Kamp Vught: een indrukwekkend bezoek aan voormalig SS-concentratiekamp Vught

by DutchieontheRoad
12 comments

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Breng dan eens een bezoek naar Kamp Vught, een oud concentratiekamp in Noord-Brabant. Vorig jaar bracht ik een bezoek aan Auschwitz en Birkenau en dat maakte zo ontzettend veel indruk op mij. Bij thuiskomst deelde ik mijn ervaringen met mijn tante en vervolgens stelde ze voor om samen naar Kamp Vught te gaan want zij wilde dat heel graag zien. Ook mijn veertienjarige petekinderen bleken interesse te hebben en ik kan mij geen betere geschiedenisles voorstellen voor twee tieners. Zo gezegd, zo gedaan…wij gingen naar Kamp Vught. Dit wil je weten over een bezoek aan Kamp Vught.

Kamp Vught: een SS-concentratiekamp in Noord-Brabant

Kamp Vught was actief van 1943 tot september 1944 en was het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heette Kamp Vught officieel Konzentrationslager Herzogenbusch. Kamp Westerbork en Amersfoort waren doorgangskampen en konden de toenemende stroom gevangenen niet meer verwerken. De SS had behoefte aan extra ruimte en daarom werd kamp Vught opgezet.

Er werden ruim 32.000 mensen gevangen gehouden in Kamp Vught waaronder maar liefst 12.000 joden. Ook politieke gevangenen, verzetsstrijders, Sinti en Roma, Jehova’s getuigen, zwervers, criminelen en gijzelaars werden in Kamp Vught gevangen gehouden. Tenminste 750 mensen zijn  in Kamp Vught overleden.

Kamp Vught

Kindertransporten naar Polen

Ongeveer 12.000 joden werden vanuit Vught op transport gezet naar vernietigingskampen. Ten minste 1296 kinderen werden in het weekend van 5 juni 1943 via Westerbork gedeporteerd naar Polen, waar ze om het leven werden gebracht. Op het terrein van Kamp Vught staat een kindergedenkteken en de kindertransporten worden jaarlijks in juni herdacht.

Het jongste slachtoffer was Machiel Prins. Hij werd drie maanden te vroeg in Kamp Vught geboren en werd met het kindertransport naar Westerbork gebracht. Omdat hij te zwak was om naar Polen te reizen, namen ze in Westerbork maatregelen om hem in leven te houden. Er werd een couveuse geregeld, hij werd medisch onderzocht en kreeg zelfs twee verpleegsters. Toen hij aangesterkt was, werd hij vervolgens alsnog met zijn moeder naar Auschwitz gedeporteerd.

Kamp Vught

Bunkerdrama

Kamp Vught staat bekend om het ‘bunkerdrama’.  In januari 1944 protesteren een aantal vrouwen omdat één van de vrouwen uit barak 23B in de bunker (kampgevangenis) werd opgesloten. Als vergelding werden vervolgens maar liefst 74 vrouwen in één cel bij elkaar opgesloten, op een oppervlakte van negen m². Na veertien uur opgesloten te hebben gezeten, waren er tien vrouwen overleden.

Kamp Vught

Kamp Vught: deels museum en deels concentratiekamp

In 2019 is het museum van Kamp Vught volledig vernieuwd. Het is een interactief museum en via een audiotour word je door het museum geleid. Er worden veel persoonlijke verhalen verteld en je leert niet alleen over het leven in de kampen, maar ook over de Duitse bezetting en de bouw van Kamp Vught.

Na je bezoek aan het museum, kun je op het buitenterrein een reconstructie zien van een halve barak. Ook hier krijg je nog steeds heel veel informatie en verhalen te horen via de audiotour, wat ik persoonlijk erg prettig vond. Tijdens het luisteren van audiofragmenten, loop je langs het prikkeldraad en bezoek je diverse ruimtes zoals de wasruimte, de slaapruimte, de algemene zaal en het crematorium. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien en de verhalen te horen.

Barak 1B: de laatste authentieke barak van Kamp Vught

Aan het einde van de audiotour krijg je te horen dat je nog een bezoek kunt brengen aan Barak 1B, de laatste authentieke barak van Kamp Vught. Deze bevindt zich een paar honderd meter van het museum vandaan. In de barak is een expositie te vinden over vier verschillende periodes van Kamp Vught: het concentratiekamp van 1943-1944, het opvangkamp voor Duitse burgerevacués (1944-1945), het interneringskamp voor NSB’ers (1944-1949) en woonoord ‘Lunetten’ (vanaf 1951). Wisten jullie dat een deel van het kampterrein nog steeds bewoond is?  De Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen zijn hier deels gebleven na de sloop van de oude barakken.

