De 8 lekkerste vegetarische gerechten in Marokko

by DutchieontheRoad
6 comments

De Marokkaanse keuken is niet de meest makkelijke voor vegetariërs. De reisorganisatie had er zelfs aandacht aan besteed in de reisbeschrijving en dat is de eerste keer dat ik dat ooit gezien heb. Ai…zou dit dan de eerste keer zijn dat het écht moeilijk zou worden. Uiteindelijk viel het best mee, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik af en toe inderdaad heb moeten zoeken naar een vegetarische maaltijd. Desondanks zijn er meer dan voldoende mogelijkheden voor vegetariërs in Marokko.

Eigenlijk ben ik een pescotariër (geen vlees, wel vis) maar vegetarisch is voor veel mensen al ingewikkeld genoeg 😉 Ook eet ik op reis zelden vis. Mijn voorkeur gaat uit naar vegetarisch. Dit zijn de lekkerste vegetarische gerechten die ik gegeten heb in Marokko.

#1 Pastilla

Ik had echt nog nooit van een pastilla gehoord voordat ik naar Marokko ging en was dan ook erg nieuwsgierig toen ik hoorde dat ze iets heel speciaals voor mij hadden gemaakt: een vegetarische pastilla. Zonder enige verwachtingen liet ik mij verrassen en het bleek uiteindelijk de lekkerste maaltijd van de hele vakantie te zijn. Pastilla’s zijn rijk gevulde hartige taarten. Over het algemeen worden ze natuurlijk met vlees of vis gemaakt, maar zo nu en dan trof ik ook een vegetarische variant aan op het menu. Een pastilla is vaak hartig en zoet, omdat er amandelen, kaneel en suiker in verwerkt wordt. Ik had een pastilla met gekarameliseerde ui…zo lekker in combinatie met de amandelen en kaneel.

vegetarische gerechten Marokko#2 Tajine

De Tajine is het meest gegeten gerecht in Marokko…en terecht. Er bestaan honderden (!!) varianten met groenten, vlees of vis. Tajine is een overheerlijk stoofgerecht en je kunt het echt overal eten, ook de vegetarische variant. De lekkerste tajine die ik gegeten heb is ongetwijfeld bij Restaurant Adwak in Essouaira. Om je vingers bij af te likken!! Sowieso is dit restaurant een vette aanrader. Het is er altijd druk en dat zegt genoeg. Ik had hier met gemak de hele dag kunnen zitten om diverse gerechten te proeven. Wil je een bijzondere tajine? Bestel dan een tajine met garnalen…ik heb zelden zo lekker gegeten tijdens een vakantie.

Ook aten wij een ontzettende lekkere vegetarische tajine in Ait Ben Haddou bij Restaurant Valentine. Je kunt hier echt ontzettend goed eten en de mensen zijn er ontzettend vriendelijk! Het is even een stukje lopen maar dan heb je ook wat.

vegetarische gerechten marokko#3 Msemmen

Iedere ochtend in Marokko was een feestje…als er maar Msemmen waren  Het zijn vierkante Marokkaanse broodpannenkoeken die vaak als ontbijt of snack gegeten worden. Ze worden meestal gevuld met boter, kaas en/of honing. Mijn voorkeur ging uit naar boter met een beetje jam. Zo ontzettend lekker! Ik wil ze nog een keer proberen te maken, maar het schijnt niet heel eenvoudig te zijn.

#4 Le3des

Ik ben een groot liefhebber van linzen dus was dan ook als een kind zo blij wanneer le3des (linzensoep) geserveerd werd. Het zag er eerlijk gezegd niet echt uit als soep, maar meer als een linzenschotel. Het maakt mij niet uit, zolang er maar linzen in zitten. Dan ben ik al heel content 🙂

vegetarische gerechten marokko#5 Zaalouk

Aubergine is in Nederland een ondergewaardeerde groente, maar wel één van mijn favorieten. Ik ben er echt dol op en was dan ook blij verrast toen ik Zaalouk proefde. Zo hé…dat is lekker! Zaalouk is een salade van gestoofde tomaten en aubergine. Heerlijk met brood of gewoon als bijgerecht. Echt een aanrader!

