Dagje uit: Brabantsedag in Heeze

by DutchieontheRoad
2 comments

De laatste zondag van augustus gaat het dorp Heeze helemaal los. Als sinds 1958 staat het dorp in het teken van de Brabantsedag. Deze optocht begon ooit als een boerenoptocht maar is inmiddels uitgegroeid tot een topevenement, dat cultuur, kunst en vermaak combineert met de Brabantse gezelligheid. Vorig jaar lukte het mij helaas niet om aanwezig te zijn, maar dit jaar was ik weer van de partij. Ik bezocht de Brabantsedag in Heeze en het was geweldig!

Brabantsedag in Heeze

De Brabantsedag is een begrip in Brabant, Nederland en zelfs daarbuiten. Deze culturele dag trekt jaarlijks ruim 35.000 bezoekers. De cultuurhistorische optocht vormt het hoogtepunt van het inmiddels 9-daags cultuurfestival. De Brabantsedag heeft ieder jaar een thema dat tot uiting komt in de cultuurhistorische optocht. In de optocht komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, op creatieve wijze vertaald naar deze tijd. Vele wagens imponeren door origineel ontwerp en gedurfde techniek. De 62ste editie staat in het teken van ‘Wat beweegt Brabanders’. Gebeurtenissen uit het verleden komen hier tot leven.

Dit is geen carnavalsoptocht maar een knap staaltje theater. Huizenhoge theaterdecors en meer dan tweeduizend acteurs trekken door de straten van Heeze. Deze theaterparade is een leuk dagje uit en er is van 10.00 tot 20.00 uur een feestelijk festivalprogramma. Er zijn vijf in stijl aangekleden sfeerpleinen voor jong en oud en bezoekers worden getrakteerd op muziek, theater, entertainment, vertier en horeca.

Brabantsedag in Heeze

Mijn ervaring Brabantsedag 2019

De 62ste Brabantsedag in Heeze was weer geweldig! Het was erg warm maar gelukkig hadden wij nog net een plekje in de schaduw kunnen bemachtigen. Het niveau de theaterparade was ongekend hoog. Ik heb al diverse parades gezien maar deze was écht de mooiste tot nu toe. Dat zeg ik iedere keer weer dus geen idee waar het naar toe gaat. Het niveau kan eigenlijk niet hoger maar toch flikken ze het ieder jaar weer.

Het publiek wordt net zoals ieder jaar betrokken bij de parade want het is namelijk ook een wedstrijd. Na de parade kan het publiek zijn favoriet kenbaar maken via een stembiljet. Ik vond het onwijs moeilijk dit jaar want het niveau was echt zo hoog. Het meest indrukwekkend vond ik ‘Gevlucht uit kamp Vught, ontsnappen voor vrijheid’ maar de mooiste groep vond ik toch ‘Storm van ramptoerisme’ en dat bleek ook de uiteindelijke winnaar te zijn. Ook de ‘Boetprocessie der Flagellanten’ en ‘De Brabantse omwenteling want Brabant is van óns!’ vond ik erg tof. Het is haast onmogelijk om te kiezen want het is zo gaaf!

Ik had echt diep respect voor alle acteurs want zij liepen twee uur in de brandende zon door de straten van Heeze. Gelukkig werden er voortdurend flesjes water uitgedeeld. Ondanks de hitte bleven de acteurs in rol, zelfs de jonge kinderen. Chapeau!

Brabantsedag in Heeze

Bereikbaarheid en parkeren

Heeze prima bereikbaar via afrit 34 vanaf de A2 tussen Eindhoven en Maastricht en afrit 34 vanaf de A67 tussen Eindhoven en Venlo. Heeze is ook bereikbaar met de trein. Het parcours is ongeveer tien minuten lopen van het station Heeze. In het verleden gingen wij meestal met de fiets naar Heeze, maar dit jaar gingen we voor het eerst met de auto aangezien we aansluitend nog een verjaardag hadden. Er zijn diverse parkeergelegenheden in de buurt  (€ 4,- per auto):

p1. Muggenberg
p2. Leenderweg
p3. Sportpark ’t Lambrek
p4. Mindervaliden bij het Perron (alleen met een officiële mindervaliden parkeerkaart)
p7. Nieuwe Hoeven (gratis, in de gehele wijk; hier gelden de normale verkeersregels voor parkeren)

Wij parkeerden bij p2. en vanaf hier was het nog geen tien minuutjes lopen naar het parcours van de parade. Een voordeel van deze parkeerplaats is dat je daar aan het begin van de route staat. Dat scheelt lang wachten voordat de parade voorbij komt.

