DIY slagletter stempelen: Maakje eigen unieke armband

by DutchieontheRoad
12 comments

Een paar maanden geleden volgde ik een workshop slagletter stempelen. Dat leek me zo gaaf, dat wilde ik ook leren. Ik heb in het verleden wel vaker mijn eigen armbanden gemaakt aangezien ik kinderpolsjes heb (formaat 10 jarige), en het daarom niet meevalt om een passende armband te vinden. Het is daarom ideaal als je zelf sieraden kunt maken. Je moet toch iets als het overgrote deel niet past.

Ik was zo enthousiast dat ik thuis ook aan de slag wilde. Zo nu en dan kom ik in aanraking met een nieuwe hobby en dan wil ik het ook gelijk hebben. Dat had ik nu dus ook…hebben, hebben, hebben! De benodigde spulletjes werden besteld en ik kon aan de slag. Deze week een leuke DIY slagletter stempelen. Ik maakte een leuke unieke armband.

DIY slagletter stempelen: Wat heb je nodig?

Oké, slagletter stempelen is niet goedkoop. Misschien is het handig om eerst een workshop te volgen om te kijken of je het écht leuk vindt, tweedehands aan te schaffen of spulletjes te lenen. Wat heb je allemaal nodig?

– Slagletters
– Vlaktas
– Hamer (een hele flinke hamer…gewoon van de bouwmarkt)
– Permanent Marker
– Plaatjes/labels/strips om tekst in te slaan
– Armbandbuigtang
– Indien gewenst designstempels
– Indien gewenst een buigtang
– Schuurblokje (goedkope van de bouwmarkt)

Je kunt bovenstaande materialen aanschaffen via sieradenfournituren.com. Als je geluk hebt kun je misschien tweedehands slagletters aanschaffen. Slagletters zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Oké, we gaan aan de slag…letterlijk.

Hoe ga je te werk? Stap voor stap leren slagletter stempelen

1# Leg onder de vlaktas een dubbelgevouwen handdoek, bubbeltjesplastic of iets dergelijks. Je kunt een rubberen werkblok aanschaffen maar waarom kosten maken die niet nodig zijn. Waarom moet er nog iets onder je vlaktas? Je wil je buren waarschijnlijk nog langer te vriend houden…het maakt een hoop herrie.


2# Je wilt uiteraard dat de letters recht op de armband staan. Dat kun je op twee manieren doen. Je kunt de slagletters tegen de onderkant van de strip plaatsen, zodat je een natuurlijke liniaal hebt. Een andere manier is om tape op de armband te plakken, die je als liniaal gebruikt. Beide manieren werken prima en is puur persoonlijk. Je hebt speciale tape die je kunt kopen, maar ik heb gewoon tape gebruikt die ik nog in huis had liggen. Werkte prima!

3# Aan de slag met de hamer! Zorg dat je serieus een flinke hamer hebt. Mijn ouders hadden een groot exemplaar in huis dus deze confisqueerde ik tijdelijk. Bepaal waar je wilt beginnen, en plaats de slagletter op de strip. Let goed op dat je deze goed plaatst, want je zal niet de eerste zijn die een letter verkeerd om plaatst (spreek uit ervaring). Houd de slagletter goed recht en horizontaal, zodat deze gelijk loopt met de strip. Geef één of twee flinke meppen op de slagletter en als het goed is, staat deze nu in de strip.


4# Gelukt? Yeah…goed bezig! Nu de rest nog 😉 Hoe nu verder? Plaats de tweede slagletter precies naast de eerste letter. Je zal in eerste instantie denken dat ze elkaar dan overlappen maar niets is minder waar. Als je denkt dat ze elkaar overlappen, staat de tweede letter goed. Je wil de letters niet teveel uit elkaar hebben want dat is niet mooi. Het is even oefenen maar al snel zie je hoe je de volgende slagletter moet plaatsen. Geef vervolgens weer één of twee meppen en je kunt verder met de volgende.

Oefening baart kunst

Uiteraard lukt dit nooooooit in één keer. Bestel dus extra strips/plaatjes zodat je een aantal keer kunt oefenen. Je moet echt even de slag te pakken krijgen. Oefening baart kunst. Slagletter een aantal woorden op één strip om te ontdekken welke techniek het beste bij jou past.

5# Klaar? Kleur de letters in met een zwarte permanent marker en poets de strip vervolgens op met een zachte doek, zodat je de overtollige inkt er afveegt. Goedkope brilpoetsdoekjes werken overigens ook prima 😉

6# Je bent nu bijna klaar. Breng de strip aan in de gleuf van de armband buigtool. Zorg dat de tekst zichtbaar is en buig de strip voorzichtig mee met de ronding. Houd bij het buigen wel een vinger op de strip bij de gleuf, zodat de armband er niet uitschiet. Herhaal dit met de andere kant van de armband. Indien gewenst kun je met een speciale buigtang de armband nog iets ronder maken.

7# Indien gewenst kun je de armband nu licht opschuren met een schuurblokje voor een robuust uiterlijk. Dat is uiteraard persoonlijk maar ik vind het wel mooi. Ook kun je eventueel de armband oppoetsen met een speciaal polish doekje.

DIY Travel Bracelet

8# Schuif de armband aan je pols en klaar! Have fun met je zelf gemaakte Travel Bracelet. Maak ze voor jezelf of voor een ander als cadeau.

