Fotograferen in de Keukenhof: tips om bloemen te fotograferen

by DutchieontheRoad
8 comments

Net als veel mensen had ik een bepaald beeld bij de Keukenhof: een enorme toeristische attractie voor Chinezen/Japanners of voor oudere mensen. Tja…laat ik even duidelijk zijn. Dat beeld klopte dus voor geen meter, haha. Ik wilde eigenlijk al jaren naar de Keukenhof, maar het kwam er iedere keer niet van. Vorige week was het eindelijk zover. Ik stapte zondagochtend heel vroeg op de trein en reisde naar Schiphol om vervolgens met de bus naar Lisse te reizen. Het was schitterend weer en ik had een fantastische dag. Ik kon naar hartenlust fotograferen en legde onwijs veel bloemen vast op de gevoelige plaat. Deze fotografietips komen vast van pas tijdens het fotograferen in de Keukenhof.

De Keukenhof in Lisse

Oké, ik hoef niet meer uit te leggen wat de Keukenhof is…toch? Laten we het erop houden dat het een enorme bloemenvoorstelling in Lisse is waar je elke lente terecht kunt. Nee, je kunt er geen keukens kopen (yep, dat vroeg iemand aan mij en ik noem geen namen) Er staan ontzettend veel tulpen, maar natuurlijk ook vele andere bloemsoorten. De Keukenhof is een hele goede vertegenwoordiger van Nederland want hier zie je Nederland op zijn mooist.

De Keukenhof vooral voor toeristen en oudere mensen? Ik moet bekennen dat ik meer Japanners, Chinezen en Amerikanen zag/hoorde dan Nederlanders en dat je inderdaad standaard in het Engels aangesproken wordt, maar dat van die oudere mensen klopte dus helemaal niet. Ik zag heel veel jonge mensen en vooral ook ontzettend veel gezinnen. Er is een mooie speeltuin, er zijn verschillende eetgelegenheden en je kunt heerlijk relaxen op het groene gras. Ik snap heel goed waarom alle toeristen massaal naar de Keukenhof gaan. Ik ben fan.

Druk? Jazeker, het was belachelijk druk maar die drukte kun je vermijden door op een doordeweekse dag te gaan. De Keukenhof is te bezoeken t/m 13 mei en is dagelijks geopend van 08.00 – 19.30. Tickets kosten online € 17 en aan de kassa € 18. Ik kocht een combinatieticket via de NS voor € 33 (trein, bus + entree Keukenhof)

Fotograferen in de Keukenhof: praktische fotografietips

Ik vind bloemen fotograferen echt heel leuk. Ook in de tuin ben ik ‘s zomers geregeld in de weer met mijn camera. Voordeel: bloemen lopen niet weg dus je hebt alle tijd om te oefenen. Bloemen en planten lenen zich uitstekend om te oefenen met compositie en diafragma. Vooral macrofotografie is ideaal!

Welke lens?

Ik fotografeer met een spiegelreflex camera en heb met twee verschillende lenzen gefotografeerd:

  • Canon 15-85mm f/ 3.5-5.6 IS USM
  • Canon 50mm f/ 1.8

Ik begon heel actief met de Canon 15-85mm, maar deze wisselde ik al snel in voor de Canon 50mm. Kijk, daar kon ik wat mee. Deze lens is ideaal om bloemen te fotograferen vanwege de diafragma mogelijkheden (f/1.8) Je kunt met deze lens een mooie onscherpe achtergrond creëren en dat is zo ontzettend mooi.

Je kunt overigens ook een mooie onscherpte achtergrond creëren met een zoomlens. Ik ben in het bezit van een Canon 70-200 mm f/4 en deze lens wil ik ook wel eens gebruiken bij het fotograferen van bloemen. Als je ver inzoomt, krijg je ook een mooie onscherpe achtergrond. Uiteindelijk heb ik beide lenzen afgewisseld, maar de 50mm heb ik het meest gebruikt.

Fotografie Keukenhof
Gefotografeerd met een klein diafragma: F/14
Fotografie Keukenhof
Gefotografeerd met een groot diafragma: F/2.8

Welke diafragma voorkeuze bij bloemen fotograferen?

Wil je een bloemenveld in beeld brengen, kies dan voor een klein diafragma (groot F getal). Bij een klein diafragma wordt zowel je voorgrond als achtergrond scherp en dat is mooi wanneer je alle bloemen scherp vast wilt leggen. Kies bij voorkeur voor een diafragma van F/11 tot F/16.

Wil je de focus leggen op één hele mooie bloem, dan is het mooi wanneer de achtergrond onscherp is. Dat zorgt namelijk voor rust in de foto. Ik ben dol op dergelijke foto’s en heb daarom ook veel van dergelijke foto’s gemaakt. Je fotografeert dan met een groot diafragma (klein F getal). Moeite met het onthouden wat nou een klein of groot diafragma is?  Ik zal even een makkelijk ezelsbruggetje geven: Hoe lager…hoe vager de achtergrond. Ik fotografeer meestal met een diafragma van F/2.8 bij dergelijke foto’s.

Ik ben overigens niet in het bezit van een macro lens, maar deze staat wel op het verlanglijstje. Wel ben ik in het bezit van een setje macro filters. Deze kan ik op mijn Canon 50mm F/1.8 schroeven. Deze filters hebben natuurlijk niet de kwaliteit van een echte macro lens, maar zijn wel erg leuk om mee te spelen tijdens het fotograferen in de Keukenhof.

