12 handige tips voor landschapsfotografie

by DutchieontheRoad
6 comments

Landschapsfotografie lijkt vrij simpel maar dat is het niet. Oké, het beweegt niet dus je hebt enigszins de tijd om het vast te leggen maar toch is het moeilijker dan het lijkt. Een landschapsfoto kan namelijk ook heel snel saai zijn. Hoe krijg je een spannende landschapsfoto waar je langer naar blijft kijken? Waar moet je op letten bij landschapsfotografie? Nu we meer gebonden zijn aan ons eigen kikkerlandje, is dit het perfecte moment om de camera uit de kast te halen. Ik deel een aantal handige tips voor landschapsfotografie zodat ook jij mooiere landschapsfoto’s kunt maken.

#1 Ga op zoek naar de juiste locatie

Over het algemeen ga ik altijd bewust op pad om te fotograferen. Ik ben niet iemand die per ongeluk even een ‘kiekje’ onderweg maakt met mijn telefoon. Natuurlijk kun je onderweg wel eens een mooi plaatje zien, maar meestal plan ik tijd om te fotograferen. Dat werkt beter voor mij en ik bereid mij dan ook voor. Op reis ben ik uiteraard wel veel meer bezig met fotografie en sta ik eigenlijk voortdurend ‘aan’, maar ook dan heb ik vaak in Nederland al vooronderzoek gedaan over mogelijke locaties waar ik wil fotograferen.

Ook in Nederland zoek ik bewust locaties op om te fotograferen. Als ik de paarse heide wil vastleggen, zal ik toch echt moeten wachten tot eind augustus/september en als ik de bronsttijd op de Veluwe wil fotograferen, ben ik ook afhankelijk van de periode. Zo weet ik nu al dat ik dit jaar graag Schotse Hooglanders wil fotograferen dus ik doe ik van te voren onderzoek waar ik dat het beste kan doen. Kijk ook vooral op social media want daar zijn natuurlijk talloze mooie locaties te vinden. Maak een lijstje met mooie plekjes waar jij wilt fotograferen en wanneer.

tips landschapsfotografie#2 Stel je zelf een aantal vragen als je de juiste locatie gevonden hebt

Eén van de belangrijkste tips over landschapsfotografie is dat je jezelf een aantal vragen stelt. Over het algemeen maak ik betere foto’s als ik mezelf een deze vragen stel:
• Waar wil ik de aandacht op leggen?
• Waar wil ik dat de kijker naar gaat kijken?
• Wat is het hoofdonderwerp?
• Wat gaat/kan deze foto anders maken dan alle andere foto’s?

Dat zijn best wel wat vragen voor een ‘simpele’ landschapsfoto. Ja, dat klopt maar als je een sterke opname wil, kun je met deze vragen veel meer uit je foto halen. Het voorkomt dat je even snel een foto maakt…klik en weer door. De kans dat je dan met een interessante foto thuiskomt, is namelijk veel kleiner dan wanneer je nadenkt over wat nou eigenlijk vast wilt leggen.

tips landschapsfotografie

#3 Zorg voor een sprekende voorgrond

Een sprekende voorgrond is onmisbaar in een goede landschapsfoto. Dit kunnen één of meerdere stenen zijn, een boom, riet, een muurtje, boot, hoog gras, rotsen enz. Waarom? Het geeft diepte weer. Een platte landschapsopname is veel minder aantrekkelijk om naar te kijken dan een opname met diepte. De meeste saaie foto’s in mijn database, zijn foto’s zonder voorgrond.

Lake Toba

#4 Kies de juiste diafragmavoorkeuze stand

Over het algemeen hoef je voor landschapsfotografie weinig kennis van techniek te hebben. Het is echt niet zo spannend als het lijkt. Bij landschapsfotografie moet bijna alles scherp zijn dus zorg daarom voor een diafragma tussen de F/8 en de F/16. Fotografeer in de diafragmavoorkeuze (A of AV), stel de juiste diafragma in en klaar is kees. Kind kan de was doen. Mocht je meer geoefend zijn, kun je de belichtingscompensatieknop gebruiken voor volledige controle.

Kies bij voorkeur voor een lage iso-waarde, zoals 100 of 200. Met een lage iso-waarde voorkom je ruis want dat wil je echt niet in je foto’s. Mocht je camera het niet ‘trekken’ op een lage iso, kun je deze verhogen maar pas hier wel mee op. Wil je de iso-waarde laag houden, zal de sluitertijd ook langer worden en zal je misschien gebruik moeten maken van een statief. Door een statief te gebruiken, kun je de iso-waarde laag houden bij minder goede lichtomstandigheden.

Landschapsfotografie#5 Wolken en lucht bij landschapsfotografie

De lucht kan heel zeer bepalend zijn voor een goede landschapsfoto. Een strak blauwe lucht vind ik echt héél erg saai. Hoe saaier de lucht, hoe minder lucht je moet laten zien. Leg dan vooral de nadruk op iets anders in het landschap. Een dramatische lucht of schapenwolkjes kunnen veel toevoegen aan je foto.  Wolken zijn goed! Overigens kan een polarisatie– of een grijsverloopfilter een handig hulpmiddel zijn om de lucht beter uit te laten komen.

