De bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen

by DutchieontheRoad
7 comments

Een paar dagen geleden was ik eindelijk weer in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Jaren geleden was ik hier ook om op zoek te gaan naar de vos, maar toen had ik een beetje pech. Geen vos en slechts een enkel hert te bekennen. Omdat ik graag de bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen mee wilde maken, stapte ik voor een tweede keer in de auto richting Zandvoort. Ik was benieuwd of ik nu wel meer geluk zou hebben.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is maar liefst 3400 hectare groot en is daarmee het grootste natuurgebied langs de kust. Het natuurgebied is ongeveer 5 kilometer breed en tien kilometer lang en ligt net onder Zandvoort. Het landschap in de Amsterdamse Waterleidingduinen is afwisselend met stuifduinen, bos en grote valleien. Er leeft een grote populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar ook vossen, vleermuizen, konijnen, reigers, zwanen, boomkikkers en andere watervogels.

Bronst Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen

In de Amsterdamse Waterleidingduinen leeft de grootste populatie damherten van Nederland (2.522 eind maart 2020) en ik kan inmiddels bevestigen dat je hier inderdaad nog net niet over de herten struikelt. Tijdens mijn vorige bezoek zag ik slechts één damhert en deze keer zag ik er tientallen. Het was een drukte van jewelste en de herten zijn ook eenvoudig benaderbaar. De herten zijn gewend aan mensen en ze zijn heel goed te fotograferen. Dat is wel zo handig. Een enkele keer kwamen ze zelfs zo dichtbij dat ik het gewoon spannend vond.

Twee mannetjes waren met elkaar aan het strijden en één van de heren had zich verstopt in de bosjes en schudde met zijn gewei het hele struikgewas op en neer. Het andere damhert stond aan de andere kant van het pad en ik moest dus de twee heren passeren. Na een tijdje wachten, waagde ik toch een poging want ze waren niet van plan om te verhuizen. Ik ben niet snel bang uitgevallen, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik even een sprintje getrokken heb. Vervolgens heb ik op een paar meter afstand toch nog snel een foto gemaakt, haha. De heren in kwestie vonden het allemaal wel prima en keken niet op of om…ze hadden alleen oog voor elkaar.

De laatste twee weken van oktober is de bronststijd in de Amsterdamse Waterleidingduinen in volle gang. Mannetjes proberen vrouwtjes te versieren met hun lokroep en dat noemen ze burlen. Tijdens mijn bezoek was het een drukte van jewelste en de heren hadden het erg druk met versieren…het was een groot ‘burl concert’. Ik vond het onwijs bijzonder om mee te maken en te fotograferen. Zeker weten dat ik volgend jaar terug ga naar de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Paddenstoelen fotograferen

Damhert Bronst

Fotograferen van de bronst

De bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen is een absolute must-see voor natuurliefhebbers en fotografen. Meer dan eens stond ik op het pad mijn route te checken en renden er op slechts enkele meters afstand diverse herten over het pad. De damherten zijn duidelijk gewend aan mensen en zijn dus goed benaderbaar om te fotograferen. Het stoere gedrag van de mannetjes kunnen erg mooie plaatjes opleveren.

Ik heb een aantal tips voor jullie op een rij gezet:

 • Een telelens kan heel handig zijn want je wil toch gepaste afstand houden van de herten. Het zijn immers geen puppy’s of kittens 😉 Ik fotografeerde met een 70-200 mm en daar kwam ik een heel eind mee maar als je ook portretfoto’s wil maken, is 300mm of 400mm gewenst.
 • Herten zijn vroeg in de ochtend of later in de avond het actiefst. Het gouden uurtje is uitermate geschikt om de bronst te fotograferen en levert magische plaatjes op. Ik geef heel eerlijk toe dat ik gewoon ‘s middags heb gefotografeerd en onwijs veel actieve herten gezien heb, maar ik ben ook fan van het gouden uurtje.
 • Het spreekt voor zich dat de herten druk bezig zijn met vechten, burlen of rennen en daarom kan de Al Servo (Canon) of Continuous Focus (Nikon) stand handig zijn om automatisch scherp te stellen. Nou geef ik heel eerlijk toe dat ik dit serieus vergeten ben en dat zag ik ook terug in mijn foto’s. Normaliter let ik hier wel altijd op, maar ik ben het gewoon vergeten. Ook ik maak nog steeds fouten…
 • Het is heel verleidelijk om de burlende mannen vast te leggen, maar vergeet ook niet om de hindes te fotograferen.
 • Heel belangrijk: stoor de aanwezige dieren niet, lok de herten niet met eten, houd gepaste afstand bij het fotograferen, beschadig de natuur niet en laat geen afval achter.

