Japan: slapen in een ryokan

by DutchieontheRoad
2 comments

Dat ik graag naar Japan wilde in 2019 stond voor mij vast. Tijdens mijn oriëntatie werd ik enigszins overrompeld door de keuze aan overnachtingen. Wat wil ik eigenlijk en hoe houd ik het een beetje betaalbaar? Japan is niet bepaald een budgetbestemming. Kies ik voor hostels, capsulehotels of hotels? Uiteindelijk legde ik mijn rondreis op een andere manier vast dan ik eigenlijk gepland had en werd het geen ‘budgetvakantie’, haha. De keuze aan overnachtingen in Japan is enorm en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wil je de bijzondere Japanse cultuur ervaren, ga dan slapen in een ryokan.

Wat is een ryokan?

Ryokans dateren uit het zogenaamde Edo-tijdperk (1603-1868) en zijn alleen in Japan te vinden. Een ryokan is een traditionele Japanse vorm van een bed & breakfast of herberg. Een ryokan kan basic tot super luxe zijn en ook hier is de keuze reuze. Over het algemeen slaap je meestal op een futonbed op de grond, maar er zijn ook ryokans met bedden. Veel Nederlanders willen niets weten van slapen op de grond, maar futonbedden zijn best comfortabel. Ook ik heb rugklachten en heb prima geslapen, maar heb wel een extra matrasje geregeld. Als ik heel eerlijk ben, had ik een luikje in de kamer gevonden waar extra matrassen lagen verstopt dus jullie kunnen misschien wel raden wat ik gedaan heb 😉 Ik lag meer dan prima op mijn ‘prinses op de erwt futon’. Douches en toiletruimtes worden meestal gedeeld en vaak is er een traditionele Japanse badruimte aanwezig (onsen). Het eten in een Japanse ryokan is meestal heel uitgebreid en ontzettend lekker.

Reisroute Japan

Slapen in een ryokan: een bijzondere ervaring

Bij binnenkomst mogen we meteen onze schoenen uittrekken en verruilen we deze voor slippers welke veel te groot zijn voor mijn kleine voetjes. Het is niet toegestaan om een ryokan te betreden met schoenen en daarom krijg je altijd slippers/pantoffels. Wanneer je een kamer betreedt (de eetzaal bijvoorbeeld) moet je deze slippers uitdoen en op blote voeten of sokken lopen. Bij de toiletruimte staan weer andere slippers/pantoffels klaar welke je aan dient te trekken bij het betreden van het toilet, een roze exemplaar voor de dames en blauwe slippers voor de heren. Ik heb een erg kleine blaas dus wissel geregeld van pantoffels, haha. Ook voor buiten zijn weer andere slippers beschikbaar, maar deze zijn echt heel onpraktisch. Ik heb geprobeerd om een rondje op de traditionele houten slippers te lopen en vind het nog steeds heel knap van mezelf dat ik niet op mijn snufferd gevallen ben.

De vloerbekleding in de kamer bestaat uit tatami matten en daar liggen twee futonbedden. Er staat een Japans theetafeltje en een schaaltje met lekkere koekjes. Deze zijn al snel op 😉 De kamer heeft schuifdeuren en je kunt de slaapkamer dus niet afsluiten. Dat is normaal en ik heb me dan ook geen seconde zorgen gemaakt om mijn spullen.

We krijgen een yukata, een traditioneel gewaad in dezelfde stijl als een kimono. Een yukata is echter een stuk lichter. Deze yukata draag je tijdens je verblijf in de ryokan. Ik heb in verschillende ryokans geslapen en heb nog steeds spijt dat ik niet heb gevraagd of ik de laatste yukata mocht kopen. Wat een plaatje was dat! Je mocht daar zelf je yukata kiezen en ik viel als een blok voor een kleurrijke yukata met bloemen. Wat had ik deze graag mee naar huis willen nemen, maar ik durfde niet te vragen of ik hem mocht kopen.

slapen in een ryokan

Yudanaka

Baden in een traditionele onsen

In de meeste ryokans deel je de douches en toiletruimtes. Er zijn wel ryokans waar je een eigen badkamer hebt, maar daar betaal je dan ook voor. Zelf heb ik er geen problemen mee om deze faciliteiten te delen. Waar ik wel moeite mee heb, is samen baden en douchen. Ik ben namelijk erg preuts aangelegd en ga in Nederland dan ook niet naar de sauna. Een gemeenschappelijk bad is voor mij dan ook niet weggelegd. Ik heb geen behoefte om naakte Japanners te zien en ik heb ook geen behoefte dat zij mij naakt zien. Not my cup of tea…