Paarden in IJsland

#6 Fotografeer rond het gouden uurtje

Een van de beste tips voor landschapsfotografie die die ik ooit heb gekregen is het fotograferen rond het gouden uurtje. Licht en lichtinval zijn het meest bepalend voor een goede landschapsfoto. Mooi licht zorgt nou eenmaal voor sfeer, kleur, schaduw en dieptewerking. Ik ben persoonlijk fan van het gouden uurtje en maak daar graag gebruik van. Omdat ik niet zo’n vroege vogel ben, maak ik eerder gebruik van het late gouden uurtje. Ook in het blauwe uurtje kun je erg mooie landschapsfoto’s maken. Dat wil overigens niet zeggen dat je overdag geen mooie landschapsfoto’s kan maken maar midden op de dag is het licht gewoon te hard.

Op reis fotografeer ik natuurlijk wel gewoon overdag want tijdens een rondreis wil ik nou eenmaal toch alles vastleggen. Ik heb dan niet altijd de tijd om netjes te wachten op het juiste licht. In Nederland houd ik daar echter wel rekening mee. Ik zal dan minder snel overdag gaan fotograferen maar vooral aan het einde van de dag vanwege het licht. Mocht je dus de tijd hebben, probeer dan vooral eens te fotograferen in het gouden uurtje. Dat kan magische plaatjes opleveren.

Lees ook: 12 tips voor betere reisfoto’s

landschapsfotografie#7 Zoek naar lijnen en patronen

Het menselijk oog is dol op herhaling. We vinden het prettig om naar patronen te kijken. Ga daarom op zoek naar lijnen die helpen om de focus te versterken. Lijnen geven namelijk diepte. Zorg ervoor dat de lijnen richting je onderwerp leiden.

Boomslang

#8 Maak gebruik van de regel van derden

Als je een focus, voorgrond en eventuele lijnen hebt gevonden, probeer hier dan een goede compositie van te maken. Ga je voor een hoog of laag standpunt. Waar ga je de horizon plaatsen? Probeer eens gebruik te maken van de regel van derden. Deze regel wordt veel gebruikt als er een horizon in het spel is. Door deze regel toe te passen, breng je balans in de foto. Echter, regels zijn er om gebroken te worden dus als je een veel interessantere compositie ziet, maak die dan ook vooral!

Hou het vooral ook simpel zonder al te veel toeters en bellen. De beste foto is vaak de foto die op een eenvoudige maar krachtige manier een verhaal kan vertellen. Als je foto iemand een langere tijd kan boeien, heb je een goede foto gemaakt!

O ja…zorg voor een rechte horizon want ik zie geregeld hele mooie landschapsfoto’s voorbij komen met een scheve horizon. Zo zonde! Een scheve horizon kun je voorkomen door stevig te staan, het raster in je camera te gebruiken of gebruik te maken van een statief.

Tips landschapsfotografie#9 Doe vooronderzoek

Als je de tijd hebt, ga dan vooral op onderzoek uit. Ik heb die tijd helaas vaak niet op reis vanwege een druk programma (bezig bijtje). Jammer want hierdoor kun je vele betere foto’s maken (zeg ik ook tegen mezelf). Een goede voorbereiding is het halve werk.

Je heb tegenwoordig handige apps om te kijken wanneer het gouden uurtje of het blauwe uurtje is. Ik maak in Nederland ook gebruik van dergelijke apps en dat is echt ideaal. Je kunt eenvoudig locaties online bekijken via Google Earth of Google Streetview. Maak gebruik van reisverhalen, blogs enz. Ga op zoek naar mooie afbeeldingen van bepaalde locaties want daar kun je veel van leren qua standpunt, compositie en dergelijke.

Onderzoek voordat je echt gaat fotograferen wat de beste standpunten zijn. Kijk eens op een andere manier naar ansichtkaarten op vakantie. Dat zijn vaak de plaatjes die je zo ontzettend graag wil maken. Waar is die foto gemaakt, vanuit welke hoek, welke compositie? Wat maakt dat plaatje nou zo interessant. Door veel naar andermans werk te kijken, leer je ontzettend veel! Probeer foto’s na te maken (heb ik ook gedaan) en door die ervaring leer je kijken, leer je lijnen te zien, composities vast te stellen enz.

tips landschapsfotografie#10 Gebruik een groothoeklens

Als je met een compactcamera fotografeert, zal je het daar mee moeten doen. Kun je daar geen mooie landschapsfoto’s mee maken dan. Natuurlijk wel! Heb je echter een spiegelreflex of systeemcamera, kun je natuurlijk wel van lens wisselen. Ik ben zelf dol op grootse en dramatische landschappen. Hoe ruiger het landschap, hoe blijer Kelly is.

