De leukste kerstmarkten in Duitsland en Nederland

by DutchieontheRoad
5 comments

Woehoe…het is bijna december! Ik ben echt dol op kerst en de kans is aanwezig dat ik aankomend weekend de kerstboom al ga zetten. Ik heb dit jaar echt bizar veel behoefte aan een kerstboom, haha. Kerstmarkten horen er gewoon bij in december. Lekker fout en kneuterig. Ik houd er van. Lekker eten, kerstcadeau’s kopen, duizenden lichtjes, warme chocolademelk met slagroom en glühwein. Zo’n zin in!! Ik heb de leukste kerstmarkten in Duitsland en Nederland voor jullie op een rij gezet.

Keulen

De kerstmarkt in Keulen is groots en heel bijzonder. Er zijn maar liefst zes sfeervolle kerstmarkten rondom de prachtige Dom. De kraampjes zijn allemaal mooi versierd en je kunt er natuurlijk overal heerlijk eten. Koop alvast cadeautjes voor onder de kerstboom en een glaasje glühwein mag natuurlijk ook niet ontbreken.  Buiten al het lekkere eten en gezelligheid, is Keulen ook een bijzonder mooie stad! Vanaf Utrecht is Keulen iets meer dan twee uur rijden, dus voor de afstand hoef je het niet te laten. Ga je met kinderen naar Keulen? Ga dan een weekend en dan kun je meteen Phantasialand bezoeken.

Ik ben vier jaar geleden in Keulen geweest en wil zeker een keer terug, liefst met overnachting 🙂 Wat een leuke en mooie stad. Een geweldige stad voor het ultieme kerstgevoel. Ik vind Keulen echt één van de leukste kerstmarkten.

Wanneer: 25-11-2018 – 23-12-2019

De leukste kerstmarktenDüsseldorf

Düsseldorf is volgens mij toch wel de bekendste en populairste kerstmarkt van Duitsland. Deze stad pakt groots uit tijdens de kerstperiode. Op maar liefst zes pleinen zijn kerstmarkten te vinden, met elk hun eigen specialiteit. Zin in een heerlijk dagje weg? Geniet dan van de vele versierde hutjes en kraampjes, kerstverlichting, de enorme kerstboom, kerststallen, ijsbaan en de bijna honderd jaar oude carrousel.  Düsseldorf is overigens ook prima te bereiken per trein. Wij gingen een aantal jaar geleden met de trein en dat was toch wel erg prettig. Glaasje glühwein op…laat je rijden 😉

Wanneer:  21 november – 30 december 2019

Kerstmarkt in EssenOberhausen

Deze stad heeft twee kerstmarkten: één in winkelcentrum CentrO en één in de binnenstad. Ik ben nog nooit in de binnenstad geweest maar wel meerdere keren bij CentrO. Dit is het grootste winkelcentrum van Europa, dus perfect voor een dagje gezellig kerstshoppen. Tijdens de kerstperiode is dit enorme winkelcentrum prachtig versierd met kerstbomen en lichtjes. Buiten het winkelcentrum is er een kerstmarkt met maar liefst 150 houten hutten. Hiermee is Oberhausen één van de grootste kerstmarkten in het Ruhrgebied. Naast de gebruikelijk snuisterijen en etenswaren, worden er ook diverse ambachten getoond. Super leuk om te zien. Ook zijn er verschillende activiteiten voor kinderen zoals een sneeuwscooterbaan en een gigantische sneeuwglijbaan waar de kinderen met een band naar beneden kunnen glijden. Wie wil dat nou niet? Waarschijnlijk zal ik dit jaar Oberhausen bezoeken want ook deze vind ik één van de leukste kerstmarkten.

