Gewoon Nederlands tag

by DutchieontheRoad
8 comments

Ik zie het liefst zoveel mogelijk van de wereld, maar Nederland blijft mijn thuis. We mogen van geluk spreken dat ons wiegje hier staat. Natuurlijk klagen wij Hollanders steen en been over alles, maar geloof mij maar dat we het hier echt goed voor elkaar hebben. Het is altijd weer een feestje wanneer ik op reis ga, maar ik ben ook altijd weer een beetje blij als ik op Hollandse bodem sta. Home sweet home. Onlangs kwam ik de Gewoon Nederlands Tag tegen bij BMellow. Super leuk om een tag in te vullen over ons eigen landje 🙂

Eén of meer koekjes bij de thee?

Uhhh…dat ligt eraan. Soms geen koekje want ik drink namelijk erg veel thee. Ik kan moeilijk iedere keer een koekje nemen bij de thee. Soms eet ik één koekje en als ik lekkere trek heb, mag ik best een extra koekje. Natuurlijk hoeft het niet altijd een koekje te zijn. Chocolaatjes of een stukje gebak gaat er ook altijd wel in 😉

Wij Brabanders zijn niet bepaald zuinig met lekker eten en je zal bij ons op een verjaardag niet snel iets tekort komen. Wij zijn echte Bourgondiërs en de tafel staat vol met eten. Als er visite komt, zal er ook altijd iets op tafel komen. Een verjaardag op zondagmiddag? Dan eet de hele familie gewoon mee. De hele familie? Yep…een barbecue of buffet voor veertig personen is bij ons in de familie heel normaal.

Wat is je favoriete stamppot?

Wortelstamppot…heerlijk. Over het algemeen kun je mij wakker maken voor iedere stamppot, maar wortelstamp is favoriet. Ik eet overigens geen vlees, dus geen Hollandse rookworst voor Kelly. Als ik iets zou moeten bedenken wat ik mis aan vlees, dan is het toch wel de rookworst. Nee, ik ben nog steeds niet overstag gegaan.

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Sinterklaas natuurlijk. Dit feest is zo op en top Nederlands. Die spanning van die kinderen ieder jaar…geweldig! Zwarte Piet, bruine Piet, paarse Piet, witte Piet…who cares? Vreselijk die discussie. Als niemand meer reageert op die kinderachtige discussie, is er ook niets meer om te discussiëren. De kinderen gaat het toch maar op één ding, cadeautjes. Ik ben jaren hulpje van de Sint geweest en dat is serieus één van de leukste dingen om te doen. Mijn petekinderen hebben inmiddels de ‘magische’ grens bereikt en maken nu surprises. Ook erg leuk. Onlangs ben ik tante geworden van een klein schattig meisje, dus het feest begint weer opnieuw.

Gewoon Nederlands TagWat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Ik moet eerlijk bekennen bar weinig van Nederland te hebben gezien. Heel erg…ik weet het. Ieder jaar neem ik mezelf voor om meer in eigen land te zien, maar het komt er gewoon niet van. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de Veluwe. Wat een prachtig gebied is dat toch en vooral de bronst vind ik erg bijzonder. O ja…de Efteling is natuurlijk ook een erg leuke en gezellige plek in Nederland 😉

Wat is jouw favoriete accent?

Brabants natuurlijk. Ik ben opgegroeid met dialect, maar praat buitenshuis geen plat Brabants. Ik kan het overigens wel, maar je zal mij niet snel betrappen op plat Brabants. Natuurlijk kan ik mijn zachte G niet verbergen.  Tijdens mijn opleiding werd ik regelmatig op mijn vingers getikt en inmiddels kan ik makkelijk schakelen, haha.  Op de werkvloer spreek ik zoveel mogelijk ABN en boven de rivieren pas ik mij ook altijd aan. “Ons mam” wordt dan spontaan “moeder”. Bekenden staan dan wel altijd vreemd te kijken. Hoezo moeder? Waar heb jij last van?

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Het woord gezellig vind ik echt typisch Nederlands. Ook woorden als stroopwafel en bitterbal vind ik typisch Nederlandse woorden.