Ik heb speciaal voor landschapsfotografie een Sigma 10-20 aangeschaft. Wil je veel landschap, ga dan voor veel groothoek. Ik ben dol op deze lens en voor weidse landschappen vind ik deze lens ideaal. Ik fotografeer ook heel veel met mijn Canon 15-85 op reis en deze is ook ideaal voor landschap vanwege de 15mm.

Landschapsfotografie

#11 Plaats ook eens een persoon in een landschapsfoto

Over het algemeen wil je alleen een foto van het landschap als je bezig bent met landschapsfotografie. Ik erger mij wel eens aan mensen die plots voor mijn lens lopen. Ga weg…ik ben hier aan het fotograferen! Het komt niet vaak voor, maar soms kan ik ook heel blij zijn als er iemand in beeld staat. Sommige landschapsfoto’s komen veel beter tot zijn recht wanneer er een (klein) persoon in beeld is. Het landschap wordt dan nog grootser dan het eigenlijk al is.

Lees ook: Portretfotografie op reis

tips landschapsfotografie

#12 Vergeet niet om te genieten

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van maar liefst 11 tips over landschapsfotografie denkt…pfffff…wat een gedoe om een landschap te fotograferen. Ik wil gewoon een leuke foto maken en niet nadenken over al die ‘fotografieregels’. Kan ik mij helemaal voorstellen Het zijn ook slechts tips die je helpen om beter te worden in landschapsfotografie. Je hoeft ze ook niet allemaal tegelijk toe te passen. Experimenteer gewoon met fotografie en vergeet ook vooral niet om te genieten. Hoe vaker je fotografeert, hoe minder je na hoeft te denken over al die ‘regeltjes. Het fijne is dat jij lekker op pad bent om te genieten van het mooie landschap. Laat je camera daarom af en toe voor wat het is en geniet ook van het feit dat je op die mooie plek mag zijn. Ik hoop dat jullie iets aan bovenstaande tips over landschapsfotografie hebben.

Hebben jullie nog handige tips voor landschapsfotografie?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Tips landschapsfotografie

You may also like

6 comments

Lizette 15 juni 2020 - 12:10

Fijn tips! Want landschap fotografie vind ik ook lastiger soms dan het lijkt. De meeste tips pas ik wel toe. Het lastigste vind ik bedenken waar ik de focus op wil leggen. Zeker bij een weids uitzicht is het juist tof om focus aan te brengen, dat vind ik nog wel eens zoeken.

Reply
Linda 18 juni 2020 - 23:44

Ik vind het soms wel moeilijk om een landschap foto echt interessant te maken. Vaak is de omgeving prachtig en de foto is mooi, maar gewoon leuk, niet fotografisch ook geweldig. De regel van derde probeer ik te gebruiken, maar ik doe ook vaak gewoon wat goed voelt. Ik moet zelf echt meer gebruik gaan maken van het goude uurtje. Compositie blijft ook lastig. Een groothoek lens hebben wij sinds een tijdje ook, dus die ga ik ook zeker gebruiken bij een volgende reis

Reply
Aniek 19 juni 2020 - 20:52

Ik kan niet alle tips gebruiken, want ik fotografeer de laatste tijd eigenlijk alleen nog met mijn iPhone. Maar de vragen die je jezelf moet stellen als je de juiste locatie gevonden hebt, zijn echt heel nuttig!
Aniek onlangs geplaatst…Outdoor snacks uit de supermarktMy Profile

Reply
Diana 22 juni 2020 - 21:44

Wat een fijne tips. De regel van derde gebruik ik zelf niet altijd juist omdat ik wat eigenwijs bent en dit pakt regelmatig best goed uit. Verder wil ik zelf nog steeds een groothoek lens want die mis ik nu soms wel met landschapfotografie. Mijne is 18mm en zou graag naar 12mm willen 🙂
Diana onlangs geplaatst…Suppen in Den Bosch | ontdek de oude binnenstadMy Profile

Reply
Yvonne van der Laan 22 juni 2020 - 22:34

Wat een mooie landschapsfoto’s Kelly, allemaal prachtig. Goeie tips ook. Zelf denk ik er niet veel meer over na, maar het is goed om je af en toe weer bewust te worden van bepaalde dingen. Rond het gouden uurtje gaan doe ik niet vaak, meestal zijn we dan met eten en slapen van de kids bezig.. wellicht in de toekomst, dat ik er weer wat meer aan toe kom, want inderdaad prachtig moment van de dag om te fotograferen.

Reply
Rowan 30 juni 2020 - 13:47

Wat een mooie landschapsfoto’s zeg! Leuk om te lezen hoe jij te werk gaat tijdens het schieten van deze foto’s! Ik had mijzelf voorgenomen om binnenkort weer eens landschapsfoto’s te gaan schieten rond het gouden uurtje, dat doe ik echt te weinig.
Rowan onlangs geplaatst…Smith Rock State Park in Oregon: Ruig grillig en kleurrijkMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.