Fotograferen met tegenlicht

by DutchieontheRoad
3 comments

Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. Geen licht = geen fotografie. Zo simpel is het. Mensen kijken vaak vreemd op wanneer ik vanuit het niets roep “oooohhhh…dat licht”. Ja…én?? Begrijpelijk dat mensen het een tikkie vreemd vinden, maar iedere gek zijn gebrek 😉 Meestal fotografeer ik met mijn rug in de zon, maar soms ben ik een beetje eigenwijs. Fotograferen met tegenlicht kan namelijk een heel gaaf effect geven.

Zoeken naar licht

Kun je leren kijken naar het licht? Jazeker! Oefening baart kunst. Omdat ik op reis vaak kamp met erg veel licht (hallo evenaar) moet ik ook echt zoeken naar het juiste licht. Niet altijd even makkelijk, maar over het algemeen gaat het mij steeds beter af.

Mensen denken vaak dat ze een ingewikkelde camera (spiegelreflex)  nodig hebben, om bepaalde foto’s te maken maar niets is minder waar. Neem maar van mij aan dat iedereen kan leren fotograferen, met welke camera dan ook. Bovenstaande foto is namelijk gemaakt met een smartphone en ik maakte dezelfde foto van een reisgenoot met mijn spiegelreflex. Twee totaal verschillende camera’s, maar met beide lukte het prima. Onderstaande foto is overigens ook gemaakt met een smartphone. De foto had nog mooier kunnen zijn door een klein diafragma te gebruiken voor een stervormige zon, maar dat lukt niet met je telefoon. Hieronder leg ik trouwens uit hoe je dat wel kunt doen met je fotocamera.

zonsopkomst nagarkotFotograferen met tegenlicht

Ook in Nederland fotografeer ik regelmatig met tegenlicht…ook portretfotografie. Ik vind portretfotografie met tegenlicht vaak heel erg mooi…vooral tijdens het gouden uurtje. Ik hou van die warme gloed in een foto. Als de persoon ook nog eens blond haar heeft, krijg je zo’n mooie gouden gloed op het haar. Super mooi!  Plaats je model overigens niet in de volle zon maar in de schaduw, met de zon in de rug. Heel mooi effect 🙂 Last van de felle zon? Een reflectiescherm kan dan een uitkomst zijn.

Hoe maak je eigenlijk een portretfoto met tegenlicht? Maak eens gebruik van een andere lichtmeetmethode. Stel je camera eens in op spotmeting. Met spotmeting neemt de camera de lichte achtergrond niet mee, maar deze meet alleen dat wat zich rond het scherpstelpunt/lichtmeetpunt bevindt. Klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Probeer het maar eens.

fotograferen met tegenlichtLandschapsfotografie met felle zon

Felle zon zorgt vaak voor uitgebeten delen in je foto. Niet heel mooi en ook ik heb daar wel eens last van…te witte lucht vanwege de felle zon. Neem dan een ander standpunt zodat je de lichtbron (zon) niet meer ziet. Een grijsverloopfilter kan erg handig zijn bij landschapsfotografie. Een grijsverloopfilter houdt namelijk het licht aan de bovenkant van je foto tegen en zorgt voor een gelijkmatige belichting.

Heb je geen grijsverloopfilter, dan kun je ook HDR proberen (High Dynamic Range) Steeds meer systeemcamera’s (en smartphones) hebben tegenwoordig een HDR functie. Met HDR maakt je camera meerdere foto’s met verschillende belichtingen (onderbelichting, normale belichting en overbelichting). Als je deze drie foto’s samenvoegt tot één foto, voeg je meer dynamisch bereik toe aan je foto. Heel sporadisch wil ik wel eens HDR foto’s maken, maar dan wel op de ouderwetse manier (bracketing) want mijn camera heeft geen HDR functie. Ik vind HDR foto’s vaak surrealistisch en daar moet je van houden. Ieder zijn ding 😉

 

fotograferen met tegenlicht

Stervormige zon creëren met een felle lichtbron

Tijdens zonsondergang komt die felle zon juist heel erg van pas. Op Instagram zie je regelmatig foto’s voorbij komen met een stervormige zon. Super mooi! Met een kleine aanpassing in je camera kun je dit makkelijk zelf doen. Echt waar…jij ook. Super mooi om een landschapsfoto te maken met felle zonnestralen door een boom heen. Dit kun je overigens ook toepassen bij ander fel licht zoals een straatlantaarn.

