Bucketlist: De Victoria watervallen in Zimbabwe en Zambia

by DutchieontheRoad
15 comments

De Victoria watervallen worden in populair Engels ‘Vic Falls’ genoemd. Deze immense watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe en behoren tot de meest fotogenieke ter wereld. Het water van de beroemde Zambezi rivier stort hier met veel geweld naar beneden. Ze behoren tot de grootste watervallen ter wereld, met daarom heen grote stukken natuur vol dieren. Vic Falls is echt een bucketlist item.

De Victoria watervallen

Dit natuurgeweld wil je écht een keer gezien hebben. Deze immense waterval wordt door de lokale bevolking Mosy-oa-Tunya genoemd: rook die dondert. Ik had geen betere naam kunnen bedenken. Er hangt een constante waternevel, de herrie is honderden meters verderop hoorbaar, wolken mist zorgen voor diverse regenbogen en op sommige plekken regent het zelfs.

Na hevige regenval stort er maar liefst negen miljoen liter per seconde de diepte in. Adrenalinejunkies komen hier zeker aan hun trekken want de mogelijkheden zijn hier te over. Vergeet alleen niet om een hele dikke stapel Amerikaanse dollars mee te nemen. Ik bezocht de Victoria watervallen aan beide kanten dus kan jullie goed vertellen wat de moeite waard is.

Victoria WatervallenWat is de mooiste kant van de Victoria watervallen?

Dit is haast een onmogelijke vraag en zo persoonlijk. Iedere kant heeft zo zijn voor- en nadelen, maar persoonlijk vond ik de kant van Zambia mooier. Desalniettemin had ik de kant van Zimbabwe ook absoluut niet willen missen. Bezoek daarom beide kanten en ik zou ook echt twee dagen uittrekken voor de Victoria watervallen zodat je ruim te tijd hebt om deze immense waterval te bezoeken. Hartstikke zonde om beide kanten op één dag te bezoeken.

Grens oversteken en visum aanschaffen

Het maakt geen fluit uit aan welke kant je verblijft, je moet de grens over steken als je beiden kanten wilt bezoeken. Ik verbleef in het dorpje Victoria Falls, maar veel toeristen bezoeken de watervallen vanuit Livingstone.

Als je de grens oversteekt, moet je een visum aanschaffen. Omdat ik al een visum voor Zimbabwe had, schafte ik alleen een visum aan voor Zambia voor $45 dollar. Tegenwoordig kun je ook een Kaza Visum aanvragen voor $50 dollar. Met dit visum kun je meerdere keren zowel Zambia als Zimbabwe betreden. Veel handiger en goedkoper dan een dagvisum. Houd er rekening mee dat je alleen kunt betalen in dollars en met een Visa Card. Je paspoort wordt uitvoerig gecheckt en geef nooit, maar dan ook nooit je paspoort af. Blijkbaar vragen ze wel eens of ze je paspoort mogen houden tot je terugkeert naar de grenscontrole. Dit was bij mij gelukkig niet het geval, maar het spreekt voor zich dat je nooit je paspoort moet afgeven. Je bent deze dan serieus kwijt.

Victoria watervallenWanneer de Victoria watervallen bezoeken?

Bezoek de watervallen vroeg in het seizoen (maart t/m mei). De Zambezi stort zich dan honderd meter met donderend geraas over een anderhalve kilometer brede afgrond naar beneden. Houd er wel rekening mee dat de mogelijkheid bestaat dat je minder zicht hebt vanwege de enorme hoeveelheid nevel. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de wind. Ik bezocht de watervallen in juni en heb zelden zo belachelijk veel water gezien en was dan ook doorweekt. Later in het jaar (augustus t/m november) is het volume veel minder, maar dan kun je juist de kloof goed bekijken. Ik zou voor meer water kiezen, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Victoria Watervallen, Zimbabwe
Vinctoria Watervallen

Wat te doen bij de Victoria Watervallen?

Adrenaline junkies komen goed aan hun trekken bij deze watervallen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Zelf koos ik voor een helikoptervlucht. Eigenlijk wilde ik een Ultralight vlucht maken, maar ik vond de prijs echt absurd ($210 voor 13 minuten). Uiteindelijk heb ik gekozen voor een helikoptervlucht omdat ik ook graag zelf foto’s wilde maken. Dat mocht niet bij de ultralight. De helikoptervlucht was super, maar dat had ik al eerder gedaan dus echt heel spannend was het niet. Na de vlucht krijg je uiteraard ook nog even een film van je vlucht te zien welke je mag kopen voor maar liefst $50. Deze film is echt te hilarisch voor woorden, compleet met Mission Impossible muziek. Dat zullen de Amerikanen vast geweldig vinden. Wij kopen lekker op zijn Hollands, één dvd met z’n vieren.

