De Vakantievragen-tag: Marokko

by DutchieontheRoad
6 comments

Een paar jaar geleden bedacht Marcella de Vakantievragen-tag. Al eerder vulde ik deze tag in voor Thailand en Nepal. Inmiddels ben ik al een tijdje terug uit Marokko en ik vind deze tag toch wel handig om even terug te blikken op mijn rondreis.

Heb je alles gezien wat je wilde zien?

Bij lange na niet! Ik was slechts twee weken in Marokko en dat is natuurlijk veel te kort, maar dat wist ik van te voren. De rondreis heette ook niet voor niets ‘De hoogtepunten van Marokko’. Ik had bewust voor een kortere reis gekozen omdat ik erg graag nog een weekje thuis wilde zijn. Even niets na een erg drukke periode. De drieweekse reis paste ook net niet in mijn vakantie. Op sommige plekken had ik best een dagje langer willen blijven en ik had erg graag naar Chefchaouen gewild. Dat lijkt me echt een geweldige en fotogenieke stad. Goede reden om nog een keer terug te gaan.

de vakantievragen-tag: marokkoWat is je grootste aanrader?

De woestijn mag je absoluut niet overslaan. Erg Chebbi was ook de hoofdzakelijke reden dat ik naar Marokko wilde. Ik heb namelijk iets met woestijnlandschappen. Dat lijnenspel vind ik zo ontzettend mooi. Het weer zat helaas niet mee want we troffen een zandstorm waardoor de zonsondergang erg tegenviel. Ik ben halverwege de duin omgekeerd omdat ik het niet verantwoord vond om verder te klimmen. Ik zag mezelf al onderaan de duin liggen na een flinke windvlaag 😉 Ook hebben we niet buiten kunnen slapen door de harde wind. De kamelentocht vond ik daarentegen écht geweldig!!

Ik zou absoluut een overnachting in de woestijn aanraden, maar wel in een iets luxer kamp. Wij hadden een vrij primitief kamp en het zand zag zwart van de kamelenpoep. Dat vond ik echt niet cool. Ik was zo blij dat ik dichte schoenen had want de mensen met slippers hadden gewoon kamelenpoep tussen hun tenen. Bah! Die grote hoeveelheid poep ‘voor de deur’ vond ik toch wel een afknapper als ik eerlijk ben. Natuurlijk moeten die beesten hun behoefte doen, maar hark dat af en toe even weg. Het was ook niet een klein beetje, maar gewoon tientallen meters met alleen poep voor het tentenkamp. In Jordanië heb ik ook in de woestijn geslapen, maar daar zag alles er picobello uit.

Ook kan ik het kustplaatsje Essouaira van harte aanbevelen! Wat een relaxte stad en een heerlijk afsluiter van je vakantie. Je kunt hier gewoon door de medina lopen zonder dat je lastig gevallen wordt en ook als vrouw zijnde kon ik hier prima alleen rondlopen. Er zijn vele strandtentjes waar je heerlijk kunt relaxen aan het strand en er is een hele fotogenieke haven. Ik zou Essouiara zelfs aanbevelen voor een stedentrip.

de vakantievragen-tag: marokko

De vakantievragen-tag: marokkoWat raad je juist af?

Lastig maar persoonlijk vond ik Marrakesh wat tegenvallen. Daar had ik al enigszins rekening mee gehouden want Marrakesh is niet meer wat het geweest is (van horen zeggen). Jaren geleden wilde mijn moeder graag een stedentrip naar Marrakesh maken, maar ik ben zo blij dat we dat niet gedaan hebben. Het zou een verkeerd beeld van Marokko hebben gegeven en dat is jammer. Het is geen onaardige stad hoor, maar het was gewoon niet mijn ding. Te groot, massaal en de mensen zijn niet altijd even vriendelijk.

Ik werd in de medina door een man aangesproken die plots tegen mij begon te schreeuwen dat ik een foto van hem had gemaakt, terwijl dat helemaal niet het geval was. Mijn fotocamera hing nota bene ondersteboven over mijn schouders, dus ik was niet eens aan het fotograferen. Het was meteen duidelijk dat hij geld wilde. Hij probeerde mij te overbluffen, maar ik ging er tegenin en daar was hij niet van gediend. Hij begon te tieren en te vloeken waarop ik hem vervolgens begon uit te lachen. Ik kon er niets aan doen maar het was een vrij lachwekkend tafereel. Tja…daar kon hij niet zo goed tegen en zijn eer was blijkbaar aangetast. Hij liep weg en schold mij vervolgens nogmaals de huid vol…luidkeels over het plein. Ik lachte nogmaals (hij zette zichzelf echt zo voor schut) dat hij nog bozer werd en het hazenpad koos.

Ik raad dus vooral aan om je niet te laten overbluffen want daar hebben sommige locals/marktkoopmannen een handje van. Laat het kaas niet van je brood eten. Sommige proberen het gewoon en als je erin trapt, zullen ze het blijven doen. Als je geen behoefte hebt aan een gids (of wat dan ook), laat dit dan ook duidelijk weten. Geen afspraak  = geen geld. Voor niets gaat de zon op en helemaal in Marrakesh 😉

De vakantievragen-tag: marokko

De vakantievragen-tag: marokkoWat is je mooiste foto?