Gelukkig zijn er ook accommodaties met prive onsens welke je kunt afsluiten (gelukkig nog één deur die je kunt afsluiten in een ryokan) De meeste ryokans beschikken over een eigen warmwaterbron die de onsen verwarmt. Deze heetwaterbaden hebben vaak een temperatuur van 40 graden. Aan het baden zit een heel ritueel verbonden en dat is wel handig om te weten wanneer je naar een gemeenschappelijke onsen gaat. Je dient eerst plaats te nemen op het krukje, waar je jezelf eerst grondig wast en vervolgens afspoelt. Pas daarna mag je in het warmwaterbad.

Ik kom al snel tot de ontdekking dat de onsen niet mijn ding is. Het bad is veel te heet en ik kom niet verder dan mijn knieën. In Nederland ga ik zelden in bad (iets met geduld) en ook hier laat ik het bad aan mij voorbij gaan. Ik houd het bij een snelle douche.

gekke dingen in Japan

slippers japan

Verfijnde maaltijden

Meestal is je verblijf bij een ryokan all-inclusive dus dat betekent dat je ook avondeten en ontbijt geserveerd krijgt. De maaltijden in een ryokan zijn een waar feestmaal, bijna haute cuisine. Gasten zitten op de grond aan een lage tafel en dat is voor ons lange Hollanders best een uitdaging. Vanwege oude enkelblessures kan ik niet lang in kleermakerszit zitten en dat maakt de zitting toch iets minder comfortabel. Desondanks heb ik enorm genoten van de maaltijden.

Ze houden echt met alles rekening. Ik had voor mijn reis doorgegeven dat ik geen vlees eet, maar dit was blijkbaar niet goed gecommuniceerd. Toen ik informeerde werd dit meteen geregeld en kreeg ik alternatieven aangeboden.

Het ontbijt is vaak ook traditioneel Japans, al kun je bij sommige ryokans wel een westers ontbijt bestellen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ontbijt wel een uitdaging vond, maar dit is puur persoonlijk. Ik houd gewoon niet zo van miso soep en rijst in de ochtend, haha. Doe mij maar een bak yoghurt met fruit. Desondanks was het ontbijt ook heerlijk, maar wel een beetje anders 😉

Slapen in een ryokan

In welke ryokans heb ik overnacht?

Slapen in een ryokan is echt heel tof en kan ik van harte aanbevelen. Mijn eerste overnachting was in Ikariya Ryokan in Yudanaka en dit vond ik toch wel de beste ryokan waar ik geweest ben. Wat een lieve mensen!  De ruime kamers zien er netjes uit en je slaapt op traditionele futonbedden. De badkamers en toiletten worden gedeeld, maar zien er keurig uit. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de lokale onsen in het dorp. Er worden een Japans ontbijt en diner geserveerd in de eetkamer en dit is écht zo ontzettend goed.

Mijn tweede overnachting was in Minshuku Tsutamuraya, een bijzondere herberg in de Japanse Alpen. De minsjuku is nog geheel in authentieke stijl en ligt op de Nakasendo Trail, net buiten Tsumago op de weg naar Magome. Het is eenvoudig, schoon, rustig en goed onderhouden, met gedeelde badkamers. Ik kan me nog goed herinneren dat ik hier onwijs vaak mijn hoofd gestoten heb tegen de lage houten balken. Een wonder dat ik daar geen buil aan over gehouden heb, haha.

Slapen in een ryokan

yukata

Volgens mij heb ik voldoende redenen gegeven om te gaan slapen in een ryokan. Het zijn niet de meest goedkope overnachtingen, maar het is zijn geld dubbel en dwars waard. De volgende keer wil ik zeker weer overnachten in een ryokan.

Zou jij ook wel een eens willen slapen in een ryokan?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Slapen in een ryokan

*Dit artikel bevat een affiliatelink

You may also like

2 comments

Chayenne 17 juli 2021 - 20:10

Leuke blog Kelly! Had nog nooit van een Ryotan gehoord, maar lijkt me echt een unieke ervaring. Die houten slippers zijn echt moordend volgens mij haha

Reply
DutchieontheRoad 1 augustus 2021 - 19:53

Die slippers zijn inderdaad niet tof om op te lopen, haha. Leuk voor de foto, maar meer niet. Heb er een stukje op gelopen en wonderbaarlijk genoeg ben ik niet gevallen.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.