De Japanse Alpen: De Magome-Tsumago Trail

by DutchieontheRoad
5 comments

Bij Japan dacht ik vooral aan dichtbevolkte steden, hypermoderne gebouwen, neon-verlichte straten, hardwerkende Japanners, vreemde technische gadgets, geisha’s en uiteraard sushi. Ik wilde echter ook de andere kant van Japan leren kennen en daarom stap ik op de trein richting de Japanse Alpen. Het landschap raast voorbij en ik zie prachtige bergen, rivieren met stroomversnellingen en kleine dorpjes. Wat een wereld van verschil. De herfst doet voorzichtig zijn intrede en her en der zie ik oranje bladeren. Ongeveer vier uur later arriveer ik in Tsumago, een plaatsje uit de Edo-periode.

De Japanse Alpen: Tsumago, een dorp in de Kiso Vallei

Tsumago is een traditioneel dorp aan de oude postroute van Tokyo naar Kyoto, de Kyu-Nakasendo. Dit kleine dorpje in de Japanse Alpen wordt vooral bezocht door Japanners en de hoofdstraat bestaat uit traditionele houten huisjes, schattige tuintjes met bonsai bomen, tempels en heiligdommen. In de sfeervolle hoofdstraat mag geen verkeer komen en dat maakt de beleving des te groter. Er zijn diverse kleine winkeltjes en uiteraard moet ik voor de zoveelste keer weer een ijsje proeven. Ik blijf fotograferen want dit schattige dorpje is zonder enige twijfel zeer fotogeniek.

Er is niet veel te doen in Tsumago, maar toch is dit dorpje drukbezocht. De omgeving is namelijk omringd met beboste bergen en vele wandelaars lopen de Magome-Tsumago Trail, maar ik loop de route juiste andersom.

Japanse Alpen

Overnachten in een minshuku

Vanuit Tsumago loop ik in een half uurtje naar minshuku Maruya. Ik passeer een stroomversnelling en het weer begint om te slaan. De zon maakt plaats voor mist en ik verwacht dat het een koude nacht gaat worden. Ik word welkom geheten door de gastheer en krijg een korte rondleiding door het gebouw. De lage plafonds baren mij enigszins zorgen en dat blijkt terecht. Meer dan eens stoot ik mijn hoofd tegen de houten balken en het valt mee dat ik na deze overnachting geen enorme buil op mijn hoofd heb. Iets met een ezel en een steen 😉 Het eten is zonder enige twijfel voortreffelijk en ik duik lekker vroeg mijn bed in. Het was een lange dag.

Slapen in een ryokan
Japanse Alpen

Tsumago-Magome Trail: de Kyu-Nakasendo

Ik heb een frisse nacht achter de rug en nadat ik voor de zoveelste keer mijn hoofd stoot tegen de lage balken, schuif ik aan bij het ontbijt. Vandaag staat een mooie wandeling op het programma. Ik ga van Tsumago naar Magome lopen, één van de bekendste wandelroutes in Japan. De meeste mensen lopen deze route van Magome naar Tsumago, maar je kunt deze route dus ook in tegenovergestelde richting lopen.

Het is nog fris en ik besluit nog een extra laagje aan te trekken. Gelukkig zal snel blijken dat dit niet nodig is. Mijn wandelschoenen komen goed van pas vandaag want als ik ergens niet sterk in ben, dan is het wel in klimmen. Over het algemeen kan ik prima wandelen, maar mijn gebrek aan conditie wordt al snel duidelijk. Misschien is een bezoekje aan de sportschool geen overbodige luxe, haha. Gelukkig weet ik dat het vooral aan het begin van de wandeling stijgen is en dat het nadien vrij vlak is. Ondanks dat het begin vrij pittig is, kijk ik mijn ogen uit. De Kiso Vallei behoort tot de mooiste stukjes van Japan en ik passeer al snel diverse watervallen en stroomversnellingen. De bergen rondom Magome zijn prachtig groen en voor mijn gevoel zijn de bossen eeuwenoud.

Japanse AlpenEven rusten bij een theehuisje

Na een flinke beklimming, zijn we halverwege de wandeling en rusten we even uit bij een houten huisje in het bos. Het blijkt een gratis theehuisje te zijn. In ruil voor een praatje met de bewoner krijgt iedere wandelaar gratis groene theee of zelfgemaakte pruimenwijn. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd en het spreekt voor zich dat ik dat ook doe. De groene thee smaakt prima en is meer dan welkom. Het feit dat je hier ook een sanitaire stop kunt houden, is ook erg praktisch.

Nakasendo: Een prachtige wandeling van bijna 8 kilometer

De trail van Tsumago naar Magome is 7,8 kilometer en duurt ongeveer drie uur, afhankelijk hoe vaak je stopt om te eten/drinken of foto’s te maken. Ik maak uiteraard veel foto’s en ben geen snelle wandelaar, maar ook ik arriveer na zo’n drie uur in Magome. De route staat goed aangegeven (in het Engels en Japans) en zo nu en dan kom je een bel tegen die je moet rinkelen om zwarte beren af te schrikken. Gelukkig heb ik geen beer gezien, maar ik zou voor de zekerheid niet in je uppie gaan wandelen. Je weet maar nooit. Gelukkig is deze wandelroute erg populair en komen we de nodige wandelaars tegen.