Kamp Vught

Praktische informatie Kamp Vught

Entreeprijs volwassenen: € 11,- (inclusief audiotour en plattegrond)

Entreeprijs jongeren tussen de 10 en 17 jaar: € 4,- (inclusief audiotour en plattegrond)

Openingstijden:

Zondag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur

Zaterdag, zondag en feestdagen: 12.00 – 17.00 uur

Let op: Barak 1B is alleen geopend op woensdag, zaterdag en zondag.

Normaliter zijn er ook familiekaarten en rondleidingen mogelijk, maar i.v.m. corona is dat tijdelijk niet het geval. Vergeet niet om je ticket online te reserveren aangezien ze met tijdsloten werken. Zodra je binnen bent, mag je zolang blijven als je wilt.  

Ik vond het een indrukwekkend en leerzaam bezoek. Volgens mij vonden mijn petekinderen het ook interessant en was het een goede geschiedenisles voor ze. Hebben jullie Kamp Vught wel eens bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Kamp Vught

You may also like

12 comments

Jenny 25 september 2020 - 21:26

Wat een indrukwekkende plek! Ik ben er zelf nog niet geweest – wellicht als mijn dochter wat ouder is.

Reply
DutchieontheRoad 26 september 2020 - 19:26

Zeker de moeite waard! Ik vond het leuk om dit met mijn petekinderen te ervaren. Heb ze zelden zo stil gezien.

Reply
Janet 27 september 2020 - 21:49

Wat slecht van me dat ik gewoon niet wist dat dit in Vught was.. Kamp Westerbork heb ik wel eens bezocht, maar dat is ook al heel wat jaren geleden. Lijkt me heel bijzonder om er rond te lopen.

Reply
Anja 30 september 2020 - 20:57

hoi Kelky,
heel mooi verslag, dank voor je belangstelling!
ik heb je vandaag via contactformulier een bericht gestuurd, hopelijk heb je dit ontvangen?
mvg Anja

Reply
DutchieontheRoad 2 oktober 2020 - 15:34

Bedankt voor je compliment Anja. Ik heb je bericht ontvangen en heb net gereageerd 🙂

Reply
DutchieontheRoad 2 oktober 2020 - 15:44

Kamp Westerbork zou ik ook willen bezoeken, maar dat ligt niet om de hoek. Kamp Vught is ongeveer 20 minuten rijden voor mij dus dat is prima te doen. Ik kan een bezoek zeker aanraden.

Reply
Lizette 28 september 2020 - 07:33

Indrukwekkend om het weer eens te zien. Met school ben ik er wel eens geweest (alle scholen uit deze regio gaan er denk ik wel heen). Maar dat is dus al weer jaren geleden. Boeiend dat het interactief gemaakt is. Over een paar jaar neem ik mijn kinderen er mee naar toe.
Lizette onlangs geplaatst…Dit is waar je op moet letten bij een huurautoMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 2 oktober 2020 - 15:43

Wat goed dat je er met school naar toe bent geweest. Het is tegenwoordig een interactief museum en erg leerzaam voor jongeren.

Reply
Co | Op reis met Co 30 september 2020 - 08:59

Ik ben ooit een keer in Dachau geweest en daar was ik zwaar van onder de indruk. De Nederlandse kampen heb ik nog nooit bezocht, maar deze lijkt me ook erg indrukwekkend! Dank voor de tip.
Co | Op reis met Co onlangs geplaatst…Pieterpad etappe 24, 25 & 26: de finish in Maastricht!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 2 oktober 2020 - 15:38

Dit was ook mijn eerste bezoek aan een Nederlands kamp en ik vond het erg indrukwekkend.

Reply
Marko 30 september 2020 - 12:59

Indrukwekkend en interessant. Ik kende Kamp Vught wel van naam, maar wist niet dat je het kunt bezoeken. Dat komt op het lijstje erbij. Leuk zijn dit soort plekken natuurlijk nooit, maar het zijn wel de bezoekjes die me vaak het langst blijven heugen.
Marko onlangs geplaatst…Itterbeekvallei: wandelpad en rolstoelpad in MaaseikMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 2 oktober 2020 - 15:37

Dergelijke bezoeken zijn inderdaad alles behalve leuk, maar de geschiedenis mag nooit vergeten worden en daarom is het belangrijk dat Kamp Vught nog steeds bezocht kan worden.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.