Fotograferen in de woestijn: 5 tips zodat je goed voorbereid op pad gaat

by DutchieontheRoad
5 comments

Fotograferen in de woestijn is geweldig, maar er komt wel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Je kunt prachtige foto’s van zand maken, maar het is niet geheel risicoloos. Ik geef jullie 5 tips over fotograferen in de woestijn zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Fotograferen in de woestijn: prachtig maar niet geheel risicoloos

Ik ben dol op fotograferen in de woestijn, maar ben wel altijd een beetje huiverig. Waarom? Al die kleine korreltjes zand kunnen funest zijn voor je apparatuur! Ik heb de nodige camera’s zien sneuvelen in de woestijn en dat is serieus balen. Dat neemt niet weg dat fotograferen in de woestijn geweldig is! Niets is mooier dan die grote lege zandbak. I love it!

#1 Wissel niet van lens in de woestijn

Neem maar van mij aan dat je niet van lens wilt wisselen in de woestijn. Ik moet er niet aan denken dat die kleine zandkorreltjes in mijn camera terecht komen. Denk na wat je wilt fotograferen die dag en kies vervolgens je lens. Ik kies meestal voor de Canon 15-85 vanwege het fijne bereik. Het is niet aan te raden om van lens te wisselen, maar het is helaas niet altijd te voorkomen. Wil je een macrofoto maken, zal je moeten wisselen. Wil je toch wisselen? Houd dan rekening met het volgende:

  • Zorg dat je beschut staat
  • Sta met je rug naar de wind toe en wissel zo dicht mogelijk bij je lichaam
  • Vertrouw je het niet? Wissel dan in een plastic zak. Ik heb altijd een plastic zak bij me in de woestijn zodat ik, indien nodig, toch kan wisselen. Dit doe ik in de plastic zak.

#2 Gebruik een blaasbalgje om zandkorrels te verwijderen

Je voorkomt niet dat er zandkorrels aan je lens blijven plakken. Normaliter verwijder ik vlekjes met een speciale lensdoek, maar in de woestijn peins ik er niet over om mijn lensdoek te gebruiken om zandkorrels te verwijderen. Een blaasbalg is een klein en goedkoop hulpmiddel waarmee je zandkorrels kunt wegblazen. Met een blaasbalg voorkom je kleine krasjes op je lens.

Fotograferen in de woestijn#3 Gebruik een regenhoes of plastic zak  ter bescherming van je camera

Uitschuifbare lenzen kunnen wel eens voor problemen zorgen in de woestijn. Kleine zandkorreltjes kruipen tussen de bewegende delen en probeer ze dan maar eens te verwijderen. Dat valt niet mee. Lenzen die niet uitschuifbaar zijn, hebben hier veel minder last van. Ik heb jaren geleden een regenhoes aangeschaft zodat ik eventueel in de regen kon fotograferen, maar deze hoezen zijn ook prima te gebruiken in de woestijn. Mocht je geen regenhoes bij je hebben of niet willen aanschaffen, kun je ook een plastic zak gebruiken. Knip een gat in de plastic zak en steek je lens door het gat. Op deze manier is je camera toch extra beschermd.

#4 Houd je apparatuur in de rugzak tijdens het wandelen

Je kent ze wel, die toeristen die altijd met hun camera om hun nek hangen. Ik fotografeer veel, maar ik loop niet 24/7 met mijn camera om mijn nek. In de woestijn is dit helemaal niet aan te raden. Ben je niet aan het fotograferen, houd je camera dan in je rugzak. Dit betekent natuurlijk wel dat je vaker dan gewenst je camera uit je rugzak moet halen, maar dit heb ik er graag voor over. Liever iets meer moeite, dan een kapotte camera of lens.

Fotograferen in de woestijn#5 Zorg voor een reservebatterij

Extreme weersomstandigheden zijn funest voor je batterij. Je zou de eerste niet zijn die met een lege batterij in de woestijn staat. Hoe kan dat nou? Ik heb de batterij vannacht nog opgeladen? Yep…dit kan warmte doen met een batterij. Zorg daarom altijd voor een reservebatterij zodat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan. Het is best zuur als je niet meer kunt fotograferen omdat je batterij leeg is. Mij is het ooit overkomen en dat was een wijze les 😉 .

O ja, nog een laatste kleine tip. Vertrouw je de weersomstandigheden niet? Fotografeer dan niet! Klinkt heel hard, maar een zandstorm kan een duur grapje zijn. Ik heb tijdens een kamelentocht in Jordanië geen enkele foto gemaakt (ik baalde echt als een stekker) vanwege een zandstorm. Ik durfde het risico niet te nemen en achteraf bleek het een goede beslissing te zijn. Er waren twee camera’s gesneuveld tijdens deze kamelentocht. Neem dus geen grote risico’s. Dan maar geen foto’s.

Fotograferen in de woestijn

Hebben jullie ervaringen met fotograferen in de woestijn of nog tips?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

 

 

 

You may also like

5 comments

Jessica 21 juli 2017 - 11:18

Handige tips Kelly! De meeste zijn eigenlijk wel logisch, maar het is fijn om zulke tips weer even na te lezen. 🙂 En wat jammer dat je in Jordanië geen foto’s kon maken tijdens de kamelentocht! Maar zoals je zelf zegt: liever geen foto’s dan een kapotte camera… O.o
Jessica onlangs geplaatst…4 dingen om te doen op Coron, FilipijnenMy Profile

Reply
Elisa 22 juli 2017 - 00:39

Handige tips! Vooral die van de camera in je tas stoppen. Ik zie altijd mensen hele dagen met hun camera sjouwen en behalve dat het vogens mij niet al te best voor je nek is, kan het inderdaad nooit goed zijn voor de apparatuur. Fijn artikel 🙂
Elisa onlangs geplaatst…4 heerlijke hotspots in EdinburghMy Profile

Reply
Marcella 22 juli 2017 - 15:45

Gave foto’s`s! Ik ben nog nooit in een woestijn geweest, maar vind de foto’s ervan altijd heel intrigerend. Ik wil er ook graag eens naartoe!
Marcella onlangs geplaatst…Hotspot: Vapiano in GroningenMy Profile

Reply
Kirsten 24 juli 2017 - 05:48

Handig! Veel klinkt heel logisch, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf vrijwel nergens aan heb gedacht toen wij de woestijn ingingen in Dubai. De volgende keer toch maar een beetje beter voorbereiden.
Kirsten onlangs geplaatst…Highlights Colombia: Een reis door het noordenMy Profile

Reply
Jenny 27 juli 2017 - 09:29

Een lens wisselen op het strand of in de woestijn is vragen om problemen!

Ik gebruik mijn camera meestal gewoon tijdens een tocht, het is immers een gebruiksvoorwerp. Ik heb standaard een siliconen body die mijn camera beschermt.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.