Elephant Retirement Park in Chiang Mai: olifanten wassen in Thailand

by DutchieontheRoad
10 comments

Ik bracht deze vakantie een bezoekje aan het Elephant Retirement Park in Chiang Mai. Dat olifantenritjes niet meer kunnen, hoef ik denk ik niet uit te leggen…toch? De laatste jaren is dit gelukkig een grote NO GO geworden. Ik zag jaren geleden een documentaire over dit soort praktijken, en de tranen stroomden over mijn wangen. Ik was meteen genezen en nam me voor nooit een olifantenritje te gaan maken.

In Thailand word je echter overspoeld door organisaties die olifantenactiviteiten aanbieden…inclusief olifantenritjes. Laat ik voor één keer heel duidelijk zijn: olifanten zijn niet bedoeld om op te rijden. Nog steeds snappen veel toeristen dit niet…ook Nederlanders helaas.

Ga nooit op een olifant rijden

Olifanten zijn toch super groot en sterk, die kunnen dat makkelijk dragen?? Think again! De rug van een olifant is hartstikke gevoelig en een dergelijke houten constructie op de rug, doet een olifant erg veel pijn. Daarbij moet je jezelf afvragen hoe het zover heeft kunnen komen. Voordat een olifant mensen op de rug kan vervoeren, is de desbetreffende olifant serieus door een hel gegaan! Een jonge olifant wordt weggehaald bij zijn moeder en het jong wordt zo zwaar mishandeld tot de mahout (trainer) de ziel heeft gebroken. Deze olifanten zijn echt door een hel gegaan voordat ze überhaupt al aan de loodzware training kunnen beginnen. Ga daarom nooit, NOOIT, op een olifant rijden. Zolang toeristen op olifanten blijven rijden, houden ze dit soort praktijken in stand.

Elephant Retirement Park

Maar ik wil zo graag iets met olifanten ondernemen…

Maar dan ben je op vakantie in Thailand, en stiekem wil je toch wel graag iets ondernemen met deze fantastische dieren. Daar is een oplossing voor: ga lekker in bad met olifanten. In Sumatra heb ik een dergelijke activiteit al eens ondernomen en dat was zo gaaf, dat ik dat nog eens wilde ervaren.

De Thai is van oorsprong zeer ondernemend, en ze hebben natuurlijk allang door dat westerse mensen steeds vaker kiezen voor een dergelijke activiteit. Bedrijven die olifanten wassen aanbieden, schieten daarom ook als paddenstoelen uit de grond. Ze hebben weer iets ontdekt om geld mee te verdienen . Ga echter niet met het eerste beste bedrijf in zee, maar oriënteer je eerst of er wel daadwerkelijk aan het welzijn van de dieren gedacht wordt. Dat is namelijk regelmatig niet het geval.

Ook ik heb behoorlijk lang moeten zoeken naar een bedrijf waar helemaal geen olifantenritjes werden aangeboden, of waar andere toeristen twijfelachtig over de behandeling van de dieren waren na een bezoek. Veel Thaise bedrijven zijn uit op maar één ding: zo snel mogelijk veel geld verdienen, ongeacht dierenleed. In Azië werkt dat nou eenmaal anders, dieren zijn er om te eten of te werken. Dat wij daar anders over denken, is voor veel Aziatische landen nog steeds vreemd. Na lang onderzoek, viel mijn oog op het Elephant Retirement Park.

Elephant Retirement Park

Elephant Retirement Park in Chiang Mai

In dit kleinschalige olifantenpark worden zes volwassen mishandelde olifanten uit de toeristenindustrie opgevangen. Men verzorgt hier de olifanten en er komen geen haken en kettingen aan te pas!!!

Het park is klein en basic. Er is geen omheining en mede daarom zitten de olifanten ’s nachts wel in een verblijf. Ze lopen niet de hele dag los, maar daar gaat wel verandering in komen. Het park heeft nieuwe grond gekocht waar ze een grote omheining omheen willen zetten, zodat de olifanten de hele dag los rond kunnen lopen. Waarom kan dat nu niet? Ze hebben al eens moeten verhuizen omdat de olifanten heel gezellig aan de wandel gingen, waar de omliggende boerderijen niet zo blij mee waren. Als boer zijnde wil je geen olifant door je rijstveld zien denderen. Ze zijn daarom al eens verhuisd, en dat zal weer gaan gebeuren zodat de olifanten nog vrijer rond kunnen lopen.

Je kunt hier een hele dag lang olifanten voeren, wassen en modderbaden geven. Wie wil dat nou niet?! De olifanten krijgen hier dagelijks veel aandacht en worden geschrobd en gewassen, na velen jaren te zijn uitgebuit.

Dagindeling

Ik werd rond 8.45 uur opgehaald bij mijn hostel. Vanuit Chiang Mai is het ongeveer een uurtje rijden naar het Elephant Retirement Park. Terwijl ik uit het busje stap, word ik meteen omver gelopen door baby Lanna! Deze iets te enthousiaste jonge olifant van dertien maanden oud, springt bijna het busje in en duwt me prompt omver. Ook goedemorgen!

