De Zaanse Schans bezoeken: een Oer-Hollands uitje

by DutchieontheRoad
11 comments

De Zaanse Schans bezoeken stond al heel wat jaartjes op mijn wensenlijstje. De grote hordes Aziatische toeristen hielden mij eerlijk gezegd een beetje tegen want zeg nou zelf…een beetje fout is het wel toch? Maar ja…toen kwam corona om de hoek kijken en bleven de toeristen weg. Een eventuele vakantie naar het buitenland zat er niet in en daarom vond ik deze vakantie het perfecte moment voor een uitje naar de Zaanse Schans.

Ik wilde dat ook wel eens zien en lekker tussen al die molens lopen. Gewoon een oer-Hollands uitje ondernemen…daar had ik zin in. Helaas was er net weer een gedeeltelijk lockdown, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik zorgde dat ik om 09.00 op de stoep stond zodat ik niet veel mensen tegen zou komen, maar eenmaal ter plaatse bleek dat ik nagenoeg de enige toerist was. Happy Kelly.

De Zaanse Schans

De Zaanse Schans ligt iets ten noorden van Amsterdam en mede daarom is het ook een leuk uitje wanneer je onze hoofdstad bezoekt. Je kunt eenvoudig met de trein naar Zaandam en vanuit daar loop je in slechts 15 minuten naar de Zaanse Schans. Ook met de auto is de Zaanse Schans makkelijk te bereiken en je kunt zelfs voor de deur parkeren.

Deze Oer-Hollandse regio bestaat uit molens, historische gebouwen en musea die je weer even terug brengen naar de 17de en 18de eeuw. De Zaanse Schans is niet heel groot en over het algemeen heb je het gebied in ongeveer drie uurtjes wel gezien, mits je ook nog naar het Zaans Museum en het Verkade Museum wilt gaan. Helaas had ik maar beperkt de tijd en ben ik niet naar de musea gegaan, maar ik wil zeker een keer terug om beide musea te bezoeken.

Er zijn vele interessante bezienswaardigheden op de Zaanse Schans te bezoeken en ik heb er een aantal voor jullie op een rij gezet.

Zaanse Schans

De molens van de Zaanse Schans

Als je aan de Zaanse Schans denkt, dan denk je uiteraard aan molens…heel veel molens. Ik in ieder geval wel 🙂 De molens staan aan de oever van de Zaan en zijn zonder enige twijfel de grootste toeristische attractie. Jaarlijks komen er maar liefst 2 miljoen bezoekers (2020 en 2021 tellen we even niet mee) naar de Zaanse Schans en de meeste bezoekers komen voor de vele molens.

Vanaf de Julianabrug heb je een prachtig uitzicht over de Zaan en de molens. Je kunt vanaf deze brug langs het water lopen om meerdere molens te zien, maar je kunt ook met de veerpont oversteken om naar de laatste molen te varen (€ 1,-). Zelf koos ik voor de benenwagen aangezien ik ook graag een molen van binnen wilde zien.

Ik bezocht de oude windverfmolen ‘De Kat. Deze molen maalt grondstoffen voor verf en is de enige overgebleven molen van zijn soort ter wereld. Verder zijn er nog diverse molens te bezoeken zoals een molen waar specerijen worden verwerkt, de wiphoutzaagmolen, houtzaagmolens of de oliemolens. Er is meer dan voldoende keus. Houd er rekening mee dat er voor iedere molen entree betaald dient te worden. De entree is € 5,- per molen, maar je kunt de molens ook bezichtigen met een museumkaart.

Zaanse Schans bezoeken

Klompenmakerij

Mijn grote favoriet op de Zaanse Schans is toch wel het mini-museum De Klompenmakerij. Een dergelijk museum mag natuurlijk niet ontbreken. Ze laten hier dan ook zien hoe de houten klompen gemaakt worden. Uiteraard kun je ook zelf een paar klompen aanschaffen als souvenir. De entree van dit kleine museum is gratis.

Zaanse Schans bezoeken

Zaanse Schans bezoeken

De Gecroonde Duyvekater

Toen ik dit kleine bakkersmuseum zag, moest ik uiteraard naar binnen. Sowieso trok de geur mij al naar binnen want de dames waren verse wafels aan het bakken. Jullie snappen uiteraard wel dat ik heel snel binnen was, haha.

