De Outback van Australië: Kata Tjuta, Ayers Rock en Kings Canyon in drie dagen

by DutchieontheRoad
7 comments

Het rode hart van Australië…dat is waar jaarlijks vele backpackers naar toe gaan. Iedere reiziger in Australië wil dit stukje zien want hier kun je het het symbool van Australië bezoeken, Ayers Rock. Jaarlijks bezoeken zo’n 400.000 mensen de outback van Australië. Hier vind je indrukwekkende rotsformaties, canyons en een schitterend woestijnlandschap. Iedere reiziger vertrekt vanuit Alice Springs richting Uluru oftewel Ayers Rock. Wij doen in drie dagen het bekende rondje: Kata Tjuta, Ayers Rock en Kings Canyon.

Alice Springs

Ik zal heel eerlijk bekennen dat Alice Springs mij niet echt kon bekoren. In Alice wonen slechts 30.000 mensen, maar deze stad trekt jaarlijks maar liefst 400.00 (!!!) toeristen. Het is de uitvalsbasis voor een trip door de outback van Australië. Mocht je iets meer willen zien van Alice Springs, kun je ‘s ochtends vroeg naar Anzac Hill gaan. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn MacDonnel Ranges, Alice Springs Deser Park, Alice Springs School of the Air en Royal Flying Doctors Visitor Centre.

Kata Tjuta

Het is nog best een stuk rijden vanuit Alice Springs en we arriveren pas in de namiddag. Gelukkig hebben we nog tijd om ’s middags een mooie wandeling te maken bij de Olga’s, Kata Tjuta. De grootste rots, Mount Olga, torent tweehonderd meter boven Ayers Rock uit. Hoewel deze minder bekend zijn dan Ayers Rock, zijn ze zeker niet minder indrukwekkend. We wandelen hier ongeveer anderhalf uur door de Valley of Winds. Het is een indrukwekkende wandeling tussen de diep rode rotsen en het uitzicht is briljant. Ik ben eindelijk in de outback!

 

Outback van AustraliëAyers Rock

Na deze wandeling is het eindelijk tijd voor die grote rode rots want daar zijn we immers voor gekomen. Tussen al de vliegen door (knettergek!!!) proberen we te genieten van een prachtige zonsondergang. Tijdens zonsondergang verandert de kleur van Ayers Rock voortdurend. Hapje, drankje en een mooi uitzicht…wat wil je nog meer? Minder vliegen waarschijnlijk, maar je kunt niet alles hebben.

De volgende dag is het tijd voor de bekende zonsopkomst bij Ayers Rock en dat betekent dat we om 4.30 uur ontbijten!!! Jazeker, vakantie in Australië valt niet altijd mee. Eerlijk gezegd vind ik de zonskomst een beetje tegenvallen en minder indrukwekkend dan de zonsondergang, maar dat kan ook aan het belachelijke tijdstip liggen. I’m not a morning person 😉

Na zonsopkomst is het tijd om de Basewalk te lopen, een rondje om de grote rode rots. Dit is echter wel een rondje van tien kilometer dus dat duurt eventjes. Kleed je ’s ochtends warm aan want het is dan behoorlijk fris. Het is een flink rondje maar het is zo gaaf om op deze manier Ayers Rock te bezichtigen. Na deze wandeling beginnen de vliegen ook weer tevoorschijn te komen dus maken we ons snel uit de voeten.

Outback van Australië Ayers Rock beklimmen

Vraag me niet waarom maar blijkbaar zijn er mensen die graag Ayers Rock willen beklimmen. Die mogelijkheid is er maar bedenk je dat Ayers Rock heilig is voor de Aboriginals. Zij nemen het dan ook niet in dank af als jij ‘hun’ heiligdom gaat beklimmen. Het is niet verboden, maar overal staan wel verzoeken om het niet te doen. Daarnaast is het ook niet geheel ongevaarlijk aangezien er al meerdere mensen zijn overleden aan een hartaanval of zelfs naar beneden zijn gevallen. Ayers Rock beklimmen is niet altijd mogelijk want vanwege de hitte is de klim tussen 8.00 en 16.00 gesloten en soms zelfs de gehele dag. Sommige delen van Ayers Rock zijn zo heilig voor de Aboriginals dat je er ook niet mag fotograferen. Respecteer dat alstublieft.

K(r)amperen

We vervolgen onze weg naar Kings Creek Station. Hier zijn we gezegend met een 5 miljoen sterren hotel in de buitenlucht die heel typisch ‘the villa’ heet. Iedereen krijgt een swag toegewezen en welterusten maar. Een swag is een canvasslaapzak met een matje, die je overdag oprolt en ’s avonds weer uitrolt zodra je gaat slapen.  Waarom oprollen? Enig idee hoeveel beestjes er in de outback lopen? Daarom dus.

