De nachttrein in Vietnam: een erg leuke manier om door Vietnam te reizen

by DutchieontheRoad
0 comment

De trein raast alsmaar verder van station naar station, ik kom op plaatsen waar ik nooit ben geweest…kedeng, kedeng, kedeng…op naar Nha Trang. Ik reis graag met de trein en was daarom ook erg nieuwsgierig naar de nachttrein. Ik had echt geen flauw idee wat ik kon verwachten. Momenteel ben ik weer wat reisjaartjes en treinervaringen verder, en kan ik jullie vertellen dat de nachttrein in Vietnam dikke prima is.

Vietnam is natuurlijk een erg uitgestrekt land en daarom zijn binnenlandse vluchten en treinen ideaal. De treinen rijden niet erg snel, waardoor je vaak vele uren onderweg bent. Je bent al snel tien uur onderweg met de trein. Onderweg wordt er ook nog eens regelmatig gestopt. Er rijden natuurlijk ook dagtreinen maar een nachttrein vind ik persoonlijk ideaal. Je bespaart hiermee natuurlijk ook een hotelovernachting en daar zijn wij Hollanders dol op. Als je een goede slaper bent, kom je ook nog eens uitgerust aan op je volgende bestemmingen. Helaas kom ik altijd gebroken aan na een nachttrein maar ik heb gewoon iets met treinen, dus neem ik dat voor lief. Een voordeel van een dagtrein is natuurlijk wel dat je weer kunt genieten van het mooie uitzicht. Voor kortere trajecten, zijn dagtreinen erg handig.

Verschillende klassen waar je uit kunt kiezen

Verwacht uiteraard geen hele luxe treinen maar over het algemeen zien de treinen er echt prima uit. Ik vond de treinen in Vietnam persoonlijk luxer dan in China. Er zijn uiteraard verschillende klassen waar je voor kunt kiezen. De meest luxe klasse zijn de soft sleepers en hard sleepers. Ik heb zelf met de soft sleeper gereisd en deze was echt luxe. Je slaapt met vier personen in een afgesloten couchette, er is een werkende airco en soms zelfs een kleine televisie. Beddengoed is ook aanwezig maar een eigen lakenzak is wel zo prettig.

Er is een catering aan boord, waar je snacks en drankjes kunt kopen. Het is echter wel verstandig om voor vertrek ook zelf snacks en drankjes te kopen want ’s nachts is het niet altijd mogelijk om eten en drinken te kopen. Je kunt maar beter je eigen diner bij je hebben. De bedden zijn niet erg breed, maar wel breed genoeg en met mijn 1.75 paste ik precies in het bed. Lange Hollanders dienen dus de benen in te trekken.

De hard sleepers hebben zes bedden en zijn vanzelfsprekend minder comfortabel (en harder) dan de soft sleepers. De lagere klassen zijn basic en niet erg comfortabel op langere trajecten tenzij je een enorm houten achterwerk wil, want dat krijg je gegarandeerd. Het levert je wel gegarandeerd een goed reisverhaal op dus voor de echte diehards…;)

Benieuwd naar mijn reisroute door Vietnam? Lees dan mijn blogartikel met mijn hoogtepunten in drie weken.

Sanitair in de nachttrein in Vietnam

Over het algemeen zijn de toiletten erg schoon (schoner dan in Nederland overigens ), maar het zijn wel de bekende Franse toiletten. Lekker handig als je met broek op je knieën, in de meest onpraktische vrouwenhouding staat en de trein dendert van links naar rechts. Heren, jullie hebben het maar gemakkelijk!

Diverse treinroutes door het land

Je kunt van Zuid naar Noord of andersom reizen per trein. Vietnam heeft een erg uitgebreid treinnetwerk. De beste treinen zijn van het type: SE1, SE2, SE3, SE4. Er zijn speciale toeristencoupés op populaire trajecten zoals Hanoi, Hue, Danang (Livitrans) en op het traject Nha Trang en Ho Chi Minh (Golden Trains). Deze toeristencoupés zijn luxer en bieden meer comfort maar zijn wel snel uitverkocht. Houd er echter wel rekening mee dat Hoi An geen treinstation heeft. Het is gebruikelijk om de trein naar Danang te nemen en dan naar Hoi An te reizen.

Van Ho Chi Minh naar Nha Trang, rijdt de 5 Star Express. Een luxe trein, die vooral wordt gebruikt door toeristen. Van Hanoi naar Sapa, rijdt De Victoria Express. Dit is een erg populaire route die ruim van te voren gereserveerd dient te worden. De overige treinen richting Sapa zijn helaas minder comfortabel dan de Victoria Express…en die hadden wij, haha.

nachttrein vietnam

Treintickets kopen voor de nachttrein

Oké, je besluit gedeeltelijk met de trein te reizen. Strak plan! Je kunt bij elk treinstation tickets aan de balie kopen, maar je kunt ook bij een lokaal reisbureau tickets kopen. Het spreekt voor zich dat dit iets duurder is dan wanneer je zelf een treinkaartje op het station koopt. De beste manier om tickets voor de nachttrein te krijgen is online boeken.

Treinreizen zijn goedkoop en comfortabel, dus wat wil je nog meer? Een goede cabine is wel zo prettig en daarom is het aan te raden tijdig te reserveren. Maakt de klasse niet je niet veel uit, en heb je alle tijd van de wereld, kun je natuurlijk ook ter plaatse je ticket kopen.

Ik vond de nachttrein in Vietnam echt dikke prima en een hele leuke manier van reizen.

Hebben jullie wel eens met de nachttrein door Vietnam gereisd?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*Bovenstaande afbeelding is afkomstig van Pixabay en gelabeld voor hergebruik.

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.