De spectaculaire Todra kloof in Marokko

by DutchieontheRoad
5 comments

De spectaculaire Todra kloof in Marokko is maar liefst 15 kilometer lang en is een onderdeel van het Atlasgebergte. Op de bodem van de kloof stroomt een ijskoude rivier. De Todra kloof is echt een prachtige plek en je kunt hier geweldig wandelen! Persoonlijk vond ik de Todra kloof één van de hoogtepunten van mijn rondreis door Marokko

De Todra kloof in Marokko

Na de intens rode zandduinen van Erg Chebbi is het tijd voor een groener landschap. Ik kijk erg uit naar de Todra kloof – met name door het bed en een douche – want het kamp in de woestijn was toch vrij primitief 😉 We verblijven in een erg leuk guesthouse, aan de voet van de kloof. Een ideale locatie! Hier arriveren we in de middag en dat geeft ons nog wat tijd om een duik in het ijskoude zwembad te nemen of een boekje te lezen op het zonnige dakterras. Ik kies voor de laatste optie. Ik nestel mezelf in de vele kussens op het dakterras en geniet van het prachtige uitzicht. Niet verkeerd.

Daags nadien gaan we op pad in de Todra kloof. Deze kloof is duizenden jaren geleden uitgesneden door de toenmalige woeste rivier. Tegenwoordig is er alleen nog maar een kleine gletsjerbeek. Je voelt je echt heel erg klein als je langs de rotswanden loopt die soms wel een hoogte van 300 meter halen. Deze kloof is echt immens! De Todra kloof is ook een populaire plek voor klimmers en zo nu en dan zie ik een klimmer in de verte. Diep respect!

Todra kloof in Marokko

Todra kloof in MarokkoWandelen met een gids

Je kunt natuurlijk zelf gaan wandelen, maar met een lokale gids op pad gaan is geen overbodige luxe. Je kunt hier echt uren over de kleine paadjes dwalen. De lokale gidsen nemen je graag mee op pad en vertellen je alles over de Todra kloof en het is natuurlijk goed voor de lokale werkgelegenheid.

Ik verbaas mij voor de zoveelste keer hoe groen Marokko eigenlijk is. Wij maken een stop bij een prachtig uitzichtpunt en het uitzicht is werkelijk adembenemend. Een grote groene oase met palmbomen zover het oog reikt. Marokko is zoveel meer dan alleen woestijn, Fez en Marrakesh.

De hele ochtend lopen we langs de rivier en zien we de lokale bevolking aan het werk in de groene tuin. We worden kilometers lang achtervolgd door een onwijs leuke hond die vrolijk mee wandelt. Je kunt de Todra kloof overigens het beste in de ochtend bezoeken want ‘s middags bereikt het zonlicht de kloof niet meer. Wandelen door een donkere kloof is toch best zonde 😉

Todra kloof in Marokko

Todra kloof in Marokko

Todra kloof in MarokkoOvernachten nabij de Todra kloof

Je kunt de Todra kloof makkelijk in een paar uur bekijken, maar ik kan echt aanbevelen om minimaal één nacht te overnachten in de buurt van de kloof. Het gebied is hier zo ontzettend mooi dat het zonde is om weer meteen op doorreis te gaan. Zoals ik hierboven al aangaf, overnachtten wij in een leuk guesthouse aan de monding van de Todra kloof. Dar Ayour Guesthouse is kleinschalig met 14 kamers met eigen badkamer en uitzicht op de rivier en de weelderige tuinen. Je kunt hier heerlijk relaxen aan het zwembad of chillen op het sfeervolle dakterras. De kamer zijn basic maar prima.

Todra kloof in Marokko

Todra kloof in Marokko

Todra kloof in Marokko
Todra kloof in Marokko
Todra kloof in Marokko

Zijn jullie wel eens bij de Todra kloof geweest?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂 

Todra kloof in Marokko

You may also like

5 comments

Yvonne van der Laan 17 maart 2019 - 21:25

Dit lijkt me zo mooi! Een volgende keer wil ik deze kloof ook echt zien. En de keus tussen het ijskoude zwembad of een boekje lezen op het dakterras..dat was voor mij ook niet zo’n moeilijke geweest. 🙂 Hoewel het zwembad er best aanlokkelijk uitziet op de foto.
Yvonne van der Laan onlangs geplaatst…Jebel Shams – de Grand Canyon van OmanMy Profile

Reply
Dewi 18 maart 2019 - 16:38

Wauw, dit is prachtig! Tijdens een volgende reis naar Marokko zou ik hier ook graag naartoe gaan. En ik kan me helemaal voorstellen dat je na de woestijn echt toe bent aan een douche en een bed, haha!

Reply
Manon Ruitenberg 25 maart 2019 - 09:39

Ziet er schitterend uit! Ik ben nog nooit naar Marokko geweest, maar als ik er heen ga denk ik dat dit echt iets is wat je moet doen!

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2019 - 13:06

Marokko is echt een aanrader Manon! Veel groener dan verwacht en je kunt er geweldig wandelen.

Reply
Michal 28 maart 2019 - 22:43

Wat leuk om jouw verhaal te lezen. Ik heb zelf jaren geleden deze route door de Todra kloof gefiets vanuit Tinerhir. En ik herinner me ook hoe groen het was en hoe indrukwekkend (het einde van) de kloof is…

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.