Hoogtepunten IJsland: Dit wil je absoluut niet missen

by DutchieontheRoad
12 comments

IJsland een bestemming die bij velen op de wishlist staat. Ik bezocht slechts een aantal hoogtepunten in IJsland en wil zeker nog een keer terug. Ik kan alleen maar bevestigen hoe ontzettend mooi IJsland is.

De natuur in IJsland is van ongekende schoonheid. Nieuw-Zeeland om de hoek noemde ik het al eens. Hoe ideaal is dat? Je stapt op het vliegtuig en 3,5 uur later sta je in een totaal andere wereld. Een wereld van sprookjes, sagen en mythologie. IJsland is magisch mooi. Deze 10 hoogtepunten wil je zeker niet missen.

Thingvellir Nationaal Park: overdonderd door ongekende schoonheid

Thingvellir was mijn eerste kennismaking met de ongekende schoonheid van IJsland. Wow…breathtaking! Ik werd serieus overdonderd in Thingvellir. Dwars door het nationale park loopt een breuklijn van twee tektonische vlakken; het Amerikaanse en Europese vlak. Hierdoor kun je letterlijk een blik in de aarde werpen. Hoe bijzonder is dat!? Je kunt hier fantastisch wandelen en er zijn diverse mooie uitkijkpunten met een geweldig uitzicht. Thingvellir Nationaal Park bestaat uit diepe kloven, ravijnen, aardverzakkingen, rotsplateaus en watervallen.

Wil je meer dan alleen maar wandelen? Dat kan want in Thingvellir kun je ook snorkelen of duiken in de Silfra Kloof. Deze kloof is gelegen in het hart van Thingvellir. In kristalhelder water kun je je voorzichtig laten meedrijven in de langzame stroming. Zonder enige twijfel een unieke ervaring. Moet ik nog meer zeggen? Sla Thingvellir niet over.

Hoogtepunten IJsland

Gullfoss: de mooiste waterval van IJsland

Gullfoss is zonder enige twijfel één van de populairste en mooiste watervallen van IJsland. Zekerste weten één van de hoogtepunten in IJsland. Deze enorme waterval ligt in de rivier Hvita. Het water valt in twee trappen in totaal 32 meter omlaag. Je kunt deze enorme waterval te voet bereiken via diverse wandelpaden. Het is absoluut aan te raden om naar boven te lopen want daar heb je een briljant uitzicht op de waterval.

Je kunt ook via een houten trap naar beneden lopen, om de waterval van dichtbij te bekijken. Gullfoss zorgt voor behoorlijk wat verstuiving en daarom moet je rekening houden met een nat pak. Bij zonneschijn is de kans op een regenboog groot waardoor deze waterval nog magischer oogt. Deze waterval heeft daarom ook wel de bijnaam ‘de gouden waterval’. Ik zag helaas geen ‘gouden waterval’ maar dat mocht de pret niet drukken.

Gulfoss is zonder enige twijfel een van de mooiste watervallen die ik ooit gezien heb (oké, hij kan niet op tegen Vicfalls). Wat een watergeweld en ik kan mezelf voorstellen dat deze waterval met een regenboog ongekend mooi is. Wie weet zie ik tijdens een volgend bezoek wel een ‘Gouden waterval’.

Golden Circle in IJsland

Hoogtepunten IJsland: Geysir & Strokkur

IJsland staat ook vooral bekend om zijn actieve geisers. Niet voor niets is de Golden Circle de populairste attractie van IJsland, en terecht. Geysir is al enkele jaren niet meer actief maar Strokkur daarentegen wel. Strokkur spuit om de zoveel minuten heet water omhoog, soms tot wel dertig meter hoog!! Zo gaaf!! Die uitbarsting is echt een enorme explosie. Zo gaaf om dat natuurgeweld te zien! Ik vond dit echt één van de mooiste hoogtepunten in IJsland.

Meer lezen over de Golden Circle? Lees dan meer over deze prachtige route.

Hoogtepunten IJsland

Hraunfossar & Barnafoss

Deze twee watervallen in het westen van IJsland lopen direct in elkaar over en toch zijn ze totaal verschillend. Veel reizigers vinden deze twee watervallen een van de mooiste van IJsland en dat kan ik alleen maar beamen. Als je langs de grillige rots figuren loopt bij Hraunfossar en Barnafoss waan je jezelf bijna in elfen- en trollenland. Magisch en sprookjesachtig mooi!

Meer lezen over deze twee prachtige watervallen? Lees dan mijn artikel over Hraunfossar en Barnafoss.

Hoogtepunten IJsland

Skogafoss & Seljalandfoss

Skogafoss en Seljalandfoss liggen redelijk bij elkaar in de buurt dus dat is ideaal. Seljalandsfoss is een van de meest beroemde watervallen van IJsland. Deze waterval is ongeveer 60 meter hoog en een plaatje om te zien, vooral als er ook een regenboog zichtbaar is. Je kunt zelfs achter de waterval door lopen, maar voorzichtigheid is wel gewenst want je wil hier niet onderuit gaan. Houd rekening met een nat pak maar dan heb je ook wel achter een waterval gelopen. Skogafoss is met een breedte van 25 meter en een hoogte van 60 meter één van de grootste watervallen in het land. Op zonnige dagen is hier vaak een enkele of dubbele regenboog zichtbaar.

