Botswana: safari in Chobe Nationaal Park

by DutchieontheRoad
11 comments

Ik ben een groot liefhebber van safari 🙂 Jaren geleden bezocht ik Zuid-Afrika en ik was meteen verkocht. Ik wilde meer zien van dit continent. Botswana stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje want hier vind je het beroemde Chobe Nationaal Park en natuurlijk ook de Okavango Delta. Botswana leent zich uitstekend om te kamperen en er is geen massatoerisme. Ideaal! Ik ging op safari in Chobe Nationaal Park en wat was het geweldig!

Chobe Nationaal Park

Chobe Nationaal Park staat bekend om zijn immense olifantenpopulatie. Hier zijn olifanten gegarandeerd! Dit park heeft de hoogste olifantdichtheid per vierkante meter in heel Afrika.

Safari betekent vroeg opstaan…heel erg vroeg want om 6.00 uur worden we opgehaald voor een jeepsafari. Het is echt belachelijk koud! Ik heb alle lagen aan die ik bij me heb maar zelfs dat is niet voldoende. We kruipen met een extra deken in de jeep en hopen dat de zon snel opkomt.

safari in Chobe Nationaal Park

Safari Chobe Nationaal ParkChauffeur die niet luistert

We betreden Chobe Nationaal Park en rijden richting de Chobe rivier waar we al snel meerdere nijlpaarden zien in de verte. Helaas is het nog te donker om ze fatsoenlijk te fotograferen en onze chauffeur kan niet zo goed stilstaan, wat het er niet makkelijker op maakt. Rond 7.00 uur komt de zon eindelijk op waardoor de temperatuur snel oploopt…heel fijn.

We blijken Speedy Gonzales als chauffeur te hebben want hij begrijpt er geen snars wat wij nou eigenlijk willen. Net als ik een foto wil maken, vertrekt hij weer. Zo onhandig! We zien in het begin vrij weinig dieren, maar op een gegeven moment spotten we een aantal buffels…die hadden we nog niet!

Vrij snel nadien komt er een melding dat er leeuwen zijn gespot…eindelijk. Daar is mijn leeuw. We rijden op volle snelheid door het park en stuiten op een colonne jeeps. Dat betekent negen van de tien keer…katachtigen. Drie leeuwinnen liggen op een afstandje te slapen. Zo gaaf! Het valt niet mee om een goed plekje te bemachtigen want dat wil uiteraard iedereen. Onze chauffeur begrijpt het gewoon niet en rijdt weer verder terwijl ik precies goed zat. Ik raak geïrriteerd want dit slaat nergens op. Op volle snelheid rijdt hij om de bosjes heen om daar weer tot stilstand te komen…”this is a better spot” maar ik moet bekennen dat ik zijn mening niet deel. Ik zat net precies goed. Al met al kan ik toch wat foto’s maken maar ik ben niet echt tevreden.

We besluiten over te gaan op een andere strategie…delegeren! “Stop! Go back! Left! Right! Not yet! Ten metres! Yes…perfect…stop! But that’s a buffalo! Yes, we know…this is perfect…thank you!” Klinkt wel heel erg ‘bitchy’ nu ik het terug lees maar het werkte wel. Dit was overigens de eerste keer dat ik dit meemaakte hoor. Normaliter vind ik rangers echt helemaal geweldig, maar deze kerel was gewoon een slechte chauffeur.

Na de pauze gaat het meteen stukken beter. We zien meerdere dieren en eindigen zelfs met een hele kudde olifanten, die tussen de jeeps lopen. Zo ontzettend gaaf! Uiteindelijk verlaten we rond 10.00 uur toch voldaan Chobe National Park.

Safari in Chobe Nationaal ParkPrachtige bootsafari

In de namiddag maken we één van de mooiste bootsafari’s van Afrika. Onder het genot van een hapje en drankje varen we langs krokodillen en nijlpaarden. We zien talloze vogels, buffels, bavianen en grote kuddes olifanten.

Bijna zien we een grote kudde de Chobe rivier oversteken (hoe gaaf zou dat zijn geweest) maar de olifanten worden gehinderd door grote boten, vol met Amerikanen. De meeste boten blijven op grote afstand maar twee luxe boten gaan pal voor de olifanten liggen! Hierdoor willen zij uiteraard de oversteek niet maken. Ik hoor onze kapitein vloeken maar dat heeft uiteraard geen nut. De olifanten blijven waar ze zijn…helaas. We genieten van de mooie zonsondergang en varen rustig terug. Wat een mooie dag!