Ben jij ook fan van DIY? Maak dan deze leuke plantenterrarium thuis.

Maak makkelijk eenvoudige leuke tags

Niet zo’n fan van een dergelijke armband maar vind je slagletteren wel interessant? Dan kun je ook kleine Travel Tags slagletteren en deze bevestigen aan een armband of aan je bagage. Super leuk en stoer in combinatie met leer. Helemaal mijn smaak. Koop bij een bouwmarkt een aluminium plaat voor een paar euro (Hornbach is het goedkoopst) en daar kun je honderden plaatjes uit halen. Ook ideaal materiaal om eerst te oefenen.

Hebben jullie al zin om met deze DIY slagletter stempelen aan de slag te gaan. Het is even oefenen, maar je kunt er onwijs leuke dingen mee maken. Ik heb er in ieder geval weer een nieuwe hobby bij.

Hebben jullie wel eens een eigen sieraad gemaakt?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

12 comments

Rowan 1 juli 2016 - 08:24

Gave armband! Lijkt mij heel leuk om zelf te maken, ook omdat je zelf kan bepalen welke tekst je op je armband wilt! Ik vind het eindresultaat echt heel erg mooi! Duidelijke uitleg en foto’s ook!
Rowan onlangs geplaatst…This made me smile: JuniMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 juli 2016 - 11:10

Dank je Rowan! Ik vond het ook zo ontzettend leuk om te maken en je kunt zo inderdaad bepalen welke tekst je op de armband wilt. Ideaal!

Reply
Sanne 10 juli 2016 - 21:36

Wat ben je handig! Super leuk om zo je eigen armband te stylen. Ik ben weleens aan de slag geweest met kraaltjes, maar miste het talent hiervoor een beetje. 🙂
Sanne onlangs geplaatst…Nieuwe lay-out Chitaltravels!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 14 juli 2016 - 13:20

Kraaltjes heb ik hier ook in alle soorten en maten, haha. Ik heb een eigen hobbyruimte in huis…wel zo handig 😉 .

Reply
Yvonne 13 juli 2016 - 20:59

Wat gaaf zeg! Helaas ontbreekt het me echt aan tijd om dit soort dingen te proberen (jaja, tijd maaaaken, haha), maar lijkt me echt super en de mogelijkheden eindeloos. Ook leuk om zo zelf persoonlijke cadeautjes te kunnen maken. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Buggy mee op reis of niet?My Profile

Reply
DutchieontheRoad 14 juli 2016 - 13:24

Nou, ik ben de ongeveer de enige in mijn omgeving zonder kinderen dus ik ben de laatste die zal zeggen dat je tijd moet maken 😉 . Ik weet er alles van…met kinderen en een baan heb je het gewoon super druk. Ik ben al druk zonder kinderen, laat staan met kids. De mogelijkheden zijn inderdaad eindeloos en het is ideaal om persoonlijke cadeautjes te maken. Als creatieveling doe ik dat ook geregeld en die cadeautjes worden altijd erg gewaardeerd 🙂 . Overigens heb ik ook vriendschapsarmbandjes gemaakt voor mijn petekind en haar beste vriendinnetje 🙂 . Wat waren die meiden blij!

Reply
Stephanie 14 juli 2016 - 18:48

Wat creatief! Tof dat je dat zelf maakt, ik kom niet verder dan het breien van een sjaal, haha!

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 17 juli 2016 - 19:52

Ik vind het breien van een sjaal ook heel knap…dat kan ik weer niet 😉 . Ik heb helaas geen aanleg voor breien of haken.
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…PhotoFridayMy Profile

Reply
Carolien | Dream the World 15 juli 2016 - 20:14

Oh, voordat ik moeder werd had ik inderdaad ook allerlei creatieve hobby’s waar ik dan gelijk alles voor in huis haalde, van mozaïeken tot sieraden maken. Nu komt het er inderdaad vaak niet van, maar nog een paar jaar en dan heb ik vast weer meer ruimte (ze is 13,5 jr). Heel erg leuk gedaan deze armband!
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Fietsen in Wallonië geschikt voor iedereenMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 17 juli 2016 - 19:55

Mozaïeken ligt bij mij ook nog in de kast, dat staat even op een lager pitje. Creatief bezig zijn is ook heel leuk met kinderen, alhoewel het vanaf een bepaalde leeftijd wel minder is om samen met je moeder te knutselen 😉 . Mijn petekind van 10 jaar vindt het gelukkig nog erg leuk om met tante Kelly te knutselen en duikt altijd meteen in de hobbykast 😉 .
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…PhotoFridayMy Profile

Reply
Judith | Worldwife.nl 23 juli 2016 - 13:36

Wat leuk! Ik ben ook wel zo’n crea bea, helaas kom ik de laatste tijd weinig toe aan fröbelen. Zo’n armband heb ik eens op een hippiemarkt op Ibiza laten maken. Dus als je nig een bijverdienste zoekt: ga ermee de markt op!

Reply
Linda | travellersoftheworld 26 april 2017 - 19:55

Wat een leuk idee zeg! Lijkt me nog best lastig, maar super om te maken 🙂
Linda | travellersoftheworld onlangs geplaatst…Travelconfessions #5: Dingen die ik mis op reisMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.