Fraser Island: één van de hoogtepunten van Australië

by DutchieontheRoad
7 comments

Halverwege de oostkust van Australië ligt het grootste zandeiland ter wereld: Fraser Island. Dit eiland is een absolute must-see en één van de hoogtepunten van Australië. Het eiland is 120 kilometer lang en bestaat voornamelijk uit zand en duinen en is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn meer dan 100 meren te vinden, omgeven door witte stranden. Ook groeit hier een heus regenwoud, wat uniek is in de wereld.

Bereikbaarheid Fraser Island

Het eiland is het beste te bereiken per ferry vanuit Hervey Bay. De overtocht duurt ongeveer veertig minuten. Het eiland is alleen toegankelijk met een 4WD. Rij voorzichtig en maak je op voor een bumpy ride. Zie je het niet zitten om zelf te rijden, boek dan gewoon een tour. Er zijn veel mogelijkheden op Fraser Island. Je kunt zelf rijden, een tour boeken of met meerdere mensen een jeep huren. In Hervey Bay kun je bij verschillende organisaties een trip boeken waarmee je met meerdere mensen één jeep huurt. Denk er wel aan dat je een vergunning nodig hebt voor je jeep en om te mogen kamperen. Deze kun je van te voren kopen in Hervey Bay.

Ik bezocht Fraser Island met een tweedaagse tour. Achteraf was drie dagen veel beter geweest want met een tweedaagse tour heb je inclusief reistijd eigenlijk maar één dag op het eiland. Dat is toch best zonde want er is ontzettend veel te zien en het is er zo mooi!

Fraser IslandAccommodatie

Je kunt gebruik maken van comfortabele resorts maar kamperen behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn voldoende kampeerplekken waar je de tent op kunt zetten. Alle benodigdheden kun je huren. De meeste campings staan aangegeven op de kaart en beschikken over toiletten en douches. Deze campings moet je overigens wel reserveren. Vele backpackers slaan echter hun tentje op op het strand. Zwemmen doe je dan overigens in de meren en niet in de zee. Er zijn sterke stromingen en er zijn veel hamerhaaien en tijgerhaaien. Soms kun je ze vanaf uitkijkpunten zien. Niet zwemmen dus!

Pas tijdens je verblijf wel op voor dingo’s die rond je tent kunnen zwerven. Ze lijken op honden maar zijn toch iets minder lief. Overal hangen waarschuwingsborden voor dingo’s en neem dat ook serieus. Laat vooral geen afval slingeren. Ze vallen niet snel aan maar hebben dat in het verleden wel eens gedaan.

Fraser IslandHelderblauwe zoetwatermeren

Fraser Island staat bekend om de veertig zoetwatermeren waarvan het water zo zuiver is, dat je het kunt drinken. De bekendste meren zijn Lake Wabby en Lake Mc Kenzie. Vooral dit laatste meer is echt zo ontzettend mooi. Dit meer wordt omringd door een van de mooiste stranden van Australië. Vergeet niet om Eli Creek te bezoeken, een helder riviertje waar je heerlijk naar beneden kunt drijven.

Fraser IslandMaheno Wrak

Aan de oostkant van het eiland ligt het bekende wrak Maheno. Dit was ooit een luxe passagiersschip, tot het in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als oefen-schietschijf voor het Australische leger dat er vele bommen op los heeft gelaten. Zeker een bezoekje waard.

Fraser IslandWalvissen

Hervey Bay staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Ik heb echter een tour gedaan vanuit Fraser Island. Dit is nog steeds (2008) één van de gaafste activiteiten ooit! De walvissen doen zich hier tegoed aan vis en krill en migreren voor de wintermaanden naar warme tropische wateren. Vanaf half juli tot eind oktober kun je hier walvissen spotten. Er zijn geen garanties maar die heb je nooit in het leven. Mocht je in het juiste seizoen in Hervey Bay zijn, grijp je kans want je zult het nooit meer vergeten. Dit is nog steeds een van de mooiste ervaringen ooit!

Fraser IslandAl met al is Fraser Island een stukje paradijs op aarde. Pak je rugzak, stap achter het stuur, zet je tentje op, geniet van het blauwe water en bezoek dit bijzondere eiland. Hebben jullie Fraser Island wel eens bezocht?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

PS: twee foto’s zijn afkomstig van Pixabay en gelabeld voor hergebruik

You may also like

7 comments

Jenny 5 april 2019 - 22:08

Wat een prachtige plek! Je hebt echt wel geluk gehad met het weer, de kleuren zijn zo mooi en intens.

Reply
DutchieontheRoad 8 april 2019 - 20:11

We hadden inderdaad geluk met het weer. Tijdens het walvissen spotten was het wel bewolkt, maar gelukkig wel droog 🙂

Reply
Janet 5 april 2019 - 22:15

Jaa dit is echt een heerlijke plek. Ik vond dit één van mijn hoogtepunten van mijn reis langs de oostkust. Ik heb er een driedaagse tour gedaan en dat was echt een groot succes! Zo leuk en mooi!

Reply
DutchieontheRoad 8 april 2019 - 20:10

Drie dagen is inderdaad vele malen beter dan twee dagen. Ik vond het ook één van de hoogtepunten van de oostkust.

Reply
Linda 9 april 2019 - 08:08

Wij hebben een driedaagse tour gedaan vorige week waarbij je ook zelf kan rijden, het was zo gaaf! Wij waren op heel veel plekken helemaal alleen en het was echt mooi. Wij moesten elke keer een ‘dingostok’ mee als we van onze camping afliepen haha.
Linda onlangs geplaatst…Terugblik: 6 maanden op wereldreis!My Profile

Reply
Janet 9 april 2019 - 21:27

Fraser was ook één van de hoogtepunten van mijn trip langs de oostkust van Australië. Ik deed een driedaagse tour en dat was echt te gek, zo gezellig! Ik vond het eiland overigens ook echt prachtig en Lake McKenzie…. zo mooi!

Reply
Marcella Molenaar 26 april 2019 - 20:53

Fraser Island staat absoluut op mijn wishlist! Als we naar Australië gaan, dan komen we niet op deze fantastische plek. We willen het zuiden en zuid-oosten ontdekken: van Adelaide naar Sydney. Rondreizen in Australië is helaas keuzes maken. Of heeeeel veel tijd en geld reserveren…
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Travel 2019 – My next tripsMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.