Safari in Chobe Nationaal Park

Safari in Chobe Nationaal Park

safari in Chobe Nationaal ParkDrukte op de campsite

We verblijven wederom op een mooie campsite, ditmaal zelfs met een fijne bar en klein zwembad. De campsite is goed afgezet met hekken en dat is maar goed ook.

Terwijl we ‘s avonds gezellig rond het kampvuur zitten, zien we meerdere bewakers bij de hekken lopen. Wij verblijven aan de rand van de campsite en we krijgen te horen dat er olifanten lopen. Gaaf! Ik trek een sprintje naar het hek, zo’n vijftien meter verderop. Daar zien we inderdaad vijf olifanten in het donker voorbij lopen. Later blijkt dat er al een kudde van zeker twintig olifanten voorbij is gelopen, die nu onderweg zijn naar het dorp. Alle deuren en ramen gesloten houden.

Heel bizar dat deze dieren zo dichtbij lopen. Daarom is de campsite dus goed afgeschermd want anders lopen de olifanten tussen de tenten. Het is een behoorlijke dierentuin die nacht waardoor ik helaas niet zo goed slaap.

 

Safari in Chobe Nationaal Park

Safari in Chobe Nationaal ParkTweemaal is scheepsrecht???

Eigenlijk zouden we vandaag vroeg vertrekken, maar we willen nog een keer op safari. Zimbabwe is niet ver rijden dus daar kunnen we makkelijk wat later arriveren. Mede daarom vertrekken we ‘s morgens weer om 6.15 uur naar Chobe Nationaal Park. Ik stap vandaag voor de zekerheid toch maar bij een andere chauffeur in de jeep…je weet maar nooit 😉

We vertrekken vandaag iets later dan gister en dat vind ik wel fijner. Hierdoor kan ik beter fotograferen bij de rivier. We zien ontzettend veel vogels en de chauffeur stopt ook voldoende zodat ik ze fatsoenlijk kan vastleggen. Hij geeft uitleg over de verschillende vogels wat ik zelf erg prettig vind 🙂 We zien meerdere nijlpaarden en zien de zon langzaam de Chobe rivier verlichten. Zo ontzettend mooi!

Na een tijdje krijgen van een andere jeep te horen dat ze een luipaard hebben gezien! Die heb ik nog niet in mijn collectie. We hebben er al twee gezien maar ik heb ze niet kunnen fotograferen. Meerdere jeeps zijn op zoek naar het luipaard en een andere jeep komt met de duimen omhoog voorbij rijden. Hij moet dus in de buurt zijn.

Na vijftien minuten rondrijden zien we een jeep in de verte stilstaan. Jawel…daar zit hij in de bosjes. We kunnen er helaas niet goed bij want de voorgaande jeep staat precies goed. Laat dat nou serieus onze chauffeur van gisteren zijn, haha. Plots zie ik hem door mijn lens en dat is precies genoeg om één opname te kunnen maken. Twee seconden later is hij alweer verdwenen…hij heeft genoeg van alle aandacht. Dat was helaas de laatste keer dat we hem zagen

De rest van de ochtend zien we nog giraffen, buffels, wrattenzwijnen, kudu’s en uiteraard nog vele olifanten. Wat is het hier toch mooi!

Safari in Chobe Nationaal Park

Safari in Chobe Nationaal Park

Botswana: een prachtig land zonder massatoerisme

Helaas is het tijd om Botswana te verlaten. Het was echt geweldig mooi! Botswana is echt een prachtig land zonder massatoerisme. Ben je een liefhebber van safari en wil je iets anders dan Zuid-Afrika? Denk dan eens aan Botswana. Je krijgt er echt geen spijt van!