Ook zijn er zes bewaakte fietsenstallingen ( € 1,00 per fiets, € 0,50 per kinderfiets, Scooter/brommer € 2,=)

F1. Europalaan
F2. Leenderweg, bij de Welkoop
F3. Ginderover bij dierenspeciaalzaak Beelen
F4. Dorpshuis ‘t Perron
F5 Molenstraat, parkeerplaats achter de Action
F6 Deken de Bruinplein

Praktische tips

  • Kom bijtijds!!! Ik kan het niet duidelijk genoeg zeggen…kom op tijd. De Brabantsedag in Heeze is echt heel drukbezocht dus zorg dat je minimaal 45-60 minuten voor de parade aanwezig bent. Anders kun je echt naar een plekje fluiten of ergens staan waar je helemaal niet wilt staan (in de brandende zon bijvoorbeeld)
  • Mijn ervaring is dat het praktisch altijd heel mooi weer is tijdens de Brabantsedag. Heel fijn uiteraard maar iedereen wil daarom graag een plekje in de schaduw. Wij waren gelukkig op tijd en hadden alsnog een van de laatste schaduwrijke plaatsen. Houd er rekening mee dat je een paar uur in de brandende zon kunt staan. Zonnebrand, voldoende water en een paraplu of parasol kunnen dus geen overbodige luxe zijn.
  • Parasol?? Serieus?? Yep…het is de normaalste zaak van de wereld om krukken en stoelen mee te nemen om het iets comfortabeler te maken. Schroom je dus niet om een paar stoeltjes en een parasol mee te nemen. Geen probleem. Ook wij hadden krukjes meegenomen want het is best een lange zit. Bouw de stoep echter niet helemaal vol met je complete huishouden want dat wordt dan weer niet gewaardeerd. Er moet altijd een doorgang zijn voor eventuele calamiteiten.
  • Er worden papieren tassen uitgedeeld voor al je afval maar neem voor de zekerheid een eigen afvalzak mee. Houd de straten van Heeze schoon want het is een erg mooi dorp.
  • Vergeet je camera niet! Ik was vergeten om mijn batterij op te laden Zo stom, haha. Mijn foto’s zijn dus niet optimaal aangezien ik deze met een telefoon gemaakt heb. Dat zal me volgend jaar niet weer gebeuren 😉
Brabantsedag

Wanneer, hoe laat en de entree

Zoals ik hierboven al aangaf is de Brabantsedag in Heeze iedere laatste zondag van augustus. Zet dit dus alvast in je agenda want hier wil je écht een keer naar toe. De parade start om 13.30 uur vanaf het industrieterrein De Poortmannen. De parade duurt ongeveer 2 uur en de entree is € 10,- pp (2019). Kinderen t/m 12 jaar hoeven geen entree te betalen. Kaarten zijn met korting te verkrijgen t/m begin augustus via deze website. Op de dag zelf kun je ook eenvoudig kaartjes kopen bij de kassa.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Brabantsedag Heeze

 

You may also like

2 comments

ivonne 7 september 2019 - 11:26

Tof! Niet ver weg en toch had ik er nog nooit van gehoord. Lijkt me geweldig om een keer bij te zijn, zo knap wat ze allemaal verzinnen.
ivonne onlangs geplaatst…Valparaiso Chile, world of colorful houses and amazing Street art.My Profile

Reply
Danny 17 september 2019 - 09:37

Altijd een bijzonder evenement. Het is alleen al jaren geleden dat ik ‘m heb bij kunnen wonen omdat ik gek genoeg altijd op pad ben op de laatste zondag van augustus. Ik vind het altijd enorm bijzonder om te zien hoeveel moeite de vriendengroepen steken in het bouwen van de wagens. Maar als je het resultaat ziet, dan snap je ook wel dat dit zo ontzettend veel mensen trekt. Eens kijken of ik er in 2020 weer eens bij kan zijn.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.