Java: Verrassend Kalibaru en Sukamade

by DutchieontheRoad
4 comments
Kalibaru is een klein dorp in Oost Java. Vaak blijven reizigers hier maar één nacht om vervolgens door te reizen naar Bali. Hartstikke zonde want de omgeving is schitterend. In en rondom Kalibaru is er meer dan voldoende te doen en er is voor ieder wat wils. Trek dus zeker een dagje (of twee) extra uit voor dit kleine dorp en dan garandeer ik je dat je daar geen spijt van krijgt 😉 Wij brachten ook nog eens een bezoek aan het bijzondere Sukamade in Nationaal Park Meru Betri.

Wat te doen in en rondom Kalibaru?

Kalibaru is een klein en slaperig dorpje en de meeste reizigers overnachten hier alleen om daags nadien de ferry naar Bali te nemen. Dit is erg jammer er zijn meerdere excursies mogelijk in deze mooie omgeving.
  • Wandel langs de mooie rijstvelden en plantages. Zelden zag ik zo’n mooie groene plantages.
  • Breng een bezoek aan de plantages en zie waar kruiden als kruidnagel, nootmuskaat en vanille groeien.
  • Bezoek kleine fabriekjes in het dorp
  • Breng een bezoek aan de lokale markt
  • Maak een tour met een dokar (paardenkar)
  • Dagtrip naar Baluran Nationaal Park
  • Drie kilometer achter Margo Utoma bevindt zich een waterval
  • Maak een dagtrip naar Kawah Ijen, de meest oostelijke vulkaan van Java.
  • Tweedaagse trip naar het Nationaal Park Meru Betiri waar je (met een beetje geluk) reuze zeeschildpadden eieren kunt zien leggen.

Kalibaru en Sukamade

Kalibaru en Sukamade

Kalibaru en Sukamade

Kalibaru en Sukamade

Breng een bezoek aan Sukamade in het Nationaal Park Meru Betiri

Ik maakte een tweedaagse trip naar Sukamade en was meer dan positief verrast. Nationaal Park Meru Betri herbergt meer dan 70.000 Ha jungle waar vele dieren leven zoals apen, neushoornvogels, vleermuizen, zwarte panters, leguanen en het schijnt dat hier de laatste zeven overgebleven Javaanse tijgers leven.
Wij brachten een bezoek aan het strand van Sukamade. Dit strand is het voortplantingsgebied voor reuze zeeschildpadden. Het is een zeer lange reis naar dit natuurpark. We stoppen aan het strand bij een klein vissersdorp voor een picknicklunch. Dit kleine vissersdorp was jaren geleden ook slachtoffer van de verwoestende tsunami en dat kun je nog steeds zien.

Na de lunch begint het echte werk want er volgt een urenlange spectaculaire hobbelrit over onverharde wegen en door riviertjes. Tussendoor maken we ook nog een uur durende wandeling door de jungle. Het is echt schitterend en we spotten toekans en langoer-apen. We hobbelen en bobbelen nog een hele tijd door en worden echt alle kanten opgeschud.

Aan het einde van de middag komen we ‘shaken en zeker ook stirred’ aan in het kleine dorpje Sukamade midden in de jungle.

Sukamade

Sukamade

Reuze zeeschildpadden op het strand van Pantai Penyu

De schildpadden leggen hun eieren ‘s nachts op het strand van Pantai Penyu, deze worden vervolgens door ‘rangers’ opgegraven en bewaard, totdat de eieren uitkomen en de babyschildpadjes sterk genoeg zijn om bij het strand weer uitgezet te worden. Hierdoor overleven nu meer dan 90% van de babyschildpadden, terwijl dat eerst rond de 10% was.

We verblijven in een zeer eenvoudige accommodatie midden in de jungle. We slapen met vijf personen op een kamer en de badkamer valt weer onder de categorie ‘we douchen morgen wel’ maar dat mag de pret niet deren.

Om 20.00 uur is het eindelijk zover! We stappen in de jeeps en gaan weer hobbelend op weg naar Pantai Penyu. Bij aankomst mogen we eerst bij de babyschildpadjes gaan kijken…zoooooooo schattig! Ze zijn echt super klein en overal krioelen ze rond. Sommige zijn net uit hun ei gekomen en helaas heeft niet ieder schildpadje die worsteling overleefd. Zodra er voldoende schildpadjes zijn en ze groot genoeg zijn, mogen ze worden uitgezet. Jullie snappen uiteraard wel dat wij dit onwijs graag willen doen en met onze allerliefste glimlach informeren wij naar deze mogelijkheid. De lokale gids informeert voor ons maar helaas zijn er niet voldoende schildpadjes om uitgezet te worden…heeeeeeel erg jammer.

Sukamade

Sukamade

Wel of geen schildpadden?

