De Golden Circle in IJsland: de mooiste bezienswaardigheden op een rij

by DutchieontheRoad
17 comments

De Golden Circle in IJsland een zeer populaire route. De Golden Circle is ideaal om te bezoeken tijdens je verblijf in Reykjavik want je kunt in één dag een aantal hoogtepunten van IJsland bezoeken. Dit is een prachtige route langs Thingvellir Nationaal Park, de geisers van Haukadalur en Gullfoss. De Golden Circle in IJsland is zonder enige twijfel één van de hoogtepunten. Ik was in ieder geval zeer onder de indruk en zou dolgraag nog een keer deze prachtige route willen rijden.

Thingvellir Nationaal Park

Thingvellir was onze eerste top tijdens de Golden Circle in IJsland Thingvellir is een prachtig, mythisch ogend nationaal park en staat op de werelderfgoed van UNESCO. Dit nationale park is meestal de eerste stop wanneer je vanuit Reykjavik de Golden Circle bezoekt. Thingvellir is een immens grote, geologische spleet in de Aarde, die zich heeft gevormd tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. In dit nationale park is een gigantische verzakking te zien die Oost- en west IJsland begrenst. Ieder jaar verzakt het gebied 0,5 cm en drijft het 1 tot 2 cm per jaar uit elkaar. Grote delen van de verzakking zijn ook bedekt met lava.

Je kunt hier geweldig wandelen en er zijn diverse mooie uitkijkpunten met een geweldig uitzicht. Thingvellir Nationaal Park bestaat uit diepe kloven, ravijnen, aardverzakkingen, rotsplateaus en watervallen. Wil je meer dan alleen maar wandelen? Dat kan want in Thingvellir kun je ook snorkelen of duiken in de Silfra Kloof. Deze kloof is gelegen in het hart van Thingvellir. In kristalhelder water kun je je voorzichtig laten meedrijven in de langzame stroming. Zonder enige twijfel een unieke ervaring.

Golden Circle

Haukadalur: de grootste geiser van IJsland

Bij de naam Haukadalur gaat bij de meeste mensen waarschijnlijk geen lampje branden, maar de naam Geysir wel. In dit geothermale gebied liggen diverse hete bronnen, waarvan Geysir en Strokkur de meest bekende zijn. Geysir is wereldberoemd maar al enkele jaren niet meer actief. Strokkur is daarentegen wel actief. Strokkur spuit om de zoveel minuten heet water omhoog, soms tot wel dertig meter hoog!!

Geysir is de grootste geiser van IJsland. Je ziet tegenwoordig alleen nog maar wat water borrelen, maar een eruptie komt zelden voor. Strokkur krijgt nu alle aandacht want deze geiser barst gemiddeld om de vier tot acht minuten uit.
Ik vond het persoonlijk heel erg gaaf om Strokkur ‘tot leven’ te zien komen. Je ziet telkens het water weer opkomen, en weer dalen. Dit wordt ook wel ‘the bubble’ genoemd en is best een uitdaging om te fotograferen. Strokkur vormt een prachtige helderblauwe bal water bovenop het gat, voordat hij uitbarst. Die uitbarsting is echt een enorme explosie. Zo gaaf om dat natuurgeweld te zien!

De Golden Circle in IJsland

ijsland in 1 week

Gullfoss: de populairste en mooiste waterval van IJsland

Gullfoss is zonder enige twijfel één van de populairste en mooiste watervallen van IJsland. Deze enorme waterval ligt in de rivier Hvita. Het water valt in twee trappen in totaal 32 meter omlaag. Je kunt deze enorme waterval te voet bereiken via diverse wandelpaden. Het is absoluut aan te raden om naar boven te lopen want daar heb je een briljant uitzicht op de waterval. Je kunt ook via een houten trap naar beneden lopen, om de waterval van dichtbij te bekijken. Gullfoss zorgt voor behoorlijk wat verstuiving en daarom moet je rekening houden met een nat pak. Bij zonneschijn is de kans op een regenboog groot waardoor deze waterval nog magischer oogt. Deze waterval heeft daarom ook wel de bijnaam ‘de gouden waterval’. Ik zag helaas geen ‘gouden waterval’ maar dat mocht de pret niet drukken.

Golden Circle in IJsland

Je kunt alle attracties makkelijk bereiken met een huurauto. Zonder stops ben je ongeveer 3 uur onderweg. Neem uitgebreid de tijd om te wandelen in Thingvellir, ga op je gemakje lunchen bij Gullfoss en sluit je dag af met een knal: de uitbarsting van Strokkur. Alle bezienswaardigheden zijn gratis en van parkeergeld hebben ze ook nooit gehoord. Lang leve IJsland!

Heb je geen huurauto tot je beschikking (ik ook niet), kun je ook georganiseerd de Golden Circle bezoeken. Er worden dagelijks dagtochten aangeboden. Houd er rekening mee dat je onderweg zo overrompeld wordt door de schoonheid van IJsland, dat je voortdurend wil stoppen om te fotograferen. Met een georganiseerde dagtocht is dit helaas niet mogelijk. Mijn advies: huur een auto zodat je op je eigen tempo deze highlights kunt bezoeken.

