Het Digital Art Museum teamLab Borderless: het mooiste museum waar ik ooit geweest ben!

by DutchieontheRoad
8 comments

Als ik één highlight in Tokyo moet benoemen is dat zonder enige twijfel het Digital Art Museum teamLab Borderless. Dit digitale kunstmuseum wil je absoluut niet missen en is het mooiste museum waar ik ooit geweest ben. Ook als je geen liefhebber van musea bent, wil je dit zeker bezoeken want dit is echt een héél gaaf museum!

Mori Building Digital Art Museum: teamLab Borderless

Dit  digitale kunstmuseum is één van de populairste attracties van Tokyo en terecht. Dit is echt een uniek museum en laat meteen zien dat Japanners alles heel serieus nemen. Je doet het goed of niet. Dit museum hebben ze zonder enige twijfel goed aangepakt. Nog nooit was ik zo onder de indruk van een museum.

TeamLab Borderless is maar liefst 10.000 vierkante meter groot en staat vol met meeslepende kunstwerken. Je wordt hier één met de digitale wereld en je kunt hier de meest surrealistische foto’s maken. Er zijn vijf verschillende werelden gecreëerd die maar liefst 60 kunstwerken huisvesten. Geanimeerde kunstwerken bewegen zich over de muren, vloeren en plafonds en veranderen voortdurend. Kunst komt hier echt tot leven en je bent hier zelfs een onderdeel van kunst. Kunstwerken verplaatsen zich van kamer naar kamer en iedere ruimte is weer een nieuwe ervaring. Neem ruim de tijd voor dit museum en ga zo nu en dan eens terug naar een ruimte want dan kan het er weer totaal anders uitzien.

Digital Art Museum teamlab Borderless

Kijk je ogen uit in diverse ruimtes vol projecties

Mijn bezoek begint in een grote ruimte vol projecties van bloemen en ik heb het idee een onderdeel te zijn van een schilderij van Vincent van Gogh. Ik kijk serieus mijn ogen uit want alles beweegt. Normaliter zou ik hier horendol van worden, maar ik vind het werkelijk briljant! De ruimte is donker, er zijn diverse hoeken waar je weer nieuwe dingen kunt ontdekken en overal hangen spiegels. Zo nu en dan vind ik een nieuwe ruimte achter een doek (surprise) waar weer iets leuks verstopt zit. Het is echt een interactief museum waar je als volwassene ook graag op ontdekking gaat. Ik voelde me weer echt even kind. Na een tijd verdwijnen de zonnebloemen en komen er andere bloemenprojecties voorbij. De ruimtes zijn dus voortdurend in beweging en veranderen constant. Vanuit de centrale hal kun je naar de andere ruimtes lopen.

Digital art museum teamlab borderlessInteractieve ruimtes

In de volgende ruimte word ik getrakteerd op een enorme lichtshow. Wow…daar kan geen enkele lichtshow tegenop en ik bedenk me dat Glow echt een lachertje is vergeleken met dit (sorry gemeente Eindhoven). Ik kijk serieus mijn ogen uit…dit is zo belachelijk goed gemaakt. Vooral de aanwezigheid van de vele spiegels maakt het nog spectaculairder. Hoe heb je dit in hemelsnaam allemaal kunnen bedenken!?

Vervolgens loop ik door een ruimte met een enorme digitale waterval, één van de populairste ruimtes van het museum. In een andere ruimte loop ik weer tussen duizenden lichtgevende glasvezelstrengen om vervolgens weer bij de volgende lichtshow te komen. Er komt geen einde aan. Ik kijk mijn ogen uit in een donkere hal waar prachtige bewegende lichtprojecties voorbij komen. Springende konijnen en andere dieren lopen gestaag voorbij. Zo mooi!