In totaal zijn we met zestien personen en een Thaise mahout verwelkomt ons. We krijgen een korte briefing over de olifanten en het dagprogramma. Veel krijgen we daar niet van mee want iedereen is natuurlijk hartstikke enthousiast. Kleine Lanna loopt vrolijk tussen ons door en kan niet genoeg krijgen van alle aandacht.

Chiang Mai

We beginnen met het voeren van de olifanten. Volle bakken met pompoen en suikerriet staan uitgestald en de olifanten kunnen haast niet wachten. FOOD!!!! Het duurt even voordat de bakken leeg zijn, want een volwassen olifant eet maar liefst 10% van zijn lichaamsgewicht per dag. Dat is niet mis. Kleine Lanna komt iedere keer stiekem suikerriet stelen. Ze kan er geen genoeg van krijgen. Gedurende dag blijft Lanna de aandacht trekken. Ze is serieus stronteigenwijs, haalt alles overhoop en rent dwars door de groep heen. Geweldig…wat een leuke olifant.

Na het voeren van de olifanten, is het tijd om te relaxen. We krijgen uitleg over de olifanten, het park en nog veel meer. Er wordt een heerlijke lunch geserveerd (vegetarisch is ook geen probleem).
Na de lunch volgt het hoogtepunt van de dag. Je gaat het water in met de olifanten en geeft ze een bad. De olifanten duiken het water in en om de haverklap laat Lanna zich in het water vallen. De olifanten worden maar al te graag geschrobd en gewassen.

Elephant Retirement Park

Wat neem je mee?

Je hebt niet heel veel nodig, maar badkleding, een handdoek, reservekleding, slippers en zonnebrand zijn wel een must om mee te nemen. Uiteraard mag je camera ook niet ontbreken en je kunt achteraf voor 200 bath een cd met foto’s kopen die ter plekke worden gemaakt door een fotograaf.

Hoe kun je boeken?

Een dagtour (er zijn ook halve dagtours) duurt van 8.30 tot 16.30 uur en kost 2,600 baht per persoon. Het is niet goedkoop, maar het is de prijs zeker waard. Je kunt eenvoudig reserveren via deze website. Een paar dagen van tevoren boeken is meestal wel voldoende, behalve tijdens het hoogseizoen. Onlangs (juli 2016) zijn er weer twee babyolifantjes geboren dus de verwachting is dat het momenteel moeilijker is om te reserveren.

Elephant Retirement park

Mijn ervaring met het Elephant Retirement Park

Ik vond het hartstikke leuk maar heel eerlijk gezegd vond ik het in Sumatra leuker. In Sumatra was het nog kleinschaliger en mochten we de olifanten in de rivier wassen wat ik zelf prettiger vond. Dit was natuurlijk ook de tweede keer en dat zal ook zeker meespelen. Persoonlijk vond ik de groep van zestien te groot. Ik hoop van harte dat ze niet te groot gaan worden als ze gaan verhuizen naar het nieuwe gedeelte. Uiteraard willen zij ook groeien maar dat kleinschalige vind ik juist zo leuk.

Ik moet wel vertellen dat ik van mening ben dat ze hier absoluut GOED voor de olifanten zorgen!! De verzorgers zijn echt ontzettend lief en zorgen met heel veel liefde voor deze dieren. De olifanten genieten echt zichtbaar van alle aandacht die ze krijgen.

Is het geen dubbel gevoel om deel te nemen aan een dergelijke activiteit? Natuurlijk…voor mij wel. Besef je echter wel dat deze dieren nooit meer terug in het wild kunnen worden geplaatst, wat natuurlijk de meest ideale situatie zou zijn. Deze olifanten zijn helaas afhankelijk van mensen geworden. Van alle slechte opties, is dit nog de beste optie. Het verzorgen van olifanten kost veel geld, en daarom zijn dit soort parken afhankelijk van toeristen. Je draagt op deze manier toch een steentje bij aan de verzorging van deze geweldige dieren. Maak echter wel de juiste keuze, want er zijn nog steeds parken die beweren diervriendelijk te zijn, maar dit uiteindelijk toch niet blijken te zijn. Daarom ben ik ook niet in zee gegaan met bedrijven die olifantenritjes aanbieden.

Wil je meer lezen over wat je allemaal kunt doen in Chiang Mai? Lees dan vooral mijn tips over Chiang Mai.