Meer fotografietips? Lees dan vooral mijn artikel over wildlife fotografie

Bronst Amsterdamse Waterleidingduinen

Vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Toen ik verkondigde dat ik vossen ging spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen werd mij veel succes gewenst. Daar moest je namelijk veel geluk voor hebben. Jaren geleden was ik al eens in de Amsterdamse Waterleidingduinen voor een workshop vossenfotografie en had ik dikke vette pech. Dat zou mij geen tweede keer overkomen toch? Jawel hoor, haha. Weer geen vossen gezien, ondanks het feit dat ik wel weet waar ze zich ongeveer zouden moeten bevinden. Dat geeft echter geen garanties blijkt maar weer.

Ik heb diverse mensen (en vooral fotografen) aangesproken of ze vossen gezien hadden. De meeste mensen hadden geen vossen gezien en vaste bezoekers van het natuurgebied wensten mij vooral veel succes, haha. Toch sprak ik enkele mensen die een vos gezien hadden en daarom wandelde ik een flink aantal kilometers. De meest bekende plek is waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg en ook daar heb ik gezocht en gezocht. Helaas voor mij…geen vos te bekennen. Op de terugweg sprak ik een wandelaar die vertelde dat hij regelmatig vossen ziet aan het eind van de Duizendmeterweg dus de volgende keer zal ik nog beter (en langer) zoeken.

Update: inmiddels heb ik eindelijk een vos gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Drie keer is scheepsrecht zeggen ze altijd. Benieuwd naar mijn foto’s. Lees dan vooral mijn artikel over vossen fotograferen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Bronst Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelroutes

Er zijn diverse wandelroutes en elke ingang heeft twee vaste wandelroutes die herkenbaar zijn aan de gekleurde paaltjes. Ik heb echter geen vaste wandelroute gevolgd omdat ik wist waar ik naartoe wilde (richting de vossen). Overal in het park staan paddenstoelen die je de weg naar de dichtstbijzijnde ingang wijzen en je kunt via Google Maps ook eenvoudig je route bepalen, dat heb ik ook gedaan.

Ingang Zandvoortselaan:

 • Witte route: 4 kilometer / groene route: 7 kilometer

Ingang Oranjekom/Oase:

 • Gele route: 4 kilometer / oranje route: 7 kilometer

Ingang Panneland:

 • Rode route: 4 kilometer / blauwe route: 8 kilometer

Ingang De Zilk:

 • Paarse route: 5 kilometer / zwarte route: 9 kilometer

Bronst Amsterdamse Waterleidingduinen

Praktische tips voor een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen

Een dagkaartje kost slechts € 1,50 en voor € 10,- heb je zelfs een jaarkaart. Je kunt een ticket online kopen of bij één van de automaten bij de hoofdingang. Bij de ingang kun je alleen betalen met je pinpas. Ook kun je dagkaarten kopen de diverse restaurants bij de hoofdingangen. Houd er echter rekening mee dat deze restaurants momenteel gesloten zijn ivm de gedeeltelijke lockdown (oktober 2020). Een parkeerkaart kost € 2,- per dag.