Meer lezen over mijn reisroute door IJsland? Lees dan mijn blog IJsland in 1 week.

Hebben jullie de Golden Circle wel eens bezocht?

Liefs Kelly

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

17 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 11 april 2016 - 08:38

Wat een foto’s, fantastisch!!
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…New York voor gevorderdenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 11 april 2016 - 13:02

Dank je Narelle! Was ook een geweldige dag in een geweldig gebied 🙂

Reply
Rowan - sillysis.nl 11 april 2016 - 10:01

Wauw wat prachtig zeg!!

Reply
DutchieontheRoad 11 april 2016 - 13:03

Dank je Rowan 🙂

Reply
Tjapke | Tjapke Op Reis 11 april 2016 - 15:28

Wauw, daar wil ik zonder twijfel ook eens heen! Zo mooi! 🙂
Tjapke | Tjapke Op Reis onlangs geplaatst…Cityhoppen in DuitslandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 13 april 2016 - 16:05

Zeker naar toe gaan Tjapke 🙂 IJsland is geweldig…wil zo graag nog eens terug.

Reply
Jacomijn - Safe and Healthy Travel 11 april 2016 - 21:24

Gaaf hoor! Je bent in de zomer geweest? Totaal ander beeld dan dat ik had bij bepaalde plekken 🙂 Ik was er afgelopen januari. Wat een super land en een aanrader om te doen!!
Jacomijn – Safe and Healthy Travel onlangs geplaatst…Mind Over MatterMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 13 april 2016 - 16:07

Ik was er in mei…en het was nog behoorlijk koud. Ik waaide nog net niet weg en daarbij was er ook nog een vulkaanuitbarsting. Januari lijkt mij ook heel bijzonder. Heb je het noorderlicht toevallig gezien? IJsland is inderdaad een super land 🙂

Reply
Sanne 12 april 2016 - 10:41

Nog niet, maar over een paar weken gaat het dan echt gebeuren. IJsland, we komen eraan! Goed dat je waarschuwt voor een nat pak bij Gullfoss, dan kan ik daar rekening mee houden! 🙂

Reply
DutchieontheRoad 13 april 2016 - 16:09

Gaaf dat jullie naar IJsland gaan Sanne…veel plezier. Grote kans op een nat pak bij de watervallen…ligt ook aan de wind. Bij mij stond de wind ook verkeerd dus ik waaide nog net niet weg. Jullie gaan het vast en zeker super hebben want IJsland is echt prachtig…weer of geen weer 🙂

Reply
Marlies 13 april 2016 - 20:24

Ik heb de Golden Circle in oktober gedaan met een tour en inderdaad je wilt zo vaak stoppen maar dat gaat spijtig genoeg niet….
Ik wil ooit nog eens terug naar IJsland en dan ga ik wel een auto huren zodat ik lekker kan stoppen wanneer ik zelf wil! 🙂 😉

Reply
DutchieontheRoad 14 april 2016 - 19:47

Zo is maar net 🙂 ik huur de volgende keer ook een auto want ik ga zeker een keer terug naar IJsland.

Reply
Marcella 15 april 2016 - 19:52

De natuur in IJsland lijkt me echt overweldigend moooi! <3
Marcella onlangs geplaatst…Here and Now #23 – Aviodrome, 100 Code en goddelijke chocoladetaartMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 april 2016 - 19:37

Helemaal waar. IJsland is zooooo mooooi! 🙂 Ongelooflijk dat dergelijke natuur zo dicht bij huis is. Daarom vind ik IJsland zo’n bijzondere bestemming. Lekker dicht bij huis maar zo belachelijk mooi 🙂

Reply
Jenny - ikreis.net 21 april 2016 - 08:34

Zo mooi!

Ik bezocht de Gouden Cirkel in de winter. Dan ziet het landschap er toch weer heel anders uit. Ik wil zeker nog een keer in de lente of zomer naar IJsland.

Reply
DutchieontheRoad 21 april 2016 - 12:37

IJsland in de winter lijkt me ook heel bijzonder…maar wel heel koud! Ik zou nog heel graag eens het noorderlicht willen zien dus dan moet ik toch een keer in de winter richting IJsland…of Lapland 🙂

Reply
Marie Cloë 13 november 2016 - 21:34

Hoi Kelly

zelf ben ik ook een grote IJsland fan met al meerdere bezoeken op mijn teller, voor al we graag IJsland wil ontdekken met een stopover heb ik een ebook geschreven met alle info die je nodig hebt om IJsland te bezoeken op 2 dagen (Golden Circle tour), je kan hem vinden op mijn website, http://www.citygidsen.nl/ijsland/bestemming-93.aspx ik hoop dat we hiermee veel reizigers kunnen inspireren en helpen bij een bezoek aan dit fantastische land ! grtz Marie Cloë

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.