Uiteindelijk heb ik in Nepal nog een ultralight gedaan, voor minder dan de helft van de prijs 😉 Ondanks de absurde prijzen kan ik een vlucht wel van harte aanbevelen. Ik vond het echt een meerwaarde om de Victoria watervallen vanuit de lucht te zien en de volgende keer zou ik toch voor de ultralight kiezen, haha.

Wat is er nog meer te doen:
 • Zwemmen in Devils Pool
 • Kajakken en raften
 • Jeepsafari of wandelsafari in het Mosi-oa-Tunya National Park
 • Bungee Jump
 • Skydiving
 • Paardrijd safari’s
 • Vissen
 • Cruise over de Zambezi tijdens zonsondergang

Victoria watervallen

Waar verblijven?

Ik verbleef in het dorpje Victoria Falls in Zimbabwe, maar tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor Livingstone in Zambia. In het dorpje is eigenlijk vrij weinig tot niets te beleven, dus voor de sfeer hoef je er niet naar toe te gaan. Wij verbleven in het Cresta Sprayview Hotel, een erg luxe driesterren hotel. Na bijna vier weken kamperen was ik echt als een kind zo blij met dit hotel. Ik geef weinig om luxe, maar hier sprong ik toch echt een gat in de lucht. De kamers zijn ruim en luxe ingericht en de douche was echt heerlijk. Er is een mooie tuin en een ruim (maar erg koud) zwembad. Het ontbijt was echt helemaal super. Hoe blij kan je zijn na vier weken kamperen met een uitgebreid ontbijtbuffet 😉

Klein nadeel: de ligging. Het hotel ligt op 20 minuten lopen van het dorp en de watervallen zijn 30 minuten lopen. Een taxi naar het dorp kost ongeveer $5. Het is niet aan te bevelen om in je uppie in het donker naar het dorp/hotel te lopen. De weg is niet verlicht en lopen nog wel eens verdwaalde olifanten rond. Dit komt niet vaak voor, maar wij troffen dus wel een olifant. We werden voortdurend gewaarschuwd door auto’s/taxi’s dat er een olifant nabij het hotel liep en dat het niet veilig was voor ons. Wij dachten echter dat ze ons de taxi in wilde lokken…niet dus. Mijn tip: neem een taxi. Niet prettig wanneer blijkt dat er serieus een olifant loopt op enkele tientallen meters afstand  in het pikkedonker.

Victoria watervallen

Tips voor een bezoek aan de Victoria watervallen

 • Bezoek beide kanten…écht waar. Je doet de watervallen tekort als je maar één kant bezoekt. Het kost een paar centen, maar dat is het dubbel en dwars waard.
 • Neem een poncho mee of huur een poncho. Je ziet er niet uit maar als je er tijdens het regenseizoen bent, heb je dat echt nodig.
 • Neem ook reservekleding mee want ondanks je poncho, ben je kletsnat! Zelfs mijn ondergoed was doorweekt en dat loopt echt niet prettig.
 • Het is spekglad dus ga niet op je slippertjes. Neem ze overigens wel mee zodat je na je bezoek kunt wisselen van schoenen. Je voelt je echt opgelaten als je met soppende schoenen een super luxe hotel binnenloopt om te lunchen.
 • In Zambia kun heerlijk lunchen in het Royal Livingstone Hotel. Onbetaalbaar om te overnachten, maar wel een aanrader om iets te drinken of voor de lunch (ik betaalde $15 dollar voor de lunch dus dat is te doen). In de tuin lopen serieus zebra’s, giraffen en dergelijke rond. Super relaxte plek om een paar uurtjes te chillen. Hier kwam ik dus als een verzopen kat binnen na mijn bezoek aan de watervallen. Daarom nogmaals een tip van Kelly: neem droge kleding mee. Gelukkig deden ze niet moeilijk, maar ik voelde me echt heel erg opgelaten.
 • Neem altijd Amerikaanse dollars mee of een Visa Card.
 • Vergeet ook niet om je camera te beschermen. Ik heb mijn camera op sommige punten echt opgeborgen in mijn tas en deze in een plastic zak gestopt. Echt onmisbaar!
 • Pas op voor de bavianen want deze dieren zijn dol op de spullen van toeristen. Wij hebben zelfs in een toiletgebouw geschuild vanwege een groep bavianen. Deze groep had het serieus op ons voorzien en er moest zelfs een bewaker aan te pas komen om de bavianen weg te jagen. Ik heb het écht niet op die beesten.
 • Victoria Falls is echt belachelijk duur dus houd daar rekening mee qua budget. Ik heb zelden zo’n dure bestemming bezocht. Souvenirs zijn onbetaalbaar en je betaalt echt de hoofdprijs voor activiteiten. Iets om rekening mee te houden als je die kant op gaat.

