Fotograferen in de dierentuin: 6 praktische tips

by DutchieontheRoad
14 comments

Vorige week had ik een vrije middag en besloot spontaan naar de dierentuin te gaan. Het was hartstikke lekker weer dus was het tijd voor een uitje in eigen land. Fotograferen in de dierentuin vind ik hartstikke leuk en het is praktisch om te oefenen met fotografie. Ik woon praktisch om de hoek van de dierentuin dus dat is ideaal om dierentuinfotografie te oefenen. Ik reed snel langs huis om mijn camera op te halen en tien minuten later stond ik in Dierenrijk.

Dierenrijk in Nuenen

Jaren geleden stond Dierenrijk nog bekend als Dierenrijk Europa. De eerste dierentuin in Nederland met alleen Europese dieren. Ik was toentertijd niet onder de indruk en volgens de bezoekerscijfers de rest van Nederland ook niet. Men besloot het roer om te gooien en dat was een wijs besluit. Dierenrijk Europa werd omgedoopt tot Dierenrijk en vele exotische dieren werden naar Nuenen verhuisd.

Er werden mooie speeltuinen gebouwd en tegenwoordig hoort Dierenrijk bij de top van Nederland qua dierentuinen. Wat Dierenrijk zo leuk maakt is dat er nog steeds veel Europese dieren aanwezig zijn en dat het ruim is opgezet. Alles is perfect onderhouden en de speeltuinen zorgen ervoor dat vele mensen uit de regio alleen al een abonnement nemen voor de enorme speeltuin. Ook ik heb inmiddels een abonnement en ga geregeld met mijn neefje en nichtje naar deze dierentuin.

Fotograferen in de dierentuin

Fotograferen in de dierentuin

Veel mensen denken dat het in een dierentuin makkelijk is om te fotograferen. Think again! Dieren zitten achter dik glas, hekwerk, muren of liggen ergens te slapen. Ook heb je snel last van storende elementen zoals voederbakken, betonnen muren, speelgoed enz. Fotograferen in de dierentuin is moeilijker dan de meeste denken en daarom deel ik deze week zes praktische tips met jullie.

#1 Welke apparatuur neem je mee?

Je hebt geen zin om heel je hebben en houwen naar de dierentuin te slepen. Ik ieder geval niet! Fotografeer je met een spiegelreflex? Kies dan bewust voor één lens. Het scheelt sjouwwerk, je hoeft niet te wisselen en het vergt enige creativiteit om met slechts één lens te fotograferen. Zie het als een fotografische uitdaging.

Een telelens is toch wel heel praktisch in een dierentuin. Zelf besloot ik alleen de Canon 70-200 F/4 mee te nemen. Dit is een ideale lens om te fotograferen in de dierentuin i.v.m. het bereik en het vaste brandpunt van F/4. Met deze lens kan ik prachtige foto’s maken met een onscherpe achtergrond (schepte-diepte) en dat vind ik persoonlijk heel erg mooi.

Zorg voor een reserve batterij en voldoende geheugen. Logisch? Neem maar van mij aan dat je niet de eerste bent die dit vergeet. Ik vergat vorig jaar een geheugenkaartje mee te nemen naar Keulen. Dan is het toch vrij lastig fotograferen, haha.
Staar je niet blind op apparatuur. Als jij lekker wilt fotograferen met een compactcamera of zelfs je telefoon, moet je dat lekker doen. Het gaat immers om het plezier en tegenwoordig kun je met de meeste camera’s meer dan prima foto’s maken.

Dierentuinfotografie - Dierenrijk
Met een telelens kun je echte close-ups maken

#2 Haal die camera van de automatische stand!

Weg met de automatische stand! De meeste mensen hebben de camera op de automatische stand staan. Ieeekk…niet doen! Maar welke stand dan wel? Ik fotografeer voornamelijk manueel maar iedereen kan fotograferen in de AV stand (diafragma voorkeuze). Deze voorkeuze kan echt al heel veel schelen. Kies voor een groot diafragma (klein getal). Door een groot diafragma te kiezen, creëer je een onscherpe achtergrond waardoor je onderwerp los komt van de achtergrond.

Is je foto bewogen? Probeer dan je ISO eens hoger te zetten. Normaliter fotografeer ik op ISO 100 of 200 maar als je last hebt van onscherpte, kun je deze best wel hoger zetten. Zet je ISO ook weer niet te hoog want dan is de kans weer aanwezig dat er ruis in de foto komt.

Dierentuinfotografie - Dierenrijk
Diafragma F/4 zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond

#3 Hekwerk en glaswerk in de dierentuin

Heel vervelend. Ik weet het, maar wees blij dat het er zit 😉 Tegenwoordig zie je steeds meer glas i.p.v. van gaas maar dan heb je uiteraard weer last van al die vingerafdrukken en reflecties. Over het algemeen kun je prima door glas fotograferen. Je moet alleen even goed kijken waar en hoe je gaat staan.

