De kasbah van Ait Ben Haddou: de bekendste filmset van Marokko

by DutchieontheRoad
9 comments

We laten Marrakech achter ons en rijden in ruim drie uur naar Ait Ben Haddou. In de verte zien we de enorme kasbah al liggen en we stoppen om een overzichtsfoto te maken. Wow…wat gaaf! Berbers wonen hier al honderden jaren en hedendaags wonen er nog een aantal families. Kasbah Ait Ben Haddou is zonder enige twijfel de bekendste filmset van Marokko want hier waren opnames van Game of Thrones en The Gladiator.

Kasbah Ait Ben Haddou

Ait Ben Haddou is een middeleeuwse stad en staat bekend om zijn schitterende kasba’s, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. Een kasbah is het verdedigbare deel van de medina en kenmerkt zich uit leem opgetrokken huizen omgeven door hoge muren. Binnen de verdedigingsmuren staan de huizen dicht op elkaar en worden ze versterkt door hoektorens. Een kasbah die als woonplaats wordt gebruikt noemen ze ook wel een dar en vroeger woonde het dorpshoofd in het hoofdgebouw. Ait Ben Haddou was ooit een bruisende handelsstad, maar tegenwoordig is deze kasbah voornamelijk een toeristische bezienswaardigheid.

Fans van Game of Thrones kunnen hun hart ophalen in Marokko. Ook zijn er diverse films in Ait Ben Haddou opgenomen  waaronder The Gladiator, The Jewels of the Nile, Lawrence of Arabia enz. Er worden wel vaker films opgenomen in Marokko, maar Ait Ben Haddou is toch wel de populairste filmset. Er zijn trouwens een aantal filmstudio’s in de omgeving voor de liefhebber.

Kasbah Ait Ben Haddou

Kasbah Ait Ben HaddouRonddwalen door de kasbah

Het is aan te raden de kasbah aan het einde van de middag te bezoeken. Ait Ben Haddou kleurt dan prachtig rood-oranje en dat maakt het plaatje compleet. Via de voetgangersbrug bereiken we de kasbah. De kans is aanwezig dat er bij de ingang iemand staat om entree te vragen (10 dirham) maar bij ons stond er niemand bij de ingang. Ook prima…gratis entree 🙂

Na de entree struikel je over de souvenirwinkels. Van tapijten tot theeserviezen en van kleurrijke kleding tot film souvenirs…het is er allemaal. De souvenirwinkels (en bijbehorende verkopers) laat ik links liggen want ik wil zo snel mogelijk de kasbah verkennen en naar de top klimmen.

Ik dwaal door de smalle steegjes en klim langzaam naar boven. Eenmaal boven is het uitzicht adembenemend! Hier kun je echt uren van het uitzicht genieten. Ondanks dat ik niet de enige ben die van het uitzicht wil genieten, is het de beklimming meer dan waard. Ik snap helemaal waarom dit een populaire filmlocatie is.

Kasbah Ait Ben Haddou

Thee drinken bij de berbers

Zoals ik al aangaf, wonen de meeste bewoners tegenwoordig aan de rand van het dorp. Toch is er nog een handjevol mensen die nog steeds in de kasbah wonen. Wil je een woning bezoeken, dan is dat mogelijk. Diverse families nodigen toeristen uit om een kopje muntthee te komen drinken en geven je een kijkje in hun woning. Het spreekt voor zich dat deze gezinnen een vergoeding vragen voor de thee (en het feit dat je waarschijnlijk ook foto’s maakt). Wij werden uitgenodigd door een zeer vriendelijke dame die maar al te graag fotomodel wilde spelen, maar uiteindelijk bleek het een harde zakentante te zijn, haha. Al met al vond ik het toch erg leuk een woning van binnen gezien te hebben en kan ik het wel aanbevelen om even bij een familie op de thee te gaan.

portretfotografie Marokko

Nagenieten van het prachtige uitzicht

Na ons theebezoek keren we terug naar het hotel. We logeren volgens mij in het meest onaantrekkelijke hotel in de omgeving dus daar ga ik weinig woorden aan vuil maken 😉 Overigens kan ik restaurant Kasbah Valentine wel van harte aanbevelen. Wat een fijne plek, vriendelijke mensen en heerlijk eten voor een hele fijne prijs. Dikke aanrader!

Kasbah Ait Ben Haddou

Herkennen jullie deze bekende filmset ook?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Kasbah Ait Ben Haddou

You may also like

9 comments

Anne - Ditisanne.nl 7 juni 2019 - 09:07

Ziet er heel tof uit!! Dat theedrinken bij de berbers doet mij een beetje denken aan ons bezoek aan de bedoeinen in Egypte…waarvan we achteraf hoorden dat ze ‘s avonds hun boeltje pakten en met de motor terugreden naar de stad waar ze woonden! Maar evengoed leuk om te zien hoe het er daar uitziet inderdaad!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Welke gadgets gaan er mee op reis (en welke niet)?My Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 juni 2019 - 13:44

Dat verhaal van de bedoeïen heb ik ook wel eens gehoord, haha. Het is inderdaad altijd de vraag of het ‘echt’ is maar ik vond het wel grappig om te zien voor een keer.

Reply
Jenny 7 juni 2019 - 21:50

Ik ben geen echte liefhebber van films, maar deze plek vond ik erg leuk om te bezoeken. Ik houd wel van dit soort decors.

Reply
DutchieontheRoad 9 juni 2019 - 13:45

Ik ben wel een echte liefhebber van films 🙂 Mede daarom vond ik deze locatie ook erg leuk om te bezoeken.

Reply
sanne 8 juni 2019 - 11:59

Wij hebben dit vanuit de verte gezien, super jammer dat we hier niet helemaal zelf naar toe zijn geweest. De foto’s zien er prachtig uit.

Reply
DutchieontheRoad 9 juni 2019 - 13:46

Wat jammer Sanne! Waarom zijn jullie er uiteindelijk niet geweest? Was zeker de moeite waard om even te bezoeken. Je hebt aan twee/drie uurtjes wel genoeg.

Reply
Ech Wel 9 juni 2019 - 17:50

Het is waarschijnlijk een van de meest originele plekken in Marokko en niet voor niets werelderfgoed. Toch kick hoe iets wat uit klei gebouwd is al ruim 1000 jaar meegaat…. als we ooit nog eens naar (míjn tante) in Marokko gaan zullen we deze site zeker niet overslaan

Reply
Maaike 9 juni 2019 - 18:04

Heel tof! Ik ben hier een paar jaar geleden geweest en ik vond het zo gaaf!

Reply
Manon Ruitenberg 11 juni 2019 - 18:36

Lijkt me een bijzondere plek en ik kan me goed voorstellen dat dit als decor is gebruikt in diverse films. Grappig dat steeds meer ‘foto modellen’ geld vragen 😉

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.