DIY wegwijspaal

by DutchieontheRoad
22 comments

Wie kent ze niet, de bekende wegwijspalen. Zodra ik een wegwijspaal zie, moet ik er gewoon een foto van maken. Iedereen staart dromerig naar de bordjes, zichzelf afvragend waar hij of zij nog allemaal naar toe wil. Verre bestemmingen lonken zodra ik een dergelijke wegwijspaal zie. Hoe gaaf zou het zijn om een wegwijspaal in je eigen tuin te hebben. Jullie begrijpen het misschien al…een nieuw project was geboren en ik kan het natuurlijk niet laten om deze DIY wegwijspaal met jullie te delen.

DIY Wegwijspaal: de benodigdheden

– Steigerhout
– Decoupeerzaag
– Schuurmachine
– Witte verf (geschikt voor buiten)
– Penselen
– Blanke beits (geschikt voor buiten)
– Paal + eventueel palenboor
– Zware hamer
– Boormachine
– Schroefmachine
– Schroeven
– Kokostouw of sisaltouw
– Lijmpistool

DIY - wegwijspaal

Hoe maak je een wegwijspaal?

Eerst moet je natuurlijk bordjes hebben. Deze maak je eenvoudig van steigerhout met behulp van een decoupeerzaag. Ik zal heel eerlijk toegeven dat ik daar niets voor heb hoeven te doen. Mijn oom is timmerman en had wat steigerhout over. Toen ik hem heel lief vroeg of hij een aantal wegwijsbordjes wilde maken, had ik een aantal dagen later de bordjes in huis.

De volgende stap is een hele makkelijke…schuren. Dat kan iedereen. Schuur met een schuurmachine alle bordjes netjes op zodat er geen splinters meer zichtbaar zijn.

DIY - wegwijspaal
Kies je bestemmingen en schilderen maar

De volgende stap is meer mijn “cup of tea”. Schilderen! Ik koos voor zeven bestemmingen die ik al heb bezocht. De plaatsnamen mochten niet al te lang zijn – waarom wilde ik perse San Francisco op een bord – en ik wilde meerdere landen en continenten aan bod laten komen. In eerste instantie wilde ik sjablonen bestellen om de letters netjes op het hout te schilderen. Dat bleek een erg duur grapje te zijn en dat was ook weer niet de bedoeling. Eigenlijk wilde ik meerdere lettertypes want dat geeft een speelser effect.

Uiteindelijk heb ik alle plaatsnamen met de hand getekend. Ik zocht een aantal lettertypes op die ik geschikt vond en ben gewoon begonnen met tekenen. Gelukkig kan ik goed tekenen dus binnen een half uurtje had ik alles passend op de bordjes staan. Vervolgens schilderde ik alle plaatsnamen in met witte grondverf die geschikt is voor buiten.

DIY - wegwijspaal
Beitsen voor langer behoud

Omdat de wegwijspaal buiten komt te staan, moet je uiteraard ook beitsen. Je wilt uiteraard dat je project iets langer dan één seizoen meegaat. Ik kocht blanke beits voor buiten. Vraag dit ook even voor de zekerheid na in de winkel. Ik had eerst beits in mijn handen waarop stond vermeld dat deze voor buiten geschikt was, terwijl dit niet zo bleek te zijn. Waarom zetten ze het dan op de verpakking?! Het is niet de eerste keer dat ik met een product in mijn handen sta, waarvan de informatie op de verpakking niet blijkt te kloppen. Ik vraag het daarom altijd even na voor de zekerheid. Zou toch zonde zijn van al het werk.

Wegwijspaal in de grond bevestigen

Sla vervolgens de paal diep in de grond. Een palenboor kan handig zijn om een gat te maken. Ik leende deze van mijn ouders zodat ik er zelf geen aan hoefde te schaffen. Dat scheelt weer centjes. De paal moet voor 1/3 in de grond zitten dus koop een paal die lang genoeg is. Het is raadzaam om de bordjes eerst voor te boren. Met voorboren voorkom je dat het hout gaat splijten. Je wilt immers niet dat al je werk voor niets is geweest.

DIY - wegwijspaal
Bevestig de borden aan de paal

Zet vervolgens de bordjes vast met schroeven en een schroefmachine. Jullie vragen je misschien ook af waar ik dat bordje vandaan heb met mijn naam? Gaaf toch! Bij het tuincentrum in de buurt stond onlangs een klein bedrijfje waar ze deze bordjes verkochten. Helaas weet ik niet hoe het bedrijf heet want ik kreeg dit bordje namelijk cadeau van mijn moeder. Ik wist wel meteen wat ik er mee wilde doen…op de wegwijspaal natuurlijk 🙂 Om het geheel af te maken kun je een klein deel van de paal nog bekleden met kokostouw of sisaltouw. Ik had nog kokostouw over van mijn vorige DIY project. Om het geheel wat te breken, besloot ik om kokostouw met een lijmpistool te bevestigen.

