De hoogtepunten van Sumatra in slechts 11 dagen

by DutchieontheRoad
4 comments

Sumatra stond al jaren op mijn wishlist en in 2014 was het eindelijk zover. Ik maakte een rondreis van vier weken door Sumatra, Java en Bali. Met name van Sumatra had ik hoge verwachtingen en deze werden absoluut waargemaakt want dit eiland is zonder enige twijfel één van de mooiste bestemmingen van Indonesië.  In slechts 11 dagen zag ik de hoogtepunten van Sumatra.

De hoogtepunten van Sumatra

Er is echt zo ontzettend veel te zien en te doen dat je er makkelijk weken kunt rondreizen, maar ik had slechts 11 dagen de tijd. Toch heb ik in een korte tijd een goede indruk van het eiland kunnen krijgen en ik vond Sumatra persoonlijk het mooiste eiland. Het is hier vele malen rustiger dan op Java en Bali. Ben je een liefhebber van natuur en wildlife, dan moet je gewoon naar Sumatra. Oké, het is niet de meest makkelijke en luxe bestemming en je zal af en toe wat water bij de wijn moeten doen, maar daar krijg je ook héél véél voor terug. Een onvergetelijke ervaring! Onderstaande hoogtepunten wil je écht niet missen.

Back to nature in Tangkahan National Park

Vanaf Amsterdam vlieg ik via Kuala Lumpur naar Medan.  Na een lange, héle lange reisdag (24 uur!!) arriveer ik in eindelijk in Tangkahan National Park. Even douchen en bijkomen van de meerdere vluchten is helaas niet mogelijk want de sanitaire voorzieningen zijn beperkt en ik slaap in een klein houten huisje in de jungle. Welkom op Sumatra! Ik start mijn rondreis door Indonesië meteen back to basic. Even wennen maar het is één van de meest mooie plekken die ik gezien heb dus…who cares!? We douchten in de rivier, aten heerlijke nasi kampur met uitzicht op de jungle, maakten kennis met de lokale bevolking en hebben olifanten gewassen in de rivier. Tangkahan is een plek om nooit te vergeten.

Hoogtepunten van SumatraOrang-oetans spotten in Bukit Lawang

Vanuit Tangkahan National Park reizen we verder naar Bukit Lawang, één van de hoogtepunten op Sumatra. Jarenlang had ik één grote wens en dat was om orang-oetans in het wild te zien. Ik heb een zwak voor apen en met name voor orang-oetans. Toen ik eindelijk naar Sumatra ging, was ik dan ook als een kind zo blij. Ik weet heel goed dat het semi-wilde orang-oetans zijn, maar ze leven wel in hun natuurlijke habitat. Dat wilde ik heel graag ervaren. Het was een hele pittige wandeltocht door de dichtbegroeide jungle van Sumatra, maar het was het meer dan waard. Zelden heb ik zo gezweet en geploeterd maar uiteindelijk zagen we maar liefst vier orang-oetans! Een van de mooiste ervaringen ooit!

Hoogtepunten van SumatraChillen bij Toba Lake

Na een paar dagen back to basic, ben ik wel toe aan een beetje luxe. Het is immers ook vakantie. Via de Karoo Hooglanden en het plaatsje Berastagi reizen we verder naar het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië. Even een paar dagen bijkomen in een mooi hotel bij Lake Toba was precies wat ik nodig had. Wat een bijzonder mooie plek. Lake Toba en Samosirr Island is dé perfecte plek om te genieten van het goede leven. Ik maakte een mooie boottocht over het kratermeer, bezocht diverse dorpjes in de omgeving op de fiets, genoot van het overheerlijke eten en een fijne massage mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Life is good op Samosir Island 🙂

Hoogtepunten van SumatraWandelen door de rijstvelden van Bukittinggi

Vanuit Toba Lake reizen we via Bukit Barisan en Sipirok naar het culturele centrum van de Minangkabau, Bukittinggi. De eerste paar uur in Bukittinggi had ik werkelijk geen flauw idee waarom ik hier eigenlijk beland was. Wat een saai dorp! Juist ja…even verder kijken dan je neus lang is Kelly. We verbleven in een onwijs slecht hotel dus ik was die ochtend niet bepaald het zonnetje in huis 😉 Via Tripadvisor belandden we bij het Taruko Café  en uiteindelijk werd het één van de mooiste dagen van de hele vakantie. Mocht je ooit naar Bukittinggi gaan, kan ik deze plek van harte aanbevelen. Je kunt hier heerlijk eten en drinken en het uitzicht is grandioos! We werden aangesproken door een lokale gids en besloten met hem op pad te gaan. We wandelden door de prachtige rijstvelden van Bukittinggi en het was zo ontzettend mooi! Deze dag vergeet ik nooit meer.

Helaas is het na Bukittinggi weer tijd om Sumatra te verlaten en daar baalde ik behoorlijk van. De natuur is zo belachelijk mooi dat het haast niet te beschrijven is. De wegen zijn erg slecht op Sumatra en ook de voorzieningen zijn niet altijd om over naar huis te schrijven, maar wat had ik graag langer willen blijven. Ooit hoop ik nog een keer terug te gaan want dit eiland heeft zo ontzettend veel te bieden.

Wat vinden jullie van deze hoogtepunten van Sumatra? Ik ben benieuwd wat jullie graag zouden willen zien 🙂

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Hoogtepunten van Sumatra

You may also like

4 comments

Esther 17 mei 2019 - 06:11

Ja mooie hoogtepunten! Ik ben er zelf ook geweest, lang geleden. Heel leuk om dus opnieuw deze plekken te zien. Ik vond orang oetangs spotten in Bukit Lawang bijzonder en ook de trip naar Toba meer. Bijzondere omgeving daar.

Reply
Jenny 17 mei 2019 - 22:00

Wow, wat heb je veel kilometers gemaakt! Ik was nét iets langer dan jij op Sumatra en ik ben niet verder gekomen dan het noorden. Bukittinggi lijkt me erg mooi.

Reply
Kim 3 juni 2019 - 12:49

Fantastisch hoor. En dat in zo’n korte tijd. Indonesië is echt wishlist material! Ik ga je artikel bewaren!

Reply
Marcella 15 juni 2019 - 13:14

Wat een gave reis vol natuur! Echt iets voor ons want we zijn gek op de natuur. Ik wil hier graag eens rondreizen en alle moois zien wat jij hebt gezien! Maar eerst staan er toch nog wat andere bestemmingen hoger op onze wishlist 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.