022 - 15:40

Volgens mij is niemand fan van snurkers 😉

Reply
Jacomijn 14 februari 2022 - 10:10

Ik heb er ook een hekel aan dat er mensen naast me liggen te snurken. Het liefst kies ik wel voor een hostel en dus die gezelligheid maar daarnaast ook gewoon mijn eigen kamer 🙂 Of ik dan een eigen badkamer heb vind ik dan niet altijd zo’n must. Maar alles valt en staat met de bestemming en waarvoor je ergens komt!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.