#6 Harira

Ik maak zelf regelmatig stevige maaltijdsoepen en inmiddels is Harira een grote favoriet. Een heerlijk kruidige tomatensoep met groenten, kruiden, kikkererwten en citroen. Zo lekker. Zelf heb ik inmiddels ook een variant gemaakt. Dit is mijn recept 🙂

Harira soep#7 Chebakia

Pas op voor je vullingen want hier is de chebakia! Dit is een Marokkaanse zoete lekkernij, die meestal tijdens de ramadan gegeten wordt. Chebakia is samengesteld uit verschillende reepjes deeg en dit wordt gefrituurd en vervolgens gedompeld in vloeibare honing. Tandartsbezoek gegarandeerd maar wel erg lekker! Sowieso ben ik wel een liefhebber van Marokkaanse zoete lekkernijen. Een bezoek aan de bakker is een groot feest.

#8 Couscous

Wisten jullie dat ze in Marokko couscous voornamelijk op vrijdag eten na een bezoek aan de moskee? Ook bij speciale gelegenheden zoals feestdagen wordt er couscous geserveerd. In Marokko besteden ze namelijk iets meer aandacht aan couscous dan wij Nederlanders (even weken in een schaaltje met kokend water 😉 ) Het bereiden van couscous duurt maar liefst vier uur! Officieel wordt dit gerecht gegeten met zeven soorten groenten en kip of schapenvlees. Zelf at ik ook een erg lekkere vegetarische variant en thuis eet ik ook geregeld couscoussalades…erg lekker!

De Marokkaanse keuken: verrassend lekker

Al met al heeft de Marokkaanse keuken mij echt verrast. Ze maken natuurlijk gebruik onwijs veel specerijen en ik ben nou eenmaal dol op kruiden. Ik at de lekkerste dadels ooit in Marokko en de meest zoete lekkernijen. De Marokkaanse thee kon mij echter niet bekoren. Als échte theeliefhebber had ik hele hoge verwachtingen van de Marokkaanse muntthee, maar meer dan eens heb ik het onwijs mooie potje thee laten staan. Veeeeeeeel te sterk en veeeeeeel te zoet (ondanks mijn verzoek om thee zonder suiker) Thee moet nou eenmaal heel sterk en zoet zijn volgens de Marokkanen en dat vind ik echt ontzettend vies. De thee verruilde ik daarom al snel in voor verse sapjes want deze zijn echt onwijs lekker. Voor slechts € 2,- heb je al een groot glas verse jus ‘d Orange. Zo lekker!

O ja…kom je toevallig net op die ene plek waar ze echt geen vegetarische maaltijd hebben (yep…die zijn er) dan kun je altijd vragen of ze een omelet bakken. Die heb ik meer dan eens gegeten als lunch. Ook een prima alternatief 😉

Zijn jullie wel eens in Marokko geweest en wat zijn jullie favoriete gerechten?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

vegetarische gerechten Marokko

You may also like

6 comments

Michelle Fatima 21 januari 2019 - 12:07

Mijn man is Marokkaans en mijn favorieten zijn toch wel met vlees. Het lekkerste vind ik de kip met olijven en gevulde msmen.

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2019 - 11:14

Gevulde msmen heb ik niet gehad…klinkt lekker. Ik ben geen liefhebber van olijven dus die sla ik over 😉

Reply
Yvonne 25 januari 2019 - 19:52

Lekker hoor Kelly! Nu heb ik dus echt zin in Marokkaans eten, haha.. en dat terwijl ik net gegeten heb. Binnenkort de tajine maar weer eens aanzwengelen.

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2019 - 11:13

Ik twijfel nog om een echte tajine aan te schaffen. Ik vond het wel erg lekker hoor 🙂

Reply
Daisy 3 februari 2019 - 14:10

Hmmmm…. Lekkerrr! Wat fijn om te lezen dat het best makkelijk is om als vegetariër lekker te eten in Marokko! Ik ben zelf veganist, dus de msemen zal ik laten staan. Maar verder loopt het water me nu al in de mond.

Reply
Sanne 25 februari 2019 - 23:04

Nou het eten was daar heerlijk! Harira en Taijine heb ik ook vaak op. Die pannenkoekjes heb ik gemist..!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.