Chobe Nationaal Park

Zijn jullie wel eens op safari geweest?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

11 comments

Aniek 26 januari 2018 - 09:37

Ik ben denk ik ook een groot fan van safari, maar ik moet mijn vriend nog mee krijgen 😉 Wat hebben jullie veel dieren gezien, zeg. En dat kleine olifantje <3 !
Aniek onlangs geplaatst…Ben jij klaar voor de piste? Goed voorbereid op wintersportvakantieMy Profile

Reply
Carolien 26 januari 2018 - 22:06

Hé Aniek, dat is mijn tekst 😛 haha
Carolien onlangs geplaatst…Wandelen in de Meeuwenduinen bij WestenschouwenMy Profile

Reply
Jenny 26 januari 2018 - 15:15

Wat heb je veel dieren gespot! Erg gaaf. Mooie foto’s ook.

Helaas heb ik nog nooit een katachtige gezien bij een safari.

Reply
Marcel 26 januari 2018 - 16:47

Ik ben ook groot liefhebber van safari’s. In Zuid-Afrika een aantal gemaakt, en ook zelf gereden met huurauto. Je hebt ontzettend veel dieren gezien, erg tof! Jammer van die boten vol Amerikanen anders had je iets heel bijzonders meegemaakt, een kudde olifanten die de rivier oversteekt. Om heel eerlijk te zijn, heb ik nooit aan Botswana gedacht maar het is zeker een optie. Prachtige natuur en nauwelijks massatoerisme.
Marcel onlangs geplaatst…Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezichtMy Profile

Reply
Yvonne 26 januari 2018 - 19:44

Wat een schitterende foto’s heb je gemaakt van de dieren Kelly. Vooral de olifanten vind ik echt prachtig. En dat geweldige, gouden licht in Afrika… oh, zucht, als ik dit zie wil ik gelijk ook meer van het continent zien!!

Reply
Carolien 26 januari 2018 - 22:07

Ik wil zó graag een keer op safari! Nu de rest van het gezin nog meekrijgen. Wildlifespotting is het leukste van reizen vind ik 😉 gaaf die foto van het luipaard.
Carolien onlangs geplaatst…Wandelen in de Meeuwenduinen bij WestenschouwenMy Profile

Reply
Martin 26 januari 2018 - 23:12

Oh, prachtige foto’s! En dat ondanks zo’n irritante chauffeur…pff. Ik was op slag verliefd op Chobe toen ik er in 2003 voor het eerst was. Dit jaar gaan we terug en hebben we wat meer tijd….kijk er erg naar uit!
Martin onlangs geplaatst…Indiase biryani met kipMy Profile

Reply
Diana 27 januari 2018 - 11:12

Pfff krijg gelijk al irritatie naar die chauffeur bij het lezen van je verhaal. Lijkt mij idd super vervelend als hij elke keer doorrijd of niet goed staat. Bij mij safari’s hadden wij echt een top iemand. Hij wist precies de goede spots uit te zoeken en daar te gaan staan. Ik had wederom wel heel veel geluk dat ik op 3 safari’s luipaarden en een leeuw op de foto heb gekregen. Chobe wilde ik trouwens naar toe maar kwa tijdsgebrek toen ik in Zambia lukte het niet. Zeker doel om terug te gaan.
Diana onlangs geplaatst…Urbex fotografie: Wagenmakerij Spoorzone TilburgMy Profile

Reply
Daphne de Vries 28 januari 2018 - 11:33

Ohhh Botswana is zo mooi! Ik wil weer terug nu 😉 Wat irritant van die eerst chauffeur! Dan maar (hoe onaardig misschien) delegeren hoor, je wilt wel een mooie safari toch! Hij mag dat misschien elke dag doen, maar jullie niet 😉 (helaas haha). Wij hebben in Botswana alles zelf gedaan. In Tanzania hadden we wel een chauffeur/gids, en aan hem hebben we zoveel gehad! Echt zo relaxed, en gelukkig was dit een leuke kerel 😉

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 29 januari 2018 - 10:34

Wauw, wat een gave foto’s heb je gemaakt zeg! Het is zo mooi daar!!

Reply
Esther 1 februari 2018 - 19:14

Oh wat heb je prachtige foto’s gemaakt. Die rode gloed er ook bij! Ik heb nog nooit een safari gemaakt maar Botswana lijkt me fantastisch. Wat heb je veel dieren gezien. En die chauffeur. Ik zou me daar ook echt aan kunnen irriteren. Goed dat je iets directiever bent geweest 😉
Esther onlangs geplaatst…Lapland | Een aantal feitjes over het land van de SamiMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.