Wanneer: 15 november – 23 december 2019

De leukste kerstmarktenEssen

Vorig jaar bezocht ik voor het eerst de kerstmarkt in Essen en dat was echt de moeite waard.  Er staan ruim 250 kraampjes en deze kerstmarkt wordt door velen gezien als de mooiste kerstmarkt van Duitsland. Dat wil wat zeggen! Kennedyplatz wordt overdekt door een net met maar liefst 450.000 lichtjes en dit zorgt voor een sprookjesachtig tafereel. Er staat een enorme kerstboom op de Willy Brandtplatz en er is zelfs een middeleeuwse kerstmarkt. Uiteraard kun je overal hartstikke lekker eten en dat is toch voornamelijk de reden dat we naar een kerstmarkt gaan 😉

Wanneer: 15 november – 23 december 2019

Kerstmarkt in EssenDortmund

Dortmund is de grootste kerstmarkt in Duitsland met meer dan 300 kraampjes en er zijn heel veel ambachten te bewonderen. Dat vind ik altijd hartstikke leuk om te zien. Dortmund is bij Nederlanders minder bekend en daarom juist leuk om te bezoeken. De kerstmarkt is heel sfeervol en mooi aangekleed met maar liefst 45.00 lampjes.

Wanneer: 21 november – 30 december 2019

De leukste kerstmarktenMünster

Deze kerstmarkt is nog onbekend voor mij, maar schijnt zeer de moeite waard te zijn. Met maar liefst 1 miljoen bezoekers is deze kerstmarkt zeer populair, ook onder Nederlanders. Er zijn maar liefst vijf verschillende kerstmarkten met ongeveer 300 kraampjes. De verschillende kerstmarkten zijn op wandelafstand en dat is natuurlijk wel zo handig. Ga je met kinderen naar Münster ? Breng dan een bezoek aan het speelgoedpaleis Mukk met meer dan 60.000 speelgoedartikelen.

Wanneer: 25 november – 23 december 2019

Valkenburg

Vanaf eind november bruist het in Valkenburg weer van de kerstactiviteiten. Breng een bezoek aan de gemeentegrot, fluweelgrot of mergelrijk. Nog niet genoeg gezien? Laat je dan betoveren door de magische kerstparade. Twee keer per week (woensdag en zaterdag) trekt deze parade door het centrum van Valkenburg. Er is echter nog veel meer te zien in Valkenburg. Breng een bezoek aan Santa’s Village, Winters Sprookjesbos, Santa’s Gift Factory, Santa’s Postoffice of de ondergrondse lichtexpositie Wish. Valkenburg is voor mij al meer dan twintig jaar geleden!!

Wanneer: 15 november  – 29 december 2019

De leukste kerstmarktenMaastricht

Tijdens de kerstperiode is Maastricht extra gezellig en is er genoeg te zien en te beleven. Uiteraard kun je hier je kerstinkopen doen en zodra de avond valt, kun je naar de tientallen kraampjes op het gezellige winterse Vrijthof. Maastricht is ook leuk voor kinderen want zij kunnen zich vermaken met de vele attracties zoals de ijsbaan, draaimolen en het bekende reuzenrad. Dit jaar is een gedeelte van de kerstmarkt ook overdekt waardoor je de kerstmarkt ook prima kunt bezoeken bij slecht weer. De historische binnenstad is mooi verlicht en uiteraard kun je er heerlijk eten in de vele restaurants en cafés.

Wanneer: 29 november – 31 december 2019

Deventer

Reis terug in de tijd en breng een bezoek aan de Engelse stad van Charles Dickens. Hier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens tot leven. Zing liedjes met de Christmas Carol Singers, ga in discussie met die vervelende Scrooge en kijk uit voor Oliver Twist. Dit bekende festijn wordt jaarlijks door maar liefst 135.000 mensen bezocht en terecht. Ik bezocht dit festijn een aantal jaar geleden en was erg onder de indruk. Ga wel bijtijds want de wachtrij kan gedurende de dag behoorlijk oplopen. Het Dickens Festijn vindt plaats in het historische Bergkwartier van Deventer en de toegang is gratis.

