De kleurrijke tulpen- en bollenvelden in de bollenstreek

by DutchieontheRoad
6 comments

Nederland staat natuurlijk bekend om haar tulpen. De tulpen- en bollenvelden staan momenteel in bloei en daarom is dit natuurlijk de uitgelezen kans om deze te bezoeken. Er zijn verschillende plekken in Nederland waar je de kleurrijke velden kunt bezoeken, maar ik bracht een bezoekje aan de tulpen- en bollenvelden in de bollenstreek.

Tulpen- en bollenvelden in de Bollenstreek

De Bollenstreek is het meest bekende gebied in Nederland om tulpen, narcissen en hyacinten te zien. De meeste bollenvelden zijn rondom Lisse, Hillegom, De Zilk, Vogelenzang en Noordwijkerhout te vinden. Natuurlijk staat de Bollenstreek ook bekend om de Keukenhof, welke dit jaar helaas nog gesloten is. Drie jaar geleden bezocht ik voor het eerst in mijn leven de Keukenhof en was zo positief verrast. Echt een aanrader! Nu de Keukenhof gesloten is, gaan de mensen natuurlijk op zoek naar alternatieven.

De tulpen- en bollenvelden in de Bollenstreek zijn het perfecte uitje op dit moment. Er zijn talloze wandel- en fietsroutes in de omgeving die de moeite waard zijn. Ik raad wel aan om op een doordeweekse dag de Bollenstreek te bezoeken want in het weekend is het hier filerijden en dat wil je natuurlijk niet in deze tijd.

Bollenstreek bezoeken

Tulpen-en bollenvelden bezoeken

Beste periode om de tulpen- en bollenvelden te bezoeken

Momenteel is het nog vrij koud voor de tijd van jaar dus de bollenvelden staan later dan normaal in bloei. Toch stonden er vorige week (22 april) al de nodige tulpenvelden in bloei. Ook de narcissen en hyacinten stonden nog steeds vol in bloei. Met name de hyacintenvelden staan er momenteel prachtig bij en de geur van deze prachtige bloemen is natuurlijk heerlijk.

Narcissenvelden: bloei eind maart t/m begin april

Hyacintenvelden: bloei begin april t/m eind april

Tulpenvelden: bloei half april t/m begin mei

Ben jij benieuwd wanneer je het beste de Bollenstreek kunt bezoeken. Check dan even de flowermap. Hier vind je de actuele prognoses over de bloeiperiodes en waar alle bollenvelden te vinden te zijn. Ik vond deze map echt heel praktisch en heb deze meerdere keren geraadpleegd om te kijken waar ik moest zijn.

Bollenstreek

Tulpen-en bollenvelden bezoeken in de bollenstreek

Wandelen of fietsen bij de bollenvelden

Als je graag de tulpen- en bollenvelden wilt bezoeken, zou ik dat dit jaar zeker doen. Normaliter struikel je uiteraard over de buitenlandse toeristen. Dat is dit jaar wel anders. Ik bezocht op een doordeweekse dag de Bollenstreek en dit was prima te doen qua drukte. In de eerder genoemde flowermap kun je precies zien waar de bollenvelden zich bevinden en of je deze wel of niet mag betreden.

De Bollenstreek is een ideale streek om te wandelen en fietsen. Er zijn diverse leuke fietsroutes, variërend van 5 t/m 35 kilometer lang. Wil je optimaal genieten van de Bollenstreek. Fiets dan de 35 kilometer lange Bloemenroute in de regio. Je fietst langs de prachtige tulpen-en bollenvelden, het strand en het uitgestrekte duingebied. Heb je geen eigen fiets tot je beschikking? Huur dan ter plaatse een stadsfiets of elektrische fiets. Ook kun je onwijs leuke elektrische scooters huren in de regio waarmee je de langs de bollenvelden kunt rijden.

Geen zin om te fietsen? Ook prima. Wij waren in eerste instantie zeker van plan om te gaan fietsen, maar de ijskoude noordenwind gooide roet in het eten en uiteindelijk besloten wij toch met de auto te gaan. Houd er rekening mee dat er weinig parkeerplaatsen langs de bollenvelden zijn. Ik kan daarom aanraden om tussendoor ook te wandelen zodra je een parkeerplaats voor je auto gevonden hebt. Toch wil ik ooit nog een keer lekker fietsen in de regio.

tulip Barn

Tulpen-en bollenvelden bezoeken bollenstreek

Praktische tips

Nederlanders zijn weer toe aan uitjes en de Bollenstreek leent zich daar natuurlijk perfect voor. Ondanks het feit dat er geen buitenlandse toeristen zijn, wil dat niet zeggen dat we de bollenvelden voor onszelf hebben. Daarom de volgende praktische tips:

