Fotoboek review van Saal Digital

by DutchieontheRoad
4 comments

Enkele weken geleden kwam ik een Facebookbericht tegen van Saal Digital. Ze waren op zoek naar fotografen die een fotoboek wilden testen en een review wilde schrijven over Saal Digital. Niet geschoten is altijd mis dus stuurde ik een berichtje dat ik interesse had in een dergelijke test. Daags nadien had ik al bericht dat ik mee mocht doen aan de fotoboek test. Dat is nog eens een snelle reactie. Voor deze test mocht ik één hardcover fotoboek ontwerpen met mijn eigen foto’s.

Review Saal Digital

Saal Digital is officieel een Duits bedrijf en een nieuwe aanbieder op de Nederlandse markt. Ze bieden fotoboeken, fotoprints, posters, wanddecoratie, fotocadeau ’s enz. aan.

Ik heb de nodige ervaring met het maken van fotoboeken bij verschillende bedrijven en weet heel goed wat ik wil in een fotoboek. Mede daarom was ik erg benieuwd naar dit voor mij nog onbekende bedrijf. Kunnen zij de verwachtingen waar maken en concurreren met de bekende bedrijven in Nederland?

De software van Saal Digital

Het downloaden van de software gaat echt heel snel en eenvoudig. Een kind kan de was doen. Ik koos voor een hardcover boek van 28×19 cm (A4) met een gewatteerde kaft en glanzende fotopagina’s. Vooral de gewatteerde kaft trok mijn aandacht want dat heb ik nog niet eerder gezien.

Je kunt het fotoboek ontwerpen met kant en klare templates of met een eigen ontwerp. Ik koos voor een kant en klare template met hier en daar wat aanpassingen. Er is een ruime keuze uit veel verschillende templates en thema’s en deze zijn gemakkelijk aan te passen.

Al mijn fotoboeken zien er ongeveer hetzelfde uit qua vormgeving dus vandaar dat ik hier en daar wat aanpassingen heb gedaan. Normaliter plaats ik ook altijd reisverhalen in mijn fotoalbums maar deze keer heb ik daar bewust niet voor gekozen. Ik wilde puur alleen portretfoto’s presenteren: Faces of the World.

De software werkt makkelijk en het ontwerpen van een eigen boek is een fluitje van een cent. Wat ik erg leuk vind dat ze een zeer grote collectie vlaggen hebben die je kunt toevoegen aan je album. Dat is voor ons reisbloggers toch weer een leuk extraatje 😉

Saal Digital

Productie en levering

Na een avondje puzzelen ben ik tevreden over mijn fotoboek. Ik controleer alles goed en bestel het album. Het uploaden van het bestand gaat heel snel en daarmee is de bestelling zo goed als afgerond. Omdat het een Duits bedrijf betreft, is betaling alleen mogelijk via overschrijving, creditcard of PayPal. De levering was verrassend snel. Ik bestelde mijn fotoboek donderdagavond en dinsdag was de levering binnen…vanuit Duitsland.

Eindresultaat

Ik voel me altijd net een kind die een cadeau mag uitpakken als er een fotoboek geleverd wordt. Dat was deze keer niet anders. Mijn eerste indruk is zeer positief. Het fotoboek zit goed verpakt in een stevige kartonnen envelop. Het fotoboek zit extra verpakt in plastic en schuimrubber wat ik een groot pluspunt vind. Mijn voorgaande album had namelijk waterschade opgelopen en door deze extra plastic verpakking kan dat voorkomen worden.

review saal digital

De foto op de cover is mijn favoriete foto en ik ben blij verrast. Hij is haarscherp en de kleuren komen heel goed overeen. Niet ieder bedrijf kan een dergelijke hoeveelheid rood goed afdrukken weet ik uit ervaring. De gewatteerde cover vind ik persoonlijk erg mooi. Het voelt chiquer en professioneler aan. Het fotoboek oogt zo ook dikker wat positief kan zijn bij de afname van minder pagina’s. Het lijkt dan tenminste nog echt een fotoboek.

De dikte van het papier valt meteen op. Wow, dat noem ik pas dik papier. Ik moet er even aan wennen maar kom uiteindelijk tot de conclusie dat ik het wel mooi vind. Het papier is stevig en in combinatie met de gewatteerde cover, heb je wel echt een fotoboek. De pagina’s blijven mooi plat open liggen wat een groot pluspunt is.

De afdrukkwaliteit van de foto’s is echt heel erg goed. De foto’s zijn haarscherp en de kleuren komen heel goed overeen met mijn eigen computerscherm. Als ik foto’s laat afdrukken, kies ik altijd bewust voor matte foto’s omdat dit mooier is in fotolijsten. Foto’s in fotoboeken vind ik persoonlijk mooier overkomen op glanspapier. De foto’s komen zo meer tot leven vind ik zelf.

Conclusie

Ik ben meer dan tevreden met mijn fotoboek. De software werkt makkelijk, de levering was erg snel en de kwaliteit meer dan goed. Ik ben vooral te spreken over de scherpte en kleuren van de foto’s. Uit ervaring weet ik dat één bekende Nederlandse afnemer moeite heeft met het afdrukken van rode kleuren. Omdat ik over het algemeen vrij kleurrijke foto’s heb (vaak met veel rood) is het voor mij heel belangrijk dat deze foto’s goed afgedrukt worden. Saal Digital is wat mij betreft heel goed door de test gekomen en is zeker een bedrijf om in de gaten te houden.

Ik ben benieuwd hoe Saal Digital gaat concurreren op de Nederlandse markt met betrekking tot de vele acties waarmee de Nederlandse bedrijven je mee om de oren slaan. Het staat buiten kijf dat Saal Digital kwalitatief zeer goede fotoboeken levert en ik ga zeker overwegen om vaker producten bij dit bedrijf te bestellen.

Saal Digital

Ik wil Saal Digital heel erg bedanken voor de mogelijkheid om dit fotoboek te testen. Erg leuk ook om een review te schrijven over Saal Digital. Ook nieuwsgierig naar Saal Digital? Neem dan snel een kijkje op de website.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

4 comments

Elly 26 juli 2016 - 12:41

Hoi
Ik heb ook mijn album binnen en ben zeer tevreden over de kwaliteit. Nu is er ook de optie om te betalen met een factuur, superhandig vind ik dit. Verder beschrijf je wat ik ook heb ervaren. Ik ontdekte 2 foutjes in de software maar dat gaat worden opgelost. Het lijkt me een geweldig album wat je hebt gemaakt. groetjes,

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2016 - 12:43

Wat fijn dat jij ook zo tevreden bent Elly! Ik heb zelf geen foutjes ontdekt in de software maar wel goed dat ze dit gaan oplossen.

Reply
manon ruitenberg 8 april 2017 - 20:21

Hoi,
Ik ben per toeval op je website gekomen, leuke verhalen en mooie foto’s!!
Ik ben vooral ook erg benieuwd waar je de foto’s hebt gemaakt, die op de voorkant van je foto album staan. Echt heel mooi!

Reply
DutchieontheRoad 10 april 2017 - 11:40

Bedankt Manon 🙂 . De foto’s op de voorkant zijn gemaakt in China. De foto van de monniken is gemaakt in Xiahe (Labrang Klooster) en de Chinese man met bril en hoed kwam ik tegen in het kleine dorpje Langmusi. Beide dorpen liggen op het Tibetaanse plateau (voormalig Tibet).

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.