Kings Creek station is een nog steeds draaiende cattle/camelstation met kampeerfaciliteiten. Ook worden er meerdere activiteiten in de outback aangeboden. Er is een kleine winkel waar ze levensmiddelen verkopen en er is een kleine bar/restaurant. Er is een gezamenlijke keuken, grasveld, BBQ’s en zelfs een klein zwembad. Zeker een hele mooie plek om te overnachten in een prachtige omgeving. Ik heb er echter geen oog dichtgedaan maar dat had meer te maken met een Oostenrijkse snurker aan mijn voeteneind.

Australië

Kings Canyon

De volgende ochtend is het tijd voor Kings Canyon, oftewel de Grand Canyon van Australië. De wanden van deze kloof zijn meer dan 100 meter hoog en vormen een imposant plaatje in de woestijn. Je kunt hier meerdere prachtige wandelingen maken. Wij lopen de populairste wandeling: Kings Canyon Rim Walk. Deze 7,2 kilometer lange wandeling is meer dan de moeite waard!

De eerste 100 meter gaan steil omhoog en deze beklimming wordt ook wel ‘heartattackhill’ genoemd…heel fijn. Het is een pittige beklimming maar hierdoor kom je op één van de wanden van de kloof. Na deze beklimming is de wandeling vrij vlak. Het uitzicht is serieus fenomenaal! Je loop hier aan de rand van de kloof dus mensen met hoogtevrees worden hier misschien niet zo blij van. Erg onverwacht is daar ineens de Garden of Eden, een oase van rust met groene planten en een heerlijk vijvertje. Wie had dat verwacht? Na ongeveer drie uur zit de wandeling erop. Wat was het prachtig! Sla dit stukje outback absoluut niet over want daar krijg je spijt van.

Activiteiten in de outback

Vanuit Kings Creek Station kun je aan meerdere activiteiten deelnemen. Ik koos voor een tochtje op de kameel en quadbiken. Die kameel is serieus een van de meest suffe activiteiten ooit. Tenzij je graag met een helm op je hoofd een rondje wil lopen, kun je dit tochtje maar beter vergeten. Wil je op een kameel rijden? Doe dat dan in het Midden-Oosten en niet in Australië.

Quadbiken is echter een van de gaafste activiteiten ooit. Anderhalf uur op zo’n ding crossen is echt super!!! Dit was zeker voor herhaling vatbaar dus als je de kans krijgt…DOEN!!! Wij hebben drie dagen over het rondje Ayers Rock, Kata Tjuta en Kings Canyon gedaan en dat was prima te doen. Langer is natuurlijk altijd beter want de outback van Australië is zo ontzettend mooi!

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

7 comments

Anne - Ditisanne.nl 14 juni 2019 - 23:58

Klinkt supergaaf! Kameelrijden is ook niet zo mijn ding, maar quadbiken lijkt mij inderdaad wel heel gaaf! De outback lijkt me wel heel erg mooi!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Clervaux: Tips voor een weekendje Luxemburg!My Profile

Reply
Ann | reisblog wANNderful 15 juni 2019 - 00:34

Mythische plek, Ayer’s Rock. Prachtige beelden heb je gemaakt! En fijn dat jullie ook de heilige plekken van de aboriginals hebben gerespecteerd !

Reply
Kim 16 juni 2019 - 15:59

Bizar dat mensen toch gaan klimmen, ook al wordt uitdrukkelijk verzocht dat niet te doen. Mooie foto’s heb je gemaakt, heel tof!

Reply
Sanne 16 juni 2019 - 19:04

Ik ben er ook niet geweest maar op mijn reis zoveel mensen gesproken die er wel geweest waren. Bij mijn volgende bezoek Down Under dus zeker op de wishlist.

Reply
Linda 21 juni 2019 - 03:22

Ik baal nog steeds dat wij hier niet heen gegaan zijn tijdens onze reis door Australië. We hebben keuzes moeten maken, maar achteraf had ik graag andere keuzes gemaakt dan dat wij uiteindelijk gedaan hebben. Dit klinkt echt super en ziet er heel mooi uit op de foto’s. Bijzonder plek!

Reply
Janet 21 juni 2019 - 21:48

Ik vond het echt een prachtige plek! Wij zijn er destijds ook drie dagen geweest en heb me prima vermaakt. Ideale plekken voor wat goede hikes. Ik kan me niet herinneren dat wij zo’n last hadden van vliegen.. maar wellicht heb ik dat gewoon verdrongen haha.

Reply
Marcella Molenaar 13 juli 2019 - 11:49

Jaaaa, de outback staat erg hoog op onze wishlist! Dat geldt zo’n beetje voor de rest van heel Australië ook en langer dan 5 weken reizen wordt toch wel erg prijzig als je geen flinke spaarrekening hebt. Dus we slaan ‘m over voor nu. Maar jee, wat kom ik graag nog eens terug om dit pareltje wél te bekijken!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Meest gelezen artikelen van de eerste helft van 2019My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.