Divali festival: sprookjesachtig mooi

by DutchieontheRoad
6 comments

Toen ik naar Nepal reisde, was het voor mij een grote verrassing dat ik een klein stukje Divali mee zou maken. Dat was niet zo gepland. Ik had geen mooiere afsluiting van mijn reis kunnen bedenken. Het Divali festival is sprookjesachtig mooi!

Divali festival

Divali wordt ook wel Deepavali, Diwali of Deevali genoemd en is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Van oorsprong komt Divali uit India, maar ook in Nepal wordt dit feest uitgebreid gevierd.

Divali is afgeleid van het woord ‘dipavali’ en betekent ‘rij lichtjes’. Ik had geen betere naam kunnen bedenken want lichtjes zie je overal. Tijdens Divali worden er vele olielampjes (Dipa) aangestoken. Dit feest wordt daarom ook wel het Lichtjesfeest genoemd. Het licht wint van de duisternis en men viert de overwinning van het goede op het kwade. De lichtjes zijn een verzoek aan de goden voor meer geluk, harmonie en rijkdom.

Uiteraard gaat dit feest gepaard met muziek, zang, dans, vuurwerk (in India) en veel zoetigheden. Het Divali festival is echt een familiefeest, maar het wordt ook uitbereid op straat gevierd. Naast de vele lichtjes, muziek, dans en zelfs optochten zie je mooie kleurrijke tekeningen. Deze prachtige tekeningen worden gemaakt van gekleurd poeder en zijn bedoeld om het huis te beschermen tegen kwade geesten.

Divali festival

Divali festivalWanneer viert men Divali?

Divali valt elk jaar op een andere datum, afhankelijk van de hindoekalender. Divali wordt altijd in oktober of november gevierd en het feest duurt vijf dagen. Iedere dag wordt gekenmerkt door haar eigen rituelen.

Dag 1: deze dag heet Dhan-trayodashi. Dit is een belangrijke dag voor de Hindoes want Dhan betekent namelijk rijkdom.

Dag 2: deze dag heet Chotti Divali

Dag 3: deze dag heet Lakshmi-puja en dit is de belangrijkste dag omdat deze in het teken staat van de godin Lakshmi. Tijdens Divali wordt deze godin vereerd. Lakshmi is de godin van het licht, schoonheid, rijkdom en voorspoed.

Dag 4: deze dag heet Padwa en op deze dag begon ooit de jaartelling van de Hindoes.

Dag 5: de laatste dag staat bekend als Bhaiya-Dooj en op deze dag staat de liefde tussen broer en zus centraal.

In 2018 wordt Divali gevierd vanaf maandag 5 november.

 

Happiness is in the air…Happy Divali

 

Wat doen in Kathmandu
Divali festival
Divali festival
Divali festival

Mijn ervaring met Divali

Ik had het geluk om de derde en belangrijkste dag van Divali mee te mogen maken in Kathmandu. Je merkte al dagenlang dat mensen bezig waren met Divali. Ik dwaalde rond op de lokale markt in Kathmandu en ik keek mijn ogen uit. Overal waren kraampjes met prachtig gekleurde poeders, paarse bloemenkransen en mensen zongen en dansten op straat. Zoiets had ik nog nooit gezien. Bij ieder huis werd een prachtige kleurrijke tekening gemaakt. Mensen waren ontzettend vrolijk en overal werd ik lachend begroet. Ik voelde me echt zo vereerd dat ik deze dag mee mocht maken en het is de beste beslissing van de hele reis om juist die dag de lokale markt te bezoeken. Dat was ik eigenlijk helemaal niet van plan, maar ik ben gewoon gaan lopen. Toevallig stuitte ik op de lokale markt en daar zijn we met z’n tweeën blijven hangen…als enige toeristen. Dat zijn de meest bijzondere momenten.

’s Avonds veranderde Kathmandu in een prachtig sprookje. De straten liepen vol, optochten met muziek en licht kwamen voorbij, kinderen zongen liedjes in ruil voor snoep, jongeren dansten op straat en er waren lichtjes zover als het oog rijkt. Zoiets heb ik nog nooit eerder mee mogen maken en ik sloot Kathmandu in mijn hart.

Daags nadien was het helaas tijd om terug naar Nederland te vliegen. Wat baalde ik dat ik niet langer van dit festival kon genieten. Mocht je dus ooit de kans krijgen om dit festival mee te maken, grijp dan je kans! Het is echt de moeite waard om je reis rond dit festival te plannen. Ooit hoop ik dit een tweede keer mee te maken en dan het liefst vijf dagen lang.

Wat doen in Kathmandu
Divali festival

Divali festival

Divali festival

Divali festival

Divali festival

Hebben jullie ooit het Divali festival meegemaakt of een ander festival?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

6 comments

Sanne 18 juni 2018 - 18:21

Yes! Een keer, toen wij ook in Nepal waren. Fantastisch vond ik het, zo’n mooi festival met al die lichtjes. Inderdaad, sprookjesachtig mooi

Reply
Eva 22 juni 2018 - 08:15

Ik was ik een keer tijdens deze periode in Maleisië, maar zelfs in de Little India was eigenlijk weinig te beleven. Jammer, want ik had gehoopt op festiviteiten zoals jij ze beschrijft.

Reply
IT company in jalgaon 23 december 2019 - 06:55

very useful and target niche content on this site very useful and target niche content on this site also very excellent posts and content..thanks for sharing, keep posting content like this. also very excellent posts and content..thanks for sharing, keep posting content like this.

Reply
gator huren 8 januari 2020 - 22:21

Jeetje.. wat lijkt mij dit een mooie ervaring! Ik ben nu alvast mijn reis naar Nepal aan het plannen (wat heb ik er zin in!) en als ik jou blog zo lees en zie wil ik zeker het divali festival meemaken wauw…

Reply
Web Design Brisbane 21 oktober 2020 - 09:56

Great Article!

I have bookmarked your website.
Web Design Brisbane onlangs geplaatst…Ultimate list of Professional Web Design Software Tools in 2020My Profile

Reply
Brian 9 november 2021 - 13:49

Great informative post , thank you for this post. I like your website.
See this also – Appointment Booking Plugin

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.