De Grand Canyon: overweldigend mooi!

by DutchieontheRoad
2 comments

De Grand Canyon is toch wel één van de grootste toeristentrekkers van Amerika. Wie wil hem niet zien…hoe toeristisch dan ook. Dit nationale park trekt maar liefst vijf miljoen bezoekers per jaar en staat bij velen hoog op de wishlist! Deze canyon is maar liefst 450 kilometer lang en op bepaalde plekken maar liefst 29 kilometer breed. Er zijn twee belangrijke toeristengebieden: de North Rim en de veel drukker bezochte South Rim, waar de meeste bezoekers zijn. De kloof is miljoenen jaren geleden gevormd door de bekend Colorado River en staat sinds 1979 op de Werelderfgoed van UNESCO.

South Rim

De meeste toeristen (90%) bezoeken de South Rim. Er zijn enkele wandelingen die je kunt doen, langs de rand en zelfs helemaal naar beneden. De twintig kilometer lange Bright Angel Trail naar de bodem van de canyon is erg heftig dus vergis je daar niet in. Het pad begint in Grand Canyon Village en leidt richting de zuidzijde van de Grand Canyon. De eerste paar kilometer kan het erg druk zijn door dagjesmensen. Je kunt zelfs in de canyon overnachten maar daar heb je wel een permit voor nodig. Ik ben een stuk naar beneden gewandeld en dat was al vrij pittig…je moet namelijk ook weer naar boven. Wil je de gehele route afleggen, bereid je dan heel goed voor en trek daar zeker twee dagen voor uit.
De populaire Rim Trail is een negentien kilometer lang wandelpad dat langs de zuidelijke rand van de Grand Canyon loopt. Dit pad heeft als nadeel dat het erg druk kan zijn aangezien dit pad de meest toeristische shuttlebusroute volgt. Je bent hierdoor niet verplicht om de gehele route te wandelen maar ook slechts een aantal kilometer. Aan de South Rim kun je gebruik maken van een gratis schuttlebussysteem dat vooral in het hoogseizoen erg uitgebreid is. In de winter rijden er minder bussen en sommige routes zijn gesloten.

Wil je genieten van het fantastische uitzicht? Groot gelijk hoor! Ga dan naar Grandview Point. Dit is één van de hoogste punten op de South Rim. Je loopt hier naar toe over smalle paden en bij sneeuw en regen is het raadzaam extra alert te zijn. Boven op de top heb je een briljant uitzicht!

Grand CanyonNorth Rim

Zelf bezocht ik alleen de South Rim, maar de North Rim schijnt ook absoluut de moeite waard te zijn. Men zegt dat het mooier en veel rustiger is en dat geloof ik meteen. De North Rim is alleen open van half mei tot half oktober en minder goed bereikbaar. Daarom bezoeken maar weinig mensen de North Rim. Wil je ook wandelen bij de North Rim? Ga dan voor de Uncle Jim trail, een drie uur durende wandeling. Tijdens deze wandeling ga je dieper de canyon in en ziet het ene na het andere uitzichtpunt. Ook zijn er bij de North Rim veel watervallen te bezichtigen en sommigen zijn zelfs een kilometer hoog. Heb je dus de tijd, plan dan zeker een bezoek aan de Grand Canyon North Rim. Heb je maar beperkt de tijd? Je kunt dan toch een glimp zien van de North Rim tijdens een helikoptervlucht.

Grand CanyonHelikoptervlucht

Een van de meest bijzondere activiteiten die je kunt doen tijdens je bezoek aan de Grand Canyon is een helikoptervlucht. Zo…wat is dat gaaf!! Een vlucht boven deze indrukwekkende canyon is een waar spektakel. Je kunt een korte vlucht boeken van ongeveer dertig minuten maar ook vluchten van zestig minuten. Ik koos voor de lange vlucht…ik ben er immers maar één keer. Ogen dicht, verstand op nul, creditcard geven en thuis kijken wat de schade is 😉

Ik vind het opstijgen in een helikopter altijd zo gaaf…vooral dat stuk dat je eerst naar voren helt. Wow…een en al adrenaline! Ik voel me dan net de vrouwelijke versie van Tom Cruise, haha. Zodra je de canyon bereikt, krijg je echt dat ‘wow-gevoel’. Zo onbeschrijflijk…zo mooi…zo overweldigend! Het mooie van de lange vlucht is dat je ook een stuk van de North Rim ziet. Een nadeel van de lange vlucht is dat je wel een sterke maag moet hebben en dat heb ik niet. Na dertig minuten begon mijn evenwichtsorgaan tegen te stribbelen en kreeg ik weer eens last van mijn bewegingsziekte…niet fijn. Houd er dus rekening mee dat het erg ‘hobbelig’ kan worden na een tijdje. Een helikoptervlucht is een duur grapje maar is het iedere cent waard. Fotograferen is geen probleem. De beste plaats is uiteraard voorin bij de piloot. Ik zat achterin bij het raam en had nog steeds een meer dan uitstekend uitzicht om te fotograferen. Helikoptervluchten zijn mogelijk vanaf $200.

Grand CanyonBereikbaarheid Grand Canyon

Grand Canyon National Park heeft drie ingangen.

De South Rim: 90% van de toeristen gaat naar de South Rim. Deze is bereikbaar vanuit het zuiden (Route 180 vanuit Flafstaff) of door afslag 165 te nemen bij het plaatsje Williams naar Route 64). Vanuit het noordoosten kun je de South Rim bereiken door bij Cameron de route 64 westelijk te nemen. De South Rim is 365 dagen per jaar geopend.

De North Rim: De North Rim is bereikbaar via de I-15 (Zion National park of Bryce Canyon Park). Rijd naar Fredonia en daar neem je route 89A. Bij Jacob Lake neem je route 67 naar het zuiden. De North Rim is open van half mei tot midden oktober.

Grand CanyonWaar overnachten?

Er zijn diverse campings en hotels bij Grand Canyon Village. Dit ligt middenin het nationaal park en daar betaal je natuurlijk ook voor. Aangezien de meeste (Amerikaanse) toeristen in Grand Canyon Village willen verblijven, zal het ook snel volgeboekt zijn. Kun je geen betaalbare accommodatie meer vinden nabij de Grand Canyon? Overweeg dan het plaatsje Flagstaff. Wij verbleven hier in een prima hotel (geen idee meer welke) en het was slechts een uurtje rijden naar de Grand Canyon. Dat was op zich nog prima te doen en afstanden zijn in Amerika toch relatief 😉 Ook Tusayan en Williams zijn prima alternatieven qua accommodatie. Dichterbij de Grand Canyon is natuurlijk altijd beter dus zorg dat je bijtijds reserveert.

Grand Canyon

Staat de Grand Canyon ook op jullie wishlist?

 

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Grand Canyon

You may also like

2 comments

Eva Hopstaken 1 maart 2019 - 10:39

Brings back good memories. Ik overnachtte destijds (jaren negentig van de vorige eeuw) in de zogeheten Hualapai Lodge, vlakbij de voet van de Grand Canyon. Schitterend!

Reply
Janet 5 maart 2019 - 18:44

Mooie foto’s heb je gemaakt. Wij vonden de Grand Canyon een beetje tegenvallen, maar het weer was bij ons belabberd (regenachtig en mistig) dus het zicht was niet al te best in de ochtend. We hebben alleen de South Rim bezocht, maar had ook andere delen van de canyon willen bezoeken.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.