Jerash: een oude Romeinse stad

by DutchieontheRoad
11 comments

Het is vroeg, heel erg vroeg als de muezzin alle gelovigen tot het gebed oproept. Ik kijk even op de klok en besef dat het pas 05.00 uur is. Oké dan, ik draai me nog een keer om en probeer nog een dutje te doen. Helaas, ik kan de slaap niet hervatten en besluit op het balkon te relaxen met een kopje thee. Wow, wat een geweldig uitzicht. Madaba ontwaakt en ik maak me op voor een bezoek aan de oude Romeinse stad Jerash.

Jerash

Geschiedenis Jerash

Jerash ligt 50 kilometer ten noorden van Amman en is een prachtig bewaarde nederzetting. De stad zou rond de vierde eeuw v. Chr. gesticht zijn door niemand minder dan Alexander de Grote. Griekse veroveraars maakten er een bloeiende stad van. Dankzij handelsroutes en vruchtbare vlaktes verrijkte de stad aanzienlijk. Na verloop van tijd raakte Jerash helaas in verval. De Byzantijnen vernielde een deel van de tempels in de zesde eeuw en in de zevende eeuw werd de stad geplunderd door de Perzen. Wat de Perzen konden, dachten de Arabieren nog beter te kunnen dus sloegen zij ook hun slag. In de achtste eeuw legden aardbevingen de laatste tempels in puin. Men probeerde de stad nog nieuw leven in te blazen door een fort te bouwen maar dat werd vernield door kruisvaarders in de twaalfde eeuw. Bedoeïen, Mamelukken en Tjerkessen volgden op hun beurt door de ruïnes te bezetten. Door de eeuwen heen is deze oude nederzetting door alle bevolkingsgroepen bezet geweest. Tegenwoordig vind je er alleen nog maar archeologen en toeristen…zoals ik.

Jerash

Groots en indrukwekkend

Vanuit Madaba is het ongeveer 1.5 uur rijden naar Jerash. Vanaf de parkeerplaats stuit je op de Boog van Hadrianus. Ik ben onder de indruk en vraag me af wat Jerash nog meer te bieden heeft. We lopen door de Zuidelijke Poort de stad in en arriveren bij het Ovale Forum. Dit prachtige plein is omringd door enorme iconische zuilen uit de 1ste eeuw. Terwijl ik het plein op mijn gemak bekijk, komt er op dat moment een man in traditionele kleding voorbij lopen. Dank u wel meneer 😉 .

Jerash is mooi. Heel erg mooi. Niet snel zal je mij horen zeggen dat er iets indrukwekkender is dan Rome maar voor Jerash maak ik een uitzondering. Jerash is grootser en mooier dan het Forum Romano in Rome. Het valt me op dat Jerash echt ontzettend groot is. Er lijkt maar geen eind aan te komen, maar dat geeft ook niet. Ik geniet met volle teugen.

Het wordt steeds warmer gedurende de ochtend en het zweet loopt over mijn rug. Klagen doe ik niet. Ik wilde zon en heb eindelijk zon. Na een aantal uur zweten in Jerash kunnen we lekker bijkomen tijdens een heerlijke lunch.

JerashKort bezoek aan Amman

Na de middag staat de Citadel van Amman op het programma maar deze is een stuk minder indrukwekkend dan Jerash. We struinen even door Amman en genieten van het geweldige uitzicht over de stad. Halverwege de middag is het tijd om Amman te verlaten en rijden we terug naar het rustige Madaba.

Jerash

Tips voor een bezoek aan Jerash

• Bezoek Jerash in de ochtend. De temperaturen kunnen enorm oplopen en je wilt hier echt niet ’s middags rondlopen. Daarbij is het in de ochtend rustiger en ontwijk je de eventuele busladingen met toeristen.
• Drink veel – heel veel – water want je verliest ontzettend veel vocht door de warmte
• Smeer jezelf goed in en bedek je hoofd want er is serieus geen schaduw

Jerash

Zijn jullie wel eens in Jerash geweest?

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

You may also like

11 comments

Yvonne 30 januari 2017 - 22:42

Jerash was voor mij om meerdere redenen indrukwekkend. Natuurlijk om de omvang en de staat van de restanten van deze stad zelf, maar het was ook 1 van de laatste plekken die ik bezocht tijdens onze 18 maanden durende reis door Azië en Midden-Oosten. En bovendien bezocht ik deze plek met mijn soulmate, die ik in Egypte ontmoette en die we steeds maar weer tegen kwamen Jerash was de laatste plek die we samen bezochten, daarna reisde zij verder naar Syrië. Het blijft dus een bijzondere plek in mijn hoofd… 🙂

Reply
DutchieontheRoad 5 februari 2017 - 15:58

Dat snap ik Yvonne 🙂

Reply
Gabrielle ~ GlobeGirl 1 februari 2017 - 09:43

Jerash is een bestemming die al jaren op mijn lijstje staat. Wat een mooie foto’s! Ik snap wel dat je hier ‘s ochtends moet rond kijken, het is ‘s middags echt te warm lijkt mij inderdaad.
Gabrielle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…Wat te doen in Parijs? 10 tips!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 5 februari 2017 - 15:59

Wij zouden eigenlijk ‘s middags gaan, maar vanwege de hitte werd het programma omgedraaid en daar was ik toch wel blij om 😉

Reply
Jenny - IkReis 1 februari 2017 - 10:13

Jerash is prachtig!

Tijdens mijn eerste bezoek aan Jordanië was ik er ‘s middags, met in de ochtend een bezoek aan de oudheden van Amman. Voor mij een betere keus, save the best for last.

Helaas had ik in november tijdens mijn tweede Jordanië-reis geen tijd om naar Jerash te gaan.

Reply
DutchieontheRoad 5 februari 2017 - 16:00

Ik vond Jerash ook mooier dan Amman, maar was toch wel blij met ons ochtendprogramma 😉 . Jeetje, wat was het warm daar!

Reply
Jessica 1 februari 2017 - 11:06

Ik ben er nog nooit geweest,maar ik houd wel van dit soort plekken. Sowieso staat Jordanië nog hoog op mijn lijstje! 🙂
Jessica onlangs geplaatst…7 tips voor digital nomads + WINMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 5 februari 2017 - 16:01

Zeker een keer naar toe gaan Jessica! Jordanië is geweldig mooi!

Reply
Sanne 1 februari 2017 - 23:01

Wat een mooie plek en foto’s. Om te onthouden als ik die kant op ga.
Sanne onlangs geplaatst…Coming soon: Art Rotterdam in de Van Nelle FabriekMy Profile

Reply
Aniek 3 februari 2017 - 17:13

Voor iemand die verliefd is op Rome en haar bijzondere geschiedenis, moet dit een minstens net zo indrukwekkende plek zijn om te bezoeken. Ik hoop er nog eens naartoe te gaan!
Aniek onlangs geplaatst…Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in Italië #2My Profile

Reply
Carolien 3 februari 2017 - 21:26

Ziet er mooi uit zeg!! Die kant ben ik nog nooit op geweest.
Carolien onlangs geplaatst…Flashback Travel #Januari 2017My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.