DIY: maak je eigen industriële kruidentuin

by DutchieontheRoad
8 comments

Een paar maanden geleden zag ik op televisie een heel gaaf project voorbij komen: een wasmand gemaakt van een olievat. Super tof maar eerlijk gezegd had ik geen behoefte aan een nieuwe wasmand. Ik vond het idee echter zo gaaf, dat ik er toch heel graag iets mee wilde doen. Zijn jullie ook zo dol op kruiden? Ik wel! Heerlijke verse muntthee of koriander voor over de curry. Kruiden zijn echt onmisbaar en daarom wilde ik een bijzondere kruidentuin maken. Na enige navraag bleek mijn idee haalbaar en kon ik aan de slag. Deze week deel ik mijn nieuwste DIY: de industriële kruidentuin van een olievat.

Benodigdheden voor een kruidentuin van een olievat

 • Olievat
 • Grote plantenbak
 • Acrysol om te ontvetten (of een ander product om te ontvetten)
 • Schuurpapier
 • Grondverf
 • Buitenlak (0,5 liter was voldoende om drie lagen aan te brengen)
 • Verfroller
 • Lijmpistool
 • Kokostouw of sisaltouw
 • Potgrond
 • Kruiden

DIY kruidentuin: Hoe ga je te werk?

Dit is geen project dat je even in één dag doet. Ik had mazzel dat ik via mijn broer aan een olievat kon komen, en dat ik ook gebruik mocht maken van de garage. Ik had dus alle ruimte en tijd, want een olievat neemt best veel ruimte in beslag.

Omdat je vanwege het gewicht een olievat niet geheel kunt vullen met zand, kwam ik op een ander idee. Ik wilde een groot gat in het olievat maken zodat ik daar weer een plantenbak in kon zetten. Mijn collega vond dat een zeer goed idee en stelde voor dat hij mij wel wilde helpen met dat klusje. Mijn dank was heel groot en daags nadien had ik een olievat met een groot gat. Ik had nog een grote plantenbak en door het gat net iets kleiner te maken, paste de plantenbak goed in het olievat. Dikke prima!

DIY Kruidentuin

DIY Kruidentuin: ontvetten, schuren en schilderen

Met acrysol ontvette ik het olievat en met schuurpapier schuurde ik het vat goed op. Tijd om te schilderen. Ik bracht drie lagen grondverf aan, zodat het olievat een goede basis had. Nu de basis was gelegd, werd het tijd voor het leuke werk. Kleur!

Omdat ik een aantal paarse planten in mijn tuin heb, leek het mij leuk om het olievat paars te schilderen. Ik vroeg advies in de bouwwinkel en de medewerkster keek mij aan of ik van mars kwam. Zo te zien aan haar gezicht zag ze geen heil in mijn project, maar daar dacht ik anders over. Ze adviseerde om speciale buitenlak te gebruiken. Buitenlak bleken ze uiteraard niet in paars te hebben, want wie wil er nou paarse buitenlak? Ik dus. Gelukkig konden ze dit wel voor mij mengen en daarom liep ik vijf minuten later trots naar buiten met paarse verf. Hoppa…gaan met die banaan!

Er waren weer drie lagen nodig om het olievat mooi egaal te krijgen. Uiteraard moest de onderkant ook nog geschilderd worden dus deze was als laatst aan de beurt. Na maar liefst twee weken was het olievat aan alle kanten geschilderd en kon ik de puntjes op de i gaan zetten.

DIY - kruidentuin

Finishing touch

 Omdat het olievat wel erg paars was, leek het mij een goed idee om sisaltouw gebruiken zodat dit enigszins zou breken. Sisaltouw bleek niet goedkoop te zijn en toen stuitte ik op een ander geweldig product, kokostouw. Veel ruwer en veel goedkoper. Ideaal! Met een lijmpistool bracht ik het kokostouw aan op het olievat. Dit werkte perfect en ging erg snel. Als ‘Finishing Touch’ schilderde ik het woord ‘Herbs’ op het olievat. Dan is het in ieder geval duidelijk waar het voor is.

 DIY: kruidentuin

Ik wilde eigenlijk zwenkwielen aanbrengen, maar mijn broer had nog een heel stoer metalen frame met zwenkwielen in de garage liggen waar hij niets mee deed. Dat was nog makkelijker. Ik zette het olievat op het metalen frame en toen kon ik mijn nieuwe kruidentuin makkelijk door de tuin verplaatsen. Ideaal!

Als kers op de taart vulde ik de plantenbak met potgrond en plantte meerdere kruiden zoals Marokkaanse munt, koriander en basilicum. Heerlijk! Nu kan ik eindelijk weer verse muntthee uit eigen tuin drinken.

Ik ben echt super trots op mijn project! Meerdere mensen waren sceptisch over mijn idee maar wat ik in mijn hoofd heb, heb ik niet in mijn … 😉  Mijn kruidentuin is precies geworden, zoals ik voor ogen had.

Wat vinden jullie van mijn industriële kruidentuin?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

8 comments

Denise - Follow my footprints 19 september 2016 - 09:45

Mooi gedaan zeg! Doen de kruiden het goed?
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Van grotten tot geesten: 7 weetjes over een Grieks eilandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 23 september 2016 - 18:57

Jazeker 🙂 . De kruiden doen het goed!

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 23 september 2016 - 17:53

Wat een super leuk ding zeg! Als ik een tuin zou hebben zou ik ook voor een kruidentuin gaan 🙂

Reply
DutchieontheRoad 23 september 2016 - 18:59

Ik vind kruiden en groenten kweken altijd zo leuk! Ik heb echter twee katten in de tuin lopen dus om hygiënische redenen, vind ik het wel prettig als de kruiden en groenten niet direct in de tuin staan 😉 .

Reply
Jessica | Corners of the World 23 september 2016 - 22:20

Kelly ik ben zo’n fan van jouw DIY projecten, ook deze ziet er weer heel gaaf uit! Ook erg leuk om een kruidentuintje in zo’n bak te hebben 🙂
Jessica | Corners of the World onlangs geplaatst…30 tips om het vakantiegevoel vast te houdenMy Profile

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 24 september 2016 - 08:14

Wat een leuk idee! Ik gebruik een oude zinken teil als kruidentuin, dat vind ik er al heel gezellig uit zien.. Maar dit is ook super leuk! Verse kruiden in de tuin is altijd fijn! 🙂
Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…5 redenen waarom je juist met baby of peuter op een verre reis moet gaanMy Profile

Reply
Sanne 26 september 2016 - 15:37

Wat een goed idee! Bij mij gaan kruidenplantjes binnen een paar weken altijd dood… 🙁
Sanne onlangs geplaatst…Niet lullen maar eten: de leukste restaurants in de Witte de WithstraatMy Profile

Reply
Martine 14 april 2017 - 12:09

Hoe heb je het gat erin gekregen? Kan je zo’n vat knippen of zagen oid?

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.