Fotografeer je met een spiegelreflex, zorg dan voor een zonnekap. Dat scheelt enorm. Ga zo dicht en recht mogelijk voor het glas staan op een plek waar weinig tot geen vingerafdrukken zijn. Ga niet schuin staan want dan is de kans op reflecties veel groter. Zoek even door je zoeker, totdat je de juiste hoek hebt gevonden en je geen reflecties ziet.

Je zou een polarisatiefilter kunnen proberen maar eerlijk gezegd heb ik deze nog nooit gebruikt in een dierentuin. Als het glas niet al te vies is, kun je over het algemeen prima fotograferen. Het is wel lastiger fotograferen wanneer het erg druk is. Je hebt dan uiteraard meer kans op reflecties. Wacht dus even een rustig moment af wanneer je gaat fotograferen door glas.
Gebruik a.u.b. geen flitslicht! Afgezien van het feit dat het natuurlijk niet leuk is voor de dieren, is het gewoon niet mooi. Het spreekt voor zich dat je de reflectie van een flitser ziet in glaswerk. Niet doen dus.

Fotograferen door gaas vind ik persoonlijk nog steeds lastig en doe ik daarom ook meestal niet. Het is echter wel mogelijk. Plaats je camera zo dicht mogelijk tegen het gaas aan, kies voor een groot diafragma en stel scherp op het dier. Hierdoor zou het gaas zo goed als mogelijk moeten verdwijnen…theoretisch. Ik ben er geen liefhebber van dus meestal sla ik deze verblijven over. Te veel gedoe.

fotograferen in de dierentuin

#4 Zorg voor een rustige compositie

Eenvoud is het magische woord! Ik houd persoonlijk erg van close-ups in de dierentuin. In dierentuinen zijn vaak storende elementen aanwezig en die probeer ik te vermijden. Het is belangrijk dat de aandacht volledig naar het dier gaat. Vaak plaats ik het dier in een hoek, zodat er nog veel lege ruimte rondom het dier is. Met een groot diafragma, heb je een mooie onscherpe achtergrond. Hiermee creëer je rust en daar houd ik van. Probeer ook te fotograferen op gelijke hoogte van het dier. Dit kan betekenen dat je af en toe even vanuit een lager standpunt moet fotograferen.

Dierentuinfotografie - Dierenrijk
Plaats het dier in een hoek want dat creëert rust

#5 Scherpstellen op de ogen

Net zoals bij mensen, is het mooier om scherp te stellen op de ogen. De ogen zijn niet voor niets de spiegel van de ziel, dus deze wil je scherp in beeld hebben. Je creëert een meer persoonlijk verbinding met het dier. Ik ben helemaal tevreden wanneer ik lichtjes in de ogen zie 🙂 Soms lukt het ook om echt oogcontact te maken met het dier. Dat is natuurlijk helemaal top. Oogcontact met dieren krijgen vergt wel veel geduld en ook geluk.

Fotograferen in de dierentuin

#6 Heb geduld…heel veel geduld

Geduld is een schone zaak en dat is bij fotograferen in de dierentuin niet anders. Ik zeg altijd dat er twee dingen moeilijk zijn om te fotograferen: dieren en kinderen 😉 Negen van de tien keer liggen de dieren te slapen. Wacht dan tot het dier actiever wordt of ga even naar een ander verblijf. Meestal liggen er ook voederschema’s bij de ingang. Tijdens het voeren zijn de dieren sowieso actief. Een nadeel kan wel zijn dat het dan druk is bij het verblijf. Ook kun je natuurlijk informatie vragen aan de verzorgers. Veel verzorgers kunnen vast wel vertellen wanneer bepaalde dieren actief zijn en dan kun je daar rekening mee houden

Ga trouwens niet naar een dierentuin op een bloedhete dag want dat is zonde van je geld en tijd. Ik ging ooit op een tropische dag naar de dierentuin en zag amper dieren. Logisch want die lagen allemaal te slapen in de schaduw of het binnenverblijf.

Lees ook: Praktische tips voor wildlifefotografie: hoe fotografeer je wildlife?

Ik hoop dat ik jullie een aantal tips hebben kunnen geven waar jullie iets aan hebben. Fotograferen in de dierentuin is uiteraard en hele mooie voorbereiding voor mensen die op safari gaan 🙂

Fotograferen jullie ook graag in de dierentuin?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Fotograferen in de dierentuin

You may also like

14 comments

Rowan 24 augustus 2016 - 08:02

Wat een leuke uitleg en mooie foto’s! Erg leuk om te lezen! Ik heb eigenlijk nog nooit gefotografeerd in een dierentuin, maar volgens mij is het hartstikke leuk en uitdagend!
Rowan onlangs geplaatst…Central Park: 10 mooie (en gratis) highlights!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 26 augustus 2016 - 20:10

Dank je Rowan! Ik bezoek graag een dierentuin en het is echt ideaal om te oefenen met fotografie 🙂 . Zeker een aanrader!

