Japan: Sneeuwapen spotten in Yudanaka

by DutchieontheRoad
8 comments

Jaren geleden zag ik voor het eerst een foto voorbij komen van een badderende sneeuwaap in Japan. Wow…dat wilde ik ook zien. Ik was echt gefascineerd door dat prachtige tafereel dat ik mezelf voornam ooit naar Yudanaka te gaan en was dan ook als een kind zo blij toen ik in oktober 2019 eindelijk op de trein stapte. Ik ging sneeuwapen spotten in Yudanaka 🙂

Sneeuwapen spotten in Yudanaka

Het is even een kleine omweg maar zeker de moeite waard. Als je onderweg bent naar de Japanse Alpen kun je vanuit Nagano de trein nemen naar het plaatsje Yudanaka. Hier vind je het Jigokudani Monkey Park waar je de wereldberoemde sneeuwapen kunt bezoeken.

Net zoals de meeste toeristen overnacht ik in het het kleine dorpje Shibu Onsen. Er is niet veel te beleven en toch kijk ik mijn ogen uit. Het contrast met Tokyo is enorm en ik geniet van de kleine smalle straatjes en mooie houten gevels. Voor het eerst maak ik kennis met een ryokan. Lang twijfelde ik of ik wel in een ryokan wilde overnachten vanwege de kosten, maar bij binnenkomst weet ik meteen dat ik de juiste beslissing genomen heb. Wow…wat is dit leuk. Een ryokan is de perfecte plek om kennis te maken met Japanse tradities.

Ondanks dat Yudanaka niet groot is, hoef je je niet te vervelen. Er zijn meerdere tempels, warmwaterbaden, een supermarkt, karaoke bars en restaurants. Ook kun je prachtig wandelen in de omgeving.  Shibu Onsen staat ook bekend om de ‘onsens’ oftewel publieke badhuizen. Zelf heb ik dit aan mij voorbij laten gaan, maar het schijnt erg fijn te zijn. De meeste toeristen blijven twee dagen in Shibu Onsen en dat is mijn inziens ook voldoende.

sneeuwapen in Yudanaka

Jigokudani Monkey Park

Vanaf Shibu Onsen moet je nog wel de lokale bus nemen naar het Monkey Park en vanaf daar is het nog zo’n dertig minuten wandelen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het warmwaterbad niet natuurlijk gevormd maar aangelegd door mensen. De apen worden bovendien gevoerd en komen dus specifiek naar deze plek om te eten. Ondanks het feit dat ze wel oorspronkelijk uit dit gebied komen, zijn ze niet echt wild meer te noemen omdat ze immers gevoerd worden door de rangers.

Er zijn echter wel strenge regels en de rangers houden dit ook goed in de gaten. Bezoekers mogen niet te dicht in de buurt van de apen komen. Dit is echter niet makkelijk want toen ik er was, werd ik bijna omsingeld door apen. Houd er rekening mee dat er serieus heel veel apen rondlopen.

Helaas had ik dikke vette pech die dag want de regen kwam serieus met bakken naar beneden! Ik had te maken met een staartje van een tyfoon en die zorgde voor veel regen…héél veel regen. Gehuld in regenjack en paraplu liep ik dus richting het park, in de hoop één aap te spotten. Was ik eindelijk in Yudanaka…regende het gewoon kei hard! Gelukkig liepen er ontzettend veel apen rond maar het viel niet mee om ze goed te fotograferen onder mijn paraplu. Badderende apen heb ik helaas niet gezien want het was immers al nat genoeg 😉 Ik had gewoon dikke vette pech…helaas pindakaas. Ondanks de regen vond ik het wel heel tof om te zien, maar uiteraard baalde ik wel als een stekker.

Dutchies Diary maart 2020
Reisroute Japan
sneeuwapen in Yudanaka

Hoe kom je in Yudanaka?

Yudanaka is makkelijk te bereiken als je richting de Japanse Alpen gaat. Neem de snelle shinkansen naar Nagano en stap vervolgens over op de Nagano Line Snow Monkey Express. Houd er rekening mee dat de JR Passe niet geldig is op het traject Nagano – Sibu Onsen. Een enkeltje kost ongeveer € 10,- dus dat zijn de kosten ook niet. Sibu Onsen is de eindhalte van deze lijn en je bent ongeveer 45 minuten onderweg. Vanaf Shibu Onsen kun je met de lokale bus of de taxi naar het snowmonkey park, maar het is ook mogelijk om te lopen. Zelf ben ik met de bus heen gegaan en lopend terug.

