Cu Chi Tunnels in Vietnam: een indrukwekkende dagtour vanuit Ho Chi Minh City

by DutchieontheRoad
0 comment

Toen ik in 2009 verkondigde naar Vietnam te gaan, was mijn onwetende directe omgeving daar niet al te blij mee. “Ben jij gek geworden! Daar is het oorlog!” Uhhhhh…dat is al even geleden jongens. Sinds de hereniging in 1976 is Vietnam een socialistische volksrepubliek. De communistische Partij van Vietnam heeft als enige politieke partij alle macht in handen, hoewel het land vanaf 1986 door politieke en economische hervormingen steeds meer bij de internationale diplomatie en wereldeconomie is betrokken.

Een rondreis door Vietnam is ook kennismaken met de geschiedenis van dit land, de beruchte oorlog en het communisme. Je zou misschien denken dat de Vietnamezen niet staan te wachten op toeristen maar niets is minder waar. Vietnamezen zijn open, vriendelijk, opgewekt, nieuwsgierig, direct (vrij opvallend in Azië) en echte handelaren. Zij zijn dol op toeristen maar ik heb wel vernomen dat Amerikanen zich soms voordoen als Canadezen door de Canadese vlag op hun rugzak te spelden. Canadezen staan daar bekend om en daar maken Amerikanen soms gebruik van in Vietnam.

Cu Chi Tunnels: een must see als je door Vietnam reist

De meeste toeristen beginnen hun rondreis in Ho Chi Minh City oftewel het oude Saigon. Een bezoekje aan de Cu Chi Tunnels mag uiteraard niet ontbreken tijdens je rondreis door Vietnam. Tijdens de Vietnamoorlog verborg een groot aantal Vietcongleden zich in de dorpen rondom Cu Chi. Zij gingen letterlijk ondergronds toen de Amerikanen ze wilden uitschakelen. Cu Chi is een tunnelnetwerk met een totale lengte van ruim 300 kilometer!!! Tegenwoordig is een deel van het tunnelcomplex omgebouwd tot een museum.

Indrukwekkende rondleiding

De rondleiding begint bij het bezoekerscentrum waar een zwart-witfilm getoond wordt waar de nationale trots vanaf spat. Er hangt achtergrondinformatie, een kaart van de regio en een dwarsdoorsnede van de tunnels. Je krijgt zo een goede indruk over het verloop van de strijd. Na deze introductie ga je met een gids op pad, waar je dodelijke boobytraps, verborgen luiken en een verlaten tank ziet. Er zijn modellen van niet-ontplofte munitie die werd omgezet in dodelijke mijnen en valstrikken. Op het terrein zijn een operatieruimte, voorraadkamer, commandopost en een Dien Bien Phu-keuken nagebouwd. Ook zijn er diverse demonstraties.

Er wordt informatie gegeven over de tunnels; waarom maakte de Vietcong gebruik van de tunnels, hoe probeerde het Amerikaanse leger dit te voorkomen en hoe verdedigde de Vietcong zich tegen de Amerikanen.
De meeste tunnels zijn ingestort, maar een klein deel is bewaard gebleven en voor publiek toegankelijk gemaakt. Sommige delen van de tunnels zijn verbreed voor de wat grotere westerling, maar je krijgt wel een goede indruk hoe het er vroeger geweest is. De tunnel is 50 meter lang, 1,20 meter hoog en 60 cm breed. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie, waar ik gelukkig geen last van heb.

Schietterrein waar je wapens mag afvuren: toeristisch en cru

Er is een schietterrein waar je tegen betaling een M16 of AK47 op de schouder mag nemen en een paar patronen af mag vuren. Eerlijk gezegd ben ik hier absoluut geen voorstander van. Ik ben zwaar tegen wapens en vind het persoonlijk cru om als toerist uitgerekend hier met een dergelijk wapen ‘te paraderen’…maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

Hoe kom je bij de Cu Chi Tunnels?

De tunnels zijn op twee plaatsen te bekijken, bij Ben Dinh en vijftien kilometer verderop bij Ben Duoc. De tunnels zijn van 7.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken en de entreeprijs is ongeveer $5. Je kunt een taxi huren vanaf Ho Chi Minh of een tour boeken. Tours vanaf Ho Chi Minh zijn te boeken vanaf $25, inclusief vervoer en entree. Het is een aanrader om de tunnels te bezoeken in combinatie met de kleurrijke tempel in Tay Ninh. Deze tempel kun je samen met de Cu Chi Tunnels combineren in één dag.

cu chi tunnels

Wil jij ook deze twee bezienswaardigheden met elkaar combineren? Hier lees je meer over deze indrukwekkende tempel.

Ik vind een bezoek aan de Cu Chi Tunnels een absolute must-see als je naar Vietnam gaat. De meeste toeristen starten in Ho Chi Minh City en als je iets meer wilt leren over de Vietnamoorlog, moet je echt hier naartoe. Ik vond het heel erg indrukwekkend en kan een bezoek alleen maar aanbevelen.

Zijn jullie wel eens in Vietnam geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.