Eindhoven: Glow 2016

by DutchieontheRoad
4 comments

Ieder jaar in november staat Eindhoven in het teken van het lichtkunstfestival GLOW, een festival waar ik halsreikend naar uitkijk. Kunstenaars bieden met lichtinstallaties en lichtprojecties de toeschouwers een verrassende kijk op de stad. Eindhoven is niet normaliter niet de mooiste stad van Nederland, maar met GLOW wel de verrassendste. Fotografisch gezien is dit festival een walhalla. Breng dus vooral snel een bezoekje aan GLOW 2016!

De route

De route is dit jaar flink uitgebreid om eventuele opstoppingen te voorkomen. De bezoekersaantallen rijzen de pan uit en vorig jaar waren er de nodige problemen op de route. Het is niet mogelijk om alles in één avond te bezoeken. Voor mij is dit geen probleem gezien het feit dat ik praktisch om de hoek van de binnenstad woon, maar buitenstaanders moeten echt keuzes maken. Je kunt niet ruim zeven kilometer door Eindhoven lopen. Er zijn dit jaar twee routes uitgezet: een route door de binnenstad van Eindhoven en een route over het terrein van de Technische Universiteit. GlOW NEXT werd vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd op Strijp-S en was een groot succes. Omdat Strijp-S niet op loopafstand van de binnenstad is, sloegen veel bezoekers deze route over. Hartstikke zonde want ik was erg onder de indruk. Dit jaar bevindt GLOW NEXT zich op het terrein van de TU/e. Dit terrein is makkelijk te voet bereikbaar vanuit de binnenstad.

Dit jaar zijn er ook maar liefst vijf horecapleinen op de route. Door de hele binnenstad is er meer dan voldoende gelegenheid voor een diner, drankje, snelle hap of om even uit te rusten.

Klik hier voor de route van Glow 2016. Ook is er een gratis app beschikbaar waarmee je alles wat je wilt weten binnen handbereik hebt.

Avondfotografie

Als ik ergens geen held in ben, is het wel avondfotografie. Ik kan daar gewoon niet zoveel mee. Ik heb een voorkeur voor natuurlijk licht en er is uiteraard geen daglicht te bekennen bij dit festival. Mede daarom is dit lichtfestival ieder jaar weer een grote uitdaging en goede oefening voor mij. Vandaag deel ik een aantal tips die van belang zijn wanneer je GLOW wilt bezoeken.

Glow

Statief

Daar is hij weer, mijn grote vriend. Ahum 😉 . Ik ben zo geen fan van een statief, maar wil je met een paar fatsoenlijke foto’s thuiskomen, heb je helaas geen keus. Door je camera op statief te zetten, kun je de ISO laag houden waardoor je minder ruis hebt in je foto. Een afstandsbediening kan uitkomst bieden om trillingen bij lange sluitertijden te voorkomen.

Helaas is het tegenwoordig zo ontzettend druk op de route, dat het vaak lastig is om je statief op te zetten. Mede daarom zet ik mijn statief niet bij ieder project op, maar het is zeker handig om er een bij te hebben. GLOW is mateloos populair bij fotografen dus kijk niet vreemd op als er tientallen fotografen met statieven naast elkaar in een lange rij staan. Vreemd genoeg ben ik meestal één van de weinige vrouwen die in de rij staat, haha. Verbazingwekkend genoeg vroeg een man zelfs of het wel lukte met de camera toen ik aan het filmen was met mijn telefoon. Heren, ik weet heel goed hoe mijn camera werkt. Ik heb mijn camera alles geleerd wat hij moet weten 😉 .

Let wel goed op je apparatuur want het komt helaas wel eens voor dat er statieven, inclusief dure camera’s, worden omgelopen door mensen. Dan ben je serieus niet blij!

Glow

Neem niet teveel materiaal mee

Ik ga ieder jaar op pad met mijn Canon 60D, Canon 15-8mm, statief en telefoon. That’s it! Ik heb echt geen zin om kilo’s aan materiaal mee te nemen. Het is erg onhandig en ik heb geen zin om constant alert te zijn. Een dergelijk festival trekt natuurlijk ook mensen aan die niet voor het festival komen. De binnenstad van Eindhoven is niet de meest veilige plek van Nederland en ieder jaar zijn er veel zakkenrollers tijdens GLOW. Mede daarom ga ik met weinig op pad. Je kunt overwegen om een telelens mee te nemen zodat je ook details kunt fotograferen. Mijn voorkeur gaat uit naar mijn allround objectief, inclusief groothoek want daar heb ik gewoon meer aan.