Aan de oostkant van de waterval kun je via een trap naar boven klimmen. Je hebt hier een geweldig uitzicht op de IJslandse kustlijn en de waterval. Ik vond Skogafoss persoonlijk mooier dan Seljalandfoss maar dat is natuurlijk persoonlijk. Op een zonnige dag kun je bij Seljalandfoss briljante foto’s maken, maar dan moet het weer wel meezitten. Volgende keer beter 😉

Skogafoss

Relaxen in de Blue Lagoon

Oké, je hebt de Blue Lagoon alles behalve voor jezelf. Zo rustig als IJsland is, zo druk is het bij deze toeristische attractie. Blue Lagoon ligt om de hoek van de luchthaven en mede daarom is het er ook zo druk. Desondanks mag een bezoekje aan deze IJslandse wellness niet ontbreken. Het water komt uit 1800 meter diepe bronnen en is extreem zout (12.5%). Aan het water en de witte klei van de Blue Lagoon wordt een heilzame werking toegeschreven. De Blue Lagoon is gewoon prachtig gelegen en het is heerlijk relaxt. Ik vond het absoluut een bezoekje waard…het hoort er zeker bij.

Nieuwsgierig naar meer warmwaterbronnen in IJsland? Neem dan hier even een kijkje want IJsland heeft nog meer te bieden dan alleen de Blue Lagoon.

highlights IJsland

Jökulsárlón

Alleen dit gletsjermeer is al de reden waarom je naar IJsland moet. Wow, wat wilde ik dit graag bezoeken maar de tijd was beperkt, en de wegen na Vik waren afgesloten wegens een vulkaanuitbarsting. Dit gletsjermeer bewaar ik voor een volgend bezoek. Dit prachtige gletsjermeer was ooit het decor van twee James Bond films. Alleen daarom wil ik het al zien (sorry, ik ben opgegroeid met James Bond). Het meer is heel sereen en je kunt een boottocht over het meer maken. Je kunt hier ook een mooie strandwandeling maken over een zwart strand. Naar horen zeggen is dit gletsjermeer het hoogtepunt van IJsland. Ik ben benieuwd of dat inderdaad zo is.

Hoogtepunten IJsland

Myvatn: de Diamond Circle

Myvatn is een onwijs mooi gebied in het noordoosten van IJsland. De omgeving van het meer vormt een fantastisch mooi natuurgebied met uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden en dit gebied wordt ook wel de Diamond Circle genoemd.
In de directe omgeving heb je tientallen bezienswaardigheden zoals de prachtige watervallen Dettifoss en Godafoss, het geothermische gebied Hverarönd, Myvatn Nature Baths, Hofdi en Dimmuborgir waar je geweldig kunt wandelen, Hverfjall krater, Leirhnjukur lavavelden en nog veel meer. Genoeg om je minimaal twee volle dagen te vermaken.

Hoogtepunten IJsland

Wildlife spotten

IJsland is één van de beste bestemmingen binnen Europa als het gaat het spotten van walvissen en dolfijnen. Voor de kust van IJsland trekken jaarlijks verschillende soorten walvissen langs. Mijn poging om walvissen te spotten liep enigszins dramatisch af maar daar heb ik wel vaker last van op een boot. Husavik is de meest populaire plek om een walvistour te doen en laat ik hier nou net niet geweest zijn. Hier vertrekken dagelijks speciale boten op zoek naar diverse soorten walvissen die hier leven.

De papegaaiduiker is misschien wel de bekendste vogel van IJsland. Van eind mei tot half augustus is ongeveer 60% van de gehele wereldpopulatie papegaaiduikers op IJsland te vinden. Een van de redenen waarom ik zo graag terug wil naar IJsland is voor deze papegaaienduikers. Helaas waren deze geweldige diertjes gevlogen door de vulkaanuitbarsting dus daarom moet ik natuurlijk nog een keer terug 😉

Noorderlicht

IJsland in de winter is natuurlijk belachelijk koud maar je hebt wel een grote kans om te noorderlicht mee te maken. Dat lijkt me echt zo bizar mooie ervaring en absoluut één van de hoogtepunten in IJsland. Ooit zie ik het noorderlicht! Door de ligging van IJsland is vrijwel overal op het eiland het licht te zien. De beste tijd om het noorderlicht te zien is van oktober tot maart, maar ook in september en april wordt het noorderlicht waargenomen in IJsland.

Hoogtepunten IJsland

Dit waren de hoogtepunten in IJsland. Genoeg redenen om IJsland te bezoeken of om nog een keer terug te gaan. Willen jullie ook deze hoogtepunten en nog meer zien? Ga dan roadtrippen en rijd deze route door IJsland.