DIY wegwijspaal

Wat vinden jullie van deze DIY wegwijspaal?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

22 comments

Yvonne 17 oktober 2016 - 12:34

Heb jij daar nou een bananenplant in de tuin staan? Sowieso ziet dat per er echt mooi uit zeg! Lekker vol, daar doe ik ook al jaren m’n best voor, maar wil hier nog niet zo vlotten (gebrek aan zon aan die kant). Superleuk crea idee trouwens! Mocht ik weer eens wat meer tijd hebben weet ik jouw blog iig te vinden. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Madhya Pradesh mag er zijnMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 17 oktober 2016 - 19:36

Ik heb inderdaad een bananenboom in de tuin staan. Deze heb ik twee maanden geleden gekocht (15 euro bij een tuinevent 🙂 ). Geen idee of hij de winter haalt, maar voor 15 euro wilde ik het wel proberen. Ik heb overigens ook niet veel zon aan die zijde, maar hij groeit als kool.
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…DIY wegwijspaalMy Profile

Reply
Yvonne 24 oktober 2016 - 20:57

Hopelijk een niet al te strengen winter en als hij dan daarna wat groter en sterker is komt het vast helemaal goed. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Xian en Luoyang in het hart van ChinaMy Profile

Reply
Mirre 17 oktober 2016 - 17:42

Ja heel erg leuk! Ik weet alleenniet of ik er zelf het geduld voor zou hebben..
Mirre onlangs geplaatst…Paklijst: Actief weekendje wegMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 18 oktober 2016 - 11:58

Mijn geduld werd ook wel aardig op de proef gesteld hoor en ik heb echt engelengeduld. Gelukkig was het al het werk wel waard 🙂 .

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 17 oktober 2016 - 20:47

Wat een superleuk idee!! Ik vind die wegwijsborden ook altijd zo leuk om te zien. Heb nog superveel tuinhout over in de schuur, weet meteen wat ik er volgend jaar mee ga doen 🙂
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…De Wildlife tagMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 18 oktober 2016 - 11:59

Kijk…ben je meteen van al je tuinhout af 😉 . Je kunt echt zoveel leuke dingen maken met oud hout 🙂 .

Reply
Anna 18 oktober 2016 - 18:06

Het ziet er erg leuk uit!
Anna onlangs geplaatst…A’DAM Lookout + Over The Edge SwingMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 oktober 2016 - 21:00

Dank je Anna 🙂

Reply
Rowan 18 oktober 2016 - 20:32

Wat een super leuk idee! Ik sta inderdaad ook altijd te dromen bij die bordjes in het buitenland en ik MOET er altijd een foto van maken! Helemaal leuk om zoiets in je tuin te hebben staan!

Reply
DutchieontheRoad 19 oktober 2016 - 21:01

Dat dacht ik ook Rowan 🙂 . Die bordjes vind ik altijd geweldig! Daarom wilde ik er ook zo graag eentje in de tuin. Ik vind het eerlijk om er naar te staren, haha.

Reply
Dineke Rozema 18 oktober 2016 - 20:52

Wauw, dit vind ik een leuke! Hier ga ik zeker mee aan de slag 🙂

Reply
DutchieontheRoad 19 oktober 2016 - 21:01

Ik ben benieuwd Dineke 🙂 . Veel plezier alvast!

Reply
Sanne 25 oktober 2016 - 17:51

Leuk idee! Ik heb er een keer 1 voor decoratie met een jeugdkamp gemaakt. Mijn broertje is overigens meubelmaker dus het moet ook makkelijk kunnen 😉
Sanne onlangs geplaatst…1001 avonturen die je in Marrakech kan belevenMy Profile

Reply
Sanne 25 oktober 2016 - 19:20

Leuk, leuk! Wat ben je toch handig! Hij is erf goed gelukt moet ik zeggen. Geeft me tuin echt een extra vakantie tintje!
Sanne onlangs geplaatst…Waarom Aït Ben Haddou maar liefst 5 Oscars won!My Profile

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 27 oktober 2016 - 13:22

Zo leuk! Tijdens ons ‘bruiloft-feestje’ had ik zo’n wegwijspaal in de tuin staan.. “The party starts here” stond er op – of in ieder geval iets wat er op lijkt, haha.

Volgend voorjaar willen we de achtertuin opknappen, leuk om een soort ‘wishlist-paal’ in de tuin te plaatsen! 🙂 Leuk ook die verschillende lettertypes er op – ik ben fan!
Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Reisplannen: herfst/winter 2016My Profile

Reply
Stephanie Versteeg 27 oktober 2016 - 18:58

Wat een superleuke diy! Als ik ooit een tuin heb (hopelijk volgend jaar) dan wil ik ook zoiets maken, en dan nog met de kilometers erop ofzo. En hou me op de hoogte van je bananenplant, ben benieuwd of hij het voorjaar haalt!

Reply
Carolien | Dream the World 27 oktober 2016 - 23:41

Leuk zeg! wat ben je toch lekker creatief! Ik moet zeggen dat ik dit vroeger ook veel meer deed, maar op de een of andere manier neem ik er nu de tijd niet voor. Wie weet ooit weer eens.
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Raften op de Sarapiqui rivierMy Profile

Reply
Jenny - ikreis.net 28 oktober 2016 - 10:41

Ik vind het altijd zo leuk als ik dergelijke borden ergens tegenkom op reis! Ik heb er nog geen in mijn achtertuin 😉

Vaak zou ik een grotere tuin willen… Ondanks dat ik voor Utrechtse begrippen niet mag klagen.

Reply
anto 28 oktober 2016 - 20:35

Wat een super leuk idee zeg! Ik ga het eens voorstellen als suggestie thuis 😉

Reply
Jessica 29 oktober 2016 - 00:58

Wat een leuk idee! Lastig kiezen tussen al die leuke locaties om er op te zetten natuurlijk 😉 Zeker een leuke reminder aan alle leuke reizen!
Jessica onlangs geplaatst…Kom in de Colombia stemming!My Profile

Reply
Denise - Follow my footprints 29 oktober 2016 - 08:37

Wat leuk dat je dat allemaal doet! Je ziet ze inderdaad vaak, maar tot nu toe heb ik ze nooit bij iemand thuis gezien of zelf gemaakt. Mooi!
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Valletta met kinderen: citytrip of dagjeMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.