Overigens vraag ik me wel altijd af waarom Nederlanders het zo leuk vinden om buitenlanders die ene zin te leren …… in de keuken. Serieus!? Wat is daar nou lollig aan? Zelfs in Indonesië sprak ik mensen die deze zin riepen zodra ze hoorde dat ik uit Nederland kwam. Ik heb het al in meerdere landen gehoord…Australië, Amerika, Turkije, Indonesië en ook in Zuid-Afrika. Niet lollig en geen visitekaartje voor Nederland. Leer ze maar het woord ‘gezellig’.

wishlist NederlandWelk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Ik denk dan toch weer Sinterklaas. Er zijn meer dan voldoende Nederlandse gebruiken, maar we hoeven niet op alles even trots te zijn. We zijn vrij direct en sarcastisch, maar de laatste jaren schieten we te ver door vind ik persoonlijk. Directheid wordt steeds vaker onbeschoftheid en dat vind ik echt niet kunnen. Carnaval is natuurlijk een Brabants en Limburgs gebruik waar ik ieder jaar zelf mee te maken heb.

Wat ik overigens erg tof vind is de eensgezindheid wanneer we goed presteren met sport. Oranje boven! Daar staan Nederlanders toch wel echt om bekend. Je herkent ons overal. Moeten we natuurlijk wel iets om over je juichen hebben 😉  Ook lekker Hollands…klagen.

Welk Nederlands gezegd is jouw favoriet?

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

De Hema 🙂 Hollandser kan haast niet…ik ben dol op de Hema.

Wie vind jij de leukste BN’er?

Inkoppertje…Floortje Dessing natuurlijk.

Wishlist NederlandWat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Pfff…dat vind ik een moeilijke vraag. Ik moet eerlijk bekennen dat ik enigszins ben opgegroeid met echte smartlappen, maar persoonlijk houd ik er niet van. Op die bekende vlieger na dan 😉  Dan ga ik toch voor de klassiekers zoals “Laat me” van Ramses Shaffy en “Zeg me dat het niet zo is” van Frank Boeien. Deze liedjes zijn natuurlijk al een aantal keer gecoverd en die zijn zo mooi!

Haring? Ja of nee?

NEE! Dat vind ik echt zo stinken, laat staan dat ik het moet eten. Bah!

Wil jij ook de Gewoon Nederlands Tag invullen? Voel je vrij deze over te nemen en laat dan gerust even een berichtje achter. Kom ik snel even lezen.

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

8 comments

Laura | Travelvibe 23 oktober 2017 - 17:12

Nederland is heerlijk en ook de gebruiken en typische woorden 😉 Maar Nederland zou Nederland inderdaad niet zijn zonder Hema, Gezelligheid, Floortje en voor mij 5 mei… Leuk om te lezen

Reply
DutchieontheRoad 24 oktober 2017 - 20:31

Ik waardeer Nederland steeds meer na iedere reis. We mogen echt niet klagen, ondanks dat we dat graag doen 😉

Reply
Jessica 24 oktober 2017 - 13:15

Wat een leuke vragenlijst! In Brabant zul je inderdaad nooit omkomen van de honger want er is altijd wel iets lekkers in huis haha ;p Gezellig vind ik inderdaad ook een typisch Nederlands woord, is ook niet gemakkelijk uit te leggen in andere talen.
Jessica onlangs geplaatst…Leuke reisbloggers die je absoluut moet volgen #1My Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 oktober 2017 - 20:31

Tja, Brabanders zijn nou eenmaal dol op eten 😉

Reply
Sanne 24 oktober 2017 - 19:37

Wat een leuke tag zeg! Ik moest wel lachen om de “koekjes bij de thee”. Ik drink ook veel thee, heel veel thee. Helaas kan ik er niet steeds een koekje bij nemen, anders kan je me rollen. 🙂
Sanne onlangs geplaatst…Park Güell: bezoek de wondere wereld van GaudíMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 oktober 2017 - 20:32

Overdag sla ik het koekje over, maar over een paar minuten ga ik toch wel een lekker stukje chocolade eten bij mijn kopje thee 😉

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 30 oktober 2017 - 09:30

Wat een leuke tag! Grappig en herkenbaar, ik ben ook dol op de Hema hahaha. Leuk om te lezen 😀
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…HUWELIJKSREIS ZUID-AFRIKA DEEL 6 | KAAP DE GOEDE HOOPMy Profile

Reply
Tips 9 november 2017 - 14:40

Sinterklaas is een leuk feest. Hier in België is het ook ieder jaar gezeur omtrent de term “zwarte piet’. Ieder jaar hetzelfde liedje. Alle aandacht van het feest weg en alle aandacht naar eventueel racisme. Verpest de sfeer aardig!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.