Kaapstad: waarom deze stad mij de eerste keer niet kon bekoren en de tweede keer wel

by DutchieontheRoad
2 comments

Het is juli 2013 en ik sta op het punt om voor de eerste keer naar Zuid-Afrika te gaan. Ik heb er belachelijk veel zin in en heb hele hoge verwachtingen. Vooral over Kaapstad heb ik veel goede verhalen gehoord en ik kan niet wachten om deze stad te ontdekken. Mijn eerlijke mening: ik vond er geen drol aan! Ik snapte werkelijk niet waarom iedereen zo over deze wereldstad te spreken was. Vandaag vertel ik waarom Kaapstad mij de eerste keer niet kon bekoren.

In onze zomer is het in Kaapstad winter

Dat was natuurlijk niets nieuws voor mij en daar had ik al rekening mee gehouden. Dat het zo grijs, grauw en nat zou zijn was eerlijk gezegd toch een tegenvaller. Ik had stiekem gehoopt dat de Zuid-Afrikaanse winters een stuk milder zouden zijn, maar het kan gewoon serieus koud zijn. Juli is namelijk de koudste maand het van jaar in Kaapstad en de gemiddelde dagtemperatuur komt niet boven de 18 graden en toen wij er waren, was het helaas nog een stuk koeler.  Natuurlijk kun je ook geluk hebben en 25 graden treffen…wij hadden dat geluk helaas niet. Bij ons was het gewoon koud, nat en grauw. Dat maakte het toch een beetje troosteloos. Ga je dus in de Afrikaanse winter, dan is een jas en sjaal geen overbodige luxe. O ja…centrale verwarming is haast nooit aanwezig in Zuid-Afrika dus een dikke pyjama is aan te raden want de nachten zijn serieus héél erg koud in de winter…echt heel erg koud.

KaapstadDe Tafelberg is de laatste week van juli en eerste weer van augustus niet bereikbaar per kabelbaan

Toen ik mijn reis naar Zuid-Afrika boekte wist ik niet dat de Tafelberg op dat moment niet bereikbaar was per kabelbaan. Dat las ik een paar dagen later…oeps. De Tafelberg is zonder enige twijfel hét hoogtepunt van Kaapstad en dat wil je gewoon gezien hebben. Het uitzicht vanaf de Tafelberg is zonder enige twijfel fenomenaal te noemen. Dat kan ik na een tweede bezoek inmiddels bevestigen 😉

De Tafelberg is tussen 23 juli en 5 augustus wel te voet te beklimmen, maar dat is geen kattenpis. Een goede conditie is verreist (Kelly en conditie…uhuh) en houd er rekening mee dat je natuurlijk ook nog naar beneden moet lopen. In Kaapstad heb je serieus vier seizoenen in één dag en ik weet uit ervaring dat de Tafelberg in no time verdwenen kan zijn achter dikke wolken. Dat is pech…Tafelberg weg!! Dat was tijdens mijn eerste bezoek dus inderdaad het geval. Vanwege het slechte weer was naar boven lopen niet eens een optie. Enorm balen dus.

KaapstadGelukkig is Kaap de Goede Hoop wel geweldig…ook in de winter

Ik baalde echt als een stekker in Kaapstad…die regen en kou kwamen mijn neus uit. Op naar Kaap de Goede Hoop. In de stromende regen verlaten we Kaapstad en ik zie deze dag alweer (letterlijk) in het water vallen. Hoe dichter we bij Kaap de Goede Hoop kwamen, hoe meer de lucht op begon te klaren! Zou het dan eindelijk droog worden? Ja hoor!

Eindelijk een blauwe lucht en stralende zon. Ik was echt als een kind zo blij. Ik kon zelfs even in T-shirt lopen…jaja. Het moest niet gekker worden. Mijn conclusie was dat Kaap de Goede Hoop echt belachelijk mooi was. Ik was echt zo blij dat we hier wel mooi weer hadden en dat maakte veel weer goed. Bij terugkeer in Kaapstad regende het weer, maar dat even terzijde, haha.

KaapstadTijdens mijn tweede bezoek aan Kaapstad werd ik verliefd op de stad

Kaapstad had mijn hart dus niet veroverd en ik had er veel meer van verwacht. Het weer speelde een hele grote rol en daar kun je gewoon niets aan doen. Nou ja…je kunt in een ander seizoen reizen om de kans op regen te verkleinen. Dat deed ik dus de tweede keer, haha.

Twee jaar later sta ik weer in Kaapstad…bovenop de Tafelberg met een stralende zon aan de hemel! Hoppa! Eenmaal op de top zie ik Kaapstad in de verte liggen en word ik spontaan verliefd op deze wereldstad. O wow…wat is het hier mooi! Dit gevoel miste ik de vorige keer. Zo gek dat ik mijn tweede bezoek zo anders beleefde. Ook bij Kaap de Goede Hoop hadden we fantastisch weer en ik vond het weer geweldig. Ik zou zo weer een derde keer terug willen gaan 🙂

KaapstadBeste reistijd Kaapstad

Je kunt Kaapstad het beste bezoeken in de maanden januari, februari, maart, april, oktober, november of december. Ik was er trouwens de tweede keer in de maand mei en wij hadden ook prima weer. ’s Middags betrok het echter wel snel en was de Tafelberg weer verdwenen. Houd daar dus rekening mee. Mijn advies zou zijn om meteen naar de Tafelberg te gaan zodra het weer helder is. Kaapstad heeft heel erg veel te bieden en je kunt hier makkelijk een paar dagen verblijven. Benieuwd wat er allemaal te doen is? Lees dan vooral mijn blog over wat er allemaal te doen is in Kaapstad

KaapstadMeer weten over Zuid-Afrika?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

2 comments

Manon Ruitenberg Fotografie 14 oktober 2019 - 15:27

Zonde dat het weer een vakantie een domper kan geven. Gelukkig ben je toch terug gegaan en gelukkig met een betere ervaring!

Reply
Ech Wel 17 oktober 2019 - 15:23

Ach ja, het weer. Wij gingen eens op wintersport naar de Dolomieten. S chitterend gebied met prachtige granietbergen dachten we nog , maaf hoewel we er een week gebivakkeerd hebben, hebben we nooit een top gezien. Een volle week natte sneeuw, mist en regen. Als klap op de vuurpijl maakte ik nog zo’n ongelofelijke smakkerd (ik kon niks zien) dat ik de halve week noodgedwongen in het huisje moest blijven vanwege een verziekte heup….

Dus kaapstad lijkt me enig…😉

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.