Keukenhof bloemen fotograferenHoud je sluitertijd ook goed in de gaten

Bij macrofotografie is het erg belangrijk dat je de camera goed stil houdt. Je probeert immers iets kleins,  groots in beeld te brengen. Elke trilling kan voor onscherpte zorgen en dat zou jammer zijn. Houd daarom je sluitertijd goed in de gaten en fotografeer desnoods met een statief. De meeste statieven zijn echter te hoog om bloemen te fotograferen en daarom maak ik gebruik van een Gorillapod, maar een rijstzak is ook een goed alternatief. Heb je geen statief? Verhoog dan je ISO om te voorkomen dat je sluitertijd te lang wordt.

Keukenhof bloemen fotograferenCompositie: rust is het magische woord

Bloemenfoto’s worden al snel heel erg druk en daarom probeer ik rust te creëren in mijn foto’s. Een groot diafragma (klein F getal) helpt al enorm bij een het maken van een rustige foto. Maar denk ook aan storende elementen zoals storende grassprietjes, zandkorrels op bloemblaadjes, dorre blaadjes en andere vuiltjes. Zo vervelend wanneer je een mooie foto gemaakt hebt en er een vervelende grasspriet in de weg zit. Kijk dus goed voordat je de foto daadwerkelijk maakt.

Ik kijk altijd goed door mijn zoeker en ga dan op zoek naar een mooi exemplaar. Zodra ik ‘mijn bloem’ gevonden heb, check ik of er geen afleidende elementen in mijn beeld zitten, kies ik mijn scherpstelpunt, pas ik mijn instellingen eventueel aan en maak ik de foto.

Keukenhof bloemen fotograferen

Kies eens een ander standpunt

Mensen die staand bloemen fotograferen in de Keukenhof, ik snap het niet. Wees eens creatief en fotografeer bloemen vanaf een ander standpunt. Ga door je knieën of fotografeer zelfs vanaf de grond. Je zult zien dat je veel mooiere foto’s krijgt en dat de bloemen echt beter tot zijn recht gekomen. Experimenteer en kijk wat je het mooiste vindt. De bloemen lopen niet weg en vinden het niet vervelend om model te staan.

Bloemvelden in de Bollenstreek verkennen

Zie je die drukte toch niet zo zitten? No worries. Je kunt uitstekend op eigen gelegenheid de bollenvelden bezichtigen. Vooral het gebied rond Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout, maar ook de Noordoostpolder in Flevoland staan bekend om zijn vele bollenvelden. Huur een fiets (op de parkeerplaats van de Keukenhof kun je ook fietsen huren) of neem deze gewoon mee vanuit huis als je die mogelijkheid hebt, en verken de bollenstreek. Ik wil dat volgend jaar gaan doen en heb er nu al zin in 🙂

O ja…ga aub niet IN de bollenvelden zitten omdat je zo nodig een Instagram waardige foto wil maken. Heel verleidelijk maar die mooie bloemen zijn wel een belangrijke inkomstenbron voor de boer in kwestie. Niet cool als hij zijn bollenveld vertrapt ziet worden door toeristen.

Lees ook het artikel: De kleurrijke tulpen-en bollenvelden in de bollenstreek.

Keukenhof bloemen fotograferen
Keukenhof bloemen fotograferen
Keukenhof bloemen fotograferen

Hebben jullie de Keukenhof en/of omgeving wel eens bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

8 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 30 april 2018 - 09:55

SUPER mooie foto’s en fijne tips! Ik moet er echt eens heen volgend jaar….

Reply
DutchieontheRoad 4 mei 2018 - 20:07

Echt doen! Baby mee in de kinderwagen en lekker genieten 🙂

Reply
Jenny 3 mei 2018 - 19:12

Grappig dat je de 50mm zo veel gebruikt hebt! Hoewel deze inderdaad een mooie scherptediepte heeft, heb ik zelf snel de neiging naar een 100mm macrolens te grijpen. Dan kom ik net wat dichter bij 🙂

Reply
DutchieontheRoad 4 mei 2018 - 20:08

De 100mm macrolens staat hoog op mijn verlanglijst! Mijn voorkeur zou dan ook uitgaan naar de 100mm 😉 Prachtige lens. Ik heb hem ooit twee dagen gehuurd en daar kun je echt mooie dingen mee vastleggen.

Reply
Jacomijn Heupink 3 mei 2018 - 19:46

Prachtige foto’s heb je gemaakt! De keukenhof lag er ook prachtig gekleurd bij!
Jacomijn Heupink onlangs geplaatst…How Lonely are you when you Travel Solo?My Profile

Reply
Daphne de Vries 5 mei 2018 - 00:53

Haha herkenbaar dat beeld van de Keukenhof! Ik had dat dus ook en ondanks dat het toch wel deels waar is (veel ouderen en toeristen vond ik), waren er ook mensen zoals wij te vinden. Maar dat het er zo mooi was had ik niet gedacht. Ik was er vorig jaar en vond het prachtig! En de foto’s die jij hebt gemaakt zijn ook erg mooi! 👍

Reply
Gabrielle 6 mei 2018 - 23:08

Goede tips, ik vind bloemenvelden ook echt prachtig. Foto’s maken is inderdaad moeilijker dan het lijkt 😊
Gabrielle onlangs geplaatst…Overnachten op IJsland: kies voor deze hostelsMy Profile

Reply
Lizzie | Globalizious 7 mei 2018 - 21:40

Wat heb je n prachtige fotos gemaakt! 🙂 Ik woon bij Keukenhof om de hoek, heb n abo dus kom er geregeld. Hou er van om fotos te maken daar!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.