De Orchideeënhoeve: een stukje paradijs in Nederland

by DutchieontheRoad
14 comments

Onlangs bracht ik voor het eerst in jaren weer een bezoekje aan Flevoland. Mijn familie had een huisje gehuurd aan het Veluwemeer en dat was voor mij natuurlijk de uitgelezen kans om een nachtje op de bank te crashen, haha. Ik wilde namelijk al jaren de Orchideeënhoeve bezoeken, maar deze tropische vlindertuin ligt helaas niet om de hoek. Jullie snappen natuurlijk wel dat ik mezelf meteen uitnodigde toen ik hoorde dat mijn familie een weekje naar Flevoland ging 😉  De Orchideeënhoeve is een dierentuin in een tropische kas en vooral gespecialiseerd in tropische tuinen. Ik wist serieus niet wat ik zag toen ik deze tropische tuin binnenliep…wow! Dit is echt een stukje paradijs in Nederland.

De Orchideeënhoeve: de grootste vlindertuin van Europa

De Vlinder Vallei is de grootste vlindertuin van Europa, waar je maar liefst meer dan 2.000 vlinders kunt spotten waaronder de prachtige blauwe morpho. De vlindertuin is maar liefst 25.000 vierkante meter groot en vele malen groter dan de vlindertuinen die ik gezien heb. De tuin is echt prachtig aangelegd met diverse wandelpaden op verschillende hoogtes. Door de grootte vond ik het wel lastiger om te fotograferen want de vlinders fladderen echt alle kanten op. In de vlindertuin loopt ook een imposante leguaan van maar liefst anderhalve meter. Ik ben het dier echter niet tegengekomen…helaas.

In de rupsenkwekerij worden diverse tropische vlinders gekweekt, maar er worden ook wekelijks tientallen vlindersoorten uit Costa Rica en de Filipijnen als pop geïmporteerd. Ik  ging eigenlijk naar de Orchideeënhoeve om vlinders te fotograferen, maar was eerlijk gezegd nog meer onder de indruk van de tropische tuinen.

Veluwemeer
Orchideeënhoeve

Amazone Regenwoud

Ik wist serieus niet waar ik moest kijken toen ik het Amazone Regenwoud binnenstapte. Mijn camera werd meteen tevoorschijn getoverd en ik waande mij even in een tropisch regenwoud hier heel ver vandaan. Ik vond het geweldig dat het regenwoud uit drie groeilagen is opgebouwd. Door de hoogte staan er ook metershoge strelitzia en tropische palmen. Dat had ik echt nooit verwacht. Vanaf de 18 meter lange loopbrug heb je een prachtig overzicht over het regenwoud. Als je geluk hebt, kun je zelfs aapjes door de bomen zien roetsjen. Klim en klauter over de rotsachtige paden, ga schommelen op de jungle schommel en geniet van de schildpadden die heerlijk in het water liggen te chillen. Het Amazone Regenwoud was by far mijn favoriete tuin.

Orchideeënhoeve

orchideeënhoeve

De Orchideeëntuin

De Orchideeëntuin is ook echt een plaatje om te zien en met name de grote waterval vond ik ontzettend mooi. Deze waterval mondt uit in een klein riviertje die door de tuin loopt. Ontelbare koikarpers zwemmen rond en ook hier liggen de schildpadden te zonnen langs de oever.  Overal staan de meest prachtige tropische planten en liefhebbers van macrofotografie kunnen hier hun hart ophalen. Ik zag planten die ik nooit eerder van mijn leven gezien heb.

 

OrchideeënhoeveLorituin

De Lorituin is een hele populaire tuin en ook ik werd hier helemaal vrolijk. Deze gekleurde papegaaitjes brachten mij weer meteen terug naar Australië, waar deze vogels in het wild leven. Ik was bijna vergeten dat ze hoeveel herrie ze kunnen maken, haha. Er vliegen maar liefst zestig lori’s rond die heel graag gevoerd willen worden. Voor € 1,- kun je een voederbakje kopen en binnen no time heb je een lori op je arm of hoofd zitten.

Mangrove Speelparadijs

De Orchideeënhoeve is ook een heel leuk uitje voor kinderen want er is een geheel overdekte speeltuin van maar liefst  1.000 m2 groot. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen met zand en water, klimmen en klauteren, aan lianen slingeren en door tunnels kruipen. Het was echt een hele mooie binnenspeeltuin. Ik had echter geen kinderen bij me en ben weer snel doorgelopen want het was erg druk in het speelparadijs. Begrijpelijk, maar gezien de huidige situatie probeer ik drukte toch te vermijden.

Zwevende Bloementuin

De Zwevende Bloementuin is geïnspireerd op het kersenbloesemfeest in Japan. Er hangen dan ook meer dan tweeduizend  fuchsia’s, begonia’s, geraniums en vlijtige liesjes boven je hoofd. De Zwevende Bloementuin is een heerlijke zomerse plek om even bij te komen met een hapje en een drankje. Ik moet wel eerlijk bekennen dat de vegetarische opties zeer beperkt waren, maar de taartjes zagen er meer dan prima uit.