De beste tijd om de sneeuwapen in Yudanaka te bezoeken is uiteraard de winter. Wil je echte winterse taferelen zien? Dan ben je echt aangewezen op de winter en vooral de maanden januari en februari. Dat neemt echter niet weg dat het park niet de moeite waard is om te bezoeken tijdens de andere seizoenen. 10Sowieso is Shibu Onsen een erg leuk dorpje waar je kennis maakt met traditioneel Japan. Ik vond het geweldig om de sneeuwapen in Yudanaka te bezoeken en ben erg blij deze korte omweg genomen te hebben.

Als je op zoek bent naar een ryokan, kan ik Ikariya van harte aanbevelen. De ruime kamers zien er netjes uit en je slaapt op traditionele futonbedden. De badkamers en toiletten worden gedeeld, maar zien er keurig uit. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de lokale onsen in het dorp. Er worden een Japans ontbijt en diner geserveerd in de eetkamer en dit is écht zo ontzettend goed. Het eten is zo belachelijk goed!

Openingstijden Snowmoneypark:

April t/m oktober: 08:30 tot 17:00
November t/m maart: 09:00 tot 16:00

Toegangsprijzen:

Volwassenen: 800 yen
Kinderen vanaf 5 jaar: 400 yen

slapen in een ryokan
Reisroute Japan
Slapen in een ryokan
Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

sneeuwapen in yudanaka

You may also like

8 comments

Diana 11 maart 2020 - 10:06

Whooooo hoe geweldig is dit. Ik heb ooit een lange tijd geleden een documentaire gezien over dit gebied. Toen gelijk om mijn bucket list gezet. Helaas beetje uit het oog verloren maar nu staat dit er weer op. Die koppie ook…zo schattig
Diana onlangs geplaatst…Wildkamperen in Europa | wat moet je allemaal wetenMy Profile

Reply
Linda 13 maart 2020 - 15:41

Wat jammer van de regen, maar het klinkt alsnog wel heel gaaf. Het fotograferen van onder de paraplu is nog goed gelukt ook, mooie foto’s! Ik zou hier ook wel sneeuwapen willen spotten, heel bijzonder!

Reply
Jenny 13 maart 2020 - 22:57

Ohhhhhh, zo gaaf! Het zien van deze apen staat al heel lang op mijn wensenlijst. Ooit zal ik er naar toe gaan.

Reply
Esther 14 maart 2020 - 08:49

Wow, wat dat lijkt me ook heel gaaf en bijzonder. Ik kan me voorstellen dat je blij was dat je ze nu eindelijk hebt gezien . Jammer van de regen, maar alsnog een mooie ervaring lijkt me.

Reply
Eva Hopstaken 16 maart 2020 - 11:44

Tijdens het Festival International de la Photo Animalière et de Nature in het Franse Montier zag ik een foto van Jasper Doest van deze primaten. Ik had dezelfde reactie als jij. Echter ben ik intussen nog steeds niet in Japan geweest 🙁

Reply
Yvonne van der Laan 16 maart 2020 - 13:20

Ach jee.. geen sneeuwapen, maar regenapen dus, haha. Wat jammer.. maar nog steeds heel gaaf om ze te zien natuurlijk. Ik vind het zelf best een ding dat deze apen gevoerd worden… het voelt toch niet helemaal okee ofzo. Dat had ik in elk geval bij de Berberapen in Marokko..

Reply
Anne - Ditisanne.nl 20 maart 2020 - 17:02

Ah, ik snap dat je baalt van de regen, maar alsnog heb je echt onwijs mooie foto’s kunnen maken hoor! Toch maar een keertje terug dus? 😉
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Toscane buiten de gebaande paden: Mijn favoriete plekken!My Profile

Reply
Mirre 28 maart 2020 - 13:19

Nou, ondanks dat je geen badderende apen hebt gezien vind ik de foto’s spectaculair! vooral de bovenste met dat kleintje op z’n kont, haha! Maar wat is eigenlijk een ryokan? Een soort traditionele guesthouse?
Mirre onlangs geplaatst…Coronavirus: Gratis je reis annulerenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.