Ga vroeg op pad

GLOW is druk, heel erg druk. Start daarom zo vroeg mogelijk op de avond. Zorg dat je op tijd in Eindhoven bent, breng eventueel een bezoek aan het toffe Strijp-S, eet een lekker hapje in een van de vele eetcafés en start meteen om 18.30 uur. De route is erg lang en je hebt serieus een aantal uur nodig om slechts een deel van de route te zien.

Maak keuzes

Oké, de route is dit jaar dus extra lang. Ik heb er inmiddels al één avond op zitten en merkte inderdaad dat de route beter toegankelijk is dan voorgaande jaren. Het is onmogelijk om alles te zien dus maak een keuze. Zet de highlights op een rijtje en beslis wat je absoluut niet wilt missen.

Glow

Niet flitsen!

Ieder jaar ben ik weer verbaasd hoeveel mensen ik zie flitsen tijdens GLOW. Echt, geloof mij nou. Dat is serieus niet mooi! Zet je camera op statief, stel je ISO in op 200 tot max 400 en kies een langere sluitertijd. Speel en oefen met je camera.

Experimenteer!

GLOW is ideaal om te experimenteren met licht. Zet je camera eens op manueel en op liveview. Ga vervolgens eens spelen met je sluitertijd en kijk op je scherm wat er gebeurt. Tijdens GLOW zijn er meerdere lichtprojecties. Deze kun je beter niet met een te lange sluitertijd vastleggen. LED-verlichting kun je daarentegen weer niet goed fotograferen met een te korte sluitertijd. Het valt allemaal niet mee, maar je hebt alle tijd om te oefenen. Experimenteer ook eens met meerdere diafragma’s en probeer stervormige lichtbronnen vast te leggen. Kies eens voor een langere sluitertijd en leg het omliggende verkeer vast met lichtstrepen. Een gaaf effect is wanneer je met de zoom gaat spelen. Zet je camera op statief en zoom vervolgens in en weer uit tijdens het fotograferen. Het resultaat zal verbazingwekkend zijn.

Glow

Kies eens voor een klein diafragma en lange sluitertijd om lichtstrepen en stervormig licht te creëren.

Kleed je warm aan

Jullie willen niet weten hoe vaak ik halverwege de avond naar huis ben gegaan vanwege de kou. Ieder jaar trap ik er weer in, ook dit jaar. Ik kleed me ieder jaar warm aan, maar toch breek ik de avond vroegtijdig af vanwege de kou. Kleed je dus warmer dan warm aan!!! Het is echt heel erg koud.

Mijn ervaring

Ik ben inmiddels al een avond naar GLOW geweest en heb slechts een deel van de binnenstad gezien. Om 21.30 uur vond ik het wel welletjes geweest en wilde ik weer graag naar mijn warme huisje. Ik had het uiteraard weer hartstikke koud, haha. Het viel mij op dat de route dit jaar veel beter geregeld was. Het oogt minder druk op de route en er zijn meer horecagelegenheden. Dat is erg prettig. De route is wel erg lang dit jaar en daarom zal ik aankomende week nog eens op pad gaan. Ik heb immers nog maar een klein deel van de route gezien.

Glow

Glow 2015

Glow

Glow 2015

Glow

Glow 2015

Wanneer is GLOW?

Start zaterdag 12 november van 18:30 t/m 24:00 uur
Zondag t/m donderdag van 18:30 t/m 23:00 uur
Vrijdag en zaterdag van 18:30 t/m 24:00 uur

Gaan jullie ook naar GLOW?

You may also like

4 comments

Jenny - ikreis.net 24 november 2016 - 16:53

Ik vond GLOW erg mooi. Helaas lukt het me nooit om twee keer te gaan…

Ik ben benieuwd naar het Amsterdam Light Festival, dat begint volgende week weer.

Reply
Sanne 24 november 2016 - 23:02

Tof om het nu alsnog te zien! Ik wilde gaan, maar het was 1 heel slecht weer en had nog een late afspraak. Volgend jaar maar weer. Amsterdam Light is inderdaad ook leuk Jenny.
Sanne onlangs geplaatst…Wijken in Londen, ministeden in de metropoolMy Profile

Reply
Wanda 25 november 2016 - 11:42

GLOW is al zo vaak langsgekomen in mijn tijdlijn en iedere keer bedenk ik me te laat dat ik erheen moet. Voor volgend jaar zet ik hem vast in mijn agenda. Tnx voor het delen van de tips!
Wanda onlangs geplaatst…Uitwaaien tijdens de Wandelmaand op SchiermonnikoogMy Profile

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 27 november 2016 - 21:33

Ik zeg echt ieder jaar dat ik naar GLOW wil.. En op de een of andere manier komt het er nooit van. Zo jammer! Leuke tips voor de foto’s ook! 😀
Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Tips: op vakantie met een baby of dreumesMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.