Stokstaartjes, ringstaartmaki’s en alpacas

Er is nog veel meer te zien en te doen bij de Orchideeënhoeve zoals de stokstaartjestuin, het Jungletheater en het Makirijk (waar de ringstaartmaki’s vooral verstopt zaten, haha). Neem ook vooral een kijkje in de orchideeënkwekerij en liefhebbers kunnen hier uiteraard ook de nodige planten kopen waaronder…orchideeën. Verrassend 😉

Orchideeënhoeve

Ik vond de Orchideeënhoeve echt een superleuk uitje. Wel schrok ik van de drukte, helemaal nu in de coronatijd. Ik ben dan ook minder lang gebleven dan ik eigenlijk gewild had. Dat lag echt aan het gedrag van de bezoekers en niet aan de maatregelen. Er zijn meer dan voldoende (automatische) desinfectiepunten, er is eenrichtingsverkeer en kaartjes dienen online gereserveerd te worden. Er waren gewoon diverse families die lak hadden aan de anderhalve meter afstand (veelal buitenlandse toeristen) en dat voelde niet prettig. Desondanks ben ik toch nog drie uur binnen geweest en heb ik mij meer dan prima vermaakt.

 

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Orchideeënhoeve

You may also like

14 comments

Lizette 10 augustus 2020 - 09:59

Wauw, wat gaaf! Ik hou wel van de tropische omgevingen en nu we niet naar de tropen kunnen is dit wel een leuk uitje. De Orchideeënhoeve gaat op het lijstje met dag uitjes.
Lizette onlangs geplaatst…Tilburg met kinderen: dit zijn de leukste uitjesMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2020 - 20:47

Zeker een keer naar toe gaan Lizette…echt de moeite waard!

Reply
Linda 14 augustus 2020 - 13:27

Wauw wat mooi en gaaf! Ik wist helemaal niet dat het zo groot was en er zoveel gave dingen te zien zijn! Het lijkt wel alsof je echt in de Tropen bent. Jammer alleen van de drukte en mensen die zich niet aan maatregelen kunnen houden
Linda onlangs geplaatst…5 x wat je echt moet doen in Wanaka, Nieuw-ZeelandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2020 - 20:47

Ik baalde ook van de drukte…had het niet verwacht. Met name buitenlandse toeristen hielden zich niet aan de maatregelen, maar er stonden dan ook alleen Nederlandse borden. Tja…dan krijg je dat.

Reply
Ann 14 augustus 2020 - 17:46

Een gevarieerde plek, lijkt me dit. Ik ging zelf naar de plantentuin in Meise in België, en ik zag er ook vergelijkbare tropische planten. Vooral die junglesfeer is tof. En voor kinderen is zo’n speeltuin als het Mangroveparadijs natuurlijk top!
Ann onlangs geplaatst…Vlotjesweg op de fiets door het PajottenlandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2020 - 20:46

Ik heb nog nooit gehoord van de plantentuin in Meise…ik zal het onthouden.

Reply
Anouk 14 augustus 2020 - 23:16

Wat leuk! Ik had hier nog nooit van gehoord. Het lijkt me heel erg leuk om een keer te bezoeken en om zo een beetje Costa Rica terug te zien in Nederland. Heel interessant en heel gevarieerd.

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2020 - 20:45

Is hartstikke leuk Anouk…het is inderdaad een klein stukje Costa Rica in Nederland 🙂

Reply
Yvonne van der Laan 17 augustus 2020 - 22:23

Wij waren er een paar jaar terug met familiedag. Mijn favoriet was ook het Amazone regenwoud.. zo heerlijk om in Nederland even door de tropen te wandelen. Ik vond de Orchideeënhoeve echt een hele leuke verrassing. Nooit gedacht dat het zo leuk was vooraf.

Reply
DutchieontheRoad 25 augustus 2020 - 11:35

Ik wild er al jaren naartoe, maar het ligt helaas niet om de hoek. Ik was ook echt positief verrast! Het Amazone regenwoud is zo heerlijk om rond te lopen. Je waant je echt even in de tropen.

Reply
Anne - Ditisanne.nl 21 augustus 2020 - 14:58

Wat gaaf! De naam Orchideenhoeve komt mij niet helemaal onbekend voor, maar ik heb nooit geweten dat dit zo gaaf is. Ik zet hem gelijk op mijn bucketlijst! Heel tof om te zien en prachtige foto’s heb je gemaakt!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…De Wild Atlantic Way: 2500 km roadtrip langs de Ierse kust!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 augustus 2020 - 11:33

Zeker een keer naartoe gaan Anne…echt de moeite waard. Ik was zo positief verrast.

Reply
Janet 21 augustus 2020 - 20:28

Wat gaaf zeg. Ik heb veel familieleden die er zijn geweest, maar voor mij is het er nog nooit van gekomen. Het ziet er in ieder geval prachtig uit op je foto’s dus ik ben erg benieuwd.
Janet onlangs geplaatst…TRVL summary – juni en juli 2020My Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 augustus 2020 - 11:32

Het was inderdaad heel erg gaaf. Zeker een keer naartoe gaan 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.