GLOW Eindhoven: Het mooiste lichtfestival in Nederland

by DutchieontheRoad
0 comment

Ik had al eerder een blog willen schrijven over GLOW maar het kwam er niet van. Ieder jaar in november staat Eindhoven volop in het teken van het lichtkunstfestival GLOW. Zo’n vijftig kunstenaars bieden met lichtinstallaties en lichtprojecties de toeschouwers een verrassend nieuwe kijk op de stad. Dit jaar vindt de 10e editie plaats en daarvoor heeft de gemeente Eindhoven diep in de buidel getast door de geliefde lichtbogen van De Cagna naar het Stadhuisplein te halen. Deze bogen zijn één van de hoogtepunten uit het verleden en dit jaar zijn ze eindelijk weer aanwezig.

Nieuw dit jaar is GLOW NEXT waar nieuwe projecten voor het eerst gepresenteerd worden. Eindhoven is een kweekvijver voor talent op creatief, kunstzinnig en technisch gebied en GLOW NEXT laat dat zien.

Glow Eindhoven

Mijn ervaring met Glow Eindhoven

Ik kies bewust voor een ‘rustige’ doordeweekse dag want in het weekend struikel je over de dagjesmensen. GLOW heeft naam gemaakt in Nederland en van heinde en verre komt men daar dit immense lichtfestival. Vorig jaar wisten meer dan 650.000 mensen GLOW te vinden en de bezoekersaantallen blijven stijgen.

Vanwege deze enorme drukte (kan ik namelijk niet zo goed tegen) heb ik maar een klein deel van het centrum bezocht. Ik start bij de Catharinakerk die ieder jaar weer spectaculair verlicht is. Dit jaar wordt er een 3D show van Diplopia op de kerk geprojecteerd. Heel gaaf om te zien. Neem een eigen 3D bril mee en anders kun je ze voor €1,- ter plekke kopen. Persoonlijk hoop ik dat ze volgend jaar weer een spectaculaire lichtshow in de kerk doen want dat was een aantal jaar geleden echt heel gaaf (hint, hint).

De prachtige bogen van ‘De Cagna’

Vervolgens arriveer ik dan eindelijk bij het hoogtepunt van dit lichtkunstfestival: De Cagna. Wow…ik zag deze prachtige bogen al een aantal jaar geleden maar dit slaat werkelijk alles. Het complete Stadhuisplein is werkelijk omgetoverd tot een groot adembenemend huis van licht en muziek. Euro Disney is er niets bij. Onder het genot van muziek van Guus Meeuwis (Brabant…hoe kan het ook anders) ben ik getuige van een wervelende show. Dat het licht in Brabant altijd brandt…laten ze hier dubbel en dwars zien.

Vanuit het Stadhuisplein vervolg ik mijn route naar het Stadswandelpark. Daar zijn de Giant Dandelions, Sleeping Willows en Inside Out te bewonderen. Het is hartstikke mooi maar er is geen doorkomen aan. Het is een drukte van jewelste en ik kan niet fatsoenlijk fotograferen. Mensen dringen en duwen, de route is niet duidelijk en ik zie zelfs mensen struikelen. Ik besluit dat het genoeg is want het wordt me allemaal een beetje teveel. Ik ging voornamelijk voor het Stadhuisplein en dat heb ik gezien. Het is voldoende.

Glow Next op Strijp-S

Wel besluit ik nog een bezoekje te brengen aan Strijp-S waar GLOW NEXT gepresenteerd wordt. Ik ben dol op STRIJP-S en heb goede verhalen gehoord en gelezen over dit vernieuwde deel van GLOW. Daar blijkt niets van gelogen te zijn want dit is serieus vernieuwend. Ook hier is het druk maar minder druk dan in het centrum…gezellig druk. Ik verbaas me over deze experimenten. Licht blijkt meer te zijn dan alleen een lampje. Hier komen nieuwe ideeën tot leven. Ik vind GLOW NEXT zeker een aanrader en verrijking van dit lichtkunstfestival.

Ik maak nog even kennis met de nieuwe vershal het Veem en ben blij verrast met wat ik zie. Wat ontzettend leuk en ben als een kind zo blij met de geweldige pepernotenfabriek waar ze meer dan vijftig soorten pepernoten verkopen. Ze doen hier goede zaken met de GLOW. Ik kom zeker een keer terug om een middagje lekker te proeven en ontdekken.

Glow Next

Wanneer te bezoeken

GLOW EINDHOVEN vindt plaats van 7 t/m 14 november
Tijd: donderdag 12 november van 18.30 uur t/m 23.00 en vrijdag + zaterdag van 18.30 uur t/m 24.00 uur.
Locatie:
GLOW Route: in het centrum en stadwandelpark van Eindhoven, Glow Next op Strijp-S en de Glow Specials zijn te zien in het centrum van Eindhoven.

Tip: Volg de rode straatverlichting voor de GLOW route.

Kosten: Gratis! Pardon? Jazeker…jullie lezen het goed. GLOW is gratis toegankelijk. Alleen voor de events op binnen-locaties is een ticket nodig. Deze zijn via de voorverkoop te verkrijgen voor € 4,- per persoon en aan de kassa voor € 5,-. Zelf heb ik dat niet gedaan dus daar kan ik niets over vertellen.

Glow Eindhoven
Glow Next
Glow Eindhoven

Het is ieder jaar weer een feestje om naar Glow Eindhoven te gaan. Het ene jaar pakken ze helemaal uit, maar ik geef eerlijk toe dat het ook wel eens tegenvalt. Feit is dat het een heel tof lichtfestival is waar we maar al te trots op zijn in Eindhoven. Ik ga er in ieder jaar met veel plezier naartoe.

Zijn jullie wel eens naar Glow Eindhoven geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.