DIY: Maak je eigen planten terrarium

by DutchieontheRoad
1 comment

Ik ben een plantenliefhebber en mijn huis staat vol met planten. Ik ben dol op mijn eigen Urban Jungle en wilde al jaren een planten terrarium. Toen ik een DIY pakket cadeau kreeg voor mijn verjaardag was ik dan ook als een kind zo blij. Na twee jaar begon mijn varen enigszins de glazen pot uit te groeien en werd het meer een oerwoud. Tijd om mijn planten terrarium een update te geven. Een planten terrarium maken is echt heel erg makkelijk, kind kan de was doen. Ik kwam dan ook snel op het idee om een DIY online te zetten. Iedereen kan een planten terrarium onderhouden, ook als je geen groene vingers heb. Geloof mij maar…ik was vroeger echt een drama met planten.

Van plantenkiller naar plantenliefhebber

Als je mij tien jaar geleden gezegd zou hebben dat ik een huis vol met planten zou hebben, zou ik je voor gek verklaard hebben. Ik heb alles behalve groene vingers…heb in het verleden een cactus laten overlijden, een waterplant dood zien gaan terwijl hij echt water had en heb het zelfs gepresteerd om nepplanten water te geven die ik cadeau had gekregen van mijn moeder toen ik op mezelf ging wonen (onder het mom…die kunnen onmogelijk dood). Ik had werkelijk geen idee dat ze nep waren. Toen ik trots verkondigde dat ze nog steeds niet dood waren, kwam mijn moeder niet meer bij van het lachen…yep…zo erg was ik.

Ik sta er dan ook van te kijken dat ik tegenwoordig erg blij kan worden van een bezoek aan het tuincentrum. Vol trots kan ik met een nieuw plantenkindje naar buiten lopen. Overigens ben ik de laatste die zal beweren dat er geen planten meer overlijden bij mij in huis, maar er zit zeker progressie in 😉 Ook mijn tuin is voorzien van de nodige planten en ik kan daar echt van genieten in de zomer.

Groot voordeel van een planten terrarium is dat hij vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Ideaal als je weinig tijd hebt en toch een beetje groen in huis wil hebben. De planten hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen. Met deze DIY heb jij binnen no time je eigen tuintje in huis.

DIY planten terrarium: Wat heb je nodig?

Je hebt niet veel materialen nodig voor een planten terrarium. Onderstaande materialen heb ik bij het tuincentrum gehaald, maar kiezelsteentjes zijn ook geregeld voor een leuke prijs te koop bij de Action. Het tuincentrum is echter een leuk uitje voor mij dus het was geen straf om daar even te gaan shoppen.

 • Grote glazen pot met kurk
 • Potgrond
 • mini plantjes (ik kocht er drie)
 • Actieve houtskool
 • Kiezelsteentjes
 • Optioneel: mos of houtsnippers

Maak je eigen planten terrarium

DIY planten terrarium: Hoe ga je te werk?

 • Het is heel verleidelijk om meteen te beginnen, maar het is belangrijk om de glazen pot/fles goed schoon te maken en te laten drogen.
 • Vul de pot/fles met 2 tot 3 cm kiezelsteentjes. Dit komt niet heel nauw, als er maar een goede laag kiezelsteentjes in zit. De kiezelsteentjes zijn nodig voor een goede afwatering.
 • Na de kiezelsteentjes komt een laagje actieve houtskool. Dit zorgt ervoor dat er geen schimmel in je terrarium komt.
 • Vervolgens voeg je een laagje potgrond van ongeveer 5 cm toe. De plantjes moeten met de hele kluit in de aarde kunnen staan. Er worden ook diverse hulpmiddelen verkocht om de aarde en de plantjes in de pot te doen, maar dat vind ik persoonlijk geldverspilling. Kun je niet goed met je handen in de pot of lukt het niet om het zand een beetje glad te strijken? Gebruik dan gewoon een lepel…werkt prima.
 • Verwijder de plastic potjes van de mini plantjes en verwijder voorzichtig de losse aarde. Zet de plantjes één voor één in de aarde. Ik heb bewust voor 3 verschillende plantjes gekozen want een beetje variatie is wel leuk. Twijfel je welke plantjes je kan aanschaffen. Vraag dan even advies in het tuincentrum. Zij kunnen je precies informeren welke plantjes het meest geschikt zijn. Heb je een iets grotere plant? Zet deze dan in het midden zodat hij voldoende ruimte heeft en plant de kleinere plantjes vooraan.
 • Je kunt je planten terrarium nog aankleden met extra kiezelsteentjes, mis of houtsnippers. Er is zelfs ledverlichting beschikbaar voor je terrarium.
 • Geduld is een schone zaak want je mag de pot/fles nog niet afsluiten. Geef de plantjes een beetje water en laat je terrarium minstens één week ‘luchten’. Sluit hem daarna af met de kurk. Als er condens in de pot/fles ontstaat, kun je de kurk het beste weer afhalen en na een paar dagen alsnog dichtdoen.

Maak je eigen planten terrarium

Maak je eigen planten terrarium

Maak je eigen planten terrarium

DIY Maak je eigen planten terrarium

Zo zie je maar weer…een planten terrarium maken is echt niet moeilijk. Groot voordeel is dat een terrarium geen onderhoud nodig heeft. Je hebt je eigen ecosysteem gecreëerd 🙂 Ik krijg geregeld complimenten over mijn terrarium en ben er dan ook erg blij mee. Het is kinderlijk eenvoudig om zelf aan de slag te gaan, maar het is ook leuk om cadeau te doen aan iemand anders

Hebben jullie ook een planten terrarium in huis?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

1 comment

Linda 17 september 2021 - 18:59

Zo leuk! Dit zou voor mij ook perfect zijn, ik merk dat ik niet zo talentvol ben in de planten in leven houden (en er ook te lui voor ben haha), dus dat je er niks maar een hoeft te doen is ideaal. Het ziet er ook heel leuk uit

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.