Als ik Magome bijna bereik, wordt het alsmaar drukker en ik zie de wandelaars zwoegen met de beklimming.  Ik loop op mijn gemakje naar beneden en merk dat het landschap begint te veranderen. De groene bossen maken plaats voor valleien en ik blijf maar fotograferen. De zon staat hoog aan de hemel en er is bijna geen wolkje te bekennen. Wat een prachtige dag! De Japanse Alpen zijn zo ontzettend mooi.

Tip: neem voldoende water mee want ondanks het feit dat het geen moeilijke wandeling is, klim je toch behoorlijk. Houd er rekening mee dat het in de zomermaanden erg warm kan worden in Japan en dan is een extra flesje water geen overbodige luxe.

Japanse Alpen

Slenteren door Magome

Na drie uur wandelen arriveer ik in Magome en ik ben enigszins verbaasd over de drukte. Er lopen behoorlijk veel toeristen en het is er een stuk drukker dan in Tsumago. Desondanks vind ik het een erg leuk dorpje. Er zijn diverse winkels en restaurants en de hoofdstraat bestaat ook hier weer voornamelijk uit houten huisjes. Magome is zeker de moeite waard, maar wil je de drukte ontwijken kun je beter op een doordeweekse dag gaan aangezien er in het weekend veel Japanners dit schattige plaatsje bezoeken.

Japanse AlpenHoe kom je er?

Reis je vanuit Tokyo naar de Japanse Alpen, neem dan de JR Tokaido Shinkansen naar Nagoya en stap over op de JR Shinano Limited Express richting de Kiso Vallei. Als je naar Magome wilt reizen, stap dan uit op Nakatsugawa Station en neem vervolgens de bus naar Magome.

De meeste toeristen lopen de route van Magome naar Tsumago omdat dit volgens de Lonely Planet de meest logische route is, maar ik startte in Tsumago. Wil je dus starten in Tsumago, reis je vanuit Nagoya naar Nagiso Station (JR Shinano Limited Express). Niet alle treinen stoppen op Nagiso Station. Mocht dat inderdaad niet het geval zijn, stap dan op Nakatsugawa Station over op een lokale trein naar Nagiso Station. Vanaf Nagiso Station kun je eenvoudig de bus nemen naar Tsumago.

Reis je net zoals mij vanuit Yudanaka naar de Kiso Valley, stap dan in Nagano over richting Kiso Fukishima en dan naar Nagiso, waar je vervolgens de bus neemt naar Tsumago (oktober 2019).

Tip: Wil je vanuit Tsumago verder reizen naar een volgende bestemming? Stuur dan met een bagageservice je bagage vanuit Magome naar Tsumago zodat je deze niet 8 kilometer hoeft mee te sjouwen.

Japanse Alpen

Ik ben zo blij dat ik ook naar de Japanse Alpen gereisd ben. De natuur is echt zo ontzettend mooi daar! Wil je meer dan alleen steden zien in Japan? Trek dan een paar dagen de Japanse Alpen in. Je krijgt er geen spijt van 🙂

Wisten jullie dat de natuur in Japan zo mooi is?

 

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later

Japanse Alpen

You may also like

5 comments

Anne - Ditisanne.nl 12 juni 2020 - 10:36

Leuk om te lezen! Ik heb zelf eigenlijk niets met Japan, maar zie nu dat het toch ook wel hele mooie plekken heeft. Gek dat het landschap wel iets weg lijkt te hebben van de Europese Alpen!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Zelf je reis naar Argentinië regelen: Kostenplaatje en praktische tipsMy Profile

Reply
Yvonne 13 juni 2020 - 09:51

Het ziet er echt prachtig uit. Ik kan me helemaal voorstellen dat je dit niet wilde overslaan in Japan. Zo mooi groen, maar wel weer totaal andere vegetatie dan in Europa. En ondanks dat zie ik toch de vergelijking met de Alpen wel.

Reply
Sanne 13 juni 2020 - 11:54

Wat mooi! Ik zou er gelijk voor in het vliegtuig stappen. Japan staat hoog op mijn lijstje. Zo mooi die bomen en zo anders dan in op ons continent.

Reply
Linda 14 juni 2020 - 10:02

De Japanse Alpen wil ik sowieso bezoeken mocht in naar Japan gaan. Deze wandeling klinkt ook echt goed en de foto’s zijn prachtig. Grappig van die bel, maar gelukkig ben je geen beer tegen gekomen, lijkt me spannend

Reply
Vera 1 mei 2023 - 17:28

Hallo Kelly
Dit lijkt me een prachtige reis die je gemaakt hebt. Wij gaan zelf in september naar Japan te reizen en willen graag deze wandeling opnemen in onze route. We zouden dan van Tokyo naar Matsugo willen reizen, ‘s anderdaags de wandeling naar Magome maken en dan onmiddellijk doorreizen naar Kyoto. Denk je dat dit haalbaar zou zijn? We hebben maar 17 dagen om Japan te verkennen (spijtig genoeg), daarom dat we dit maar zo beperkt kunnen opnemen in onze route.
Groetjes
Vera
Alvast heel erg bedankt voor jouw feedback.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.