Hoogtepunten Kathmandu: deze tempels wil je echt niet missen

by DutchieontheRoad
10 comments

Vorige maand was ik in Nepal en vergaapte ik mij aan prachtige tempels, duizenden gebedsvlaggen, kleurrijke sari’s en het Himalayagebergte. Ongelooflijk wat ik allemaal gedaan en gezien heb in slechts zestien dagen. Ik bracht de nodige dagen door in Kathmandu, een drukke maar ook kleurrijke en bijzondere stad. Ik bezocht een aantal hoogtepunten in Kathmandu. Geloof mij, deze drie tempels wil je echt niet missen.

#1 Swayambhunath

Swayambhunath is zonder enige twijfel mijn favoriete tempel in Kathmandu en absoluut één van de mooiste tempels die ik ooit bezocht heb. Deze tempel is een Boeddhistisch heiligdom en wordt vaak Apentempel genoemd vanwege de vele apen die er leven. Deze tempel dateert uit de vijfde eeuw.

Swayambhunath ligt bovenop een heuveltop en het is aan te raden deze tempel te bezoeken via de lange trap aan de Oostelijke zijde. Je kunt ook met de taxi naar de Westelijke zijde van de tempel gaan, maar dan mis je de beklimming naar boven en dit zorgt toch voor een stukje extra beleving. Onderaan de trap vind je een 12 meter hoge gebedsmolen en deze is zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Beklim de 365 treden en zie vele pelgrims en vrouwen in prachtige sari’s naar boven lopen. Pas wel op voor de vele brutale apen. Vergrendel je camera en heb geen etenswaren in je hand…je bent gewaarschuwd 😉

Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een enorme witte stoepa. Deze stoepa heeft dertien verdiepingen, welke de stadia van verlichting symboliseert. Loop met de pelgrims om de stoepa heen (altijd met de klok mee!!) en draai aan de vele gebedsmolens. Bezoek de verschillende monumenten en tempels, geniet van de wapperende gebedsvlaggen en het prachtige uitzicht over Kathmandu.

Openingstijden: dagelijks 24 uur per dag
Toegangsprijs: 200 rupee

Tempels Kathmandu

Tempels Kathmandu

Tempels Kathmandu#2 Pashupatinath

Pashupatinath is zonder enige twijfel een fascinerend en bijzonder tempelcomplex. Een bezoek aan Pashupatinath gaat je niet in de koude kleren zitten en laat zonder enige twijfel een diepe indruk achter.

Dit religieuze complex vind je langs de heilige rivier de Bagmati. Dit is een van de heiligste tempels van Nepal en voor mensen die niet in staat zijn om naar Varanasi (India) te reizen, is een bezoek aan Pashupatinath een goede tweede optie.

Je mag de hoofdtempel alleen betreden al je Hindoe bent. Het is een aanrader om te wandelen langs de rivier.  Je ziet hier eeuwenoude tempels en heiligdommen die gewijd zijn aan Shiva. Pashupatinath staat bekend om zijn vele pelgrims en gekleurde sadhoes. Deze zogenaamde heilige mannen zitten hier voornamelijk voor toeristen. Voor een kleine bijdrage mag je ze fotograferen en geven ze je de bekende rode tikka. Een leuk souvenir voor het thuisfront 😉 Houd er rekening mee dat je kleingeld bij je hebt want fotograferen zonder betaling wordt niet gewaardeerd.

Pashupatinath staat ook vooral bekend om de ghats. Mensen gaan hier naar toe om een bad te nemen, maar hier zie je ook openluchtcrematies. Er zijn brandstapels te zien en families maken overleden dierbaren gereed voor een crematie. Ik wist van te voren niet zo goed of ik dit wel wilde zien, maar eenmaal ter plaatse, vond ik het erg bijzonder. Het is wel heel bizar dat jij op korte afstand toeschouwer bent van een dergelijke openluchtcrematie. Heel bizar om mee te maken.

Openingstijden: dagelijks 24 uur per dag
Toegangsprijs: 1000 rupee

Tempels Kathmandu

Hoogtepunten Kathmandu#3 Boudhanath

Deze enorme stoepa is de grootste van Nepal en één van de grootste boeddhistische stoepa’s in Azië. Deze heilige Tibetaanse tempel is ongeveer vijfhonderd jaar oud en heeft een grote aantrekkingskracht op pelgrims. Deze prachtige stoepa ligt op een mooi plein waar ook vele leuke restaurantjes en winkeltjes te vinden zijn. Ga op één van de dakterrassen lunchen en geniet van het prachtige uitzicht.