Zijn jullie wel eens in IJsland geweest of staat IJsland nu misschien nog hoger op de wishlist?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*Enkele foto’s zijn afkomstig van Pixabay en zijn gelabeld voor hergebruik

You may also like

12 comments

Yvonne 15 mei 2016 - 14:41

Aan je foto van de blue lagoon is totaal niet te zien dat het er zo toeristisch is, wat een kleurtje he… logisch dat iedereen dat wel even wil zien! Ik vind die papegaaiduikers altijd zo mooi. Zou ik graag eens met eigen ogen zien in IJsland.
Yvonne onlangs geplaatst…7 Tips voor straatfotografie in IndiaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 mei 2016 - 20:15

Deze foto is dan ook net buiten de Blue Lagoon gemaakt 😉 . Om de hoek van de ingang is een korte looproute naar de achterzijde van de Blue Lagoon. Daar liggen geen toeristen in het water te badderen 🙂 . Wel zo handig om te fotograferen. Kwam ik ook per toeval achter hoor. Alleen voor de papegaaienduikers zou ik al terug willen naar IJsland want ik heb er helaas maar eentje gezien op afstand.

Reply
Denise - Follow my footprints 16 mei 2016 - 01:40

Prachtig! Ik hou van warme landen, maar IJsland lijkt me wel ook echt schitterend!
Grappig die ene foto, dat lijkt wel een kwal. 🙂
O ja, ik ga binnenkort ook naar de Blue Lagoon, maar dan in een ander land…
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Zakynthos: 2 miljoen olijfbomen op 1 eilandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 mei 2016 - 13:34

Ik ben ook meer van de warme landen hoor 😉 . IJsland in mei was wel behoorlijk fris maar toch zeker de moeite waard. De Blue Lagoon in een ander land lijkt me dan een iets warmere bestemming 🙂 . Lekker hoor!

Reply
Marcella 16 mei 2016 - 13:18

Dit artikel ga ik bewaren, want ik hoop in de komende 2-3 jaar zeker een bezoek te brengen aan IJsland! Het is dat dit jaar al volgepland is, en we volgend jaar grote plannen hebben. Anders had ik allang een tripje gepland! 🙂
Marcella onlangs geplaatst…Instagram pareltjes #12 – CubaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 mei 2016 - 13:36

Steeds meer toeristen ontdekken IJsland dus ik zou het zeker de komende 2-3 jaar inplannen, alhoewel je in Nieuw- Zeeland ook niet over de toeristen struikelt lijkt me 😉 . De meeste mensen houden toch van warme bestemmingen en daarom zal het met de stormloop richting IJsland ook wel meevallen. Mijn directe omgeving snapte toentertijd niet waarom ik daar in hemelsnaam naar toe wilde…veel te koud.

Reply
Stéphanie 17 mei 2016 - 20:08

Mooie foto’s! Wat is IJsland toch een mooi land! Ik hoop deze prachtige natuur en wildlife eens zelf te mogen bewonderen. Die papegaaiduikers zijn zulke leuke vogels!
Stéphanie onlangs geplaatst…Pointe de la Torche in Bretagne: een prachtig ruig strandMy Profile

Reply
Jenny - ikreis.net 20 mei 2016 - 13:20

Ik ben zelf een keer gestrand met het vliegtuig vanwege een vulkaanuitbarsting op IJsland. Toevallig schreef ik er deze week over 😉

Tijdens mijn eigen bezoek aan het land heb ik het noorderlicht gemist. Zo jammer! Ik wil zeker een keer terug naar IJsland.

Reply
DutchieontheRoad 20 mei 2016 - 19:18

Veel mensen waren gestrand tijdens de uitbarsting van E-15. Gelukkig viel het bij mij mee en kon ik gewoon op de geplande vlucht mee naar huis. Ooit hoop ik ook nog het noorderlicht te zien. Lijkt me een geweldige ervaring!

Reply
Marijke 20 mei 2016 - 13:51

Wauw, ik vind dit zo mooi!! Ik ben eerlijk gezegd echt zwaar onder de indruk van IJsland. Het stond sowieso al heel hoog op mijn lijstje, maar dit is bijna te mooi om waar te zijn! Ik vind die waterval heel tof en voor zo’n papegaaiduiker zou ik op zich al willen gaan 😉 Dan zit er voor jou niets anders op dan terug te gaan… wat naar 😉 Ik heb ook al meermaals gehoord dat je met een auto echt veel meer kan zien… ik weet dus waarvoor te sparen 😉

Reply
DutchieontheRoad 20 mei 2016 - 19:19

Zeker een keer naar IJsland gaan Marijke! Ik heb volgens mij nog nooit iemand negatief over IJsland gehoord dus dat wil wat zeggen 🙂 . Ik ga ook op zeker nog een keer terug.

Reply
Leonie Linotte 13 februari 2018 - 15:56

Wat heb je een ontzettend leuke blog Kelly! Mooie foto’s en je schrijft leuk!
In juni ga ik zelf naar IJsland, ik sta te popelen na jouw verslag!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.