Elephant Retirement Park

Chiang Mai

Hebben jullie ervaringen met soort parken?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

10 comments

Rowan 8 augustus 2016 - 19:32

Wauw wat bijzonder! Dit zou ik heel graag een keertje mee willen maken. Heerlijk! Maar ik snap dat je voorkeur uitgaat naar het kleinschalige op Sumatra, dat klinkt inderdaad fijner.
Rowan onlangs geplaatst…Bryce Canyon: sprookjesachtig mooiMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 8 augustus 2016 - 19:59

Zeker bijzonder om mee te maken Rowan! Een absolute aanrader! Op Sumatra (Tangkahan National Park) vond ik het inderdaad prettiger omdat het nog kleinschaliger was en vanwege het feit dat de olifanten in de rivier gewassen werden. Natuurlijk is dat persoonlijk want de recensies van het Elephant Retirement Park zijn absoluut lovend. Ze verzorgen de dieren echt goed. Een groot voordeel van dit park is dat ze absoluut geen olifantenritjes aanbieden en dat was in Sumatra helaas wel het geval. Ik heb dat echter niet gedaan omdat ik hier fel tegen ben. Eenmaal ter plaatse bleek dat deze organisatie dit helaas nog steeds aanbiedt, wat mij zeer verbaasde gezien het feit dat ik ook zeer positieve verhalen had gelezen. Heel erg jammer dat zij dit toch aanbieden. Mede daarom heb ik in Thailand heel bewust gekozen voor een organisatie die fel tegen deze praktijken zijn.

Reply
Yvonne 13 augustus 2016 - 18:58

Ziet eruit als een goed en fijn project. Leuk dat je op die manier op een verantwoorde manier dichtbij de olifanten kan komen en zelfs echt contact met ze kan hebben.
Yvonne onlangs geplaatst…Treinreis Ella – Haputale met een twistMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2016 - 19:18

Het was inderdaad een goed project Yvonne! Je kon ook echt zien dat de verzorgers met liefde voor deze dieren zorgen.

Reply
Jacomijn - Safe and Healthy Travel 13 augustus 2016 - 23:29

Wat een leuke ervaring!! Olifanten geweldige dieren!
En nee….olifant rijden kan echt niet meer!!
Jacomijn – Safe and Healthy Travel onlangs geplaatst…Thajiwas Gletsjer beklimmen – Sonamarg IndiaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2016 - 19:20

Ik ben ook echt dol op olifanten Jacomijn! In Afrika heb ik ook zoveel olifanten gezien…geweldig. Olifant rijden kan inderdaad echt niet meer. Toch sprak ik een Nederlands gezin met jonge kinderen die dat wel hadden gedaan. Ik snap dat niet. We hebben immers een voorbeeldfunctie voor onze kinderen. Je kunt kinderen ook kennis laten maken met deze dieren door bovenstaand project (of iets dergelijks) te bezoeken. Onze kinderen zijn immers de toekomst.

Reply
Sanne 15 augustus 2016 - 13:50

Wat een leukerds! Ik zou ook kiezen voor kleinschalige projecten, dat is toch en leuker en je weet eerder of het ook echt goed zit. Ik vond het wassen van olifanten echt een super ervaring, al moet ik er wel bij zeggen dat ik het in het begin wel een beetje eng vond. Het zijn toch reusachtige dieren en als je dan ook nog tot bijna je middel in het water staat is dat toch wel ontzagwekkend. 🙂 Was het in Sumatra nog kleinschaliger?
Sanne onlangs geplaatst…Top 5 Instagram foto’s!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2016 - 19:26

Dat kleinschalige was inderdaad erg leuk! In Sumatra hadden ze wel meer olifanten dan in bovenstaand park, maar toch voelde het kleinschaliger aan. Wij hadden met z’n twee ook echt even tijd met één olifant en dat vond ik erg fijn. Er werd meer de tijd genomen om foto’s te maken. Koppels mochten even alleen een olifant wassen en op de foto maar ook singles kregen die tijd, en dat zie je niet vaak. Ook mochten we de olifanten in de rivier wassen en dat vond ik persoonlijk prettiger. In Thailand stonden we in een grote kuil, en dat maakte het inderdaad een stuk spannender. Er lagen drie olifanten in het water en zodra er één overeind kwam, zag je iedereen ook verschrikt achteruit springen. Ik vond het in Thailand spannender dan in Sumatra, maar dat kwam puur omdat je in Thailand in een kuil stond.

Reply
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 15 augustus 2016 - 21:03

Gaaf! Ik was in Thailand bij het Elephant Nature Park, daar worden ook gewonde olifanten opgevangen en goed voor ze gezorgd. Geen olifantenritjes en andere vage dingen. Echt fijn dat dit soort initiatieven bestaan 🙂
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl onlangs geplaatst…LiveTheLifeYouLove blaast haar 2de kaarsje uit!My Profile

Reply
Jenny - ikreis.net 17 augustus 2016 - 13:29

Tot mijn grote schaamte (nu) heb ik ooit op een olifant gereden. Omdat toen niet gesproken werd over de kwalijke gevolgen voor het dier. Gelukkig is er in 15 jaar veel veranderd!

Het wassen lijkt me leuk, al lees je soms dat parken in Thailand teveel toeristen ontvangen. Ik ben daarom heel terughoudend geworden en doe eigenlijk niks meer met olifanten. Behalve kijken.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.