China: Bezoek de panda’s in Chengdu

by DutchieontheRoad
13 comments

Als je Chengdu zegt, zeg je…panda’s! Het wereldberoemde panda fokcentrum is hier gevestigd en uiteraard wil jij de panda’s in Chengdu zien. In deze semi-natuurlijke omgeving leven ongeveer dertig reuzenpanda’s. Het Giant Panda Breeding Research Base is opgericht voor het behoud van deze bedreigde diersoort. Volgens de laatste telling (2011 tot 2014) leven er ongeveer er ongeveer 1864 reuzenpanda’s in het wild! Men ziet de laatste jaren gelukkig wel een stijging.

Giant Panda Breeding Research Base: bezoek de panda’s in Chengdu

Met behulp van een fokprogramma probeert men het aantal panda’s te vergroten. Een groot probleem is dat panda’s een niet al te groot libido hebben dus wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige inseminatie.

Panda’s krijgen niet veel jongen aangezien ze slechts een korte paartijd hebben. Eenmaal per jaar in de lente is het vrouwtje vruchtbaar. De vrouwtjes zijn ook nog eens zeer kieskeurig in hun partnerkeuze en de mannetjes hebben meestal geen zin in ‘de daad’, wat natuurlijk niet meewerkt om de panda voor uitsterven te behoeden. Het centrum laat daarom ook video’s aan de pandaberen zien van parende panda’s om te laten zien hoe het moet. Tja, seksuele voorlichting voor de pandabeer dus.
Panda’s zijn geen groepsdieren en er is een groot voedseltekort. Een volwassen panda kan veertig kilo bamboe per dag eten en door het afsterven van bamboebossen is er een groot voedseltekort ontstaan voor pandaberen in het wild.

Giant Panda Breeding Centre

Panda Love

Ik reisde door China met een georganiseerde rondreis, maar helaas zijn een aantal medereizigers gevloerd door een buikinfectie. Daarom stappen we met z’n vieren in een taxi richting het Panda Breeding Centre. Ik laat een foto van een pandabeer aan de taxichauffeur zien en hij knikt begrijpend. Oké, de boodschap is duidelijk. Twintig minuten later zet hij ons keurig af bij het wereldberoemde panda fokcentrum.

Chengdu: Giant Panda Breeding Research Base

Er zijn verschillende pandaverblijven en we blijven meteen verrukt staan bij de babypanda’s. Ohhhhhhh…ahhhhhhhhhhhh. Te schattig voor woorden gewoon! Er is zelfs een kraamkamer waar piepkleine pandaberen in de couveuse liggen. Buiten ligt een groot kleed waar elf kleine babypanda’s naast elkaar liggen te snurken. Ohhhhh…mag ik er niet lekker bij liggen? Ik ben gewoon ontroerd door deze prachtige en schattige dieren. Te leuk! Ik voel me net een klein kind die een nest puppy’s ziet…echt heel erg, haha. We maken kennis met opstandige pubers die lekker dwars zijn, met oudere pandaberen die niets doen dan bamboe eten en slapen en met de kleine rode panda.

Het park is echt super leuk en ik vind het geweldig om de panda’s in Chengdu te bezichtigen! In de ochtend zijn de pandaberen nog lekker actief want dan worden ze gevoerd. Na de middag blijkt dat pandaberen erg lui zijn want ze liggen echt in de meest idiote houdingen te slapen. Met z’n vieren maken gemiddeld tweehonderd foto’s per persoon, wat neerkomt op achthonderd foto’s van pandaberen. Hoe belachelijk is dat!? Halverwege de middag hebben we voldoende “ahhhhh” geroepen en kom ik tot de conclusie dat ik verliefd ben geworden op de prachtige pandabeer.

De reuzenpanda komt naar Nederland!

Woehoe…ik was echt door het dolle heen toen ik hoorde dat er twee pandaberen naar Nederland komen. Oké, het kost inderdaad een godsvermogen om deze prachtige dieren te mogen lenen, maar ik ben er stiekem best blij mee 😉 Eigenlijk zouden ze dit najaar naar Nederland komen, maar het pandaverblijf is nog niet op orde dus zullen we een half jaar langer moeten wachten. Ik kan alvast verklappen dat ik volgend jaar naar Ouwehands Dierenpark ga om Wu Wen en Xing Ya te bezichtigen.