Reply
Jessica | Corners of the World 24 augustus 2016 - 19:47

Wat een leuke foto’s! Ik vind fotograferen in dierentuinen ook erg fijn om dierenfotografie te oefenen 🙂 Ik woon vlak bij de Beekse Bergen, ook een erg fijne plek 🙂
Jessica | Corners of the World onlangs geplaatst…Road trip door West-Amerika: een korte samenvattingMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 26 augustus 2016 - 20:12

Wat handig dat je in de buurt van de Beekse Bergen woont…erg handig. Het is al eventjes geleden dat ik daar ben geweest, ondanks dat het hooguit een half uurtje rijden is. Dierentuinen zijn inderdaad erg fijn om dierenfotografie te oefenen.

Reply
Jessica | Corners of the World 30 augustus 2016 - 20:26

Haha ja voor mij is het ook nog wel 20-30 minuten rijden, maar als je gewend bent aan Latijns-Amerikaanse/Aziatische taferelen met het verkeer is dat natuurlijk niks :p
Jessica | Corners of the World onlangs geplaatst…Persoonlijke ansichtkaarten versturen op reisMy Profile

Reply
Jacomijn - Safe and Healthy Travel 24 augustus 2016 - 20:15

Leuk om zo een middagje te gaan oefenen!! Goed idee en fijne tips!

Reply
DutchieontheRoad 26 augustus 2016 - 20:12

Het was zeker een leuke middag Jacomijn en ideaal om te oefenen 🙂

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 24 augustus 2016 - 23:59

Leuk en handig stukje! Fijn om een dagje te oefenen. Je maakt wel echt mooie foto’s trouwens. Wij waren laatst in Beekse Bergen toen heb ik ook heel de dag lopen oefenen, gaat toch net iets makkelijk als in het wild 😉
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…Fotoreportage: Into the wild in Hluhluwe ImfoloziparkMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 26 augustus 2016 - 20:14

Dank je Elisa 🙂 . De Beekse Bergen zijn inderdaad ook ideaal om te oefenen! Fotograferen in een dierentuin is ook een fijne voorbereiding voor mensen die op safari gaan 🙂 .

Reply
Jenny - ikreis.net 29 augustus 2016 - 09:28

Leuke foto’s! En goed dat je het spelen met diafragma benadrukt.

Toevallig staat er voor deze week een blog gepland over diafragma en scherptediepte, met een aantal voorbeeldfoto’s waarmee zelfs een leek het verschil tussen diverse diafragma’s kan zien.

Reply
DutchieontheRoad 29 augustus 2016 - 19:54

Ik hoef jou uiteraard het nut van diafragma niet uit te leggen 😉 . Jij weet zelf ook heel goed dat je een heel anders effect kunt creëren met scherptediepte. Voor veel mensen is dit nog steeds onbekend terrein en daarom krijg ik ook wel eens de vraag hoe ze een onscherpe achtergrond krijgen. Wat leuk dat jij toevallig deze week ook een blog plaatst over diafragma en scherptediepte 🙂 .

Reply
Marijke 1 september 2016 - 15:51

Wat een leuk onderwerp om over te schrijven! Ik kijk altijd watertandend naar de safari-foto’s van andere bloggers, maar ik stond er nooit zo bij stil dat die dieren ook gewoon in de dierentuin zitten (al ben ik wel geen fan van dieren die in gevangenschap opgroeien, maar dat terzijde)… En wat zijn jouw foto’s mooi!! Leuke tips ook… en een telelens zou wel écht heel gaaf zijn! Staat ook nog op ons lijstje!

Reply
Stéphanie 1 september 2016 - 20:35

Wat een fijne tips! Ik ga eens kijken of ik ze kan toepassen. Ik heb zelf pas sinds 1,5 jaar een fatsoenlijke camera maar neem eigenlijk te weinig tijd om mijn camera echt goed te leren kennen. Nooit aan gedacht om eens in een dierentuin te gaan oefenen. Nu bezoek ik dierentuinen zelden want ik vind het zielig dat ze gevangen zijn en zie ze liever in het wild.. Maar toch vind ik het een goed idee. Je hebt prachtige foto’s gemaakt trouwens!

Reply
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 6 september 2016 - 22:47

Wat weer een mooie foto’s! En die makaken! Ik vind ze zo leuk! Goede tips ook trouwens!
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl onlangs geplaatst…9 redenen waarom Jordanië dé perfecte road trip bestemming isMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.