Ik vind dat altijd zo’n lastige vraag  Ik heb minder gefotografeerd dan normaal, maar heb toch wel een aantal hele mooie plaatjes geschoten.  Portretfotografie was erg lastig in Marokko, maar dat wist ik van te voren. Ik ben dan ook erg blij met de weinige portretfoto’s die ik gemaakt heb, met name onderstaande twee portretfoto’s. De vrouw heb ik overigens betaald voor de foto en de man was onze gids in de woestijn. Hij vond het prima om even model te staan 🙂 Ook de foto van de schaapsherder vind ik geweldig! Deze foto maakte ik nota bene met mijn telefoon vanuit de rijdende bus!! Ik was muziek aan het luisteren toen ik dit tafereel zag naderen en maakte snel de foto. Toen ik het resultaat zag, was ik blijkbaar zo enthousiast dat ze voorin de bus wisten dat ik dé foto had (terwijl ik helemaal achterin zat )

De vakantievragen-tag: Marokko

De vakantievragen-tag: Marokko

De vakantievragen-tag: marokkoWat heeft het meeste indruk gemaakt?

Ik was echt zo positief verrast over de prachtige natuur. Wow!! Marokko heeft een heel divers en ook groen landschap. Soms zag je uren helemaal niets en dan plots kwam er een groene oase in beeld. Zo mooi! De Todrakloof en Dadeskloof waren ook zo ontzettend gaaf! Heel indrukwekkend. Marokko is een ideaal land om te wandelen en ik heb me echt vergaapt aan de mooie natuur. Liefhebbers van landschapsfotografie zijn in Marokko aan het juiste adres.

Ook de wandeling in Midelt heeft veel indruk gemaakt. Wij verbleven één nacht in Midelt en maakte een geweldige wandeling door het dorp onder begeleiding van een plaatselijke gids. Wat een lieve mensen en prachtige omgeving. Er was een geboortefeest gaande en normaliter mogen er geen buitenstaanders (laat staan mannen) bij een dergelijk feest aanwezig zijn. Wij mochten toch even binnen kijken. Zo bijzonder om te zien! Een kleine ruimt vol met zingende vrouwen en kinderen. Zelfs onze reisbegeleider had dit nog nooit gezien, terwijl hij al jaaaaaaaren in Marokko kwam.

De vakantievragen-tag: marokko

De vakantievragen-tag: marokko

De vakantievragen-tag: marokkoWat is je mooiste souvenir?

Ik koop steeds minder souvenirs en ook in Marokko heb ik amper iets gekocht. Wel kocht ik een mooie gele tajine waar ik erg blij mee ben. Het is geen échte tajine want je kunt er niet mee koken. Hij staat echter wel heel mooi in mijn keuken. Ook kocht ik nog een hele kleine tajine om borrelhapjes in te serveren. Staat leuk als er visite komt. Verder kocht ik ook twee kookboekjes en arganolie (waar ik de fles niet van open krijg…heel handig )

 

Staat Marokko ook op jullie wishlist?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

 

 

 

 

 

You may also like

6 comments

Aniek 16 januari 2019 - 07:39

Een overnachting in de woestijn zou ik ook absoluut willen doen! Jammer dat Marrakech tegenviel , dat lijkt me juist een interessante stad.
Aniek onlangs geplaatst…Wielrennen in Piemonte, ItaliëMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 januari 2019 - 19:45

Marrakesh is ook een interessante stad, maar ik vond de mensen minder vriendelijk. Ook had ik last van de slecht luchtkwaliteit. Het stonk erg naar uitlaatgassen en dat is niet zo goed voor mijn luchtwegen.

Reply
Denise 17 januari 2019 - 13:55

Jaaa, prachtig allemaal Ik ben 2x naar Marokko geweest, 2 keer rondgereisd, en wil er zeker nog een keer naartoe! Ik heb er weinig over op mijn blog staan, dus dat moet ik eigenlijk nog steeds eens doen, want het is een geweldig fotogeniek land!
Denise onlangs geplaatst…De mooiste eilanden van Europa: deze moet je zien!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 januari 2019 - 19:42

Ik ben benieuwd naar jouw verhalen over Marokko Denise 🙂

Reply
Marcella Molenaar 25 januari 2019 - 22:14

Wij waren dus alleen in Marrakech en ja, dat viel tegen. Ik vond de mensen opdringerig, het stinkt er naar uitlaatgassen en is erg druk. Ook vond ik dat er niet zo heel veel te zien is… Achteraf heel jammer dat we de woestijn niet in gegaan zijn. Maar ja zo staat er altijd nog wat op onze wishlist 🙂
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Top 10 mooiste stedentrips in EuropaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2019 - 11:11

Ik vond het ook erg stinken in Marrakesh! Marokko is (gelukkig) veel meer dan Marrakesh. Er is zo ontzettend veel te zien en de natuur is echt prachtig.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.