Meer lezen over China? Lees dan vooral mijn blogartikel met 6 redenen waarom je een keer naar China wil reizen.

Chengdu: Giant Panda Breeding Research Base

Hebben jullie de reuzenpanda wel eens gezien?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

13 comments

AnneMarie 26 september 2016 - 21:41

Zeker gezien. Onze reisgids wist te mekden dat het eigenlijk een mislukt beest is. Hij is nog te beroerd om zich voirt tr planten. Maar ja als de vrouw bij wijze vsn spreke masr een kwartiertje vruchtbaar is in het jaar dan is het al snel n7et de moeite waard om er wakker voor te worden.
AnneMarie onlangs geplaatst…Volbracht, de ‘Heiderun’My Profile

Reply
AnneMarie 26 september 2016 - 21:43

Sorry voor de typefouten. Dikke vingers op een tablet.
AnneMarie onlangs geplaatst…Volbracht, de ‘Heiderun’My Profile

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 2 oktober 2016 - 15:09

Wat super gaaf dat je hier bent geweest! Heel eerlijk staat China niet heel hoog op mijn wensenlijstje, maar deze plek wel! Prachtige beesten! Toch maar eens naar China dus! 😉
Kirsten | Travelaar.nl onlangs geplaatst…Reisdagboek #35: Celebrities spotten in Kuala LumpurMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 oktober 2016 - 19:49

China is wel heel bijzonder Kirsten, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen staat te springen om China te bezoeken.

Reply
Yvonne 2 oktober 2016 - 21:49

Ohooowww… nog zo’n hoogtepunt dat wij hebben gemist door de aardbeving destijds. Zo jammer. Ik geloof dat wij ook 800 panda’s hadden gefotografeerd als we wel waren gegaan, echt onwijs mooi!
Yvonne onlangs geplaatst…3 Temple Loop KandyMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 oktober 2016 - 19:50

Wat jammer dat jullie dit niet hebben gezien Yvonne. Ik vond dit echt zo ontzettend leuk 🙂 .

Reply
Sanne 2 oktober 2016 - 23:11

Ik wil dit echt graag eens zien. Lijkt me heel tof!

Reply
DutchieontheRoad 6 oktober 2016 - 19:51

Is zeker een aanrader Sanne! Pandaberen zijn echt zo leuk…en heel lui 😉 .

Reply
anto 5 oktober 2016 - 19:05

Ohhh wat grappig zeg, seksuele voorlichting voor panda’s!! Mijn zusje is hier ook geweest en vond het echt helemaal geweldig 🙂

Reply
DutchieontheRoad 6 oktober 2016 - 19:52

Ik moest ook zo lachen toen ik dat hoorde 🙂 . Wat leuk dat je zusje hier ook is geweest en zo enthousiast was.

Reply
Carolien | Dream the World 6 oktober 2016 - 19:52

Oh dit lijkt me echt geweldig! Hier wil ik nog eens erg graag naartoe. Ik zou ook zoveel foto’s maken denk ik en ja, ik wil ook lekker tussen de babaypamda’s liggen haha
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Doornik 5 redenen voor een citytripMy Profile

Reply
Jenny - ikreis.net 6 oktober 2016 - 22:35

Ik was tien jaar geleden in Chengdu. Zo gaaf om die panda’s te zien! Er was toen ook een jong beestje, zo’n lelijk kaal wormpje.

Helaas had ik toen geen camera met goede zoom bij me.

Reply
Marcella 9 oktober 2016 - 20:42

Panda’s zien, dat lijkt me onwijs leuk! Ze zien eruit als echte knuffeldieren. Ik zou net als jij staan te genieten van die pandababy’s. Te schattig!
Marcella onlangs geplaatst…Here and Now #30 – Het perfecte broodje geitenkaas, opruimen & Crossing LinesMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.