De Gecroonde Duyvekater is een nog werkende 17de eeuwse bakkerij en bakkerswinkel. Ook verkopen ze Oudhollands snoep. Zo leuk! Ik was niet weg te slaan hier en vond het een onwijs leuk kneuterig winkeltje. Love it. O ja…en de wafels waren heel erg lekker dus ik zou hier zeker naar binnen gaan.

Oer-Hollands uitje

Cheese Farm Catharina Hoeve

Het zal jullie niet verbazen dat ze hier kaas verkopen. Hier kun je een kijkje nemen in de kaasboerderij en meerdere keren per dag wordt er een demonstratie gegeven hoe ze kaas maken. In de bijbehorende kaaswinkel kun je ook verschillende soorten kaas proeven. De entree is gratis.

Kaasboerderij

Zaans Gedaan CacaoLab

Kelly en chocolade is een gouden combinatie dus ik moest hier uiteraard een warm kopje chocolademelk drinken. Hier kan je alles te weten komen over de productie en geschiedenis van chocolade. Er worden ook traditionele demonstraties gehouden over chocolade maken en het is zelfs mogelijk om een workshop te volgen. Een superleuk winkeltje waar ze veel uitleg geven over chocolade…zeker de moeite waard. Liefhebbers kunnen in het winkeltje chocolade of cacaopoeder kopen om zelf heerlijke chocolademelk te maken. Ik heb nog steeds heel veel plezier van mijn potje cacaopoeder en denk iedere keer weer terug aan dit leuke winkeltje.

Zaanse Schans Cacaolab

Museumwinkel Albert Heijn

De voorloper van de Albert Heijn is te vinden op de Zaanse Schans. In de Museumwinkel van Albert Heijn zie je de authentieke inrichting en de originele inventaris van de oude kruidenierswinkel uit 1887. Helaas was dit museum tijdens mijn bezoek gesloten, maar de buitenkant is ook zeker de moeite waard . Deze kleine kruidenierswinkel ziet er heel aandoenlijk uit. De entree is gratis.

Zaanse Schans Albert Heijn

Zaans Museum

Wil je meer weten over de Zaanse Schans en de Zaanstreek, breng dan een bezoek aan het Zaans Museum. Hier vind je een collectie aan woon-en industrie producten, maar ook een mooie kunstcollectie waaronder een schilderij van de Franse schilder Monet. Helaas had ik geen tijd meer om het museum te bezoeken want ik was vroeger een groot liefhebber van Monet. Dit schilderij had ik graag willen zien.

De entree is € 12,50 pp en voor kinderen € 6,50 pp. Als je dit museum wilt bezoeken, is het aan te raden de Zaanse Schans Card aan te schaffen want dan is de entree voor dit museum inbegrepen. Met een museumkaart kun je dit museum gratis bezoeken.

Zaanse Schans molens

Praktische informatie Zaanse Schans

De Zaanse Schans is vrij toegankelijk, maar voor het bezoeken van de attractie wordt entree gevraagd. Wanneer je musea of molens wilt bezoeken, kan het raadzaam zijn om de Zaanse Schans Card aan te schaffen. Deze kaart kost € 15,- pp of € 10,- voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar. Met de Zaanse Schans Card krijg je:

  • Gratis toegang tot het Zaans Museum
  • Gratis toegang tot het Wevershuis, Kuiperij en Jisperhuisje
  • Gratis toegang tot Museum Zaanse Tijd
  • 40 % korting rondvaart Windmill Cruises
  • 10% korting bij deelnemende souvenirwinkels (bij besteding vanaf €10,-)

De attracties op de Zaanse Schans hebben afwijkende openingstijden, maar de meeste bezienswaardigheden zijn dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 uur geopend. Sommige bezienswaardigheden zijn niet dagelijks geopend. Voor de huidige openingstijden kun je het beste de website van de Zaanse Schans raadplegen.

Zaanse Schans Molen

Bereikbaarheid Zaanse Schans

De Zaanse Schans ligt ongeveer 20 kilometer verwijderd van Amsterdam en is dus een leuk uitje vanuit de hoofdstad. Je kunt praktisch voor de deur parkeren op Schansend 7 in Zaandam. Je betaalt € 12,- per dag voor een personenauto. Dat is flink, maar je betaalt daarentegen geen entree om de Zaanse Schans te betreden.

Het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit station is makkelijk te bereiken met de stoptrein vanaf station Amsterdam CS in 17 minuten. Vervolgens loop je in 15 minuten naar de Zaanse Schans.