Victoria Watervallen

Al met al vond ik de Victoria watervallen echt een super toffe plek. Ik ben zo blij dat ik hier geweest ben en het was een fantastische afsluiter van mijn rondreis door Zuidelijk Afrika. Staat de Victoria watervallen ook op jullie bucketlist?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*Dit artikel bevat een affiliate link. 

You may also like

15 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 19 maart 2018 - 09:06

Wat gaaf om te zien, prachtige foto’s!!
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…FOTODAGBOEK FLORIDA: KERSTVAKANTIE IN THE SUNSHINE STATEMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2018 - 19:09

Dank je 🙂

Reply
Gabriëlle 19 maart 2018 - 15:50

De Victoria Watervallen staat zeker op mijn bucketlist. Het is inderdaad een lastige vrij om te kijken welke kant je de watervallen moet bezoeken, beiden kanten is daarom een goede optie inderdaad!
Gabriëlle onlangs geplaatst…Layla deelt haar top 10 droombestemmingenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2018 - 19:10

Je doet de waterval echt tekort als je slechts één kant bezoekt. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat 😉

Reply
Rowan 20 maart 2018 - 12:38

Dit is zeker bucketlist materiaal! Echt prachtig! Goed om te weten dat je het best beide kanten kunt bezoeken!

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2018 - 19:10

Ik zou echt beide kanten bezoeken Rowan. Zo ontzettend mooi en aan iedere kant is weer iets nieuws te ontdekken 🙂

Reply
Marjolein 20 maart 2018 - 17:00

Wat gaaf om te lezen dit. Het lijkt mij echt een super ervaring. Tof dat je ook een helikoptervlucht hebt gemaakt. Handige tips ook inderdaad, dingen waar ik niet direct rekening mee zou houden

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2018 - 19:12

Die helikoptervlucht was echt heel erg gaaf. Je ziet de waterval weer van een andere kant en dat is echt een meerwaarde.

Reply
Aniek 22 maart 2018 - 08:12

Geweldig, om hier een helikoptervlucht te maken. Dat uitzicht moet echt ongelofelijk zijn!
Aniek onlangs geplaatst…Muziek luisteren tijdens het sporten? De Plantronics BackBeat 300 getestMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2018 - 19:12

Het uitzicht was inderdaad bizar! Daar konden de uitzichten vanaf de grond niet tegenop 🙂

Reply
Marcella Molenaar 23 maart 2018 - 16:32

Ik was al wel 2x bij de Niagara Falls, maar ik ben echt heel erg benieuwd geworden naar de Victoria watervallen. Het ziet er nog veel gaver uit, dat wil ik zien! De kosten voor het visum vind ik best aan de prijs voor slechts een oversteek, maar ik zou het zeker doen als ik er ben. Bij de Niagara Falls heb ik ervaren hoe verschillend het uitzicht is in twee landen, en dat is absoluut de moeite waard!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Cabo da Roca – Het meest westelijke puntje van EuropaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2018 - 19:14

Het visum is inderdaad heel prijzig en dat voor slechts een paar uurtjes waterval. Een KaZa visum is daarom aan te raden, maar dat wist ik helaas niet van te voren 🙁 Iets om rekening mee te houden dus. De Niagara Falls lijken mij ook erg gaaf.

Reply
Yvonne 25 maart 2018 - 22:23

Bizar toch eigenlijk dat je altijd een visum moet aanschaffen voor een land waar je verder niet bent, alleen om de waterval te bezoeken.. mooie bron van inkomsten daar, haha. Wel heel erg mooi en volgens mij echt de moeite waard.

Reply
DutchieontheRoad 27 maart 2018 - 19:15

Inderdaad een flinke bron van inkomsten want toeristen staan in de rij voor een visum 😉 Het is wel de moeite waard…gelukkig.

Reply
Michal | Reiswijzer kids&co 28 maart 2018 - 10:36

Wat leuk om te lezen. Brings back memories. Ik bezocht Vic Falls in 1998 samen met mijn broertje. Ik deed een afstudeeronderzoek in Zimbabwe en hij kwam op bezoek. Samen maakten we een fantastische roadtrip door het land. Ik moest lachen om het filmpje van de helikoptervlucht. Mijn broertje ging bungee jumpen. Bij de film hadden ze als spannend muziekje ‘the Final Countdown’ eronder gezet. Geniaal. We hebben ‘m toch maar gekocht. Is de camping er trouwens nog?

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.