Wanneer: 14 en 15 december 2019

De leukste kertsrmarktenLonden

Londen moet ik toch ook wel even benoemen want dat is toch wel the place to be om kerstinkopen te doen. Nergens kun je beter shoppen dan in Londen. De winkels en straten zijn geweldig versierd!  Een kerstmarkt mag uiteraard ook niet ontbreken. Daarom hebben ze aan de voet van Londen Eye, een kerstmarkt neergezet. Het heeft iets weg van een Duitse Kerstmarkt maar het kan er eerlijk gezegd niet aan tippen. Ondanks dat is Londen toch wel één van leukste kerstmarkten want de omgeving is natuurlijk geweldig. Ook Hyde Park is de moeite waard om te bezoeken gedurende de kerstperiode.

De etalages zijn in Londen een feestje om naar te kijken. De mooiste kerstversiering vindt je uiteraard bij warenhuis Harrods. De enorme speelgoedwinkel Hamley’s vind ik echt een geweldig! Vergeet ook vooral niet een bezoekje te brengen aan Choccywoccydoodah London Shop. Buiten het feit dat Londen een geweldige stad is gedurende de feestmaanden, kun je je hier ook dagen vermaken in de vele musea. Tegenwoordig is Londen ook prima te bereiken per trein…ideaal! Ik was jaren geleden in Londen en dat is toch wel echt een plaatje in de maand december.

Wanneer: 15 november 2019– 6 januari 2020

De leukste kerstmarkten

Ook in België zijn er natuurlijk de nodige kerstmarkten, maar daar ben ik eerlijk gezegd nog nooit geweest. Hebben jullie ervaring met de kerstmarkten bij de zuiderburen? De leukste kerstmarkten zijn toch wel in Duitsland te vinden, maar dat is mijn persoonlijke mening. Dit jaar zal ik waarschijnlijk naar Oberhausen gaan…als er niemand ziek is want daar heeft mijn familie patent op in de maand december 😉 Oberhausen vind ik altijd erg prettig omdat het deels overdekt is en aangezien mijn kleine nichtje meegaat, is dat wel zo prettig. Ik heb in ieder geval heel erg veel zin in de decembermaand!

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete kerstmarkten?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

de leukste kerstmarkten

You may also like

5 comments

Diana 2 december 2019 - 12:55

Ik zit te denken om dit jaar richting Keulen te gaan voor twee dagen. Is ook niet gek ver rijden vanuit Breda. In Nederland ga ik er sowieso een paar bezoeken: Breda, Maastricht en Deventer

Reply
Linda 2 december 2019 - 22:50

Van dit lijstje bezocht ik alleen de kerstmarkten in Londen geweest (en daar gaan we dit jaar weer heen), die zijn zo gezellig! Ik wil ook heel graag eens naar een Duitse kerstmarkt, maar ook de kerstmarkt in Maastricht spreekt me aan. Praag is ook leuk met kerst!

Reply
Sarah Jo 5 december 2019 - 14:57

De kerstmarkten in Maastricht en Valkenburg zijn supergezellig! Ik zou graag eens naar Aken gaan dit jaar, schijnt ook goed te zijn. En Oberhausen en Deventer, daar had ik nog niet van gehoord. Dat ga ik onthouden! 🙂

Reply
Ech Wel 16 december 2019 - 20:35

Wij gaan al 10 jaar lang naar Duitsland tijdens de kerst en hebben ijn die tijd veel markten gwzien. Het leukst vinden wij het als de markt wordt gehouden in een middeleeuwse omgeving. Helaas heeft de 2e Wereldoorlog een hoop kapot gemaak tg maar niettemin zijn er nog diverse redelojk of helamaal intac t gebleven. Denk daarbij vooral aan Lübeck, Weimar, Goslar, Regensburg en Bamberg.

Reply
Ech Wel 16 december 2019 - 20:37

Wij gaan al 10 jaar lang naar Duitsland tijdens de kerst en hebben in die tijd veel markten gezien. Het leukst vinden wij het als de markt wordt gehouden in een middeleeuwse omgeving. Helaas heeft de 2e Wereldoorlog een hoop kapot gemaakt maar niettemin zijn er nog diverse steden redelijk of helamaal intact gebleven. Denk daarbij vooral aan Lübeck, Weimar, Goslar, Regensburg en Bamberg.
Ech Wel onlangs geplaatst…Het is klaar met Lübeck, de koningin van de HanzeMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.