  • Check van te voren of je de Bollenvelden mag betreden. Negen van de tien keer mag dit namelijk niet! Op de Flowermap staat duidelijk aangegeven welke velden je mag betreden en welke niet. Veel mensen zijn geneigd om een leuke familiefoto in het tulpenveld te maken en vervolgens nog een bosje te plukken voor oma. Dit is niet te bedoeling! De bollenvelden zijn privébezit en de telers hebben er geen problemen mee als er foto’s worden gemaakt aan de rand van het veld. Ga echter niet in het veld staan om een Instagram waardige foto te maken. De bollenvelden zijn het inkomen van de telers.
  • Bezoek de Bollenstreek op een doordeweekse dag i.v.m eventuele verkeersdrukte. In het weekend is het uiteraard vele malen drukker, tenzij je heel vroeg in de ochtend gaat. Het is lastiger om 1,5 meter afstand te houden in het weekend en je fietst dan in de file langs de bollenvelden. Dat is uiteraard niet te bedoeling.
  • Wil je wel tussen de tulpen fotograferen? Breng dan een bezoekje aan de Tulip Barn. In dit klein aangelegde stukje tuin, mag je tegen een kleine vergoeding naar hartenlust fotograferen. Ook kun je hier een koffie to go en een kleine snack afhalen. O ja…een sanitaire stop is ook mogelijk hier. Dit vond ik ideaal want ik heb een erg kleine blaas.
  • Ook de tulpenshowtuin is een bezoekje waard. Er zijn meer dan 500 verschillende soorten tulpen en mixen te bewonderen in deze showtuin en het spreekt voor zich dat je hier ook een prachtige bos tulpen kunt kopen. De tulpenshowtuin is gratis te bezoeken.
  • Wil je iets langer de tijd hebben? Blijf dan meteen in de omgeving overnachten. Ik verbleef drie dagen in Zandvoort, maar ook Noordwijk ligt om de hoek van de bollenvelden. Ideaal voor een korte vakantie in eigen land 🙂
  • Hoe fotografeer je beste al deze prachtige tulpen? Check mijn blogpost over bloemen fotograferen voor handige fotografietips.

Tulip Barn

Tulpen-en bollenvelden bollenstreek

Ik vond het hartstikke leuk om de tulpen-en bollenvelden in de Bollenstreek te bezoeken. Het was een hele andere ervaring dan de normaal zo toeristische Keukenhof. Zeker weten dat ik een keer terug ga om lekker te fietsen in de omgeving.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Bollenstreek bezoeken

You may also like

6 comments

Jacoba 27 april 2021 - 10:21

Haha, ik lees je artikel net te laat, want ik ben net terug uit de bollenstreek 🙂 Ik heb er veel gezien (vooral vanuit de auto), wat een prachtig gezicht! Ik hoop volgend jaar wat meer tijd te hebben en dan een heel weekend tussen de tulpen te fietsen en te wandelen. Dus je artikel sla ik even op 🙂
Jacoba onlangs geplaatst…Wandeling van Zwaagwesteinde naar Rottevalle | Wandelverslag Friese WoudenpadMy Profile

Reply
Annemarie 29 april 2021 - 17:06

Mooi hoor! Ik ben er dit jaar nog niet geweest, de drukte houdt mij altijd een beetje tegen… Maar misschien komt het er volgende week nog van (of ben ik dan al te laat?).
Annemarie onlangs geplaatst…Doen in vestingstad Elburg aan het VeluwemeerMy Profile

Reply
Linda 29 april 2021 - 21:17

Ik baal altijd dat wij geen auto hebben en dit soort plekken dus niet zomaar kunnen bezoeken. Echt jammer, want ik wil zo graag! Hier in de buurt zijn alleen wat velden die je niet mag betreden, dus dan doe ik dat ook niet. Hopelijk volgend jaar, of het jaar erna. Ik ga je artikel in ieder geval bewaren 🙂

Reply
Janet 1 mei 2021 - 18:23

Oh wat heerlijk zeg! Ik houd zo van deze tijd van het jaar. Zo jammer dat de bloemen altijd maar een paar weken per jaar te zien zijn. Misschien ga ik komende week nog op zoek naar wat velden.

Reply
Kirsten 2 mei 2021 - 20:07

Wat leuk lekker fietsen langs de tulpenvelden! Wij hebben gisteren een tulpenroute gereden in Flevoland. Erg mooi nu.

Reply
Yvonne 6 mei 2021 - 19:22

Die Flowermap is echt zo handig hè?! Ik was heel even in de Bollenstreek, om de Keukenhof te bezoeken, maar heb verder alleen tulpen gekeken op andere plekken in Nederland dit jaar. Leuke foto van jou op de trekker!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.