Net zoals bij vele tempels, klinkt hier ook de boeddhistische mantra “Om Mani Padme Hum” door de straten. Honderden gebedsvlaggen wapperen in de wind en vele pelgrims lopen rond de stoepa.

Deze heilige stoepa was behoorlijk beschadigd door de verwoestende aardbeving. Inmiddels is de tempel weer gerestaureerd en in november 2016 werd dit gevierd met een groot feest.

Openingstijden: dagelijks 24 uur per dag
Toegangsprijs: 250 rupee

Hoogtepunten Kathmandu

Dutchie on the Road Tempels Kathmandu

Welke tempel lijkt jullie het mooist of hebben jullie deze tempels wel eens bezocht?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

10 comments

Sanne 27 november 2017 - 11:04

Het bezoeken van Pashupatinath vond ik echt een bijzondere ervaring. Heel bijzonder om op deze manier een crematie mee te maken. Het voelt een beetje gek om daar een kijkje te nemen, maar het had ook juist wel iets moois en sereens. Kathamandu is verder een van mijn favoriete Aziatische steden. Mooie tempels, een leuk centrum, heerlijk eten en vooral hele vriendelijke mensen.

Reply
DutchieontheRoad 28 november 2017 - 19:08

Gek genoeg vond ik Pashupatinath ook mooi en sereen, terwijl het eigenlijk heel bizar is. Ik vond het ook vreemd om dit openbaar te zien, maar de mensen vinden het blijkbaar echt niet erg dat er toeschouwers zijn.

Reply
Aniek 28 november 2017 - 12:09

Wat wil ik hier graag naartoe! In Nepal zou ik gaan hiken of mountainbiken, maar niet zonder eerst Kathmandu te ontdekken.
Aniek onlangs geplaatst…Indrukwekkend UNESCO: Albi en de Sainte-Cécile kathedraalMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 28 november 2017 - 19:09

Ik vond Kathmandu echt een leuke stad, maar ik ken ook mensen die het helemaal niets vinden. Oké, het is druk, chaotisch en vies maar er is zo ontzettend veel te zien en te ontdekken. Zeker een leuke stad voor een paar dagen 🙂

Reply
Jessica 1 december 2017 - 14:05

Haha ik moest een beetje lachen toen ik de namen probeerde uit te spreken, wat een hel zeg! IBijzonder om die ceremonies en rituelen mee te mkaen en wat een mooie portretten heb je vastgelegd zeg <3
Jessica onlangs geplaatst…Terugblik – November 2017My Profile

Reply
Jenny 1 december 2017 - 15:41

Na een of twee nachtjes in Thamel had ik het wel gezien: Boedanath is mijn favoriete stukje Kathmandu. Zo mooi als de pelgrims ‘s avonds rond de tempel lopen!

Swayambhunath is ook erg mooi.

Reply
Gabriëlle 1 december 2017 - 21:07

Leuke tips. Volgende zomer gaan we naar Nepal dus dit komt goed van pas. Vooral deBoudhanath lijkt mij echt mooi en bijzonder.
Gabriëlle onlangs geplaatst…Overzicht van november 2017My Profile

Reply
Yvonne 1 december 2017 - 22:18

Wat een mooi overzicht! Swayambhunath was ook onze favoriet… maar eigenlijk vond ik ze allemaal bijzonder. 🙂 Kathmandu is gewoon een hele toffe stad.

Reply
Denise 7 december 2017 - 08:53

Jaaaaaa, Swayambhunath vond ik ook prachtig!! Pashupatinath vond ik een beetje naar, maar ik ben wel ‘blij’ dat ik het gezien heb, ook met een verbranding… Ik ruik het zelfs nog een beetje als ik eraan terug denk.
Denise onlangs geplaatst…Hidden secrets: verborgen juweeltjes in EuropaMy Profile

Reply
ivonne 12 december 2017 - 17:07

Ik bezocht ze alle drie en vond ze allemaal wel wat hebben. Nepal was één van mijn eerste bestemmingen buiten Europa en ik was zeer onder de indruk. Ik vond het super mooi, maar schrok ook én was ook nog een aantal dagen ziek. Ik wil nog altijd een keer terug nu ik wat meer bereisd ben en kan ik er dan nog wat meer van genieten. En dan een mooie trekking maken!
ivonne onlangs geplaatst…Wandelen in de Alpujarras; rondwandeling bij CapileiraMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.