Cape Cross in Namibië: bezoek de tienduizenden pelsrobben

by DutchieontheRoad
2 comments

Cape Cross in Namibië heeft eigenlijk maar één bezienswaardigheid, maar deze is zeker de moeite waard. Zet een wasknijper op je neus en verbaas je over de tienduizenden pelsrobben. Cape Cross is werkelijk een unieke plek want hier leven maar liefst 75.000 (!!) pelsrobben en in november en december kan de kolonie zelfs groeien tot 200.000 pelsrobben.

Cape Cross in Namibië

De weg naar Cape Cross is alles behalve interessant en ik ben dan ook blij om even mijn benen te strekken. Ik breng een bezoekje aan Cape Cross, waar een chaotische kolonie van tienduizenden pelsrobben voor belachelijk veel herrie zorgt. in november en december worden er jongen geboren en kan de kolonie groeien tot maar liefst 200.000 pelsrobben. Echt heel bizar. Ik was er begin juni en toen was het al absurd.

Vooral in oktober is het belachelijk druk als het paringsseizoen aanbreekt. De mannetjes onder elkaar bevechten hun eigen territorium op leven en dood. Nadat het vrouwtje bevrucht is geraakt, duurt het vier maanden voordat het embryo tot ontwikkeling komt, waarna de zwangerschap nog acht maanden duurt. De jonge zeehonden komen meestal in november en december ter wereld en deze geboortegolf duurt meestal zo’n 34 dagen.

Deze jonge dieren zijn erg kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren, voornamelijk jakhalzen. Deze roofdieren zie je ook regelmatig rondom de kolonie en zijn altijd op zoek naar een (makkelijke) prooi. Regelmatig zal je een jakhals betrappen op het doden van een jong. Ook worden er jongen gedood die de moeder kwijt zijn. Het jong probeert dan bij een andere moeder te drinken waarop deze het jong direct doodt…hele harde realiteit. Helaas worden er ook veel jongen gedood omdat ze worden verdrukt door de volwassenen. Erg zielig om te zien, maar that’s life. Gelukkig heb ik het niet gezien want ik zou echt staan huilen als een klein kind.

Cape Cross NamibiëBen je op hoede

Super leuk natuurlijk al die duizenden pelsrobben, maar geheel ongevaarlijk is het niet. Zodra je richting het houten pad loopt, zie je al de nodige pelsrobben liggen. Ook voor het houten poortje liggen er al meerdere op de uitkijk en ze zijn niet allemaal goed gemutst. Het is toch wel even een dingetje om deze dieren te passeren. Het zijn en blijven nou eenmaal wilde dieren. Ik kon ze gewoon passeren, maar ik heb ook rennende toeristen gezien. Eenmaal achter de poort, kun je ze vanaf het houten pad bezichtigen. Zo nu en dan komt er plots een nieuwsgierige pelsrob tussen de houten planken door dus houd daar rekening mee 😉 Pelsrobben kunnen best agressief zijn dus ben enigszins op je hoede.

Cape Cross NamibiëCape Cross bezoeken

Cape Cross maakt deel uit van de Skeleton Coast en ligt  zo’n honderd kilometer boven de bekende kustplaats Swakopmund. Je moet er dus een stukje voor rijden. Swakopmund kan ik sowieso van harte aanbevelen want dat is echt een leuke kustplaats. Je kunt ook een dagtrip vanuit Swakopmund maken naar Cape Cross. Er is geen openbaar vervoer dus je bent afhankelijk van eigen vervoer of een dagtour.

De entree voor Cape Cross Seal Reserve bedraagt 80 N$/pp en vanaf de entree is het nog een klein stukje lopen naar de parkeerplaats. Daar liggen de eerste pelsrobben al op je te wachten. Er is een snackbar (eenvoudig) en er zijn toiletfaciliteiten…heel handig voor Kelly die altijd moet plassen 😉 Cape Cross is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Cape Cross Namibië

Zouden jullie de stank voor lief nemen om deze enorme kolonie te bezoeken 😉

 

Namibië: Wat te doen in Swakopmund?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

You may also like

2 comments

Sanne 23 mei 2020 - 11:18

Wow wat zijn het er veel! In Houtbay bij Kaapstad liggen er ook zoveel, maar die lucht is gruwelijk ja!

Reply
Marcella Molenaar 5 juni 2020 - 23:07

Leuk! Wij hebben zeeleeuwen gezien in het zuiden van Nieuw-Zeeland en er bleek er opeens eentje vlak naast het pad te liggen. Dat was even schrikken! Indrukwekkende dieren. En die stank…. haha, het hoort erbij hé!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Happylist mei 2020 – Fietsen voor de helden in de zorgMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.