De Vietnamese keuken: mijn favoriete gerechten

by DutchieontheRoad
3 comments

Als ik aan Vietnam denk, denk ik vooral aan…ETEN. Ik ben dol op lekker eten en was dan ook erg onder de indruk van de Vietnamese keuken. De Vietnamese keuken behoort zelfs tot één van mijn favorieten, samen met de Thaise en de Japanse keuken. Dat wil heel wat zeggen. De meeste mensen denken uiteraard aan de bekende Vietnamese loempia maar de Vietnamese keuken is veel meer dan alleen de loempia. Een rondreis door Vietnam is één groot eetfestijn 🙂

Vietnamese keuken: een feest voor de smaakpapillen

In tegenstelling tot de Thaise of Indonesische keuken, is de Vietnamese keuken mild gekruid. Ik vond dat persoonlijk erg prettig want mijn maag reageert niet altijd even goed op pittig eten. De Vietnamezen hebben een heel eigen kookstijl, waarin met name groenten en kruiden veel aandacht krijgen. Iedere regio in Vietnam heeft weer een eigen karakter in de keuken, maar overal is er een perfecte balans tussen zoet, zuur en pittigheid. Verse kruiden en vissaus (nuoc mam) zijn onmisbaar in de Vietnamese keuken.

Na Thailand is Vietnam de grootste exporteur van rijst en het is dus geen verrassing dat rijst dagelijkse kost is. Noedels zijn ook vaste kost in Vietnam, maar ook deze worden gemaakt van…rijst. Verrassend 😉 Persoonlijk ben ik een  groot liefhebber van noedels. Ik vind het zo verrassend dat de Vietnamese keuken zo onbekend is in Nederland. In mijn stad is er op één foodtruck na, geen Vietnamees restaurant te vinden (de loempiakramen tel ik niet mee). Waarom? Als er een Vietnamees in de buurt komt, trek ik meteen een sprint. Onderstaande gerechten zijn mij het meeste bijgebleven 🙂

Goi cuon: de overheerlijke springrolls

Bij Vietnam denk je natuurlijk voornamelijk aan de loempia. ‘Onze’ Vietnamese loempia is in Vietnam ook te verkrijgen, weliswaar in een kleiner formaat en zonder sambal. De échte Vietnamese loempiaatjes zien er echter heel anders uit want deze worden namelijk niet gefrituurd. Deze variant is vele malen gezonder en heeft mijn persoonlijke voorkeur. Oorspronkelijk gaat er vaak varkensvlees, garnalen, dunne rijstnoedels, sla en kruiden in. Garnalen worden zo gerold, dat je ze aan de buitenkant ziet. Zelf maak ik ook wel eens Goi Cuon en het is helemaal niet zo moeilijk. Benieuwd naar het recept? Check dan even dit artikel. O ja…in Nederland is sambal onmisbaar, maar in Vietnam dip je de loempia uiteraard in nuoc cham.

Pho: een flinke noedelsoep

Wie in Vietnam is geweest zal het beamen, de Vietnamezen zijn dol op soep. Overal zie je slurpende Vietnamezen die genieten van hun o zo geliefde Pho. Je spreekt dit overigens uit als ‘Fuh’.  Pho is een echte Vietnamese traditionele specialiteit bestaande uit: noedels, vlees en veel verse groenten. De Vietnamezen eten deze soep als ontbijt, lunch en diner. Multifunctioneel dus. Het is als westerling overigens wel een uitdaging om deze soep te eten want de noedels vliegen alle kanten op. Ik ben dan ook een alles behalve charmante foto van mijzelf met een grote kom Pho, maar deze foto is niet geschikt voor social media 😉

Vietnamese keukenBanh mi: lang leve stokbrood in Azië

In Azië is goed brood zeldzaam en daarom was ik zo verrast toen bleek dat ze in Vietnam gewoon stokbrood hebben. Het brood is echt geweldig want ze hebben dat namelijk geleerd van de Fransen kolonisators. Hebben ze toch nog iets goed gedaan want ik had namelijk drie weken stokbrood bij mijn ontbijt. Kunnen ze in China nog wat van leren. Een Banh mi is een rijkelijk belegd stokbroodje met een Aziatische twist. Bij Banh mi kraampjes kun je zelf je ingrediënten kiezen maar let wel op dat je niet overal ‘ja’ op zegt, tenzij je graag alle rommel van een varken op je broodje wilt.

Cau Lau noedels

Hoi An is zonder enige twijfel mijn favoriete stadje in Vietnam. Dit historische stadje is opgenomen op de Werelderfgoed van UNESCO en erg populair onder reizigers. Het meest traditionele gerecht van Hoi An is Cao Lau. Dit gerecht wordt gemaakt van dikkere noedels, zoals de Japanse udon noedels, waar ik dol op ben.