Ik vond de Zaanse Schans echt een heel leuk uitje. Tijdens mijn bezoek was het heel erg rustig en een beetje bedrijvigheid zou wel leuk zijn, maar dan moeten we nog even geduld hebben. Ik acht de kans dus heel aanwezig dat ik nog een keer terug ga zodra de pandemie voorbij is…want leuk is het zeker 🙂

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Zaanse Schans

You may also like

11 comments

Jacoba 13 januari 2021 - 09:10

Wat is het daar leuk! Ik ben er vorig jaar ook even geweest, maar toen was alles (helaas) dicht. Lijkt me wel tof om er weer eens heen te gaan en dan ook de winkels en musea te bezoeken. Dank voor de tip!
Jacoba onlangs geplaatst…De Grand Canyon bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardighedenMy Profile

Reply
Janet 14 januari 2021 - 20:19

Heerlijk toch! Ik ben er nog nooit geweest (dat ik weet) en ik moet stiekem bekennen dat deze plek best wel hoog op mijn lijstje staat. Eigenlijk moet ik ook nu gaan, nu het nog steeds rustig is.
Janet onlangs geplaatst…TRVL summary – december 2020My Profile

Reply
Kim 14 januari 2021 - 21:33

Heel leuk! De Zaanse schans wil ik ook echt een keer bezoeken en dat gaat er vast gauw van komen! Thanks voor je inspiratie!

Reply
Yvonne 14 januari 2021 - 22:35

Heerlijk, die toeristische foto’s met de klompen. Ik was er al twee keer, waaronder twee jaar terug met een vriendin uit Taiwan. Die vond het fantastisch. En zelf vind ik het ook best leuk om eens gezien te hebben.

Reply
Marcel 15 januari 2021 - 09:09

Het mag dan een oer-Hollands uitje zijn, ik vond het er geweldig! Al is het alweer even geleden dat ik er was, ik bewaar goede herinneringen aan mijn bezoek. Destijds kon je over de hoofden lopen, zo druk was het er met toeristen. Misschien moet ik – als het weer mogelijk is – de Zaanse Schans bezoeken nu het er veel rustiger is.
Marcel onlangs geplaatst…Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen | 10 kilometer lange wandelroute door de Brabantse SaharaMy Profile

Reply
Kirsten 15 januari 2021 - 10:19

Wat ziet het er inderdaad lekker oer-Hollands uit! Ik moet zeggen dat het er wel een stuk leuker, mooier en gezelliger uit ziet dan toen wij er in juni in de stromende regen rondliepen. 😉 Oer-Hollands of niet, het blijft leuk!
Kirsten onlangs geplaatst…Heilige Nachten: Overnachten in een kloosterMy Profile

Reply
Linda 16 januari 2021 - 13:38

Dit is voor ons helemaal niet zo heel ver weg, toch ben ik er nog nooit geweest. Hoogtijd om wel eens te doen! Mooie foto’s 🙂 Het lijkt me wel iets voor na de lockdown
Linda onlangs geplaatst…Wat te doen op de Veluwe? Ontdek de 7 mooiste plekkenMy Profile

Reply
Thalmaray 17 januari 2021 - 12:41

Wat een verzorgd en interessant artikel, heb er van genoten.

Reply
Michal 23 januari 2021 - 11:30

De Zaanse Schans is prachtig, alleen die toeristen hè?! Goeie zet om nu in corona-tijd te gaan. Ik deed hetzelfde maar dan met Kinderdijk (ook een aanrader, want mét toeristen is dat echt niet te doen), De laatste keer dat ik de Zaanse Schans bezocht was het ook niet druk, maar dat kwam waarschijnlijk omdat het koud en regenachtig weer was. Misschien ga ik binnenkort nog wel eens terug als de zon schijnt…
Michal onlangs geplaatst…Kom tot rust op Buitenplaats Soeterbeek in Nuenen (Eindhoven)My Profile

Reply
Aniek 23 januari 2021 - 16:58

Ik heb het Cacaolab bezocht. De workshop is echt een aanrader, ook omdat je dan meteen chocolade kunt proeven 🙂
Aniek onlangs geplaatst…Gesäuse Huttentocht etappe 3: Heßhütte naar de Ennstaler HütteMy Profile

Reply
Marcella 6 februari 2021 - 18:11

Mijn vader is opgegroeid in Zaanstad, dus ik ben er als kind vaak geweest. Een paar jaar geleden ben ik er terug geweest samen met Jan. Onwijs leuk om te zien, maar wel balen van die fabriek op de achtergrond…
Marcella onlangs geplaatst…Rondreis Australië – Van Adelaide naar MelbourneMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.