Een andere grote favoriet is de ruimte waar je tussen duizenden bloemen loopt met de meest prachtige projecties. Ik had echt het idee door een enorm groot bloemenveld te lopen. Een beetje jammer dat het haast onmogelijk was om hier goed te fotograferen. De ruimte waar ik het meest naar uitkeek was de immens populaire ruimte met lampionnen. Hier zul je even voor in de rij moeten staan, maar geloof mij maar dat je dit met liefde en plezier doet. Helaas mag je maar heel kort in de ruimte zijn vanwege de immense drukte, maar dit is echt zo tof om te zien!

digital art museum teamlab borderless

Leef je uit in de interactieve kinderruimte

Een van de leukste interactieve ruimtes is de kinderafdeling, die overigens ook heel erg leuk is voor volwassenen. Dit is één grote speeltuin waar cartoons van vissen en andere dieren op de muren en vloeren worden geprojecteerd. De cartoons die worden geprojecteerd zijn gemaakt door de bezoekers van het museum. Hoe tof is dat! Overal zie je dus kinderen en volwassenen tekenen en kleuren en deze ontwerpen worden later geprojecteerd. Zo komt kunst dus letterlijk tot leven. Zo gaaf!

De ruimte met enorme ballonnen vond ik echt heel tof, haha. Even lekker spelen met immense ballonnen wil iedereen toch. Nog niet uitgespeeld? Ga dan even klimmen en klauteren. Er is een klimtoestel voor kinderen én volwassenen. Kies een kleur en als je de juiste route neemt, speel je een muziekdeuntje. Superleuk om te doen, maar niet eenvoudig met een camera om je nek dus mijn muziekdeuntje klopte voor geen meter. Ik wilde niet té hoog klimmen met een camera om mijn nek, haha. Wel erg leuk om te doen 🙂

digital art museum teamlab borderless

Tips om het Digital Art Museum teamLab Borderless bezoeken

Dit museum is één van de populairste attracties van Tokyo en het is dan ook belangrijk om ruim van tevoren een kaartje te kopen. Dit kun je rechtstreeks doen via het museum zelf of via de Nederlandse site van Getyourguide. Ik kocht mijn kaartje via laatstgenoemde website een paar dagen van te voren. Het is een vrij prijzig museum (3200 yen voor volwassenen, oktober 2019) maar zo de moeite waard. Houd er rekening mee dat je aan de deur geen kaartjes kunt kopen want het is echt een héél populair museum.

Waar moet je nog meer rekening mee houden:

 • Ga zo vroeg mogelijk! Het museum gaat open om 10.00 uur en zorg dat je dan voor de deur staat. Midden op de dag is het belachelijk druk en kan het zijn dat je nog een tijd in de rij moet staan voordat je naar binnen mag. Aan het einde van de middag is het ook iets rustiger. Desondanks zal het er heel erg druk zijn.
 • Rugzakken mogen niet mee naar binnen. Er zijn meer dan voldoende kluisjes voor je jas en tas. Een kluisje huren kost 100 yen en dit krijg je nadien weer netjes terug. Je camera mag je uiteraard wel mee naar binnen nemen.
 • Houd rekening met een bezoek van 1,5 tot 3 uur. Ik was ruim 2,5 uur binnen en baalde dat er niet meer ruimtes waren.
 • Reserveer je kaartje dus van te voren en zorg dat je het ticket geprint hebt of een digitaal ticket hebt. Ik had de app van Getyourguide gedownload zodat ik het digitale ticket bij de hand had.
 • Fotograferen is uiteraard toegestaan maar selfie-sticks en statieven zijn niet toegestaan. Flitsen is ook niet toegestaan.
 • Draag comfortabele kleding zodat je ook eventueel kunt klimmen en klauteren in het kindergedeelte. Voor de dames is het misschien handig om geen rok te dragen aangezien een deel van de vloer ook bestaat uit spiegels…als jullie begrijpen wat ik bedoel 😉
 • Eten en drinken is niet toegestaan in het museum.
 • O ja…niet geheel onbelangrijk. Dit museum is niet geschikt voor mensen met epilepsie. Mocht je snel last hebben van lichtprikkels en dergelijke, moet je jezelf misschien even afvragen of het verstandig is om dit museum te bezoeken. Het is vrij intens en vermoeiend.

Digital Art museum teamlab borderlessHoe kom je bij teamLab Borderless?