Wat heb je nodig?

  • Een felle lichtbron zoals de zon of een lantaarnpaal
  • Een groothoeklens of compactcamera
  • Een donker gedeelte in de buurt van de lichtbron zoals een donkere lucht, bladeren van een boom enz.
  • Een diafragma van f/16 of f/20

fotograferen met tegenlicht

fotograferen met tegenlichtSilhouetfotografie door tegenlicht

Wie is er geen fan van foto’s met een silhouet? Ik wel! De kopfoto van dit blog werd vorig jaar gemaakt in een museum in Kathmandu. Zodra ik dat raam zag, was de rest van het museum niet meer belangrijk. Ik wist meteen dat ik deze foto wilde maken. Vervolgens maakte ik een dergelijke foto van een reisgenoot die uiteraard als voorbeeld diende voor mijzelf 😉 Kijk…dit wil ik. Zij helemaal blij met haar foto en ik vervolgens met mijn foto. Zo werkt dat, haha. Ik heb een aantal handige tips voor het maken van een silhouetfoto.

  • De achtergrond moet veel lichter zijn dan de voorgrond. Fotografeer dus met tegenlicht.
  • Zorg voor een duidelijke vorm en contour. Ik doe altijd bewust mijn haar in een staart tijdens een dergelijke foto en kijk naar de zijkant. Je ziet dan namelijk heel duidelijk mijn gezichtscontour. Hey Kel…dat ben jij? Yep…that’s me 🙂
  • De zonsopkomst en zonsondergang lenen zich uitstekend voor een silhouetfoto. Zoals je hierboven ziet, is een raam in een donkere ruimte ook erg geschikt. Fotografeer je tijdens de zonsopkomst of zonsondergang? Pas dan je witbalans aan naar ‘schaduw’. De foto zal dan veel warmer worden.
  • Is het toch nog te licht? Ga dan onderbelichten. Onderbelichten en overbelichten is kinderlijk eenvoudige met de + en – knopjes. Het silhouet zal veel donkerder (zwart) worden als je onderbelicht.
  • Versterk het contrast in een fotobewerkingsprogramma en het silhouet zal nog donkerder worden.

fotograferen met tegenlicht

fotograferen met tegenlicht

Ik hoop dat jullie iets met deze tips kunnen? Experimenteren jullie ook wel eens met licht tijdens het fotograferen?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

3 comments

Diana 14 september 2018 - 21:18

Het licht is het geen wat het maakt dat ik de foto kan maken. Spelen met het licht is het liefste wat ik doe met fotografie. Tegenwicht kan moeilijk zijn maar o zo mooi. Mijn mooiste tegen licht foto is toch de gene die maakte bovenop de Arthurs Seat toen er een prachtige zon onderging.
Diana onlangs geplaatst…Lost Place, who let the dogs out en rondje Hoogvliet en Breda | Geocaching augustus 2018My Profile

Reply
Yvonne 16 september 2018 - 16:45

Prachtige foto’s allemaal.. die bovenste is mijn favoriet! Ik houd zelf ook niet zo van HDR, vind het vaak een beetje nep aandoen en daarom minder mooi.

Reply
Milene van Arendonk 17 september 2018 - 14:14

Als fotografe lees ik graag blogs over fotografie. Soms leer ik er zelf wat van, vaker nog raak ik geïnspireerd. Je zet hier goede tips op een rij. Licht en compositie zijn het belangrijkst bij fotografie. Je hebt helemaal gelijk dat de camera niet uitmaakt. Al zie ik wel een wezenlijk verschil tussen m’n iPhone en m’n Nikon. De iPhone en de zon gaan echt niet samen, zo’n witte bron krijg ik dan in m’n foto’s, leeeeelijk 😉 HDR vind ik een lastige. Veel mensen maken er een potje van, zeker met het fotograferen van mensen moet je heel erg oppassen met HDR fotograferen. Maar ja, over smaak valt niet te twisten 😉 Mooie foto’s trouwens.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.