Elephant ear fish: een lokale specialiteit

Dit is toch wel een heel bijzonder gerecht hoor. Ik zag deze ook voorbij komen bij Miljuschka Street Food Vietnam en waande mij weer even in de Mekong Delta, zittend op de grond in een piepklein restaurantje. Deze regio heeft een eigen specialiteit, de ‘Elephant Ear Fish’. De vis wordt in zijn geheel gefrituurd en vervolgens rechtop geserveerd. Een plaatje om te zien waar ik helaas geen foto van heb. Tien jaar geleden was het fotograferen van je eten geen dagelijkse kost 😉 Je krijgt bij deze specialiteit een bordje met rijstpapier, diverse groenten en kruiden en samen met de vis, rol je er een loempia van. Super lekker!

Vietnamese keukenVegetarisch eten in Vietnam

Maar Kelly…jij bent toch vegetariër en bovenstaande gerechten zijn dat niet allemaal. Klopt helemaal…tien jaar geleden at ik namelijk nog wel (beperkt) vlees. Negen jaar geleden was ik in China en de lokale markten (en het zien van een openbare slachterij) zorgden ervoor dat ik geen vlees meer wilde eten. Overigens eet ik nog wel vis en dat maakt het voor mij een stuk makkelijker…helemaal op reis. In Nederland eet ik vrij weinig vis, maar op reis eet ik geregeld een stukje vis en met de veelgebruikte vissaus heb ik dus ook geen moeite.

Kun je in Vietnam wel vegetarisch eten want vissaus wordt immers in ontzettend veel gerechten gebruikt. Gelukkig weten ze in Vietnam heel goed wat een vegetarisch dieet inhoudt. Er zijn maar weinig Vietnamezen vegetariër maar als je de zin ‘toy an chay’ zegt, kom je een heel eind. Geef ook duidelijk aan dat je geen vleesbouillon en vissaus eet want dat kan wel eens verwarrend zijn voor de Vietnamezen. Zoek in ieder geval naar de woorden ‘quan chay’ of ‘com chay’ als vegetarisch wilt eten. Het woordje ‘chay’ is het magische woord voor jou in Vietnam.

Welke gerechten kun je eten als vegetariër?

Wat kun je dan wel eten in Vietnam als je geen vlees én vis eet? Er zijn gelukkig wel mogelijkheden zoals bijvoorbeeld onderstaande gerechten:

  • Banh mi chay: De meeste kraampjes verkopen alleen banh mi met vlees, maar in de grote steden worden er ook broodjes zonder vlees verkocht.
  • Pho chay: let op dat een variant eet zonder vleesbouillon.
  • Goi Cuon chay: deze springrolls zijn ideaal voor vegetariërs want ze worden ook zonder vlees/vis geserveerd. Vergeet niet te vragen om sojasaus ipv van vissaus om te dippen.
  • Banh xeo chay: een gele pannenkoek gemaakt van rijstbloem, kurkuma en kokosmelk. Er is een vegetarische variant die wordt gevuld met groenten en kruiden.
  • Rau Muong Xao Toi: dit wordt gemaakt van spinazie en vervolgens gebakken in knoflook en kruiden.
  • Nom Du Du: Vietnamese salade van groene papaja, wortels, pinda’s, sesamzaad, basilicum en koriander.

Vietnamese keuken

Ik kreeg spontaan trek tijdens het schrijven van dit artikel, dus wie weet ga ik binnenkort zelf verse springrolls maken. Nu de zomer in zicht is, heb ik meer zin in frisse en verse gerechten. Yep…dat ga ik doen 🙂 Zijn jullie ook een liefhebber van de Vietnamese keuken?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

De Vietnamese keuken

 

 

You may also like

3 comments

Anouk 5 juni 2020 - 18:39

Na de blog over Kathmandu breng je me nu weer helemaal terug naar Vietnam… Wat een geweldig land om doorheen te reizen. Ik vond de fresh spring rolls alleen niet lekker… De vriendin waarmee ik reisde was er net als jij wel gek op. Ik ging toch liever voor de gefrituurde variant maar ik heb ook heerlijke andere gerechten gegeten. Ik herinner me ook dat we veel op straat hebben gegeten en één ochtend was Pho ons ontbijt. Ik kan me wat bij die foto voorstellen 😉
Anouk onlangs geplaatst…11x de mooiste plekken in Costa RicaMy Profile

Reply
Janet 5 juni 2020 - 22:49

Ik ben nog nooit in Vietnam geweest, maar het lijkt me een land waar je ontzettend lekker kunt eten. Althans, ik hoor er zoveel goede verhalen over.. alleen maar positieve verhalen geloof ik. Ik kan niet wachten om dit uit te kunnen proberen! 😉

Reply
Denise 6 juni 2020 - 10:01

Mmmmmmm, heerlijk! Ik hou ook van Vietnamees eten. Verrukkelijk! Zo smaakvol en gezond. Ik ben er nog niet geweest, maar wil dolgraag. Gelukkig kun je in Den Haag ook Vietnamees eten.
Denise onlangs geplaatst…De nieuwste en mooiste muurschilderingen in Den Haag (Street Art The Hague)My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.