Het Digital Art Museum teamLab Borderless ligt een stukje buiten het centrum van Tokyo, in het stadsdeel Odaiba. De dichtstbijzijnde stations zijn Tokyo Teleport Station en Aomi Station. De meeste toeristen reizen vanuit Shinjuku Station, Tokyo Station of Shibuya Station. Mijn accommodatie was gelegen naast Shimbashi Station dus ik kon direct op de monorail naar Odaiba stappen. Vanaf de metro is het een paar minuten lopen naar het museum. Wil je na je bezoek trouwens nog even shoppen? Om de hoek van het museum ligt een groot winkelcentrum waar je uitgebreid kunt winkelen en waar diverse restaurants zijn. Voor het gemak heb ik hieronder drie routes met het openbaar vervoer voor jullie:

Vanaf Shinjuku Station:
 • Yamamote lijn van Akihabara naar Shimbashi Station (7 minuten)
 • Stap over op de Yurikamome lijn naar Aomi. Dit is de monorail (20 minuten)
Vanaf Tokyo Station:
 • Yamanote lijn vanaf Tokyo Station naar Shimbashi (3 minuten)
 • Stap over op de Yurikamome lijn naar Aomi (20 minuten)
Vanaf Shibuya Station:
 • Saikyo lijn vanaf Shibya naar Osaki (6 minuten)
 • Stap over op de Rinkai lijn naar Kokusaitenjijo/Ariake (13 minuten)
 • Stap over op de Yurikamome lijn naar Aomi (4 minuten)

Ik vond dit écht het gaafste museum dat ik ooit gezien heb als ik weer in Tokyo ben, zal ik hier zeker nog een keer naar toe gaan. Dit interactieve museum vind ik de nummer 1 attractie van Tokyo (yep…dat vind ik echt) dus mocht je naar Japan gaan, zet dit museum op je to-do-list! Zouden jullie dit museum ook wel willen bezoeken?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

digital art museum teamlab borderless

You may also like

8 comments

Manon Ruitenberg Fotografie 26 november 2019 - 17:32

Wat een bijzondere museum (voor zover je het een museum kunt noemen). Lijkt me erg meeslepend. Ik ben benieuwd naar je andere verhalen over Japan!

Reply
Linda 27 november 2019 - 17:58

Ik hou helemaal niet van musea maar dit klinkt geweldig! Wat een prachtige foto’s heb je er gemaakt ook. Als we ooit naar Tokio gaan wil ik hier zeker weten heen

Reply
Jenny 29 november 2019 - 22:06

Wow, wat een bijzonder museum! Je ziet op steeds meer plaatsen dit soort interactieve insta-proof musea. Ik bezocht er eentje in Kuala Lumpur. Deze ziet er gaver uit.

Reply
Janet 29 november 2019 - 22:52

Zo, wat ziet dat er prachtig uit met al die lichtjes zeg.. het lijkt me best magisch om daar te zijn! Heel tof.
Janet onlangs geplaatst…Drijven in de Dode Zee: tips en tricksMy Profile

Reply
Yvonne van der Laan 4 december 2019 - 20:09

Supertof! Wij waren in Leipzig in Kunstkraftwerk, een beetje vergelijkbaar misschien, behalve dat me dit veel groter lijkt.. en gaver om doorheen te lopen. Ik zou dit museum zeker willen bezoeken.

Reply
Marcella Molenaar 6 december 2019 - 21:06

Jeej, dit lijkt me onwijs gaaf! Ik wil zeker nog eens naar Japan, dus jouw blog heb ik opgeslagen. Ik ben nu zó benieuwd, want ik vond Glow in Eindhoven al zo geweldig!

Reply
Ann| reisblog wANNderful 7 december 2019 - 01:06

Hoe cool is dit! Doet me wat denken aan die expo’s van Yayoi Kusama, waarbij je helemaal tussen al die polkadots zit!

Reply
Simone 7 januari 2020 - 11:04

Hier wil ik ook zó graag naartoe!
Simone onlangs geplaatst…Getest: kroketten van de Vegetarische SlagerMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.