Dan krijgen we groen licht om richting het strand te lopen. Na vijftien minuten lopen krijgen we instructie dat de zaklampen uit moeten en we doodstil moeten zijn. We krijgen de opdracht om dadelijk in het donker op het strand te gaan zitten totdat we geroepen worden door een ranger. We mogen geen geluid maken en alles moet donker zijn. Ik kan jullie zeggen dat het erg bijzonder is om in het pikkedonker op een strand te zitten terwijl je de woeste golven op de achtergrond hoort, wachtend tot er een schildpad op het strand is.

We zijn met negentien personen en een groepje uit Korea heeft nogal moeite met het stil zijn. Volgens mij is er bijna een uur voorbij als er eindelijk een ranger in zicht komt. Een heel eind verderop is er een mannetje gespot die waarschijnlijk op zoek is naar een vrouwtje. Helaas dus geen vrouwtje die eieren gaat leggen maar beter iets dan niets.

We trekken een stille sprint door het mulle zand richting de andere kant van het strand. Het lijkt wel een eeuwigheid te duren voordat we er zijn maar eindelijk zien we iets in de verte. Er ligt inderdaad een schildpad van een meter doorsnede op het strand…geweldig! De rangers keren de schildpad en het blijkt een onbekend mannetje te zijn.

We moeten op afstand blijven maar mogen verrassend genoeg fotograferen met flits!? Ik maak een aantal foto’s wat niet meevalt in het pikkedonker maar door al het flitslicht (van omstanders) lukt het nog aardig. De schildpad zet het uiteraard op een lopen (zo ver dat mogelijk is) richting de zee. Hij begint te blazen en is duidelijk gepikeerd wat ik ook niet vreemd vind. We worden geattendeerd om meer afstand te nemen en de schildpad de ruimte geven waar veel mensen (Koreanen) nogal moeite mee hebben. Ik vind het eerlijk gezegd best zielig voor de schildpad.  Het duurt een eeuwigheid maar uiteindelijk bereikt hij toch de zee…free turtle!!! Het is een prachtig gezicht om hem de laatste meters te zien afleggen en te zien verdwijnen in het donker.

Sukamade

Sukamade

Sukamade

Toch een dubbel gevoel

We wachten lang…heel erg lang maar er is geen schildpad meer te zien. Balen maar we hebben er in ieder geval één gezien. Velen beginnen onrustig te worden en rangers gaan zelfs ‘stiekem’ roken terwijl dit helemaal niet mag. Een half uur eerder dan gepland, worden we gevraagd om terug te keren naar de jeeps. Erg jammer want ik had nog wel langer willen wachten.

Sukamade is echt geweldig, maar eerlijk gezegd had ik toch een dubbel gevoel bij bij het bezoek aan de schildpadden. De schildpad was duidelijk ‘not amused’ en de meeste omstanders gedroegen zich onfatsoenlijk. Persoonlijk vind ik het niet kunnen om te flitsen bij een dier. Erg jammer want dit stukje Java is zo ontzettend mooi. Desondanks vond ik dit Nationale Park echt geweldig mooi en zeker een bezoek waard.

Sukamade

Hebben jullie ooit een bezoek gebracht aan Kalibaru of dit Nationale Park?
Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

 

You may also like

4 comments

Britte 25 oktober 2017 - 14:16

Wat een prachtige bestemmingen! Bali trekt me helemaal niet met die hordes toeristen, maar Java lijkt me wel wat. Balen van je ervaring bij het schildpadden kijken, ik kan zelf ook altijd een beetje geïrriteerd worden als mensen zich niet respectvol gedragen tegenover de natuur of dieren. Jammer dat het zo’n dubbel gevoel heeft achtergelaten bij je… 🙁
Britte onlangs geplaatst…Snowboardschoenen en bindingen kopen: de tips helpen je bij het kiezen!My Profile

Reply
Jenny 25 oktober 2017 - 21:50

Wat bijzonder om die schildpadden zo te zien! Jammer dat sommige mensen zich niet weten te gedragen….

Java is erg mooi. Misschien ga ik er volgend jaar weer heen.

Reply
Yvonne 29 oktober 2017 - 19:47

Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over deze omgeving. Wij hebben er bewust voor gekozen 3 nachten in Kalibaru te blijven. Ik denk dat het voor onze kids onwijs interessant is, al die plantages en fabriekjes en de doka. Heb er door jouw blog nog meer zin in gekregen!

Reply
Carolien 2 november 2017 - 19:57

In Costa Rica gedragen de gidsen zich met veel meer respect voor de dieren en word je ook echt aangesproken als je je misdraagt. Fijn! Fotograferen met flits was uit de n boze. Alle licht trouwens. Jammer als zo’n gave ervaring verpest wordt door sommige mensen. Ik heb nog nooit kleine schildpadjes gezien. Dat lijkt me ook erg gaaf!
Carolien onlangs geplaatst…Foodwalk, wandelen langs de lekkerste adresjes in de Friese WoudenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.