 • De Amsterdamse Waterleidingduinen is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
 • Honden en fietsen zijn niet toegestaan.
 • Je mag ook buiten de wandelpaden wandelen.
 • Het bezoekerscentrum De Oranjekom vind je aan de Eerste Leijweg 6 (ingang Oase) in Vogelenzang. Op dit moment is alleen de informatiebalie van het bezoekerscentrum geopend en een mondkapje is verplicht. De rest van het gebouw en de toiletten zijn gesloten. (oktober 2020)
 • Het is verboden om dieren te voeren. Als je betrapt wordt op het voeren van dieren, kun je een fikse bekeuring krijgen.

Er zijn vier hoofdingangen:

 • Ingang Panneland in Vogelenzang (Vogelenzangseduinweg 2)
 • Ingang Oase in Vogelenzang (Eerste Leijweg 2)
 • Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort (Zandvoortselaan 130)
 • Ingang De Zilk in De Zilk (Joppeweg 1)

Damhert Amsterdamse Waterleidingduinen

Het geluid van burlende herten is echt heel indrukwekkend. Zou je de bronst heel graag mee willen maken, maar heb je geen tijd meer. Kijk dan dit filmpje en dan krijg je toch een goede indruk van dit prachtige natuurgebied. Ik vond de bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen heel gaaf om mee te maken en ga volgend jaar zeker weer terug 🙂

Zijn jullie ooit in de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest tijdens de bronst?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Bronst Amsterdamse Waterleidingduinen

You may also like

7 comments

Marcha 25 oktober 2020 - 20:19

Ik ben er nog nooit geweest,maar de bronsttijd lijkt me heel bijzonder om hier te wandelen! Hopelijk de volgende keer ook een vos! 🙂
Marcha onlangs geplaatst…De mooiste vaarroute voor het Gardameer in ItaliëMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 31 oktober 2020 - 19:34

Ik hoop de volgende keer echt een vos te spotten…drie keer is scheepsrecht zeggen ze 🙂

Reply
Denise 31 oktober 2020 - 07:28

Ik had vanmorgen om 6:15 de wekker gezet en wilde al om half 8 de deur uit gaan (dat is het nu) en dan de trein pakken om er vroeg te kunnen zijn, maar toen bedacht ik me dat ik voor mijn blog nog het e.e.a. moest doen en nu zit ik alweer 1,5 uur achter de pc. Ik wilde de drukte voor zijn én vroeg gaan om zo de meeste dieren te kunnen spotten. Nou, misschien ga ik alsnog gewoon. De meeste mensen zullen toch net iets later komen.

Reply
DutchieontheRoad 31 oktober 2020 - 19:30

Ben je nog geweest Denise? Ik was er ook pas ‘s middags en heb heel veel herten gezien. Wel was het erg druk op de parkeerplaats en daar schrok ik wel van, maar daar merkte je vervolgens helemaal niets van in het natuurgebied.

Reply
Eva Hopstaken 2 november 2020 - 08:33

Prachtig gebied en prachtige foto’s. Deze zomer fietste ik er met een elektrische fiets en dat is eveneens een aanrader. De volgende keer ga ik een van de wandelroutes lopen die je beschrijft. ik heb er nu al zin in.

Reply
Anouk 4 november 2020 - 17:52

Ondanks dat je ook voor de vossen kwam heb je prachtige foto’s kunnen maken van de herten. Leuk hoe je jouw bezoek beschrijft met de toch wat spannende momenten, je neemt ons echt mee. En wie weet komen de vossen de volgende keer wel voorbij… Het bljift toch geluk hebben wat dat betreft met wilde dieren.
Anouk onlangs geplaatst…Die verplichte verzekering als je nu op vakantie gaat naar Costa RicaMy Profile

Reply
Marcella 20 november 2020 - 16:34

Superleuk om te lezen! Vorig weekend waren wij op de Veluwe, maar toen was de bronst al voorbij. Daarnaast spotten wij voor het eerst damherten, maar deze dieren stonden eigenlijk achter een hek van een landgoed. Ach, toch eens gelukt want we hebben altijd pech. Wandelen in de waterleidingduinen staat dus erg hoog op mijn wishlist. Leuk icm een huisje aan de kust in Zandvoort!
Marcella onlangs geplaatst…Silvretta Hochalpenstrasse – De mooiste route tussen Tirol en VorarlbergMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.